DEKLARATION I UK och SPANIEN 2, papegojblomma och kakel

Ja, i verkligheten är jag i Spanien. En vecka av lite småuppdrag och ledighet, en dryg vecka av jobb och en vecka av ledighet.

DSCF0057

Inläggen fortsätter att komma varje onsdag och lördag som vanligt och som vanligt med lite från Wales, eller någon annanstans i UK, och lite från Spanien.

Wales

DSCN6400

Jag skrev om Lampeter i lördags och fick många trevliga kommentarer. Det visade sig att man har en del utbyte med Sverige där. Både med Göteborgs Universitet och Umeå Universitet och att en av mina svenska läsare varit i just Lampeter av den anledningen. De ordnade tidigare också svenskt julfirande fick jag reda på av en av mina brittiska läsare. Tack för era upplysande kommentarer!

DSCN6408

Deklaration och nytt skatteår (repris)

Ja, då var det dags för nytt skatteår!

Va? tänker ni. Inte är det nyår redan, för det är ju då det nya året, också skatteåret börjar. Men si, det vet de inte om här i landet. Här går skatteåret från, det ena året 6 april – 5 april nästa år. Komplicerat? Ja, men inte ska det vara lätt heller.

Inkomster under £ 10 800 ca 130 000 SEK, betalas ej skatt på.

Redan ifyllda deklarationer, som i Sverige, där staten vet det mesta (bl a genom personnummer, som vi inte har här) har vi inte. Antingen gör man sin deklaration på efterskickat papper eller så on line. Kollen är betydligt mindre än i Sverige och många struntar helt enkelt i att betala skatt för det är svårt att komma åt dem.

Skatten för inkomst är ca 20 %, men kan bli upp till 50 % vid väldigt höga inkomster. Detta är dock inte hela sanningen. Därtill kommer s k Council Tax, som inte ligger på personen, utan på fastigheten. Ju högre värde huset har, ju högre skatt. Om man hyr ett hus betalar hyresgästen Council Tax, inte ägaren. Detta är motsvarande svensk kommunalskatt. Denna skatt är väldigt svårt att komma undan. För även om man inte är registrerad på en adress här så finns de flesta husen registrerade och om huset är obebott betalar ägaren en lite skatt ändå. Det är alltså inte som i Sverige en fastighetsskatt, som straff för att man äger ett hus, utan denna betalar för skola, vägar, gatubelysning m m och går dirket till kommunen.

Många människor här har aldrig deklarerat, speciellt om du har en fast inkomst och skatten dras direkt från lönen. Då deklarerar man helt enkelt inte, helt lagligt!!!

När någon frågar mig om hur skattesystemet fungerar brukar jag svara:”Om ni förklarar ert skattesystem för mig, så förklarar jag mitt för er”. Då brukar det normalt bli tystnad. Varje land har sina egna system som är mer eller mindre komplicerade och därför är det också svårt att jämföra land för land.

Det man dock snällt kan konstatera är att skattetrycket och kontrollen är betydligt lättare här än i Sverige.

Varför har vi då skatteåret vid just detta konstiga datum?

Ja, svaret är inte enkelt, men jag ska försöka reda ut det.

Nyår inträffade sedan år 1155 den 25 mars enl  den gamla kyrkliga kalendern, men 1752 gick man över till den Gregorianska kalendern. Den gamla var 11 dagar fel. Så dagen efter 4 september 1752 blev 15 september. Det var  stora uppror i landet p g a detta, inte bara för att något behövde förändras, vilket ju inte brukar vara lätt här, men också för att man missade 11 dagars inkomst denna månad. Nyåret flyttades samtidigt till 1 januari. Men skatteverket ville inte sluta det finianciella året precis efter jul. Så därför skapades ett speciellt financiellt nytt år.  11 dagar från 25 mars blev 6 april, så de 11 dagarna fanns kvar.

Börjar ni nu räkna dagar, så stämmer det ju ändå inte, 25 mars och 11 dagar framöver blir ju 5 april. Att det istället blev 6 april beror på att ett års skottdag togs bort. Krångligt? Ja, här är inget enkelt! Att man fortfarade har kvar det financiella året från 6 april beror på att ingen har brytt sig om att ändra detta. Men det har ju bara gått 264 år, så vi får se!!!

Känner ni er nu riktigt urblåsta? Ja, i så fall vet ni i alla fall hur en blondins vardag är! Obs! Endast jag och mina naturligt blonda medsystrar får uttrycka oss på detta sätt!!!!

Spanien

Papegojblommor

Ni kanske minns detta från december 2015?

DSCN5635

Denna bild tog jag av min papegojblomma i en kruka på terrassen i slutet av september 2015 och jag hoppades att jag inte skulle missa papegojblomman när den slog ut under tiden jag jobbade borta…

DSCN5746

…så här såg den ut 9 december! Den har börjat visa färg, men ännu inte slagit ut! Det tar lång tid för den att komma ut och jag missa den när den blommade. Men titta här:…

DSCN7738

…i en annan kruka på terrassen har jag också en papegojblomma som aldrig tidigare har blommat, men när jag nu kom ner till Spanien ser den ut så här! Dubbla blommor dessutom!!! Jag är lycklig!…

DSCN7743

…alla de 14 krukor jag har var så fina = glad Lena!!!

Kakel

Photo4229 Photo4209

Jag bara älskar allt kakel utomhus i Spanien…

Photo1873 DSCF8549

…och ännu mer kakel…

DSCF0191 DSCF0176

…och ytterligare mer kakel!!!

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i Socialt, Spanien. Bokmärk permalänken.

59 kommentarer till DEKLARATION I UK och SPANIEN 2, papegojblomma och kakel

 1. FREEDOMtravel skriver:

  Jag älskar oxå sånt här vackert kakel! Vi såg en del av det i Spanien, men ännu mer i Portugal!

 2. Znogge skriver:

  Skattesystem är sällan enkla! Syster min jobbar i Danmark men bor i Sverige och det kräver sin kvinna. Fantastiskt vackra bilder på kakel! Färgerna är så otroligt fina 😀

  Ha en bra dag!

 3. skåningen skriver:

  Här i Sverige kommer man inte undan skatten.
  Sån blomma vill jag ha!
  Vackert kakel som jag också vill ha!
  SVAR:.
  Jag har använt den för ett tag sen och dammsugit sängarna.
  Det var chockerande vad som fanns i vattnet efteråt.
  Ha en bra dag!
  Kram!

 4. åsa i åsele skriver:

  Fint med de där kakeltavlorna (?) längst ner i Ditt blogginlägg,
  Papegojblomma är väl en inomhuskrukväxt här i Sverige 🙂
  Deklaration i GB verkar ju lättsam om jag nu förstod 😉

 5. lanclin skriver:

  Alla dessa älskade skattesystem 🙂 UK låter aningens mer avslappnat än här i Tyskland. Här anlitar man en som hjälper en med alla papper inför deklarationen, och det är många papper! Vi är med i någon slags förening för detta och har en dam i denna förening som hjälper oss. Mot betalning förståss men det är ändå billigare än att anlita en privat. Hua, orkar inte tänka på det ens 🙂
  /Linnea i Bayern

  • Lena i Wales skriver:

   Välkommen! Vad kul att du hittade mej! Nya inlägg varje onsdag och lördag.
   Jag har skrivit en kommentar hos dej.
   Jobbigt och tråkigt att deklarera var man än bor!
   Välkommen tillbaka!

 6. Det där var ju intressant läsning! Generellt sätt så verkar ju alla länders skattesystem så rörliga som bara möjligt. Jag tror att det går till så här: Några gubbar (inte en kvinna i närheten!) sätter sig runt ett bord, ställer några flaskor stakrt – sort efter land – och den förste tar till ordet.
  – OK, gubbar. Hur ska vi röra till det här så att ingen förstår!?!?

  Jag säger det. Riv allt och börja om från början. Hur mycket inkomster finns det? Hur mycket utgifter är det? Hur stor blir procentsatsen?

  Hur svårt kan det vara, liksom? 🙂

 7. bia skriver:

  Satt precis och kollade resor till Spanien på internet (Mallorca). det var 16 år sedan vi sist var på Mallis, så det skulle vara hög tid nu, hihi….är även fundersam på Kroatien, var där 2011. Men vi har inte bestämt alls hur det blir med resor i sommar/höst…
  Kram bia

 8. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Bllommorna blir så fina nu här nere! Regnat delvis i två dagar på Costa Blanca.
  Och kaklet är fantastiskt! Alltid tyckt det varit fint.
  Lätt att deklarera i Sv…E-signatur, klart 🙂 Lättare i UK, inte deklarera hahaha…

 9. Jag är väldigt förtjust i både Spansk och Portugisiskt kakel! Kul att du visar så vackra föremål! Intressant med skattesystemet, snart är det dags att deklarera här också!
  Ha det gott!

 10. Steve skriver:

  Deklarationstider, de va tider de. I alla fall förr. Nu har det blivit så enkelt så att jag inte ens har i huvudet när det ska göras. Men, jag blir ju påmind.
  Jag kommer ihåg vackert kakel från besök i Portugal. Azulejos kallades det visst. Rätt så likt det spanska av vad jag ser. Ha de gott!

 11. Steel city anna skriver:

  Underbara bilder på kakel. Så vackert!

  Ja, snart dags att ta tag i deklarationen. Antar att du också måste göra en, har du någon som hjälper dej eller gör du det själv? Inte helt lätt alltid, men gör min egen för mitt företag och än så länge går det bra. Det är skönt annars när arbetsgivaren sköter det. Jag tycker skattesystemet är bra här och detta med council tax fungerar, gillar att man kan se precis vart alla pengar går och ganska rättvist är det också även om de med mycket pengar och gigantiska hus brukar gnälla att de aldrig får nåt tillbaka och deras vägar är minsann gropigast och en gång var det en gatlykta som inte lyste på en hel månad 😉 har en del bekanta med den typen av klagomål.

 12. GladiGrönt skriver:

  Tänk om man slapp deklarationen, inget att oroa dig för då, fel i bokföringen, för sent inlämnat, allt som kan hända…

 13. Veiken skriver:

  I år hoppar jag gärna över deklarationen, men lär inte slippa undan! Kaklet är verkligen ögongodis. Var det inte potugiserna som satte igång kaklandet för en masa herrans år sedan? Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Nej, i Sverige är det svårt att komma undan.
   Kaklet är verkligen vackert!
   Det finns väldigt mycket kakel i Portugal,men vet inte vem som startade det.
   Ha det bra i bikinin!!!

 14. Veiken skriver:

  PORTUGISERNA heter det…

 15. Britt skriver:

  Härlig kakel, fast bekväm ser inte soffan ut. Egentligen borde det väl fungera utan att deklarera, för man kan inte ha några hemligheter. Jo, en del kan. / Britt

  • Lena i Wales skriver:

   Den är faktiskt ganska skön att sitta i om man kallar den bänk istället och det namnet har den inget emot eftersom den ändå inte förstår svenska, hi,hi!!!
   Ha det bra!

 16. tina skriver:

  Så vackra blommor, så vackert kakel, jippii för glad Lena!!! Kram

 17. Decdia skriver:

  Vackert kakel, det gillas!
  Jösses vad krångligt med deklarationen… men det är kanske för att man är van vid vårt sätt.

 18. Marit skriver:

  Så flotte kakel fliser du viser! Her går skatteåret sammen med det ”vanlige” året, så alt går fra 1/1 – 31/12. Veldig greit 🙂

  Ha en flott våruke!

 19. Ditte skriver:

  Tack för att du verkligen försökte få mig att förstå lite av det brittiska skattesystemet. Lite av huvudprincioerna förstår jag nu. Här hemma kan det ibland vara enkelt att deklarera; om man inte köpt, sålt eller gjort vinster på olika sätt, eller har avdrag, bil i tjänsten m.m.
  Vad roligt att din fina papegojblomma nu blommar och med två blommor dessutom. Då trivs den.
  Och även alla andra blommor är i fin form så jag kan tänka mig att din terrass är vacker.
  Oh, detta vackra kakel! Jag kan knappast se mig mätt på det.
  Jag har också sett väldigt vackert kakel i Marocko och Portugal, men där vistas jag ju ganska sällan…
  Önskar dig fortsatt fina dagar i Spanien.

  • Lena i Wales skriver:

   Skattesystemet är inte lätt att förstå sig på.
   Papegojblomman är sååååå vcker i år ochjagär så glad att jag fick se den i blom.
   Som du vet, finns det ju så mycket vackert kakel här och klimatet tillåter ju det utomhus hela året också.
   I morgon börjar jobbet!
   Ha det bra!

 20. torrebloggen skriver:

  Intressant att läsa om deklarationen och skattesystemet.
  Här hemma går det ju väldigt lätt att deklarera via datorn.
  Kaklet är väldigt vackert!
  Ha det så bra!
  Kram!

 21. Shetlandsfrun skriver:

  Tack för den informationen 🙂 (en som är ny i UK). Papegojblomman är en av mina favoriter, så vacker!

 22. Marie skriver:

  Så spännande skattesystem! I ärlighetens namn vet jag inte mycket om hur man deklarerar här heller. Här går skatteåret 1 april-31 mars. Jag har ju ett företag här, så jag tänkte helt enkelt låta redovisningsbyrån även hjälpa mig med de privata delarna. Det gjorde vi ofta när jag arbetade på redovisningsbyrå i Sverige. Företagaren låter oss göra bolagen samt deras och halva släktens papper på en gång. 🙂 Underbart kakel!

 23. Anita skriver:

  Intressant att läsa om skattesystemet i UK. Här är det ju också snart deklarationstider. Fast jag fastnade mest för det fantastiska kaklet. Ofta utomlands ser man vackert kakel, jag minns det från Madeira förra året. Och grattis till blommande papegojblomma.

  Ha det gott i soliga Spanien!

 24. Inger skriver:

  Härliga medelhavsväxter och spanskt kakel är något extra.
  Kram

 25. Barbro S skriver:

  Så fina papegojblommor, förstår att du gläder dig. Håller med om kaklet, väldigt vackert. Känner igen drickesfontänen, undrar om den står i Elviria som jag besökt en gång 2008? Jag har just deklarerat via nätet, enkelt och bra, men vårt system är man ju van vid. Låter krångligt det du beskriver, att förstå, alltså :). Hur är det med sociala förmåner som vi i Sverige har väldigt bra, barnbidrag, socialbidrag, sjukpenning m.m. är det sämre i Storbritannien?

  • Lena i Wales skriver:

   Håller med dej, kaklet och papegojblomman är vackra.
   Fontänen står vid golfklubben Santa Maria i Elviria.
   Det är krångligt att deklarera i UK,ja!
   Om du tittar under kategori på höger sida på bloggen och går in på socialt,hittar du en del av svaren på det du undrar över.
   Ka en fin dag!

 26. Märtha skriver:

  Det där med skatteåret var för festligt! Varför ändra på något som har varit tillräckligt invecklat i 264 år? Inte är det roligt att deklarera, men inte tycker jag det är invecklat och svårt heller. Ibland är det bäst att stanna upp och tänka vad man får för den skatt man betalar. Och utnyttja det. Här doftar det vår! Äntligen!

 27. Biggeros skriver:

  Ja, jag är ju inte blondin…. Det var även lite knivigt att förstå för mig. Visst är det underligt att man inte har ändrat lagen. Jag har ett papegojträd och undrar när blommorna kommer. Vilken lycka TT du har fått blommor nu. Jätte fina växter, Lena:))
  Jag håller med att kaklet är helt underbart i Spanien. Jag är imponerad när de kaklar fasader med fina färger och bänkar. Trevlig helg och många kramar

 28. Ami skriver:

  Papegojblommor är så vackra! Har också funderat på att skaffa mig en sån i en kruka på vår terrass!
  Ha det så bra och trevlig helg!

 29. ciao8550 skriver:

  Så himla fint kakel. 🙂

  Kram ❤

 30. Comsi Comsa skriver:

  Jag tror jag bara doftar på blommorna 🌹🌺🌸 å låter bli att fundera på dessa skattesystem. 🙂

  Kram på dig ❤

 31. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 januari – juni | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s