HUS och BOENDE 9 – olika hustyper, RUGBY och firande av ST DAVID`S DAY

Olika hustyper

Ja, hur vill britterna bo?

DSCF7118

Inte i lägenhet. Man måste ha en liten trädgård. Det finns väldigt få lägenheter här, långt in i städers centrum ligger radhusen, så annorlunda mot Sverige. Idag i de större städerna har man gjort om de större radhusen till lägenheter, men trädgården finns kvar. Man har aldrig, eller mycket sällan en gemensam trädgård, utan en eller två lägenheter äger trädgården och sätter upp staket. De resterande lägenheterna har ingen trädgård, vilket anses väldigt negativt.

Privacy är väldigt viktigt. Det är svårt att översätta. Tittar man i lexikon står det privatliv, enskildhet, avskildhet, men det betyder så mycket mer här. Ytterligare en kulturkrock. Det är också viktigt att inte var overlooked. I lexikon översätts det till bl a överse, titta utöver. Alltså att man inte vill att någon ska se en i ens privatliv. Man vill helst inte vara overlooked i sin trädgård. Inte alltid möjligt, men ofta efterfrågat. Det är inte bara för att hålla huset varmt som man drar för alla gardiner här. Ytterligare en kulturell skillnad.

Olika typ av hus:

Photo5414

Detached house betyder villa med två våningar.

Bungalow betyder villa med ett plan, ovanligt här. Jag hittar inte ens ett foto av något sådant…

DSCF7015

…semi detached betyder parhus…

DSCF4475

…townhouse eller terraced house betyder radhus…

Photo3761

…cottage betyder stuga, men egentligen mer ett gammalt hus, kan också vara ett gammalt radhus…

Feb_117

…converted barn, ombyggd lada är väldigt populärt och ofta ganska dyra hus och svårt att få tag på.

Hur firade jag St Davis´s Day?

DSCN7181

Jo, naturligtvis med purjolökssoppa och påskliljor på bordet.

Recept purjolökssoppa (en repris):

Photo5510

3 potatisar

3 purjolökar

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 l vatten, kokande

Buljong  efter smak (vanligast är att använda kycklingbuljong, men jag använder grönsaks)

Photo5513

-Skiva löken och hacka vitlöken, stek lätt i en kastrull i lite olja.

-Tillsätt det kokande vattnet.

– Skala och skär potatisen i kuber, skär purjolöken i skivor. Häll i dem i soppan.

– Tillsätt buljongen.

– Koka ca 15 min.

– Mixa med stavmix eller annan köksmaskin

– Ev lite skivad, rå purjolök som dekoration vid servering.

Photo5517

Denna soppa finns det många varianter av. Jag har frågat runt bland flera walesare, en del använder lite celleri för att ge mer smak, en del häller i lite grädde på slutet för att göra soppan mustigare, en använder lite senapspulver i soppan, en blandade i lite cheddarost. Välj er egen variant och njut!!!!

DSCN7158

Soppan blev god och efteråt…

Photo5527

…åt vi Welsh cakes, inte hembakta, utan köpte….

Photo3841

…så här kan de bakas ute på gatorna.

Vill ni veta lite mer om St David kan ni titta på denna video:

https://lenaiwales.wordpress.com/2014/07/02/st-davids-2/

Rugby

I helgen spelade Wales rugby igen i Six Nations. Kan inte riktigt klaga på resultatet, de vann över Frankrike. Tidigare har de spelat oavgjort mot Irland och vunnit över Scotland. Nästa match blir mot England, hm,hm. Ja, spänningen stiger!

Detta inlägg publicerades i Hus och boende, Om Wales, Sport. Bokmärk permalänken.

55 kommentarer till HUS och BOENDE 9 – olika hustyper, RUGBY och firande av ST DAVID`S DAY

 1. åsa i åsele skriver:

  Översatt till engelska så bor vi i cattage 😉 på svenska ett gammalt torp (vi har byggt ut, renoverat)
  Sådan tur det inte blev påskliljesoppa med purjolök i vasen 😉

 2. Tove Olberg skriver:

  Ombyggd lada skulle jag gilla att bo i – tänk vilka höjder och vinklar det skulle ge!
  När jag läste Detached så klingade etage till – normännen säger etasje. Mitt barndomshjem var i to etasjer.
  Våning 3 två trappor – bottenvåning, källarplan, entréplan vilken röra det var då jag var ny i Sverige 1974.
  Soppagott ni firat med!
  Lev fint!

  • Lena i Wales skriver:

   De omgjorda ladorn ä rväldigt populära och har ofta höga tack och höga priser.
   Vi talar om våningar här som bottenvåning, 1 vån. I Sverige är det en blandning av bottenvåning och 1a våning. Mycket konstigt.
   Ha det bra!

   • CeciliaL skriver:

    Tycker de dar ombyggda ladorna ar bara helt hopplosa – ser fina ut, men massor med bortkastat utrymme och knasiga rum. Och sa ar de ofta ‘listed’ (k-markta) sa man far inte gora nagra flera hal i vaggarna och darfor kan man inte satta in fonster annat an dar det redan var glipor eller inkorsportar osv… Inget for mig.
    Bungalows, Lena, vi bor i en! 🙂

 3. skåningen skriver:

  Översatt så bor jag i en Bungalow ……………………………………………..SVAR..Du har så rätt vi borde vi lära oss mer av naturen och inte bara förstöra den!
  Berätta du för maken om fiskstimmet! Ha en bra dag Kram!

 4. gunnardeckare skriver:

  Vi kollar ofta på TV-serien Escape to the country där man får en ganska bra uppfattning om vad de engelska köparna vill ha i sina bostäder. Jag har också noterat att de inte vill ha insyn. Jag kan förstå deras önskemål men tycker precis tvärt emot vad Tove skriver här i kommentarerna, när det gäller converted barns. Jag vill inte ha några bjälkar, särskilt inte låga sådana som man kan slå huvudet i.

  • Lena i Wales skriver:

   Absolut inte låga. Vi svenskar är ju också betydligt längre än britterna i genomsnitt, vilket bådar problem för oss med detta.
   Kul att du känner igen så mycket! Ha det bra!

 5. Yvonne Staf skriver:

  Kul att läsa om brittiska bostäder. Det är verkligen skillnad jämfört med Sverige. En av mina väninnor bor ihop med en britt. De har köpt ett hus och han var mycket förvånad över att priset var så billigt. När de sen började renovera insåg han att byggnadsmaterial är mycket, mycket dyrare i Sverige än i Storbritannien så när de hälsar på hans föräldrar tar de numera landvägen för att kunna ta hem så mycket byggnadsmaterial de får rum med.

 6. Decdia skriver:

  Soppan lät jättegod!
  Det är så roligt att läsa om de brittiska husen och vilka preferenser de har.

 7. bia skriver:

  Den soppan skulle nog jag gilla ;)…köpte en receptbok på bokrean…vegetarisk, gröna soppor och smoothies bowls…och lite bakning och annat smått o gott, en bok helt i min smak. Nu är det soppor som gäller för mej , har blivit flexitarian, haha…äter bara kött ibland, men fisk och skaldjur äter jag ;))…och gud så mätt jag blev igår, tog två portioner soppa…grön ärtsoppa med smak av lite oregano och toppat med riven pepparrot ;)) man tror att soppor inte ska mätta, men det mättar mer än en portion med kött och potatis !…sopporna är laktos och gluten fria..bara hälsosamma ingredienser i allt i den boken !!….sen finns det en detox meny i den också, men det tror jag att jag hoppar över ;))…oj så mycket text om en bok, hihi
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Jag älskar soppor! Och visst är de mättande, kanske inte en tunn grönskasoppa, buljong med några ärtor flytande,men annars är det ju i prinsip mosade och nervattnade grönsaker. Verkar vare en nyttig och trevlig bok med många idéer.

 8. Znogge skriver:

  Väldigt intressant att läsa om husen och bebyggelsen. Visst finns det likheter med svenska hus men skillnaderna känns betydligt större.

  Så god soppan verkade! Jag hade definitivt slängt i en skvätt grädde 😉

  Trevlig onsdag!

 9. Steel city anna skriver:

  Haha ja det är verkligen skillnad på hur man vill bo. Ett sånt där litet townhouse kan jag tänka mej, sa min vän när vi tittade på svenska hus och hon inte längre ville bo i en villa i skogen när hon såg hur mycket skog det verkligen fanns, om ett hus i gamla stan. Trodde mej inte när jag sa att det nästan är dyrast i hela Sverige, för att inte tala om små lägenheter på söder och Östermalm. Converted barn slår Östermalm alla gånger här 🙂 men det har verkligen ändrat mitt sätt att tänka också. Jag skulle inte vara beredd att betala stora summor för en lägenhet i Sverige med hyror och allt som tillkommer. En stuga i skogen hellre då.

  Kul att ni firar Wales! De hade nån fest i katolska kyrkan men annars väldigt tyst om det här.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, du har ju erfarenhet av både UK och Sverige. Jag gillar inte heller det att man köper en dyr lägenhet och sedan en hög hyra på det. Rimmar inte för mej. Kul att du har samma upplevelser.
   Min son har flyttat från Östermalm till en annan bostadsrätt på Söder och inte är det billigt inte, fy.
   Ja, här firas St David´s Day! Jättekul och gott dessutom!!!

 10. Gilla skriver:

  Tack för undervisningen om husen, vad de heter i olika varianter. Nu kan man ju förstå de engelska tv-programmen bättre.

  Sv: Ännu bättre är att idag fyller min dotter jämna år. Men eftersom hon är egen företagare, så sitter hos nån kund och hjälper till med redovisningen idag. Jag hann ringa henne i morse och sjöng om tulipaner för henne.

  Förresten , så blev jag också sugen på din mat idag.

  Kram/Gilla

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är lite krånligt med de olika orden som används, så bra att du gillade min förklaring.
   Vad kul att jag kan fresta dej, så ofta som du frestar mej, hi,hi!!!

 11. Soppan verkar god, den ska jag prova. Men påskliljorna på bordet får vänta ett tag! ”Mitt hem är min borg”, tycker jag passar in efter din beskrivning av olika bostadstyper. Själv bor jag i en bostadsrätt med gemensam trädgård och här trivs jag bra. Ha det bra!

 12. Karin på Pettas skriver:

  Nästan exakt samma recept använder jag när jag kokar purjolökssoppa. Så jag är nästan walesisk 😉
  Konstaterar också att alla hus är av sten. Tack igen Lena för intressant inlägg

  Karin som bor i ett hus bestående av minst 90.000 tegelstenar

 13. Monica skriver:

  Intressant med alla hustyper! Och det renoveras mycket idag så många är så fina. Det som förvånat mig många gånger är att trots att de flesta vill ha egen mark, med eget hus, så finns så mycket yta som är fri ändå, alla vackra parker och woodlands och gardens. Som är till för alla och alltid så välskötta. Och fler lägenhetshus byggs ser jag i städerna som också är väldigt fina, även skyskrapor med takterrasser blir mer vanliga ser jag, annars ”gav” ju engelsmännen skyskraporna till USA, det var ju engelsmännen som lärde amerikanarna att bygga sådana.

  Din soppa är så god, det blir stor skillnad att ha purjolök än vanlig gul lök, det är en riktigt god soppa som jag gjorde ofta förr, ska göra den nu igen känner jag.

  • Lena i Wales skriver:

   Det renoveras en del, men många hus behöver renoveras, vi är ju ca 63 milj människor här. Vackra parker och trädgårdar finns det gott om, men inte mycket skog här.
   Soppan är jättegod!
   Ha det bra!

 14. Anita skriver:

  Vi bor i ett sutteränghus som dessutom kallas kedjehus (även om det är fristående). Det är bara en trappa mellan grannarnas hus och därav är det ett kedjehus. Det roliga är att när dom byggdes så kallades dom för ”de engelska husen”, mycket för att dom har rött tegel, en liten plätt på framsidan och trädgård på baksidan som inte syns något av från gatan. Men jag tror att den typen av hus är väldigt ovanliga i UK.

  Soppan är en variant på en soppa som jag gör men jag har creme fraiche i min. Purjolökssoppa med potatis är sååå gott. Det låter som ni haft en trevlig St David’s day.

  Ha en fortsatt bra vecka!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Sutteränghus finns väldigt få här. Konstigt att de kallades ”de engelska husen”!!! Det finns inte ens ett bra ord för sutteräng i engelska språket.
   St David´s Day var mycket trevlig i goda vänners lag. Creme fraiche i verkar gott, måste provas!
   Ha en trevlig kväll!

 15. Jag kände inte till att Wales hade en St David’s Day! Kul att lära sig något nytt och intressant om alla hustyper 🙂
  Han en fortsatt fin tisdag

 16. Comsi Comsa skriver:

  Jag tycker nog det är ett bra sätt att bo med lite privat sfär…. 🏡

  Soppan skall jag laga, tack för tipset!☺

  Kram ❤

 17. Geddfish skriver:

  Oj, vad intressant vetande om olika hustyper! SÅ gammaldags, men ändå förklarande. Det där PRIVACY är tydligen väldigt viktigt, oj jag är inte alls sådan.
  Och jag är väl väldigt fattig, som bor i lägenhet och inte har en trädgård, ack ack. Men jag har haft, flera hus och flera trädgårdar 😉 men haft är haft 😀
  Ha en fin onsdag!

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att du gillar mitt husinlägg.
   Privacy är mycket viktigt här.
   Det kan vara skönt att inte ha för mycket att sköta om man vill göra andra saker också. Kanske trädgårdstiden är gjord för dej och det är annat nu.
   Ha en bra vecka!

 18. biggeros skriver:

  Vi hyrde 3 olika hus i England. Det berodde på att första uthyraren kom hem från Sydafrika, 2 huset hjälpte jag till ägaren att sälja huset=( och det 3: e huset låg långt ifrån stan och var det sista huset vi bodde i innan vi flyttade till Sverige . Jag kommer ihåg att många drog för gardinerna utom vi då. Vi vill ju ha in så mycket ljus det bara går. Nog om det!! Tack för receptet!! Jag är väldigt förtjust i alla olika soppor. Ha det bra, kram

 19. GladiGrönt skriver:

  Det låter som en god soppa och nyttig! Jag är nog inte så lite brittisk, boende utan trädgård skulle inte gå för mig och nog vill man ha privacy, precis det ordet använde jag när våra sommargrannar ville köpa in sig i vår brygga. Ha det så bra! Monica

 20. Ama de casa skriver:

  Soppa är himla gott! Idag fick vi mangoldsoppa 🙂

 21. torrebloggen skriver:

  Intressant läsning om alla de hustyper som finns i Wales!
  De här olika engelska hustypsbenämningarna används ju även här i Spanien vid köp av en bostad.
  Kakorna såg goda ut.
  Kram!

 22. Märtha skriver:

  Minns de stora ögon 16-åriga italienska ungdomar levererade när vi finländare berättade att vi bor i trähus, och att det är mycket vanligt här! Den där privacyn kan jag inte med, vi har inte en halv gardin ens i det här huset. Känner mig instängd när fönstren är täckta. Och jag gillar soppor där det finns något att bita i, så i släta soppor försöker jag alltid få in nån sorts ”bitar” också! Intressant att lära sig mer!

 23. Inger skriver:

  Hustyperna har jag lärt mig på Escape to the Country.
  Kram

 24. Marie skriver:

  Hmmm, Six Nations, vågar de inte ha med All Blacks eller vad?! 😉 Det går inte att undgå att bli indragen i Rugby här, det och den vackra naturen är ju typ det enda Nya Zeeland är kända för utomlands.

  Jag har också lite koll på hustyperna från de engelska husletarprogrammen. 🙂 Converted barns är ju så himla coola! Bungalows är oerhört vanliga här, även om jag själv föredrar hus med flera våningar.

 25. marina skriver:

  Det är vad barnen minns bäst från våra ”engelska år”, vår enormt långsmala trädgård med de omgärdande planken.

 26. Britt skriver:

  Konstigt att det är så olika. Våra länder ligger ju ändå så nära. Måste ha funnits massor av lador. / britt

 27. dessa radhus… jag har förstått att bakom fasaden kan det finnas fina trädgårdar 🙂

 28. Veiken skriver:

  När jag läste om hur man vill bo UK så kom jag att tänka på när jag själv tillbringade några somrar i Hove utanför Brighton. Jag har googlat på ”min” adress där och hittade huset och kunde kika inne i huset dessutom! NOSTALGI (18, Tudor close i Hove)
  Purjolökssoppa är gott ocg rugby begriper jag inte ett dugg av1 ,)

 29. Marit skriver:

  Ja, selvsagt må alle engelskmenn ha en liten hage! Her i Norge ser vi England (Storbritania) som et turistmål for å se på vakre hager!

  God helg!

 30. wiolettan skriver:

  Tack för den lektionen, intressant om boendet och skillnader i tänket.
  Soppan verkar enkel att göra och god, Skriver av receptet så får jag se vad som händer i vårt kök.
  Tack och kram!

 31. Ditte skriver:

  Roligt och intressant att läsa om de oliak hustyperna och att det är så viktigt att värna om sin ”privacy” och jag vet att trädgårdarna är viktiga. Inte direkt så här.
  Receptet på purjolökssopan har jag sparat från tidigare och har lagat den mpnga gånger. Jag är ju väldigt förtjust i soppor.
  Kul att det gått bra för Wales i Rugby, men jag förstår inget av spelet….
  Önskar dig en god fortsättning på våren. Här har den nu semester.

 32. Anne-Marie skriver:

  Jaha, nu ser jag likheter igen med USA. Det där med ”privacy” är viktigt här också och folk drar för gardiner och persienner. Jag har alltid uppdraget – som en svensk 😉 – eftersom jag vill ha in dagsljus. Jag tror verkligen att engelsmännen har satt mycket prägel på kulturen i USA.
  Vi har också många olika slags hus och boendeformer men inte riktigt de du beskriver. I alla fall inte de namn som ni har i England.
  Minns din purjolökssoppa. Visst har du lagt ut det receptet tidigare på bloggen? Jag kokade linssoppa den gångna helgen som blev riktigt god.
  Ha det bra!

 33. Barbro S skriver:

  Så intressant om de olika husen. Förstår så väl det där med en liten trädgård nu när jag är äldre, men som ung? Vill inte de unga britterna bo i små lägenheter som här, utan minsta grönt att ta hand om. Där jag bor har alla en liten grönplätt och rabatt som man måste/bör ta hand om. En del struntar i det så ogräset tar över, en del av de yngre bygger istället altan över, eller lägger dit sten så de slipper pyssla med trädgården. Jag, däremot gillar det pysslet, alldeles lagom mycket och sen har jag ett fint halvvilt naturområde bakom också där jag till viss del kan plantera om jag vill. Gott med purjolökssoppa och trevligt med firande. När jag var scout i unga år firade vi faktiskt St Georgs Dag, kommer jag ihåg nu :). Ha en skön helg!

 34. Steve skriver:

  Jag noterar att jag kan väldigt mycket om hus och boende i UK. Huvudsakligen beroende på alla de TV-serier i den genren som sänds här hemma.
  Purjolökssopps äter jag gärna.

 35. Linda skriver:

  Den soppan är verkligen god. Vi lärde oss att göra den på hemkunskapen i skolan. Har alltid gillat den sedan dess 😀

  Kram och trevlig helg!
  Linda

 36. Jessica Meijer skriver:

  Åhh jag älskar engelska hus, de är så vackra 🙂
  Här hemma i Sverige går det ett program som heter Livet på landet ( tror jag) det handlar om personer som letar hus på engelska landsbygden. Underbart program 🙂
  Hoppas allt är bra med dig och att du får en mysig fredagskväll och helg!
  Varm kram
  Jessica

 37. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 januari – juni | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s