CONWY 3, fästningen och stadsmuren, KVINNANS ROLL I UK och MIN TRÄDGÅRD

Conwy 3 

Här kan ni läsa om Conwy 1 och Conwy 2

Fästningen och stadmuren

 

DSCN8071

Conwy Castle är en medeltida fästning uppförd på 1200-talet av kund Edward I av England…

 

DSCN8093

…fästningen konstruerades som en del av ett större projekt för att bygga den muromgärdade staden Conwy.

 

DSCN8094

 

…vilkens mur fortfarnade finns kvar och man kan åka bil genom dess öppningar och även…

 

DSCN8100

…gå runt staden uppe på muren, vilket bloggerskan gjorde!

 

DSCN8112

Kostnaden för fästningen var ca £ 15 000, vilket var en enorm summa på den tiden.

Fästningen kom att spela en viktig roll under flera olika krig under flera århundraden.

Under inbördeskriget 1642-1651 mellan parlamentaristerna och royalisterna hölls fästningen först av de royalistiska styrkorna lojala till kung Charles I. De höll den till 1646 då de parlamentariska styrkorna tog över. Efter inbördeskrigets slut förstördes fästningen till stor del och kvar blev en ruin. Man valde att inte bygga upp den igen, till viss del för att förhindra att den skulle kunna användas i ytterligare uppror och hamna i fiendenas händer d v s i walesiska händer! 1665 var i stort sett hela fastningen förstörd.

På 1700- och 1800-talen blev fästningen populär bland konstnärer och antalet besökare ökade. Under denna romantiska tid tillkom också en restaurang inom området.

Idag förvaltas anläggningen av Cadw, en statlig walesisk organisation som tar hand om gamla byggnader och har årligen ca 200 000 besökare.

Tillhör idag UNESCO:s världsarv.

Kvinnans roll i UK

För några dagar sedan röstades det i Muirfield Golf Club i Skottland om man skulle tillåta kvinnor som medlemmar och svaret blev, nej!!! Endast män som medlemmar. Skulle lagligt sätt detta kunna hända i Sverige? Jag tror Sverige har lagar mot diskriminering av kvinnor, men vet inte. Här i UK kan det helt klart hända, eftersom det faktiskt har hänt. Skottlands First Minister, kvinnan Nicola Sturgeon, var mycket upprörd och påpekade att vi nu är i år 2016.

Jag brukar, utan statistiskt belägg, säja att kvinnans roll här ligger minst 40 år efter Sverige, kanske t o m mer. Men som sagt det är bara en känsla och erfarenhet.

Nu kanske ni förstår att det ibland kan vara svårt för en svensk kvinna i UK att förstå allt som händer och hur det kan hända! Att gå tillbaka i tiden är inte alltid lätt!

Min trädgård 23 maj 2016

För några veckor sedan visade jag dessa kameliabilder…

??????????

…så här såg min kameliabuske ut april 2015 och…

DSCN8007

…så här såg den ut 26 april 2016 och jag hoppades på att den skulle bära lika många blommor som året innan, men tyvärr blev det inte mer än så! Den ser fortfarande likadan ut.  Tänk vad olika det kan vara från ett år till ett annat!

DSCN8507

Nu händer det inte så mycket i trådgården, men mina krukor har kommit ut från vinterförvaring i växthuset. De allra flesta växterna har överlevt, inkl många av mina pelagonier…

DSCN8509

…bland krukorna har det blivit ett tillskott i form av denna katt som har sällskap av …

DSCN8510

..de två ”gamla” katterna…

DSCN8503

…jag har försökt samla några olika primroses i en liten klump, 4 olika färger och former…

DSCN8001

…vid den lilla dammen med de 3 guldfiskarna…

May_332

…fanns förra året denne lille, gullige grodprins som jag försökt kyssa för att få liv i honom, men tyvärr misslyckades jag då, nu…

DSCN8511

…har han istället fått sällskap av ytterligar två små grodor, vilka jag ännu inte försökt kyssa, men vem vet, en dag kanske något händer!

Jag har förstått att våren kommit lång i Sverige nu också. Jag skulle tro att, i alla fall södra Sverige, kommit ikapp oss till viss del. Här börjar ju våren betydligt tidigare än i Sverige, men sedan börjar det liksom jämnas ut.

Ha en trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Min trädgård, Socialt. Bokmärk permalänken.

78 kommentarer till CONWY 3, fästningen och stadsmuren, KVINNANS ROLL I UK och MIN TRÄDGÅRD

 1. FREEDOMtravel skriver:

  Tror inte att man skulle kunna utesluta kvinnor på det sättet i Sverige… Men när man nu gör det i UK… Är det någon som reagerar?

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror inte heller man lagligt skulle kunna göra det i Sverige.
   First minister av Scotland reagerade och vissa man intervjuade i TV, så visst kom det reaktioner, så vi får se om något händer.
   Ha det bra!

 2. skåningen skriver:

  Är det ingen som reagerar starkt på att utesluta kvinnor på det sättet?
  Grodprinsen tyckte jag om!
  SVAR:..Automatväxlade bilar är lätta att köra .
  Ha en bra dag!

 3. Kvinnotankar skriver:

  Vi tycks ha samma smak du och jag. Även jag har blå krukor, grodor och en blå sköldpadda. Blå fågel, fjäril och sol. Det är en vacker färg i solen! Kanske ska jag också fota lite hrmmm 😉

 4. hihi, blått och krukor kan man hitta på vårt berg 🙂

 5. Aaa skriver:

  Härliga bilder från din trädgård. Ja, det hade nog blivit rama skri i Sverige om golfklubbsmedlemskap. Fast här i Umeå har det varit mycket skriverier om Frimurare nyligen (många kommunpolitiker är med, nästan alla moderaterna) vilket ger en anledning att undra hur besluten egentligen tas i maktens korridorer. Och de har ju minsann bara män som medlemmar, visst är det lite skumt.

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du gillar bilderna från min trädgård!
   Ja, man undrar ibland vad som försigår bakom kulisserna.
   Är det verkligen tillåtet i Sverige med mansklubbar?
   Ha en fin helg!

 6. Znogge skriver:

  I Sverige hade det verkligen blivit rabalder om man uteslutit kvinnor på det sättet. Fast det finns ju vissa ordenssällskap som bara är för män så helt perfekta är vi inte 😉 Fast när det gäller en golfklubb tycker jag det är annorlunda!

  Vackra bilder som vanligt!

  Trevlig lördag 😀

 7. åsa i åsele skriver:

  Blev förvånad då kvinnor kan uteslutas på det där viset, trodde i min enfald att världen blivit något mer förändrad och att kvinnor numera var likställda män i alla fall inom Europa.

  Fina bilder, gillar Dina trädgårdsdjur, måste leta fram mina 🙂

  Någon vår att tala om kan jag väl inte påstå att vi har.

 8. Jag skulle inte ens vilja vara med i den där samlingen med gubbar som sitter där med tummarna innaför västen och pöser med magen. Bilden är klar i min skalle. Usch och fy för människor som tror att de är bättre än alla andra, att andra ska veta sin plats i samhället.

  Men Lena, hade inte du också varit trött om du blommade så förra året! Lite andrum inför nästa explosion! Växter gör gärna så. (Tänker på den vackra kamelian.)

  Hade inte du en man? Vad säger han när du går runt och pussar grodor i förhoppningen om att det ska bli en prins? 😀 Han kanske också pussar och hoppas på en prinsessa – det är därför inget händer. 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Du har så rätt vad gäller kamelian. Behöver tänka så, lite vila för att blomma nästa vår!
   Jag behöver inte heller var med pösmunkarna, men skulle vilja ha friheten att själv få bestämma.
   Kan har varit kvar i Spanien tills ikväll, så nu förstår du varför jag går runt och pussas, hi,hi!!!
   Ha det bra!

 9. gunnardeckare skriver:

  Tänk att det fortfarande finns så många grupper där kvinnan inte är jämställd mannen. Finns säkert även i Sverige även om vi har kommit längre.

 10. Days by Johanna skriver:

  Vilken fästning ( höll på skiva fästing, men de får vi hoppas aldrig blir så stora)

  Och visst är det intressant med buskar att de kan blomma så olika från år till år

  haha ja bilden på kent kanske inte heller gör dem direkt rättvisa heller. Kent börja spela 1990 och slutar i december i år 😦

 11. Grodprinsar gillar jag och om du pussar flitigt kanske du får tre prinsar! Det skulle bli ett ramaskri om kvinnor inte fick vara medlemmar i en golfklubb, här är det mesta jämställt mellan män och kvinnor (åtminstone på ytan).
  Angående briggen på min blogg, en brigg är ett tvåmastat segelfartyg men om den ska ha en viss typ av segel vet jag inte!
  Ha det bra! Våren har kommit av sig lite här också men växterna kommer i jämn takt. Snart blommar syrenerna.

 12. Kanske kameliabusken tar igen sig lite, grön och fräsch ser den ut att vara i alla fall.
  Så snyggt med de blåa krukorna, när de är så många. Vacker helhet.
  Trevlig weekend!

 13. Marit skriver:

  Utrolig med den avsteminningen!!! Jeg tror nok at vi i Skandinavia er mye mer likestilt ja, enn i England. England er mye mer konservativt enn her tror jeg 😉

  Flotte blå katter du har!

  God helg!

 14. Barbro S skriver:

  Underbart fin kameliabuske. Så bra att de ändå bevarar den gamla fästningen fast den har förfallit tidigare. Det där med kvinnorna finns även här. För någon vecka sen skrev de i lokaltidningen om frimurarna som inte tillåter kvinnor alls. Det finns ju flera olika mansloger men oftast har de också kvinnologer/klubbar men inte frimurarna. Mysko ritualer och även informell maktutövning antyddes (men förnekades förstås) då många ledande politiker är med. Min karl är med i Druidlogen (som väl har känningar i ditt land eller nära). Jag tycker det är bra att han har något att göra nu när han är pensionär :). Ha en trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, förra året var den underbar!
   Jag har förstått att det finns en del mansgrejer i Sverige och det är helt tydligt lagligt även i Sverige att utesluta kvinnor i vissa organisationer.
   Ha det bra!

 15. Geddfish skriver:

  Gamla och mystiska borgar, mystiska herrloger och uteslutande av kvinnor. Ja, det går inte an i Sverige, här skriks det högt!
  Men Norge har legat långt före. Jag och min kompis gick en gång en kurs i Norge ”Kvinder til ledelse”, nåt sånt fanns inte i Sverige då, intressant.
  Vacker trädgård!
  Lördagskram från Lidköping ♥

 16. Gilla skriver:

  Bilderna på fästningen påminner mig om Visby.

  Växterna har nog lite svårt för att lyda order. Man får nog nöja sig med att de försöker. (Hihi)

  Porslinskattälskare??? De är fina tycker jag.

  Sv: Jag vore nog dum, om jag inte hade förtroende till syster Eva.

  Kära hälsningar från fru Glömström.

  Kram/Gilla

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns likheter med Visby, men muren är betydligt längre här och man kan gå uppe på den.
   Naturen har sin gång, ibland vad vi än gör!
   Älskar verkling mina små ornament!!
   Ha en skön söndag!

 17. bia skriver:

  Av dej får man lära sej mycket om UK…en del saker glömmer man fort men en del stannar kvar 😉
  Önskar dej en trevlig helg !!
  Kramis

 18. Anna/notonmusic skriver:

  Vilken urhäftig fästning. Kan inte låta bli att tänka på hur den vuxit fram sten för sten… Och bara med ”handkraft” antar jag! Visst är det härligt med allt som blommar och grönskar nu!

 19. torrebloggen skriver:

  Intressant läsning om Conwy Castle, häftigt att man kan gå uppe på muren.
  Härliga bilder från din trädgård, gillar också den härliga blå färgen på dina figurer.
  Ha en trevlig helg!
  Kram!

 20. Veiken skriver:

  Ojoj, om den där omröstningen hade varit i Sverige. Då hade tidningarna haft att göra i flera veckor och golfklubbens styrelse hade nog fått avgå! Snacka om skillnader i EU! Vilket kan förklara att EU är dömt att misslyckas. OBS! Egna tankar! 😉

 21. Jag gillar verkligen gamla fästningar, och extra mycket brittiska fästningar. De andas så mycket historia.
  Det känns verkligen förlegat att inte kvinnor ska få vara med! Som sagt, det är ju 2016 nu!
  Ha en fin söndag!

 22. Ama de casa skriver:

  Jag älskar såna där städer och byar med ringmurar. Speciellt när man får traska på dom, som exempelvis dom i Ávila och Lugo 🙂

  Du har verkligen en underbar trädgård 🙂 Och den ligger dessutom före sin tid! Du visar bilder från 23 maj 2016. Här har vi bara hunnit till den 22 maj ännu… 😉

 23. Britt skriver:

  Ännu en medeltida fästning, hur många kan det finnas. Vilken pampig kamelia. Min dog istället.
  Och en riktig djurpark har du skaffat. Mer eller mindre rörliga. / Britt

 24. Agneta skriver:

  Kamelian blommade nog färdigt förra året för det här året också!!! Nästa år, då kommer den igen! Det är en väldigt fin buske, vacker form, fina blad och blommorna är underbara när dom visar sig.
  Äsch, låt killarna ha sin golfklubb, det kan väl vara roligt för dom att ha en egen ”syjunta” eller är det så att det står en massa kvinnor i kö för att få vara med?! Jag har inte så ont av det där, faktiskt, om vi känner det så, vi kvinnor, kan vi väl klara oss på egen hand….
  Kramar

  • Lena i Wales skriver:

   Tror du har ratt, kamelian rationaliserade! Älskar min kamelia!
   Jag vill inte var med dem, men vill ha möjlighet att välja och inte stoppas p g a jag är kvinna.
   Ha en fin söndag!

 25. Ditte skriver:

  Vilken spännande, gammal fästning! Och roligt att kunna gå runt den. Gott om fästningar finns det.
  Ja, för oss i det moderna Sverige vad gäller kvinnnofrågan så går det ju inte riltigt att förstå det brittiska sättet att se på det hela. Är nog inte ens idé att försöka. Men upprörd kan man ju bli.
  Din kameliabuske var verkligen fin förra året och nu verkar den ha stannat upp. Kanks eblommar den mer vart annat år. Jag har bara en kamelia blomma och den var full av knoppar i våras och blommade fint så det blir intressant att se hur den gör nästa år.
  Vilka läckra blå krukor! Både de och med växterna i och tillsammans me de fins djuren gör det hela än mer njutbart.

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har många fästningar här, kan man lätt säja! Englesmännen har alltid velat åt oss!
   Ja, inte är det riktigt jämlikt här, inte!
   Hoppas på nästa års kamelia!
   Jag älskar mina krukor och mitt lilla menageri!
   Ha en skön söndag!

 26. Alltid roligt och få se bilder från hur
  du bor, jättefin trädgård. Gillar dina
  blå krukor
  Kramar/AM

 27. Eva Trillian skriver:

  Läser om din upplevelse om att landet ligger en 40 år tillbaka i tiden när det gäller behandlingen av kvinnor och tänker på mina år på Cypern – där det ser lika dant ut … men kvinnorna hävdar sig i det tysta och vet knep för att överleva och få som de vill ändå … i det tysta – det är knepigt, men även där kvinnan inte är jämlik finner hon vägar att styra i mycket … kanske är det därför förtrycket är som det är – VI är starka … och lite farliga! 😉
  Ha det gott!

 28. Marina skriver:

  Visst är det fascinerande att det fortfarande finns golfklubbar som lyckas med detta i Skottland. Undrar om det förekommer på något mer ställe…

  • Lena i Wales skriver:

   Man tror först inte riktigt det är sant, men det är det.
   Det har debatterats här i kommentarer hur det funkar i Sverige också och meningarnaär delade.
   Ha det bra!

 29. Biggeros skriver:

  Tråkigt att Storbrittanien fortfarande är ett sådant manssamhälle:( Intressant runda som vanligt du tar oss på. Bloggerskan på bild är även förtjusande. Märkligt att din Kamelia buske blommar Ingerfära varannat år. Vilka fina trägårdsdekorationer du har. Speciellt dina grodor:))

  • Lena i Wales skriver:

   Vi är väl lite kända här för vår konservatism och hhär var beviset.
   Kul att du gillar mitt inlägg.
   Ibland är det roligt att ha sej själv med på bild, dels för gamla vänner att se mej och för nya att veta vem jag är.
   Jag tror kamelian tar en liten paus och kommer igen nästa år!
   Gillar min små ornament!

 30. Anders och Lena skriver:

  Intressant som alltid. Detta med män och kvinnor – då språkrör ställer sig förvånade till att kvinnor kan bli upprörda över att män vägrar hälsa på dem genom handslag för att de är..kvinnor Jag blev nyfiken på detta med frimurarorden på deras egen hemsida står att läsa: 6. Varför får inte kvinnor vara med i Frimurarorden? Är det inte dags att öppna logerna för kvinnor nu?

  I vår tid, när jämställdheten mellan man och kvinna är en självklarhet, kan det verka egendomligt att Orden är öppen endast för män. Som bärare av en tradition, baserad på arvet från de medeltida yrkesmännen kan vi inte ändra på detta. Frimureriets idéer grundade på kristen moral och etik är dock representerade även i andra sällskap. Även kvinnor har valt att stifta egna ordnar och Frimurarorden ser mycket positivt på den utveckling som nu äger rum på det området.”
  Hmmm… //Lena

 31. Vilken härlig stor Kameliabuske du har! Visst är det väldigt olika år från år, men det är nog charmen med en trädgård, man vet aldrig riktigt hur det blir. Söta grodkompisar du har!
  Ha det gott!
  Titti

 32. Anne-Marie skriver:

  Det är intressant att läsa om så pass stora skillnader mellan Sverige och England som har med kvinnorollen att göra. Tror du att det skiljer sig mellan olika delar av England?
  I USA är många kvinnor hemmafruar vilket väl nästan är otänkbart i dagens Sverige.
  Så fint du har det i trädgården trots färre blommor.
  Du får berätta om/när grodorna kommer till liv. 😉
  Ha en fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, jag tror att storstadsområdena har kommit längre än ute på landet. Även skillnad mellan ugna och äldre.
   Här är också mammor med småbarn hemmafruar.
   Ska uppdatera om grodsituationen ändras, hi,hi!!!

 33. Du måste göra fler försök med groddkyssandet. Satsa på en av de små nästa gång. 🙂
  Vad mycket spännande det verkar att finnas att se på.
  Det låter helt otroligt att kvinnor inte skulle få vara medlemmar och spela golf. 😦 Hur behandlas kvinnor i andra sammanhang? Hade jag varit ordförande hade låtit de värsta stofilerna tjänstgöra som caddie åt kvinnor eller lokalvårdare på golfklubben som straff för sina stenålderstankar.
  Kram Bosse

  • Lena i Wales skriver:

   Kanske ska satsa på en groda i taget, så kanske de andra vaknar till också!!!
   Javisst låter det ortroligt, men det är ett lagligt beslut.
   Kvinnor behandlas inte illa här, men jämställdheten ligger långt borta!
   Tack för ditt support!

 34. Anita skriver:

  Menar du att det fortfarande är så att kvinnor inte får bli medlemmar i vissa golfklubbar! Man kan verkligen inte tro att det är 2016!

  Det där med blomning kan skifta väldigt mycket mellan åren. Det är likadant hos mig med mina azaleor och rhododendron. De är varannanårsblommare. I år blir det rikligt med blommor och då vet jag att det inte blir det nästa år. Det är precis som att dom måste ha ett år på att ta igen sig lite. Du ska se att nästa år kommer du att ha massor av blommor igen. Min rosa kamelia blommade inte lika mycket i år som förra året så den uppförde sig som din.

  Önskar dig en fin majvecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så gick det till i Skottland! Det har varit lite debatt här på kommentarer och på min fb sida och det finns idrottsföreningar i Sverige också frö endst ett av könen. Konstigt!
   Ser fram emotmin karmelia nästa år!
   Ha det bra!

 35. Decdia skriver:

  Det är så galet! Man vill ju gärna tro att UK är ett land som ligger i täten, men så är kvinnosynen i vissa fall medeltida… skrämmande!

  • Lena i Wales skriver:

   Nej, vi ligger längt efter. En väninna strax utanför London sa tt det säkert stämmer, fast storstadsområdena ligger lite före, kanske bar 30 år efter Sverige!
   Ha det bra!

 36. Linda skriver:

  Vilka fina grodor! Älskar grodor 🙂 Här har det fortsatt att vara fint och väldigt varmt, men i morgon ska det visst bli lite regn och drygt tio grader svalare!

  Kram
  Linda

 37. Ikas USA skriver:

  Helt otroligt, visste inte att UK var så ”efter” och konservativt. Nästan som här i Texas;)
  Härligt inlägg och vilken mysig trädgård du har!

 38. Rosor och ruiner skriver:

  Vi ligger tydligen före med jämlikheten och efter med våren, jaja man kan ju inte vara först med allt…;)
  Venus eller Afrodite, jag vet faktiskt inte vad min ”byst” i trädgården är för figur, tyckte bara att den var lite vacker och kul att ha 😉

  Må gott!
  Gunilla

 39. Pingback: CONWY 4, ett 1500-talshus och ETT TEATERBESÖK | Lena i Wales

 40. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 januari – juni | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s