LAKE VYRNWY och FÖDELSEDAGSFIRANDE

Var har jag varit och varför?

DSCN6489 DSCN6526

Dessa bilder visade jag i lördags! Var var jag förra veckan och vad var anledningen, var frågan?

Jo, som några gissat redan och några visste, så var det min födelsedag! Jag älskar att fylla år och det blev firande i dagarna 4, även om det inte var en jämn dag.

Jag hade önskat mig en upplevelse istället för en present och det fick jag verkligen, med råge! En väninna fyller år exakt en vecka innan mig och ofta har våra män gjort något tillsammans för oss mellan vår födelsedagar, så även i år. Tre dagar i nord-mellan Wales.

här, här och här firade jag förra året, när det var jämn dag!

Lake Vyrnwy

Lake Vyrnwy är en vattenreservoar i nord-mellersta Wales…

DSCN6489

…dammen byggdes på 1880-talet, den första av sitt slag och är ett gott exempel på viktoriansk ingenjörskonst, den viktorianska eran kallas tiden då drottning Victoria regerade, 1837-1901. Anledningen till byggandet var att ge vatten till Liverpool med omnejd.

Ingenjör George Deacon började ritandet av dammen 1879, två är senare började bygget och 1888 stod det klart.

Kostnaden då var £ 620 000, vilket idag motsavarar ca £ 62 milj (ca 757 milj SEK)…

DSCN6662

…vallen är 45 m hög och 37 m tjock i basen och har 25 valv.

Dammvallen består av walesisk granit och skifferblock…

DSCN6557

…uppe på vallen går en 355 m lång väg.

Under ett av tornen finns en kraftverksanläggning med elektrisk generator driven av vattnet från reservoaren. Denna el används endast lokalt.

Dammen är 26 m djup och har en yta på 4,54 km2, vilket motsavar ca 600 fotbollsplaner och vattnet är tillräckligt för att fylla 13 500 olympiska swimmingpooler.

Runt dammen går en 19 km lång väg.

311 åar och floder löper ut i dammen…

DSCN6543

..Straining tower ”silhuset” ligger 30 m ut i vattnet. Där filtrerar man ut tyngre material innan vattnet går vidare genom en pipeline till Liverpool. Tornet är 46 m högt, varav 32 m är över vattenytan. Det är detta torn man ser på distans på översta bilden…

DSCN6507

…Village Llanwyddyn låg en gång där dammen är idag. Byn övergavs när dammen skulle fyllas. Här fanns tidigare 27 hus, 10 bondgårdar, 1 kyrka, 2 kapell och 3 värdshus/pubar. Alla byggnader revs när folk flyttat ut. Kyrkogården grävdes upp och alla gravar flyttade till kyrkogården i den nya byn som byggdes nedanför dammen.

Lake Vyrnwy Hotel

DSCN6530

Lake Vyrnwy Hotel and Spa är byggt 1890, men senare om- och tillbyggt…

DSCN6533

…entréen…

DSCN6496

…trappan upp till rummen, så typiskt för ett viktorianskt hotell…

DSCN6494

…men vad gör den lilla walesiska drak utanför dörren? Jo, istället för en liten löjlig papperslapp att hänga på dörren om att man inte vill bli störd, sätter man ut detta lilla vaktande gosedjur. Häftigt!…

DSCN6633

…i baren kunde man få sig ett glas bubbel och fira sin födelsedag…

DSCN6497 DSCN6500

…och det finns flera öppna spisar i baren och visst är det mysigt med öppen spis…

DSCN6644

…om det inte blir en sotbrand i en av skorstenarna och…

DSCN6648

…brandkåren måste rycka ut mitt i natten och …DSCN6651

…vi får utrymma. Mannen var klokare än mig och tog på sig sina kläder, jag tog på mig hotellets morgonrock, stövlar och en kavaj! Jag har varit med om så många falska brandlarm under alla mina hotellvistelser som reseledare och tänkte att det som vanligt är falskt alarm och jag är tillbaka på rummet efter några minuter, men den här gången hade jag fel. Det brann verkligen, men det var ju bara i skorstenen så ingen eller inget kom till skada. Personalen var fantastisk och tog in oss i andra ändan av det långa huset och kom med te och kaffe. Så typiskt brittiskt, en kopp te och alla problem är lösta! Tänk på detta när ni ser kriminalserier eller såpoperor från UK. Så fort det händer en katastrof är det första man säjer: I`ll just put the kettle on! En kopp te och allt är löst. Och visst löste det sig. Efter en timma fick vi komma till vårt rum för att hämta våra grejer och få ett nytt rum, lika fint som vårt förra med sjöutsikt..

DSCN6545

…detta var inte det enda äventyr vi hade! Mannen fick för sig att ta en genväg till ett av våra besöksmål och vi hade nog inte riktigt koll på det där med höjdskillnaderna. Vid hotellet var det inte snö, men på högre höjder var det det! Det blev mer och mer snö, även lite på vägen och där var vi på en smal, obefolkad väg, utan mobilkontakt och med inte speciellt nya sommardäck. Inga bra kombinationer! I Sverige hade den här vägen inte varit något alls med vinterdäck,men, men……. Ja, så är det. Tillslut lyckades han backa några hundra meter och sedan vända, vägen var delvis isgata. Mycket skickligt gjort! Tänkte på Sällskapsresan 2, vintersemestern och britten i alperna. Ja, vissa likheter fanns!!!! Så här efteråt var det en ganska kul grej, men definitivt inte då!!!!…

DSCN6640

…middagarna var det inget fel på. Ena kvällen blev det Tre sorters lamm följt av…

DSCN6643

…en god typ kladdkaka och …

DSCN6527

…frukosten bjöd också på mycket gott, bacon, äggröra och Bara lawr. Vad är bara lawr? Bara är walesiska för bröd och lawr är tång. Alltså en slags bröd gjord på tång som kokats flera timmar och sedan gjord till en slags puré. Mycket rik på mineraler och vitaminer, dessutom proteinrik och innehåller få kalorier. Är det gott? Nja, varken eller för min smak. Inget jag skulle säja wow till, men inte heller säja nej till…

DSCN6526

…utsikten vid frukostbordet var det absolut inget fel på.

Vi hade en underbar weeken mitt i veckan och som ni kan se av bilderna var vädret skiftande från blå himmel och sol till dimma och snö. Ja, vi var i Wales!

Om våra utflykter kommer flera inlägg senare!

DSCN6736

I söndags var själva födelsedagen och då hade jag vänner på lunch. På menyn stod två sorters soppa, morot eller palsternacka, huvudrätten var två sorters fiskgratäng, med räk-eller äggsås och till efterrätt hade min väninna gjort en god äpplepaj!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Recept. Bokmärk permalänken.

69 kommentarer till LAKE VYRNWY och FÖDELSEDAGSFIRANDE

 1. Eva Trillian skriver:

  Stort GRATTIS i efterskott 🙂
  Skönt att bränder och snö ändå gick bra!
  Fastnar extra vid bilden med frukostutsikten och bara njuter av allt det blå och vackra!

 2. åsa i åsele skriver:

  GRATTIS ❤
  En upplevelse är ju aldrig fel 🙂 ett äventyr fick Du ju dessutom då hotellet fick utrymmas…

 3. Steve skriver:

  Grattis!! Vilken trevlig födelsedag.
  Dammen,Ett underbart byggnadsverk och välbevarat som så ofta i UK.
  Mysigt hotell ni bodde på, även om brandtillbudet förstås inte var mysigt. Men, med en kopp te så….

 4. Olof Hjorthage skriver:

  Grattis i efterskott! Det där med brandlarm på hotell har jag upplevt några gånger när jag jobbade och var ute och for runt i Sverige och Norden men det har alltid varit falsklarm så jag förstår Dig. Men det är härligt efteråt med olika typer av upplevelser.

 5. skåningen skriver:

  grattis till de 34 !! ……………………………..SVAR:.Måste ha fågelmaten högt upp för hundarna! Ha en bra dag Kram!

 6. Znogge skriver:

  Grattis i efterskott! Vilket trevligt firande på alla vis. Presenter är trevlig men en upplevelse i fint sällskap slår det mesta. Vilken tur att maken kunde vända bilen för köra på isgator med sommardäck och på högre höjd dessutom är ingen hit!

  Tar mig friheten att ställa en liten fråga. Vi ska bo i Edinburgh några dagar i sommar. Har du något spontant tips om var man ska bo? Nära slottet eller nära nöjeslivet? Vet ju att du guidar…

  Ha en bra dag!

 7. Britt skriver:

  Men oj vilket firande. Grattis i efterskott.
  Vilket arbete mannen o väninnans man gjort. Riktigt bra. Och mer spännande än de planerat.
  Tångbröd låter ju ju spännande. Men jag fattar inte varför det ska behöva koka så länge. Men de har väl gjort sina provbak. / Britt

 8. bia skriver:

  Vilket fint ställe ni varit på…och grattis !…jag gillar inte direkt att fira min födelsedag, har aldrig gjort…jag fyller år i morgon, hihi…då ska vi gå ut och äta en vanlig middag, lilla familjen…där går gränsen….inget större firande för mej ;))
  Solen skiner och temperaturen är kring 0…rena rama våren !….men kylan kommer tillbaka, var så säker ;))
  Kram

 9. Grattis i efterskott! Födelsedagsfirande med både fest och dramatik! Vilken härlig upplevelsepresent du fick!
  Ha det bra

 10. Comsi Comsa skriver:

  *** Grattis Lena*** Ingenting är som en fin upplevelse! 🙂

  Kram ♥

 11. Anita skriver:

  Ett stort GRATTIS i efterskott på din födelsedag. Och så spännande det var att läsa om platsen och framför allt era äventyr. Det där med att koka te och allt löser sig har jag ofta tänkt på både i engelsk litteratur, filmer och tv-serier. Fast jag tycker det känns rätt mysigt på något sätt. Maten såg superb ut och så fick jag höra om en ny walesisk rätt också. Spännande. Och utsikten … wow är ett understatement!

  Ha en bra fortsättning på veckan!
  /Anita

 12. Marie skriver:

  Oj vilket härligt och lyxigt och aningens fööör spännande födelsedagsfirande. Skönt att branden inte blev alltför illa åtminstone. 🙂

 13. barabrittiskt skriver:

  Myyyysigt!
  Den där dammen har vi i våra databaser om vattenflöde i Europa minsann. 😀

 14. Marit skriver:

  Gratulerer så mye med dagen som var! 🙂

 15. Det var en fest som hette duga!
  De två första bilderna högst upp hade kunnat vara tagna i norra Sverige eller Finland, tycker jag. Mycket skog, kuperat terräng, en sjö eller en vik 🙂

 16. Ama de casa skriver:

  Grattis! Vilket härligt firande! 🙂 Utom den där snövägen då, kanske…

  Men att bara fira i fyra dagar? Jag brukar fira hela månaden 😉

 17. gunnardeckare skriver:

  Grattis i efterskott! Vilket trevligt sätt att fira födelsedag på.Vi kollar på escape to the country rätt ofta och även om Italien alltid står först på listan kanske det blir en resa till Wales också. Hyra bil och åka runt.

 18. Inger skriver:

  Grattis i efterskott! Jättefint hotell och så händelserikt allt var. Oftast blir det tokiga de bästa minnena.
  Kram

 19. Ami skriver:

  Grattis i efterskott!
  Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

 20. Decdia skriver:

  Grattis i efterskott!
  Du slår på stort du, härligt! Kul att få en uppskattad upplevelse.

 21. sockenvagenssota skriver:

  Grattis i efterskott!!! Vilket härligt och GOTT firande 🙂 Kram!

 22. Grattis i efterskott, det var påhittiga män.
  Ni fick en spännande upplevelse.
  Kramar/AM

 23. Veiken skriver:

  Grattis i efterskott! Vi är lite dåliga på födelsedagar i det här huset! Däremot äskar vi upplevelser!
  Du fick ju en perfekt present! .

 24. GladiGrönt skriver:

  Grattis! Vilken härlig utsikt, skulle nästan gissa på norra Norrland innan du sa svaret!Ha det så bra/Monica

 25. Agneta skriver:

  Gratulerar så här lite i efterskott! Så trevligt födelsedagsfirande ni hade trots sotelden! Det gick ju bra och en kopp te, jo, vi brukar skoja här hemma om just det! Och massor av god mat, vackert upplagd! Ser så mysigt ut det hela! Och snövägen, nej, det är vi ju vana vid här! Med alla dubbar i däcken osv.
  Det var roligt att få se!
  Agneta kram

 26. Ditte skriver:

  Ett stort grattis lite i efterskott! Vilken härlig överraskningsresa det blev och på flera plan.
  Dessa viktorianska hotell med sina trappor och heltäckningsmattor är så härliga och att hänga upp det lilla söta gossedjuret var ju fö rgulligt.
  Men vilket äventyr med branden. Och du som vis av erfarenhet trodde det snart var avklarat.
  Skönt att ingen skadades och att det inte blev en riktig brand.
  God mat har ni ätit och det gör ju sitt till för det är ju en del av resan.
  Roligt även att fira hemma med vänner.
  Och en weekend mitt i veckan är ju perfekt! Och upplevelser är de bästa presenterna i mitt tycke också.

 27. Jessica Meijer skriver:

  Stort Grattis i efterskott 🙂
  Hoppas du hade en helt underbar dag!
  Stor kram
  Jessica

 28. Anne-Marie skriver:

  Grattis i efterskott Lena!
  Det var inget dåligt födelsedagsfirande. Litet äventyr också. 🙂
  Det är festligt det där med te och att allt ordnar sig. Bra och billigt!
  Oj, så dramatiskt med branden. Tur att allt gick bra trots allt.
  Ha det bra!

 29. Grattis i efterskott! Helt rätt att fira ordentligt oavsett jämn eller ojämn siffra på födelsedagen!
  Skönt att det gick bra med branden.

 30. wiolettan skriver:

  Stort GRATTIS i efterskott. Vilken present, vilken härlig resa och vilka upplevelser. Förstår att du njöt.
  Bra gjort av din man att vända bilen, det är inte lätt om det är halt och inga dubbar eller vinterdäck på bilen.
  Jobbigt med branden. Men du har rätt i det där med the. Det serveras en hel del the i engelska filmer. Jag tycker ju så mycket om the, så för mig är det bättre än kaffe.
  Roligt detta med den som vaktar dörren, istället för en lapp. Det har jag aldrig sett på något hotell som jag har varit på.
  Roligt att få följa med lite på din resa genom de fina bilderna.
  Kram och trevlig helg.

 31. Else-Marie Lundström skriver:

  Vilken dramatik! Kunde ju slutat illa både med brand och halka. Fantastiskt vacker utsikt ni hade. Ska visa Anders och berömma Alan som hittar på så häftiga upplevelser.😉 Kram till er båda!

 32. Steel city anna skriver:

  Vilket ställe! Så vackert! Grattis i efterskott!

 33. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 januari – juni | Lena i Wales

 34. Pingback: WALES – MIN FÖDELSEDAG 24 JANUARI 2021 | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s