MONMOUTH 2- Agincourt Square 1och BLUEBELLS

Monmouth – Agincourt Square 1

Läs även Monmouth 1!

DSCN6809

Agincourt Square är det centrala torget i  min hemstad Monmouth. På medeltiden var det betydligt större, men blev mindre och mindre ju fler byggnader som tillkom under åren.

Namnet Agincourt Square kommer från slaget i Agincourt i norra Frankrike 1415 som en del av hundraårskriget mellan England och Frankrike.

Shire Hall

DSCN6781

Den största byggnaden vid torget är Shire Hall byggd 1724 och var tidigare som ett slags stadshus med domstol, grevskapsregering och stadsfullmäktige. Idag har fortfarande stadsfullmäktige möte här, borgmästaren har kontor, det finns turistinformation och musem för den gamla domstolen.

Utanför var torghandel och det är det delvis fortfarande på onsdagar och lördagar. Både ute på torget och

DSCN6789

…inne bland pelarna. Det är inte helt inomhus, bara tak över men inga väggar.

Huset är K-märkt.

Idag innehåller byggnaden rum för stadsfullmäktige, turistbyrå och domstolsmuseum, samt andra möteslokaler.

Henry V

DSCN6793

Statyn av Henry V finns på Shire Halls framsida.

Henry V föddes 16 september 1387 i Monomuth i Wales och dog 1422 i Frankrike. Han var kung av England-Wales 1413-22.

Han var som till Henry IV av England-Wales och Marie av Bohun och gift med Katarina av Valoir, dotter till Charles VI av Frankrike.

Vid tiden för Henrys födelse var Richard II kung av England och Henry var ganska långt ner i successionsordningen.

Vid sin död hade han både stärkt sin makt som kung av Englnad och även lyckats med vad generationer av förfäder missslyckats med genom decennier av krig: att ena Englands och Frankrikes kronor genom sin son.

Henry V har även blivit omskriven av Shakespear.

Bluebells

Photo2608

Ja, då är det Bluebells tider här igen.

Detta skriver jag om varje maj månad, kan inte låta bli, så för er som är trötta på att se dem, ni får nöja er med Monmouth idag!

Mar_1375

I vissa skogspartier är hela marken alldeles blå. Fantastiskt vackert!…

Mar_1384 Mar_1382

…bara några hundra meter från där jag bor har vi ett vackert skogsparti fullt med Bluebells, men först måste man ta sig över denna stile, en slags trappa i naturen, det svenska ordet lär var stätta. Här är ju så mycket inhägnat så det finns många överallt i naturen. Den stora grinden är låst så ingen ska kunna köra in och typ campa…

Mar_1353 Mar_1354

…blått, blått så långt ögat når…

Photo2613
…dessa bluebells är inte precis som våra blåklockor, så därför kan man inte heller översätta bluebell till blåklocka. Dess latinska namn är Hyacinthoides Non-scripta, medan den svenska blåklockans namn är Campanula Rotundifolia…

Mar_1376

…är det inte bara blått så är det blå-vitt, vilket ju passar vissa Göteborgare…

Photo2617

…det vita är inte snö, utan av Wild Garlic, ramslök och…

Mar_1374

…det luktar vitlök i området runt blommorna.

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Monmouth. Bokmärk permalänken.

80 kommentarer till MONMOUTH 2- Agincourt Square 1och BLUEBELLS

 1. åsa i åsele skriver:

  Ooooooo 🙂 så fint, längtar ju efter lite färg i naturen… vitt och grått är trist 😉

 2. Marit skriver:

  Så gøy at du skriver om dette nå, for vi har sett på tv en dramatisering av Shakespeare om Richard den 2, og om Henry V. Den ble laget i 2012 tror jeg, men jeg har ikke sett den før.
  Flotte Blue Bells! På norsk heter den det samme som på svensk. Utrolig å se sånne tepper av de 🙂

  Ha det fint!

 3. Kvinnotankar skriver:

  Och här är det blått av Scillor, tror dock inte det är samma. Uppe på Hunneberg växer det riktligt med Ramslök och visst doftar de underbart…om man gillar vitlök 🙂 När jag läste om dina Kungar så kom jag att tänka på Jamie och Sassenach 😀 i böckerna av Diana Gabaldon

 4. Tina skriver:

  Så vackert med bluebell fälten. Läste idag att UK:s ev utträde ur EU kommer att starta en process att bli självständiga i Wales. Något som diskuteras over there?

  • Lena i Wales skriver:

   Nej, tror inte det kommer att li en stor grej med ett sjävständigt Wales, men man vet inte!
   Ha det bra!

  • barabrittiskt skriver:

   Det kommer nog starta mer av krav från Wales även om det inte blir rena självständighetsdiskussioner. Utan EU blir de ju ännu mer beroende av vad Westminster gör = ingenting när det gäller Wales, Cornwall och liknande. Plaid Cymru kan komma att växa av rent missnöje precis som i Skottland på bekostnad av Labour.

 5. Men så söt den lilla blå klockan var! Tänkte mig att den ser ut som en enkel hyacint, inte lika svulstig. Och jag var tydligen inne på rätt väg för Hyacinthoides non-scripta heter på svenska Engelsk klockhyacint. Och det hör man ju även på det vetenskapliga namnet att det är en hyacint. Läste inte ordentligt. 😀 Otroligt vackert i mängd, så puttenuttig allena!

 6. Veiken skriver:

  Jag undrar om Bluebells skulle trivas i Sverige. du skulle ju kunna ta med dig någon planta och se hur det går. Hur som helst är det otroligt vackert på dina bilder! Det är nästan så att din lilla historielektion kom bort i alla bluebells! 😉

  • Lena i Wales skriver:

   En vän till mej har ”importerat” Bluebells härlifrån och de har tagit sej, men inte spridit sej.
   Ja, kanske tog blommorna över historian, men jag återkommer, var så säker på det!!!

 7. Prylaropinaler skriver:

  Så vackert med de blå blommorna. Liknar lite som när skillan får sprida sig rejält. Några km härifrån finns det också massor av ramslök. Har ännu inte fått till det att göra något ätbart av denna för många läckra växt.
  Jag avundas dig alla historiska platser du besöker och berättar om. Jag älskar att befinna mig på historiska platser och i gamla byggnader. Tänk om vi hade haft lite mer av det i Sverige.
  Hoppas du har det lika fantastiskt som vi fått det här med sol och värme.
  Kram / RosMarie

 8. Steel city anna skriver:

  Jag blir också lika betagen i bluebells varje år! Just nu är de som bäst.

 9. Märtha skriver:

  Trodde också först att Bluebells är scillor, men icke, sa Nicke… Vi har nu scillor i vår natur – de är ju först planterade, men har en underbar (hmm…) förmåga att sprida sig. Dessutom har vi vitsippor överallt, så det blir blåvitt – Finlands färger, inte att förglömma! Här är nu också toppenväder med temperaturer runt 20 dagtid, så här är man liksom i full färd med att krypa i rabatterna. Pionerna sticker upp, en del rosor visar livstecken, allt exploderar i den tidiga vårvärmen. Hoppas ni har lika härligt!

 10. CeciliaL skriver:

  Visst är de fina, klockhyacinterna! Finns tyvärr inga kvar uppe hos oss (någon km från dig, Lena) för vildsvinen har ätit upp alla och skövlat naturen totalt, så stora delar av Forest of Dean är bara lera nu. Trist, och man undrar när FC tänker börja göra något åt detta problem – kanske för sent redan nu eftersom vildsvinen förökar sig i en rasande fart!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad tråkigt med dessa hemska vildsvin!!! De måste snart göra något åt dem, tycker man!

  • barabrittiskt skriver:

   Men hjälp! Har de sådana problem i Forest of Dean??? 😦 Det måste jag blogga om. Låter ju nästan som i Tyskland.

   • CeciliaL skriver:

    Ja, enorma problem just i Forest of Dean!! Min dotter och jag brukar ga ut och njuta av de vackra bla blommorna i skogen alldeles vid var by, men forra aret gick vi ut och det sag ut som ett slagfalt, inte en enda blomma. Har inte hamtat sig i ar, och det finns inte nagra blommor alls i var del av skogen. Over 1000 vildsvin i FOD nu, och den ar inte stor (42 square miles ungefar). Det borjade 2004, da nagon idiot slappte ut typ 20 hybrid-svin (de ar inte ens rena vildsvin) och nu ar det knokfullt av dem, de river upp fotbollsplaner, lekplatser, picnicplatser, och skogen. De river upp overallt och sen blir det ogras. Jag fick investera over £6000 i staket for de kom in och plojde upp stora omraden i min hasthage, som aldrig riktigt hamtat sig (graset ar inte alls lika fint som forut). Tyvarr ar Forestry Commission mesiga och vagar inte skjuta dem, eftersom Friends of the Boar och dylika rabiata djurorganisationer hotar dem om de vagar sig pa det, medans vi som bor har ska bara sta ut…. Forstord betesmark, forstorda tragardar/parker/village greens, skadade hundar, vettskramda hastar, omkullsprungna pensionarer, utspridna sopor osv. Men, nej, vi som paverkas ar idioter som borde ha vett att uppskatta djurlivet… FC skjuter ett fatal (typ 100) om aret, men det gor ju ingen skillnad nar det finns over 1000 nu och suggorna kan fa 3 kullar om aret. Ja, jag kan ga an om detta lange, men om jag hade vetat om det har for 9 ar sedan da vi kopte var fastighet, kan jag lugnt saga att jag inte hade flyttat till FoD, som jag hade dromt sa lange om att bo i….. Jag oroar mig alltid for hunden och vagar inte ta med honom nar jag rider, for tank om grisarna skulle attackera honom och komma mot mig och skramma hasten, huu… Den allmanna forstorelsen ar mycket mer an bara kosmetisk (som Friends of the Boar havdar).

   • barabrittiskt skriver:

    Nämen! Jag håller med de som vill rädda grävlingarna men det här låter som en helt annan nivå. Det här är ju djur som dessutom ger sig på folk och som du säger skrämmer djur på gårdar. Jag vill gärna ha varg i Sverige och därmed betala så att fårägarna har råd att stängsla in fåren ordentligt men det är ju skygga djur som i övrigt inte syns så mycket när de inte är hungriga. Vildsvin kan man ju faktiskt träffa på lite varstans.

   • CeciliaL skriver:

    Ja, herregud, gravlingarna ar i en annan stratosfar – de stor ingen (de graver litet hal, och gor tunnlar under staketet) men vildsvinen KAN man inte ens stangsla ut om man inte anvander specifikt high tensile vildsvinsstaket (vilket jag inte har rad med) och en eltrad i markhojd (blir ju lagom kul att forsoka halla den fri fran vegetation) osv. Na, det finns bara inte plats for vildsvin i vart lilla orike!!!

 11. ljuvligt med Blubells, har försökt på Hisingen…

 12. P.S.
  Westons cider finns på Systemet, finns även många fina torra franska cider – men då tycker väl ovana svenskar att de är för torra 🙂

 13. Carina skriver:

  Underbara Bluebell mattor. Jag vill så gärna uppleva dem i verkliga livet men tills dess får dina bilder räcka. Om jag fattat rätt så uppfattas mattorna nästan som ogräs?

  Ha det gott! Carina

  • CeciliaL skriver:

   De ar inte som ogras, de ar som ett lysande bla-lila hav av blommor som tacker skogsgolvet!!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är underbart vackert nu!
   Nej, som ogräs tror jag inte vi ser det, däremot njuter vi av dess skönhet!
   Du får komma hit när det är säsong! Välkommen! Croeso!

 14. Det går inte att tröttna på dina Bluebell-bilder! Så oerhört vackert det måste vara att se dem ”live”1 Här är blåsipporna i det närmaste överblommade men det finns fortfarande massor av vitsippor och en och annan gulsippa.
  Ha det bra!

 15. Znogge skriver:

  Åh, så vackert med alla dessa Bluebells!

  Trevlig vanlig torsdag 😉

 16. biggeros skriver:

  Härligt att få information om bluebells. Även läsvärt om torget där du bor. Älskar marknader. Kram på dig Lena😚😙

 17. skåningen skriver:

  Vår!!??
  Det är sommar! 25+ i solen idag!

 18. barabrittiskt skriver:

  Ja i Skåne är det verkligen skönt idag. Läser att England ska ha det varmare än Ibiza och det låter ju bra. 🙂

 19. sockenvagenssota skriver:

  Oj oj oj det ser ju ut som ett blått hav, underbara foton av blomsterprakten! Kram

 20. Ama de casa skriver:

  Jag bara älskade dom blåa gräsmattorna första gången jag såg dom i Stockholm. Här är det ju scilla (en special-lavendel) som grejar det. Och det fanns inte hemma i Skellefteå när jag växte upp 🙂

 21. Eva Trillian skriver:

  Så mycket vacker vår i dina trakter 🙂 och är omkring börjar det också likna något! Nu vill man ju inte att det går FÖR fort – man vill ju hinna njuta också!

 22. bia skriver:

  Åh så blått och fint på marken…bluebells klingar bra, hihi…
  Hoppas du har det bra…här är det varmt nu och varmare ska det bli, det tackar vi för ;))
  Trevlig lång helg !!
  Kram

 23. torrebloggen skriver:

  Intressant att läsa om din hemstad Monmouth.
  Så vackert med Bluebells! Påminner om scillorna hemma i Sverige!
  Soliga hälsningar från Spanien!
  Kram!

 24. Gilla skriver:

  Idag har det ju nästan varit sommar hos oss. Skönt!

  Jag kommer ihåg, att du har skrivit om bluebells förut. Finns de bara hos er, eller har vi också några? Vad jag förstår, så är det inte blåklockor, namnet till trots. Scillor??? Eller blåsippor.???

  Sv: Retar jag upp dig, när jag skriver om vad vi har ätit? Mat måste vi ha, om än aldrig så lite. Den här gången var det ju bara korv och mos. Finns inte det hos er eftersom du nästan verka sagla? (Sagla=dregla på skånska.) Tack i alla fall att du vill kommentera hos mig.

  Kram/Gilla

  • CeciliaL skriver:

   Klockhyacinter har jag förstått att de heter på svenska. Det är lökar och alltså något helt annat än örten blåklocka som jag inte tror att jag sett i GB faktiskt, har du det Lena?

  • Lena i Wales skriver:

   Vad härligt att värmen kommit till er också!
   Jag har inte sett svenska typ blåklockor här.
   Våra bluebells är lökar, som Cecilia skriver nedan.
   Vi har scillor och en typ av blåsippor här, men om det är exakt som de svenska vet jag inte.
   Jag älskar när du skriver om mat!!!! Korv och mos har vi nte här och det längtar jag efter ibland!!!

 25. Christina skriver:

  Vilka underbara blubells! Så vackert! Och ramslök, både fint och gott!

  Önskar dig en fin dag!
  Kram

 26. Decdia skriver:

  Ramslök har vi plockat en del här, sen blancherat och lagt i frysen tills bättre tider. God mild smak!

 27. Anne-Marie skriver:

  Dessa fina bluebells. Verkligen vackra.
  Har också sett dessa hos Anna (i Sheffield). Underbart med stora hav av blommor.
  Ramslök måste vara litet speciellt med tanke på att det faktiskt doftar vitlök.
  Ha en fin helg!

 28. Aaa skriver:

  Tack för härliga inlägg och bilder!

 29. wiolettan skriver:

  Intressant att läsa det du skriver och se alla fina bilder till. Tack.
  Härligt med denna växtrika skog, och vackra blommor. Så blått det är, otroligt vackert.
  Trevlig helg och varm kram till dig.

 30. Comsi Comsa skriver:

  Så vackert, här blev det grönt över en natt (nära på) så fint…..

  Solig kvällskram ♥

 31. Ditte skriver:

  Bluebells kan jag inte få för mycket av! Väldigt vaclert och särskilt i dessa stora mängder. Jätefina foton!
  Vad gäller ramslök så har den varit populär nu i en del matlagningsprogram på tv och i mattidningar. Har ännu inte provat den, men snart dags för det.
  Alltid lika roligt att läsa om din hemstad. Tänk så mycket historia spm gämmer sig där.
  Njuter just nu av skön sommarvärme och idag har Stockholm haft +32. Härligt!
  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är så fint med dessa fält av bluebells!
   Monmouth är fint, litet men kanske det som gör det gemytligt!
   Fortsätt njut av värmen, men 32 grader är mycket!!! Det verkar som sommaren kom direkt efter vintern i Sverige!

 32. Pingback: MIN TRÄDGÅRD, WALESISKT PARLAMENTSVAL och NORRA WALES | Lena i Wales

 33. Underbara bluebells! Fantastiskt! Och älskar ramslök, så gott! =o))
  Ha en härlig helg!
  önskar
  /Katarina

 34. Anita skriver:

  Äntligen fick jag lite tid att titta in hos dig. Här är helgen vikt för målning av hus men nu har jag smugit in en liten paus. Det är så roligt att få höra mer om din stad Monmouth och jag längtar efter att få se den i verkliga livet. Kanske det blir en tripp till Wales nästa år, vem vet, vi pratade om det över kaffet här om dagen. I år är det ju bara renoveringar som gäller.

  Och bluebells kan det aldrig bli för mycket av. Jag älskar bluebells och har njutit många gånger av hela hav med bluebells. Jag har säkert 100-tals bilder.Även Wild Garlic eller ramslök. Det är UK i maj för mig. En härlig tid. När jag var i Bodnant Garden så köpte jag en akvarell (reproduktion) som föreställde just bluebells om våren. Den hänger i mitt växtrum och den njuter jag ofta av.

  Nu ska jag titta vidare på dagens inlägg från dig …

 35. Franska Fikon skriver:

  Bluebells är så fantastiskt söta! Och i vilka mängder…. Jag har köpt ramslökslökar av en tjej på internet och har nu gott om denna delikatess i de skuggigare delarna av trädgården. Härligt!.

 36. Pingback: MONMOUTH 3 – Agincourt Square 2 och FOTBOLL WALES – SVERIGE | Lena i Wales

 37. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 januari – juni | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s