HUS och BOENDE 10 – hur vill man bo?

Var är jag?

Jag är fortfarande i Sverige. Eftersom jag kommer att vara mycket social med familj och vänner och dessutom inte alltid kommer att ha tillgång till internet kommer jag inte att kunna svara på era kommentarer direkt, men läser dem efterhand. Så skriv gärna en fin kommentar!!!!

Photo5742

Kanske är jag och hälsar på denne mannen!?!?

Hur vill man bo?

Hur vill britterna att det ska se ut inomhus?

Ja, naturligtvis beror det på varje individ, men det finns vissa gemensamma drag.

För er som följer några av de TV-program jag nämnt är detta igenkänt:

Heltäckningsmattor, viktiga!

DSCN6948

Många tycker om gamla hus med det man säjer exposed beams, synliga bjälkar.

Parets sovrum, the master bedroom, ska var en suite. Har skrivit om detta tidigare.

Open planning, kommer mer och mer. Det började bli populärt i Sverige någon gång på 1970-talet att man öppnade upp rummen och slog dem samman. Här är det ganska nytt och alla tycker inte om det, men vissa gör det.

Man vill gärna ha många gästrum för familj och vänner att sova övre i, men min fråga är om alla dessa rum ska utnyttjas då är ju aldrig någon hemma, hur går det här ihop!?!?

Tvättstuga finns sällan. Naturligtvis inte i källaren, eftersom det väldigt sällan finns källare på brittiska hus. Tvättmaskinen finns i köket och absolut inte i badrummer som i Sverige. Hur hänger man då tvätten? Ute förstås! I detta klimat? Ja, det är inte lätt. Därför är det många här som har tvätt hängande på tork lite varstans i huset och speciella ställningar framför element. För många svenskar skulle det se ganska rörigt och ovårdat ut.

En fråga jag fått är : Varför har inte britter soffbord utan små satsbord eller inget? Ja, britterna skulle troligen fråga oss varför alla svenskar har stora soffbord!  Kulturskillnad! Kanske tycker man ett soffbord tar upp för stor plats? Vet någon något bättre svar!

En annan fråga jag ofta får är: varför ser fönstren så tråkiga ut? Inga lampor, inga krukväxter och fula gardiner? Ytterligare en kulturell skillnad. Dessutom drar man för gardinerna här på kvällen, för att hålla den lilla värme man har inne och kylan ute. Idag har ju många dubbelglas, men traditionen finns kvar. Och dessutom vill man absolut inte att någon ska kunna titta in, även om  man bor lite isolerat som vi  t ex gör. Jag tror att Sverige är lite unikt också vad gäller detta. I många länder öppnas fönstren inåt och då är det lite svårt att ha saker i fönstren…

DSCF2800 DSCF2798

…men här dras inga gardiner för det ser svenskan till. Vi har t ex också små lampor i fönstren, vilket många tycker är lite konstigt. Det drar ju onödig el. I början när jag bodde här tände jag lampor i fönstren och 10 m bakom mig gick mannen och släckte dem. Det var ju onödigt att ha på när vi inte var i rummet, tyckte han. Nu har han lärt sig att det inte är någon idé att göra detta, för jag kan ju också gå 10 m bakom honom och tända igen. Och det blir ju en himla massor av rännande runt i huset varje kväll. Så den leken är slut här nu!…

DSCN7131

…i köket / matrummet har vi stora altandörrsfönster utan gardiner och i ljushållaren hänger året runt denna vackra ängel. När solen skiner in blixtrar den i guld och den är så vacker!

Hur långt har våren kommit i Wales?

Ja, egentligen vet jag ju inte det, eftersom jag inte är där, men innan jag åkte iväg tog jag dessa bilder från i min trädgård…

DSCN7147 DSCN7148

DSCN7151

..den 1 mars 2016.

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Hus och boende, Sverige. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till HUS och BOENDE 10 – hur vill man bo?

 1. Märtha skriver:

  Jag börjar fundera över hur finländare vill bo – men hittar inget svar. Det varierar. Heltäckande mattor var populärt en tid, men är visst helt ”out” nu. Har levt med såna på golven, tyvärr! Många är gardinkonstnärer, byter sommar, höst, jul, påsk… Trasmattor på trägolven – stengolv i vanliga rum är ovanliga i detta klimat. Blommor och saker i fönstren, förstås. Och helst skall man ju äga sin bostad. Något typiskt finländskt hittar jag inte. Drömmen ”oma punainen tupa ja perunamaa” är inte så självklar länge. Vad det betyder? Ja just ja. ”Egen liten röd stuga och potatisland”.

 2. Eva Trillian skriver:

  Mycket av det du beskriver stämmer även in på Cypern – hur konstigt det än låter 🙂 Men Cypern och UK (över lag) har delat mycket genom tiderna! Det som är roligt när man börjar se på sådana här skillnader är väl egentligen hur (nästan) alla tycker att deras egenversion på boende är norm 🙂
  Hoppas du har det riktigt gott där du är. Snö på västkusten, men fåglarna kvittrar, så vem bryr sig 😉

 3. Britt skriver:

  Du påpekar just de saker som man noterat. Inga soffbord och tvättmaskinen i köket, heltäckningsmattor (tom i badrum). Jag visste inte att man inte har saker i fönstren, som krukväxter och lampor. I England är man ju minst lika intresserade av växter som vi och har inte heller möjlighet att ha växter ute jämnt. Så det vore naturligt med växter i fönstret. Det med lamporna finns det ju förklaring till. Och likaså om fönstren öppnas inåt. Ha en bra vistelse härhemma. / Britt

 4. Väldigt intressant det här med hur man vill ha det hemma i olika länder. Just dekorerade fönster utan fördragna gardiner verkar ovanligt utanför Sverige.

  Haha, jag skrattar för mig själv när jag ser framför mig hur du och din man går bakom varandra och tänder/släcker. Bra att du vann! 🙂

 5. Tomtan skriver:

  Många blommor…. Vi har fått en 20 cm ny snö 😀

 6. Inger skriver:

  Att det är olika har onekligen sin charm.
  Kram

 7. FREEDOMtravel skriver:

  Såna här små vardagliga kulturella skillnader är ganska intressanta! Här går ju också mode i hur man vill ha det. Stora kök och köksö är väl fortfarande populärt, även om jag inte hör folk prata lika mycket om köksöar längre. Och så walk-in-closet och snygga garderober. Jag märker ju lite vad folk vill ha eftersom Peter ofta är hemma och bygger om kök, badrum och andra rum åt folk 😉

 8. Steel city anna skriver:

  Vi tänder och släcker och drar för och isär … Inne på elfte året tillsammans nu 🙂 den vanliga engelska grejen är väl att öppna gardinerna när det är ljust och stänga så fort det blir mörkt? Kan möjligen vara en klassfråga som så mycket annat. Medelklassen gör så iallafall.

 9. Marie skriver:

  Underbart inlägg, känner igen mycket från här på Nya Zeeland, som ju är väldigt brittiskt i mångt och mycket. När man som svensk ser de engelska husprogrammen fascineras jag över att de alltid kommer in i en cottage med bjälkar där taket är så lågt att det ser ut att ramla över en typ. De tycker det är cosy medan jag skulle få panik därinne i de låga rummen. Vi bor rätt svenskt här i Auckland med mycket ljus, vitt och vardagsrum med dubbel takhöjd mm. Våra grannar berättade om att de inte ville köpa vårt hus då det är lite opersonligt, medan jag tycker att det är luftigt. Däremot tycker jag deras hus är för plåttrigt, lågt i tak och all trä ger mig ångest. Ljust och fräscht är väl det typiskt svenska. När det blir kväll är området så mörkt, då alla mörkläggningsgardinerna nere. Det är enbart vårt hus som inte har sådana tror jag. 🙂

  Jag har mer och mer börjat uppskatta heltäckningsmattan, även om just våran är väldigt nylagd, fräsch och snygg för att vara heltäckningsmatta. Däremot skulle jag helst inte vilja ha den under matbordet. Här gillar de flesta sådana där vita, chiffonggardiner. Så sjukt fula. Många har dom för att kunna ha öppet i de dåligt byggda hus som ofta finns här, för att hålla småkryp(flugor och mygg) ute. Däremot tycker man ju att mygginsatser skulle vara en bättre idé. Det finns visst i Australien, men inte här.

 10. Anki skriver:

  Härligt inlägg! Tror du är i Ulricehamn – tror jag har den skulpturen på bild också någon stans 🙂
  Här dras det inte för några gardiner, mer än rullgardinen i sovrummet… skulle gärna sett dig och din man tassa runt och tända/ släcka efter varann … haha… bra att du var envisast!
  Ha det gott!

 11. Anita skriver:

  Javisst känner jag igen mig från de engelska programmen jag brukar titta på. Fast det där med tvättmaskin visste jag inte. Ofta har jag sett på Escape to the country att dom har en separat tvättstuga i anslutning till köket. Fast har man inte så mycket plats så förstår jag att den kanske hamnar i själva köket. Det skulle vara otänkbart här. Och fuktig tvätt överallt i huset … nej det skulle jag inte vilja ha.

  Det där med att dra för gardiner och fälla ner persienner har blivit vanligare i Sverige också, bland våra invandrare. Och dom har neddraget dygnet runt. Jag skulle känna mig som i ett fängelse. Här dras inga gardiner för. Och lampor i fönstren är ju en mysfaktor. Och nu för tiden är det ju dessutom lågenergilampor så dom drar ju inte så mycket ström heller.

  Ha en fortsatt skön vistelse i Sverige!

 12. åsa i åsele skriver:

  Jag tycker den kulturella skillnaden är stor, så olika vart i världen man bor/befinner sig,
  men ibland är det stor skillnad fastän samma land… det är skillnad på Stockholm och Norrland 😉
  Heltäckningsmattor var väl mer modernt här i Sverige typ under -70 talet,
  har för mig att vi hade heltäckningsmatta i sovrummet när jag var liten… är dock inte helt säker.

 13. Ditte skriver:

  Det är så roligt att läsa om dess skillnader i hur vi vill bo och mycket ligger ju kvar i GB sedan förr.
  Kanske har heltäckningsmattorna numer försvunnit från badrummen, men jag har bott hos vänner som hade det när de flyttade in i sitt lilla hus utanför London.
  Det här med insyn tror jag är en vanlig tanke runt om i Europa, man vill inte att någon insyn och där är vi nog betydligt mer intresserade av detta i Sverige.
  Trevligt med vårbilder frn din trädgård och visst har våren där kommit längre än på många håll i Sverige.
  Önskar dig fortsatt fina dagar här.

 14. Lisbeth Roen skriver:

  Hej, har åter fått en stund över så jag har läst din undrbara rtikel! Såg att nån t o m gissade på Ulricehamn! Saknar dej redan. Kramizz

 15. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Ja det är väl rätt lika som i Spanien vad det gäller mysbelysning och inga fönsterbrädor och blommor 🙂 Jag tog med mig en adventsljusstake och tände den…Helt plötsligt var den släckt hahaha…Jag sa att jag ska ha den tänd!! Ja men den ”gastar” så mycket el…
  Nästa år tog jag inte fram den 😀
  Ha det bra i Sverige!!
  Kram P ♥

 16. Krönikören skriver:

  Det är roligt att jämföra kulturskillnader! Det här med soffbord har jag undrat över. Många som bor mindre har ju inte heller köksbord utan äter sittande i soffan. De måste vara mästare på att balansera tallriken 😉 I engelska filmer från herrgårdar och liknande serverar de alltid teét på ett bord så man kan undra om det är en klassfråga?

  Ha det så trevligt i Sverige!

 17. Karin på Pettas skriver:

  Det är verkligen intressant att läsa om hur andra har det. Kulturella skillnader inspirerar också.
  Jag kan se framför mig hur du och din man sprang om varandra med att tända och släcka. Tur att han insåg att det var onödigt 😉
  Tack för fint inlägg! Ha det bra där du är!

 18. torrebloggen skriver:

  Tack för ett väldigt intressant inlägg!
  Trevlig helg!
  Kram!

 19. Ika's USA skriver:

  Låter ganska likt husen i USA! Förutom tvättstugorna, här har man oftast ett litet ”utility room” med tvättmaskin och torktumlare.

 20. Barbro S skriver:

  Åh, så fint med vårblommorna. Så roligt att läsa om brittiskt boende och le lite åt våra olikheter. Ha det så skönt på Sverigebesöket! Här i norr är snön fortfarande vit utom längs trafikerade vägar då vi mer och mer har dagsmeja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s