ETT TREVLIGT BESÖK OCH HUS och BOENDE 5 – BADRUM OCH KONTAKTER

Ett trevligt besök

DSCN6838

Britterna är väl kanske inte kända för att vilja lära sig andra språk. Deras eget gäller ju i hela världen. Men det finns undantag.

Richard är ett! Han är engelsman och bor i närheten av Birmingham. Hans frus farmor var svenska och där började intresset för Sverige. Efter att ha besökt Sverige och släkt där, köpte de så småningom ett sommarhus på svenska Västkusten. Intresset för det svenska språket ökade och Richard började studera svenska och talar idag mycket bra svenska. Förstår allt jag säjer och pratar utmärkt med en liten underbar engelsk accent. Har är verkligen duktig!

Vi är båda medlemmar i organisationen Svenskar i Birmingham, vilka ordnar träffar, firar olika svenska helger o s v. Jag bor ju mellan Cardiff, Birmingham  och Bristol, så jag är medlem i alla föreningarna, men inte aktiv i alla. Däremot får man kontakt med andra svenskar och svensktalande i närheten.

För knapp ett år sedan träffades vi för första gången och i veckan var det dags för andra besöket. Richard stannade tre dagar och det talades svenska i huset hela tiden. Det var ett ganska lustigt scenario när jag hörde min man och Richard, både engelsmän, sitt i vårt walesiska hem och pratade svenska. Min man pratar också väldigt bra svenska.

Vi gjorde lite utflykter och på kvällarna bänkade vi oss framför TVn och tittade på svenska filmer på DVD.

Min trädgård 5 feb 2016

DSCN6935

Det är fortfarande ganska varmt här, ca 10 grader. Det har inte regnat mycket de senaste dagarna heller. Solen har försökt att tränga genom molnen, men inte lyckats särskilt väl för det mesta. Däremot är det ganska blåsigt, fast inte stormigt längre.

Badrum

Läs de föregående avsnitten 1, 2, 3 och 4.

DSCF3517

Men var är golvbrunnen?

Det finns ingen i brittiska badrum! Alltså inget våtrum.

Bakom badkaret är det inte kaklat som i Sverige, utan man tätar mellan väggen och badkaret med ”tätnigsmassa”, så vattnet inte rinner bakom badkaret.

I Sverige är det ju vanligt att man tagit ut badkaret och endast har dusch. Här är det väldigt ovanligt. Badkar är viktigt för britterna. Och visst är det skön att dyka ner i karet en kall vinterkväll!…

DSCF3683

…vad är det för trådar som hänger från taket? Jo, här får man inte ha några strömbrytare i badrummet. Antingen sitter de utanför eller så drar man i snöret för att sätta på lampan. Det är sant!

Att vi i vårt badrum har tre beror på att en är för lampan, en för värmefläkten och en för vanliga fläkten…

Photo3721

…så här ser ett vanligt handfat ut här. Två kranar, en för varmt vatten och en för kallt. Blandare!!Vad är det??? Jo vi har faktiskt en i vårt handfat i badrummet!…

Photo3720

…heltäckningsmattor i badrummen försvinner mer och mer, men en del har dem fortfarnade kvar.

Elkontakter

Photo3655Kontakt

Mycket annorlunda mot övriga Europa.

Nu kommer en liten teknisk förklaring, som jag inte helt förstår själv!!
Typ G.
3 stift (2 likriktade flatstift och 1 större, vinkelrätt jordstift).
13 A, 240 V.
De är stora och otympliga och innehåller en säkring (det förstår jag!!).
Kontakten är barnsäkrad i väggen. En pinne av de tre, den jordade, går in först och öppnar de två övriga.
OBS! Strömbrytaren på väggkontakten!

 

Detta inlägg publicerades i Föreningsliv, Hus och boende, Min trädgård. Bokmärk permalänken.

60 kommentarer till ETT TREVLIGT BESÖK OCH HUS och BOENDE 5 – BADRUM OCH KONTAKTER

 1. Vad roligt att genom svenska föreningen träffa många andra och speciellt R som nu behärskar svenskan. Det där med badrum är alltid fascinerande världen runt. Mins mina amerikanska badrum som var så glittriga får man nog ändå säga men ack vilken dålig kvalitet det mesta höll. Lena du har nu en hörligctid framför dig då vårens blommor kommer.

 2. Marit skriver:

  Det er jo veldig hyggelig for deg å treffe engelskmenn som snakker svensk! Koselig å se påskeliljer hos deg. Her er det stadig is og snø, men det blir stadig mindre av det heldigvis 🙂

  God helg!

 3. Geddfish skriver:

  Vad härligt med människor som bemödar sig om att lära sig andra språk.
  Intressant med hus och boende – har läst det tidigare också. Att det finns så många olika tänk om hur det ska fungera.
  Ha en fin lördag nu, kram ♥

 4. Britt skriver:

  Det måste vara kul att få prata svenska ibland när man inte bor här längre.
  Min mamma bor i ett hus byggt på 50-talet. Där finns inbyggt badkar utan kakel bakom. Och utsidan på karet är också kaklat. Golvbrunn finns dock. De flesta i hennes hus har säkert bytt till dusch, men inte hon. / Britt

 5. Inger skriver:

  Härligt med människor som Richard. Jo de brittiska badrummen skiljer sig en del från de svenska!
  Kram

 6. Znogge skriver:

  För var det en självklarhet med badkar här men det försvinner mer och mer. Vi tog bort vårt när vi renoverade badrummen. Lite synd men samtidigt så använde vi det ytterst sporadiskt.

  Ha en bra lördag!

 7. och ibland…. finns det typ ingen dusch alls… kan inte bada varje gång 🙂

 8. åsa i åsele skriver:

  Utan badrum vill jag inte vara, dels älskar jag att ligga i blöt å njuta av egen tid 😉 sedan perfekt att låta Elin bada en tråkig eftermiddag, trots hon blir 10 nu i april roar hon sig lätt nån timme i badkaret, perfekt 🙂

  Att engelsmän inte vill lära sig nått annat språk trodde jag var en skröna 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Det är verkligen härligt med ett varmt bad, speciellt när vadret är som det är idag, regn och rusk!
   Engelsmännen har sitt eget språk över hela världen, varför lära något annat, tänker många? Och det finns ju viss logik i det också.

 9. Anita skriver:

  Vilken svenskhelg! Måste verkligen ha varit en upplevelse att höra två engelsmän sitta och prata svenska med varandra. Och har du redan påskliljor som blommar? Jag vet ju att dom blommar tidigt i UK, minns det från resor jag gjort i jobbet under februari månad. Helt plötsligt kunde man se en hel rondell full med blommande daffodils. Fantastiskt! Här har vi haft några dagar med minusgrader men nu är det plussidan som gäller igen. Ingen riktig vinter men ännu långt till vår. I varje fall i min trädgård.

  Ha en bra helg!
  /Anita

 10. skåningen skriver:

  Måste ha varit en rolig upplevelse att höra två engelsmän sitta och prata svenska! .Badkaret tog vi ut när min man inte kunde komma i det längre. Idag hade det varit skönt att krypa ner i ett varmt bad!………………Vad har man då i fönstren ?? Kram!

 11. bia skriver:

  Intressant att höra hur det är i andra länder med badrum, el osv. det är ju inte det man läser om precis i vanliga fall, hihi…så långt våren verkar ha kommit hos er ;))….nu har jag gett upp hoppet om en vit vinter med lagom kyla…så nu ser jag framemot våren…fast bakslag får man alltid räkna med, tyvärr !….ikväll blir det mello för hela slanten hos oss. Jag brukar alltid titta på den, lättsamt och underhållande en lördagskväll hemmavid ;))
  Kram bia

 12. Violen på Brandholmen skriver:

  Man ska inte vänta att allt är som hemma när man flyttar utomlands! Det är bara att gilla läget! Kul att du berättar om badrum!
  Trevlig helg!

 13. Decdia skriver:

  Kul att du har kontakt med andra svenskar, jag kan tänka mig att man får lite hemlängtan efter att ha varit iväg ett tag.

 14. Steve skriver:

  Tintern Abbey låter bekant
  Vilken udda känsla att höra två engelsmän prata svenska.
  Strömbrytare på väggkontakter låter som en smart lösning.

 15. Comsi Comsa skriver:

  Så annorlunda det är mot vad det är här. Här försvinner badkaren allt mer men än har jag kvar mitt….. Kram ♥

 16. Ama de casa skriver:

  Haha! Brittiska och irländska badrum är alltid lika spännande… Hur ska man göra här då? Hade många inlägg om det när vi åkte runt på Irland, Nordirland och delar av England. Varför ha en standard, typ? Mycket mer spännande att ha olika på alla ställen… 🙂

  När vi var till Iran var jag fascinerad över att dom alltid hade golvbrunn i köket. Egentligen borde man ha det i ALLA rum. Bara att spola av, liksom. Tänk så lättstädat! 😀

 17. Carina skriver:

  Visst är det väl så att man nästan automatiskt blir vän med andra svenskar så fort man befinner sig utomlands 🙂

 18. sockenvagenssota skriver:

  Jag skottar snö för fullt så jag är lite avis på påskliljorna ;-P Men badkar är viktigt, vi har ett som vi nyttjar rätt ofta även om vi till vardags väljer duschen. KRAM!

 19. GladiGrönt skriver:

  Det sägs att svenska är svårt att lära sig. Våra tyska sommarstugegrannar har gått på svenskakurser men det går si och så…

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror det beror så mycket på vilket språk man kommer från och om man har andra språkkunskaper som man kan relatera till. I t ex tyskan har vi många liknande ord, men jag tror de kan tycka grammatiken är svår.
   Ha en fin söndag!

 20. Ditte skriver:

  Vad trevligt med föreningarna för visst är det lite extra roligt om man bor utomlands att även träffa andra svenskar.
  Roligt med er vän som verkligen satsat på svenskan för ett så användbart språk är det ju inte. Inte annat än i Sverige.
  Tack för bra info om badrummen, kan se vissa likhter med de spanska. Golvbrunn?
  Dock har vi blandare och strömbrytare. Alltid något.
  Jag antar att våren hos dig i Wales kommer med stormsteg och ser fram emot fler blombilder efter hand.
  Lycka till med er fortsatta renovering.

 21. Tomtan skriver:

  Byggnormer är olika. Det skiljer mycket emellan norge och sverige fast det är så nära 😀

 22. Monica skriver:

  Hahah, Lena – heltäckningsmattor och utan blandare… känns det som om du ”tagit ett steg tillbaka” eller lever du i och förstår ”normerna”? För mig lever du 30 år tillbaka…? Haha!

 23. Märtha skriver:

  Svenska är svårt! Min mamma pratade både svenska och finska sen barnsben, men hon gick i finsk skola, och hon lärde sig aldrig att stava rätt. Skillnad på ägg och egg förstod hon inte. Ingalunda är finska lätt heller, men det språket skrivs i varje fall som det uttalas. Inom parentes har ju t.ex. svenskar svårt med det…. (hihi). Och det där med badrumsstandard och strömbrytare och kontakter är något som varierar storligen, bara ta seden dit man kommer, men knycka i ett snöre…? Trevlig läsning igen, tack för det!

 24. TantGlad skriver:

  Roligt med en förening så ni alla får tillfälle att träffa varandra. Prata lite svenska.
  Roligt att läsa hos dig. Det är en viss skillnad på olika saker här hemma i Sverige. Man förstår ju det.

  Ha en fin ny vecka och kram..

 25. Barbro S skriver:

  Påskliljan är så fin, ger vårlängtan hos mig. Svenskgemenskapen låter bra och givande. Kul att engelsmän också vill lära sig vårt språk. Märkligt med olikheterna i badrummen. Hur gör ni för att rensa avloppet då när det liksom är inbyggt i badkaret? Kan inte vara helt lätt att få bort hårstråna, eller begriper jag ingenting :)?

  • Lena i Wales skriver:

   Våren är på gång, men idag har det regnat i stort sett hela dagen, burrrrrr!
   Javisst är det kul med en engelsman som är så förtjust i Sverige och så duktig på svenska.
   Måste fråga min man ang rensning iavloppet, hans uppgift!!!

 26. torrebloggen skriver:

  Väldigt intressant att läsa om badrumsstandarden hos er.
  Tänk så annorlunda det är mot vad det är här.
  Åh har våren redan kommit till er, här blommar inte påsk och pingstblommorna i trädgården förrän i maj.
  Ha det så bra!
  Kram!

 27. wiolettan skriver:

  Men så intressant. så olika det kan vara mellan engelska och svenska badrum. Roligt att få veta detta som jag annars inte skulle ha tänkt på. Nu har jag ju bara varit till England två gånger och då har jag inte tänkt på detta.
  Ingen golvbrunn, ovanligt. Heltäckninsmatta, ännu ovanligare. Badkar, det gillar jag, men vi tog bort det då min förra man inte kunde ta sig ner idet, då satte vi in dusch.
  Duktigt av din man och din bekant att lära sig så bra svenska, det ska visst inte vara så lätt om man inte bor här.
  Ha det bra och kram till dig.

 28. Karin på Pettas skriver:

  Fantastiskt att engelsmännen sitter och talar svenska med varandra. Det kan man kalla intresse att lära sig språk.
  Och du har redan vår med påskliljor!
  Tack också för intressant info om badrumsutrymmet.

 29. Rolig badrumskuriosa!

  Kram Jenny

 30. hej Lena! Intressant att läsa om era badrum! Heltäckningsmatta i badrummet låter inte alltför trevligt tycker jag. Här i Grekland tror jag badrummen mer liknar svenska vad gäller golv, väggar, inredning och kontakter. Skillnaderna är nog mer på det ekonomiska planet så här kan mer se mer trasig inredning. Har du väl byggt ett hus och gjort badrummet får det vara som det är även om toalett, handfat mm går sönder. Det gäller förstås inte alla men jag tycker mig se att i privata hus har alla mer eller mindre en massa skavanker. Antingen går det inte att spola och du får använda en hink till det, sittringen har gått sönder osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s