HUS och BOENDE 4 – DÖRRAR, FÖNSTER OCH SOVRUM och WALESISK MANSKÖR

För att få en förklaring till detta inlägg kan ni läsa avnitt 1, 2 och 3.

Dörrar och fönster

Photo3656

Nästan alla dörrar här av gjorda av plast och inte trä som vi är vana vid. Det har kommit mer och mer till Sverige, men kanske inte slagit igenom helt. Fördelen är att de är underhållsfria…

Photo3658

…detsamma gäller fönster. Det finns fortfarnade en del englasfönster, men dessa plastramade fönster har dubbelglas. Treglasfönster är ovanliga.

Sovrum

DSCN6012

Något annat som är väldigt vanligt här och som alla vill ha är en suite, en toalett eller badrum direket i anslutning till the master bedroom, sovrummet för föräldrarna. Detta annonseras också ofta när man t ex ska hyra ett rum på B&B.!

När vi ändå renoverade huset satte vi in en suite i vårt sovrum. Jag är egentligen inte för en suite, men i vårt fall är det bekvämt eftersom huset går i vinklar och vrår och trappor här och där 0ch det är en bra bit från sovrummet till badrummet, känns i alla fall så nattetid! Vi nöjer oss med enbart toa, vilken också är lite annnorlund. Vet inte om sådana finns i Sveirge eller inte. Eftersom det är svårt att få in tjocka avlopp finns här toaletter med smalare rör. De kallas saniflu macerator och det innebär att avföringen och papper mals ner innan det går ner i rören för att undvika stopp i toan. Det pumpas upp i rör för att sedan gå ner till den vanliga toan för att sedan gå ut i tanken. När man spolar låter det därför väldigt mycket…

DSCN6283

..kranen vid handfatet är också annorlunda. Det är elektrisk uppvärmning av kallvattnet och vattnet blir varmt direkt. Denna typ av uppvärmning av vatten är inte helt ovanlig här för handfat eller duschar….

Jag har frågat några kvinnor varför alla vill ha en suite och ingen kunde egentligen ge någon riktigt bra förklaring. En sa att det var helt nödvändigt att ha en egen toa för föräldrarna eftersom barnen smutsade ner så mycket i badrummet. En annan sa att man kanske inte vill ta på sig något under natten när man går på toa och tänk om något av barnen skulle se mamma naken, fruktansvärt. En annan hade en liknande förklaring, att när man duschat vill man ju inte visa sig utan kläder för barnen. Något för mig helt främmande. Har någon av mina läsare i UK någon bra förklaring på detta fenomen?

För övrigt har en vanlig dubbelsäng här helt andra mått än svenska. Standarden för en dubbelsäng är 190 lång och 135 bred, alltså kortare och betydligt smalare än svenska dubbelsängar. Längden kan man förstå till dags dato då britterna generellt är kortare än svenskar. Jag med mina 173 är en extremt lång kvinna här. Men nu börjar också britterna bli längre och många efterfrågar längre sängar, så de får bege sig till IKEA! Det finns bredare sängar att få tag på, s k King Size.

I Sverige har vi två enkelsängstäcken i en dubbelsäng. Här har vi dubbeltäcken. Så här dras det under natten!!!

Underlakanet är också olikt svenskt. Det är i sängstorleken och med gummiband i hörnerna och går runt hela madrassen. Bäddmadrasser finns inte här. Så storlekarna på underlakan varierar mellan enkel, dubbel och king size.

DSCN6292

Kuddar är olika storlekar i alla länder, här är de avlånga.

Fortsättning av serien Hus och Boende fortsätter snare!

Male Voice Choir

Wales är ju känt som körernas förlorade land.

Igår kväll…

DSCN6773

…var det Gala Concert med Monmouth Male Voice Choir i den katolska kyrkan i staden.

Monmouth Male Voice Choir är en relativt ny kör. De har bara hållit på i drygt tre år. Det hela startade med att några män satt på puben och började sjung och en fick idéen att bilda en kör. Till en början beskrev man sig som ” a drinking club with singing problems” (en dryckesklubb med sångproblem) och sedan undrade man om man kanske var en ”singing club with drinking problems” (en sångklubb med dryckesproblem), vilket vet de fortfaranade inte själva! Jag tror på det första. De har redan hunnit uppträda på Albert Hall i London och den 13 februari ska de sjunga innan rugbymatchen Wales-Skottland på Millenium Stadion i Cardiff. Inte dåligt det inte!

Kören ställde upp gratis och alla intäkter, entré £8 per person, gick till underhåll av den katolska kyrkan i Monmouth.

En fantastisk kväll!

Eftersom det inte finns någon bra inspelning på You tube av Monmouthkören blir det nationalsången nedan istället. Framförd på Millenium Staduim av kör och spelarna (fast alla har inte riktigt koll på texten)!!!

Wales nationalsång

Ha en trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Föreningsliv, Hus och boende, Monmouth. Bokmärk permalänken.

67 kommentarer till HUS och BOENDE 4 – DÖRRAR, FÖNSTER OCH SOVRUM och WALESISK MANSKÖR

 1. Geddfish skriver:

  Härlig nationalsång! Lyssnade på videon.
  Intressant reportage om boende. Har förstått vid utlandsvistelser att det är mycket annorlunda än Sverige. Dessa hemska avlånga kuddar, fyllda med något knöligt ibland. Och ibland ETT täcke till två.
  Ha en fin lördag, kram från mig! ♥

 2. skåningen skriver:

  Intressant att få info om hur olika vi är i sängkultur och toaletter. ………………………………..Det är så att ju äldre vi blir ju sämre balans får vi. så.. en balanskudde är bra att träna på för att slippa fallolyckor.. Ha en bra dag Kram!

 3. Znogge skriver:

  Även i Brasilien är det vanligt med ett badrum i anslutning till sovrummet men om det är av samma anledning vet jag inte.

  Trevlig helg!

 4. Comsi Comsa skriver:

  Roligt att läsa hur annorlunda saker kan vara i andra länder.
  Men att det var så stor skillnad på säng måtten det hade jag ingen aning om… 🙂

  Kram ♥

 5. Märtha skriver:

  En skild toa med dusch nära sovrummet? Toa, ja (eller vessa, som det blir på finlandssvenska), men dusch? I bastulandet Finland tror jag vi är vanare med nakenhet, men det varierar ju mellan familjer. Bekvämt är det ju med toa nära sängen, speciellt när man är sjuk och orkeslös. – – – Men texten i nationalsången uppfattar jag inte, hihi… Vore trevligt att veta vad manskören har för repertoar, här har vi manskörer så det kryllar och repertoaren är högtidlig. Manskören min man sjunger i tränar på Carmina Burana, tillsammans med damsångare. Och ikväll blir det först barbershop, sen opera…

 6. Eva Trillian skriver:

  Trevligt med inblickarna i hur ni har det hos er 🙂 Inte okänt för mig, men inte desto mindre trevligt att läsa för det!
  Önskar dig en fin helg!

 7. Ruth i Virginia skriver:

  Master bedroom med tillhörande badrum är standard här. Varför vill alla ha en suite?
  Inte konstigt alls, för man klär ju av och på sej i sovrummet, och om man
  använder toan på natten, behöver man inte traska omkring i mörkret och störa andra.
  Jag var verkligen förvånad, att det är ovanligt i Sverige. Ett vackert sovrum men man
  måste gå över hallen till badrummet! Jag behöver bara rulla ur sängen för att
  använda toan (med dusch). Otroligt bekvämt, i synnerhet när man nått en viss ålder. 🙂

  Underlakan med elast, avlånga kuddar, överlakan och filt. Min säng är Queen size.
  Maken och jag hade King size, och vi samsades med EN filt. 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att vet hur det funkar i USA, ofta likt i UK har jag förstått. Tack Ruth!
   Ja, det är olika i olika kulturer. Jag vill gärna ha nära till toa, men tycker att det är bättre att alla har det och inte bara föräldrarna, även barn och gäster, därför är hallen bra. Kanske lite för mycket svenska jämlikhetstänkande?!??!
   Så kul att höra av dej och hoppas allt är väl. Sköt om dej!

 8. Britt skriver:

  Det var litet info om intimdelen. Intressant att du frågat några om varför man absolut vill ha en suite och att du inte fått bara en förklaring. Jag har sett att det alltid sägs i de husköparprogram som jag ibland ser. Så det är viktigt. / Britt

 9. Karin skriver:

  Tack för oäpåminnelsen om rugbyn, men Millenium Stadium finns inte längre – de bytte nyligen namn. Hoppas ni får lite lugnare o varmare väder snart.

  • Lena i Wales skriver:

   Hej Karin!
   Ja, det har bytt namn till Principality Stadium, tror jag. Men jag använder fortfarande det gamla namnet, har väl börjat bli riktigt brittiskt och har svårt för att ändra på något, hi,hi!!!
   Nu skiner solen och det är såååå vackert!

 10. Preciosa skriver:

  Hej Lena! ”Körernas förlorade land”? Eller förlovade?
  Kul att läsa om sovkulturen! I Spanien har dom ju samma mått 135×90 sk matrimonio 🙂
  Väldigt smalt tycker jag – för två 🙂 Men spanskarna vill ligga nära har dom sagt 🙂
  Bra med toa nära!Perfekt!
  Kram P ♥

 11. Agneta skriver:

  Intressant att läsa!
  Bäddkulturen, ja, undrar om det inte mer och mer kommer ett stort täcke här också, min egen djuplodande analys av detta säger mig det! Men man drar och drar i täcket, det kan jag förstå. Breda kuddar gillar jag, mycket bättre än flera kuddar. En suite, jag inbillar mig lite att det kanske också kommer från hotellvärlden. Var det inte så förr att badrum, inte på dom lyxigaste hotellen kanske, men dom mer vanliga, fanns i korridoren, och sen blev det lite finare och bättre och dyrare när man kom på att folk nog ville ha sitt egna badrum och då blev det en suite??? Också en egen tankegång. Vi har det här i vårt nya hus, men det har vi ritat in själva, så skönt när man har gäster, dom går till ”andra” badrummet då och vi har vårt alldeles för oss själva, lite skönt så där…..med alla prylar och pinaler och handdukar nära.
  Bränner man sig inte på vattnet i den lilla varmvattenberedaren?
  Vacker musik!
  Agneta kram

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att du tycker om mitt inlägg.
   Kanske kommer stora täcken till Sverige också, intressant. Så då får även svenskarna börja dra på nätterna!!!
   Din teori med en suite kan säkert stämma. Tack!
   Varmvattnet är inställt på rätt temperatur på något sätt, så bränner sej gör man inte. Kanske termostat, vet inte.
   Visst är vår nationalsång vacker!

 12. åsa i åsele skriver:

  Att ha toan nära skulle absolut vara en fördel vid magsjuka 😉 som nu får vi ta oss en trappa ner för att nå toaletten, men det går bra 🙂
  Inte visste jag att engelsmän var så mycket kortare så Ni har annan storlek på sängen.
  Vi skulle aldrig klara oss med gemensamt täcke då jag är en orolig typ då jag sover å dessutom fryser.

 13. Decdia skriver:

  Jag och maken hade haft slagsmål om vi skulle dela en sån liten säng och ETT täcke. De gånger vi varit i England har vi fått be om ett extra, annars hade inte någon av oss fått nån sömn.

 14. bia skriver:

  När vi var i Kanada var det likadant, vi fick ett rum hos våra släktingar, där man först kom till en walk in closet och sen till toalett med stor spegel och handfat…lyxigt tyckte vi förstås som fick egen toalett, haha….men duschen fans i det ”stora” badrummet ;)…men det börjar byggas badrum i anslutning till sovrummen här också…
  ha en fin kväll !
  Kramis

 15. Ama de casa skriver:

  Här är det inte heller trä i dörrar och fönster som regel. Snarare aluminium. Rätt praktiskt, faktiskt 🙂

 16. Intressant att ta del av både toa- och sängkultur! Hade jag en 135 cm bred säng att dela med min man är jag rädd att han skulle få ligga på golvet!
  Trevlig helg!

 17. Christina skriver:

  Tackar så mycket för denna lilla resumé, alltid spännande att få följa med in blogghemmet.

  Ha det fint! Jag gillade förresten det virkade kuddfodralet 🙂

  Kram

 18. Else-Marie Lundström skriver:

  Det är så roligt att höra om hur olika man ordnar med sitt vardagliga liv i olika länder. Vi människor är ju ganska lika i grund och botten när det kommer till våra basbehov men ändå ser det så olika ut. Ha en go helg. Kram

 19. Anne-Marie skriver:

  Jaha, nu måste jag ju kommentera om likheter igen mellan England och USA. 🙂
  Enkelglasfönster finns i ungefär 40-50% av amerikanska hem. Plastfönster (ramarna/karmarna) är också det vanligaste om man har dubbelglasfönster. Treglasfönster är också mycket ovanligt.
  I USA finns en TV-kanal som heter HGTV (Home and Graden Television) och där letar folk bostäder, renoverar osv. Och ALLA verkar vilja ha ett badrum i anslutning till sitt master bedroom. Jag fattar inte vitsen och har heller aldrig haft en en-suite.
  Är folk i UK lika pryda som i USA? Här verkar föräldrar heller inte vilja att barnen skall se dem nakna. Mycket märkligt.
  I USA finns hur många sängstorlekar som helst: twin, full, queen, king, California King och troligen ännu några fler.
  Underlakan är ofta ”fitted sheets” här i USA. Tror att de kommit mer i Sverige numera.
  Inte dåligt att Wales har en egen nationalsång. Kul! 🙂

  • Ruth i Virginia skriver:

   Förvånad att du inte ”fattar vitsen” med en suite i master bedroom.
   Maken och jag ville ibland duscha tillsammans, vilket jag tror vore opassande
   för barn att se. Har förresten aldrig visat mej naken för mina barn; finns ingen
   anledning och, förresten, är min figur långt ifrån snygg att titta på, 🙂 Har ingenting
   med pryderi att göra. Var med en väninna till St. Martin i Karibien, där det finns
   ”nude beaches”. Hon gillade att gå ”topless” (oh, ja, hon är amerikanska), så vi gick dit ett par ggr. Måste säja att jag kände mej ”uncomfortable”. (vad heter det på svenska?)
   Männens ”outside plumbing” besvärade mej. (skratta här!)

   Och attt, som ”åsa i åsele” har det, att man måste gå en trappa ned för att
   kissa på natten – hur kan det byggas så? Magsjuka, kräksjuka ….
   Men man kan ju ha en potta eller hink under sängen som ”in the good old days”. 🙂

   Nej, nu är det sängdags efter en underbar, solig dag som smälter de höta
   snödrivorna från förra veckändan.

   • Lena i Wales skriver:

    Ruth,så kul att ha dej med mej!
    Jag tror svenskar generellt sett är mer öppna är i t ex UK. Att barnen såg mej duscha eller bada i badkaret besvärade mej inte alls. Däremot går jag inte omkring naken hemma bara så där.
    ”Outstanding plumbing” fick mej verkligen att skratta!!!
    Det är skönt att ha nära till toa, men många här i UK som bor i gamla radhus hade inte badrum i huset från början, utan det är oftast en tillbyggnad på baksidan bakom köket och det blir automatiskt på bottenvåningen. Idag vill många ha badrum på ovanvåningen, men då kanske man blir av med ett sovrum och ett till sovrum säljer bättre än badrum på ovanvåningen.
    Ha det bra och välkommen åter!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst har vi många likheter, precis som jag skrev i en kommentar hos dej.
   Här är folk vädigt pryda, i alla fall jämfört med svenskar, tycker jag.
   Här är också lakana fitted.
   Wales nationalsång är underbar!!!

 20. Marie skriver:

  Hehe, här i vårt hus har vi 4 badrum(!) till 4 sovrum! Som svensk tycker man ju det är aningens over the top. Det är väldigt skönt, men samtidigt opraktiskt med ensuite, då det är lättare att väcka varandra(läs mig, då maken aldrig vaknar av någonting:). Däremot var det grymt skönt i julas när vi hade svärmor här och hon hade ett helt eget badrum. Caesar tycker han har det lyxigaste rummet någonsin med eget badrum som sexåring…

  Mina kompisar här har gärna eget badrum för barnen, precis som du skriver, av fräschhetsskäl.

  Här på NZ är alla ”trähus” som byggs idag med plastfasader, precis som i USA och Kanada. De gamla husen har träfasader, men pga då det är ett subtropiskt klimat här på Nya Zeeland är det inte helt praktiskt med trähus. Många hus har fuktskador här…

  • Lena i Wales skriver:

   I större hus här är det inte ovanligt med din situation. 4 sovrum och 4 badrum.
   Jag tror att Nya Zealand och UK också har många likheter p g a att det ju är en gammal koloni.
   Fuktskador har sååå många här.
   Ha det bra down under!

 21. TantGlad skriver:

  Det är kul att läsa om hur det är där du bor i wales.
  Lite skillnad är det här i Sverige.

  Ha en jättefin söndag och KRAM.

 22. Ett stort täcke istället för varsitt, nej, det skulle inte funka.
  Inte visa sig utan kläder för barnen låter nästan lite väl. Hur som helst är det görbra med två toaletter.

 23. Ditte skriver:

  Vad trevligt att få höra Wales nationalsång, det var första gången jag gjorde det. nU har jag lyssnat två gånger så jag ska komma ihåg den om jag hör den vid ett annat tillfälle.
  Det var roligt att höra om kören och likaså om hus, fönster, badrum,sängar och sängkläder. Jag tror att i stort sett varja land har sina ”specialer ” vad gäller detta.
  Jag vet ju från både USA och en del andra länder att det ofta finns lika många badrum som sovrum-och kanske är det praktiskt, särskilt med fler tonåringar i huset.
  Önskar dig en bra vecka och skickar soliga och sköna hälsningar från Spanien.

 24. Inger skriver:

  Fönster och dörrar i plast behövs hos er pga det fuktiga klimatet. Finns en del här också men jag är inte så förtjust. Däremot gillar jag TV programmet Escape to the Country, som jag kom att tänka på nu när jag läser ditt inlägg.
  Kram

 25. Barbro S skriver:

  Väldigt intressant att läsa om skillnaderna i boende. Vi har ju ofta två toaletter i våra hus, ett större badrum och ett mindre med bara toalett eller ibland med dusch, men ingen av dem är kopplade till sovrummen som hos er. Kul att höra om du får någon bra förklaring. Pampig sånginsats! Tack för dina fina uppmuntrande ord men jag fortsätter ligga lågt :).

 26. Egenlya skriver:

  Så intressant att få läsa om alla olikheter 🙂

  Kram

 27. sockenvagenssota skriver:

  Vi byter fönster successivt i vårt hus till plast just för att slippa underhåll, å de håller både värme och oljud ute bättre än våra gamla… Ha en fin vecka! KRAM

 28. Veiken skriver:

  Jag bryr mig egentligen inte om var toan ligger, bara jag vet exakt var den finns om jag måste dit på natten när det är mörkt! Det är intressant att lära sig hur olika vi ser på samma saker, även om det inte är på andra sidan jordklotet! 🙂

 29. Anita skriver:

  Nu har jag lyssnat på nationalsången. Sååå mäktigt … och så vacker den är. En suite, ja det har man ju hört på Escape to the country. Det måste man ha. Men varför. Ingen aning. Jag tycker det är rätt skönt att ha badrummet separat från sovrummet. Men jag är ju svensk 😉 Kul varmvattenanordning.

  Ha en bra måndag kväll!
  /Anita

 30. Tomtan skriver:

  Den typen av vattenvärmare ska vi ha i Uggen….. Men den måste gå på ved eller gasol….. HAr inte riktigt hittat rätt än.

 31. wiolettan skriver:

  Så intressant att läsa om boendet som du beskriver. Mycket olikt emot vad det är här, i mångt och mycket.
  Jag skulle ju tycka, om jag hade hus, med stora utrymmen, att det vore praktiskt med toalett i närheten av sovrummet. Har tänkt på det ofta då jag har sett program på TV där mäklare försöker sälja hus, det finns speciella program som återkommer, med olika par som söker nytt boende och det är roligt att se. Ibland har programmen varit ifrån Skottland.
  Fin nationalsång.
  Ha det bra och varm kram från mig.

 32. gillar knasiga engelska toaletter 🙂

 33. Pingback: ETT TREVLIGT BESÖK OCH HUS och BOENDE 5 – BADRUM OCH KONTAKTER | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s