EARDISLEY och GRÄNSEN WALES – ENGLAND och IRLAND

 Eardisley

DSCN6715

Eardisley är ett litet samhälle på ca 700 invånare i Herefordshire i England, inte långt från den walesiska gränsen…

DSCN6712

…samhället är del i den s k ”Black and White Village Trail”, korsvirkeshussamhällesvägen. Det finns flera städer och samhällen i området längs detta s k spår…

DSCN6707

…vissa av husen är så gamla som från 1300-talet…

DSCN6734

…de ligger längs en genomfartsväg och bakom husen finns bara ängar…

DSCN6711

…korsvirkeshus efter korsvirkeshus kantar gatan…

DSCN6726

…och ännu fler…

DSCN6701 DSCN6702

…genom denna port åker man in och bakom ligger Village Hall, byns samlingslokal. Där var jag en mörk kväll och hade en föreläsning. Trodde inte att det skulle gå att köra in genom denna öppning, men si det gjorde det!!..

DSCN6732

…det finns en pub i byn, The Tram Inn och…

DSCN6697

…ett café med 30 000 böcker!

Gränsen Wales – England 

Det finns ingen egentlig tydlig gräns mellan England och Wales. Ibland står det en skylt att man hälsas välkommen in till England, men detta är bara på stora vägar, så ibland vet man inte riktigt på vilken sida man är. Det enklaste sättet att veta det på är att läsa på vägskyltarna. Är de bara på engelska är man i England, på walesiska och engelska,  ja då är man i Wales.

Egentligen spelar det ju inte heller oftast någon roll vilken sida man befinner sig på. Fast lagarna kan variera inom vissa saker.  När rökförbudet infördes kom det först till England och senare till Wales. Om man behöver medicin är den gratis i Wales, men inte i England.

Fast egentligen spelar det stor roll, men då på det känslomässiga planet. När min man och jag åkte på en tur djupt in i Wales och till den nord-västra kusten och verkligen kom till de walesisktalande delarna, där språket används i det dagliga livet i affärer o s v, tyckte min engelske man att det kändes som vi kommit utomlands med främmande språk, medan jag kände en oerhörd hemkänsla. Likadant känner jag i hjärtat när jag bara varit i den engelska grannstaden och kommer över gränsen till Wales och ser dubbelspråkiga skyltar att det känns hemtamt och skönt. Likaså är det ju med de lokala nyheterna. En del här har sin antenn inriktad på Birmingham och har Midlands nyheter, medan jag inte skulle kunna tänka mig något annat än de walesiska lokalnyheterna, där man ofta avslutar vädersändningen med någon walesisk fras.

Kanske beror denna min känsla på att Sverige är ett litet, litet land i invånarantal räknat och svenksan också är ett litet, litet språk i Europa och i världen, liksom Wales och walesiskan. Jag vet inte.

Irland

Ja, när ni läser detta befinner jag mig på jobb i Irland. En rundresa med svenskar i 8 dagar.

Just idag borde vi lämna Galwayområdet för att åka mot Tralee. Båda städerna ligger på västkusten. Galway rakt väster ut från Dublin och Tralee längre söderut.

Cliffs of Moher

May_509

På vägen mellan Galway och Tralee stannar vi till vid Cliffs of Moher och om vi har tur med vädret kan vi se dessa vackra klippor och en fantastisk utsikt ut över Atlanten. Amerika näst! Så långt västerut i Europa är vi! Har vi inte vädergudarna med oss , ja då ser vi bara handen framför oss. Jag har varit här många gånger i olika väderlekar, man vet aldrig…

May_505

…att i solen vandra längs klippkanten och höra denna dam spela irländsk musik på denna speciella harpa är underbart och sedan fortsätta lite fler trappsteg och…

May_520

…hamna vid utsiktstornet är inte heller helt fel.

The Rose of Tralee (repris)

DSCF5463 DSCF5484

Rosor så långt ögat når…

DSCF5462

…The Rose of Tralee var en mycket vacker kvinna boende i staden Tralee, omsjungen och känd över hela Irland. Varje år anordnas en Rosenfestival i Tralee till hennes ära…

DSCF5467  DSCF5469

DSCF5470   DSCF5473

DSCF5487  DSCF5488

DSCF5490

DSCF5474  DSCF5476

DSCF5475

DSCF5464  DSCF5465

… och så min absoluta favorit och passande för mej…

DSCF5477  DSCF5481

DSCF5483  DSCF5479

DSCF5478  DSCF5480

…skål!!!!

Detta inlägg är inlagt innan jag åkte till Irland, så bilderna är från tidigare år. Jag har inte varken tid eller möjlighet att besvara era kommentarer direkt, men kommer att läsa dem senare, så skriv gärna något fint!

Ha en trevlig weekend!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, England, Irland. Bokmärk permalänken.

43 kommentarer till EARDISLEY och GRÄNSEN WALES – ENGLAND och IRLAND

 1. Yvonne Staf skriver:

  Tänk! Det finns en pub och ett café med böcker i lilla Eardisley med 700 invånare! I Sverige måste invånarantalet vara mer än 15000 för nåt sånt! Det är vackert och charmigt med alla korsvirkeshus! Rosornas tid är nu! Så vackra!
  Önskar dig en fin Irlandstur!
  Yvonne

 2. Agneta Hedlund skriver:

  Irlandsbilderna väcker många fina minnen. För 2 år sedan hade jag förmånen att göra den resan med dig som guide!!

 3. Steel city anna skriver:

  Underbara hus och rosorna har så roliga namn 🙂

  Jag tror helt enkelt att du hittat hem i Wales 🙂 jag känner likadant i Yorkshire. Den speciella dialekten här, när jag hör den känner jag mej också hemma.

 4. Irland är ju också intressant… min låååånga make skulle kanske ha svårt att bo i dessa gamla låga hus 🙂

 5. Znogge skriver:

  Vilka underbart vackra hus i den lilla staden! Hoppas allt går bra på din resa men det är jag övertygad om att det gör 😀

  Trevlig lördag!

 6. Marie skriver:

  Underbara hus, de där gamla, fina korsvirkeshusen, som osandes av historia. Jag hoppas att resan till Irland blir trevlig även för dig som jobbar för de andras trevnad. 🙂

 7. Monica skriver:

  Så vackra korsvirkeshus och rosor! Är så fint att se! Ha det så fint också på Irland!

 8. Vilka vackra korsvirkeshus!! Bara att se dem vore värt en resa!
  Är lite kär i Irland! Har varit där flera gånger, dels på rundresa dels för att hälsa på sonen som arbetade där några år.
  Ha det bra! Hoppas du får utbyte av resan!

 9. Karin Eklund skriver:

  Det är intressant att det finns korsvirkeshus på Irland. Lite grann som i Danmark och Skåne. En gemensam nämnare i alla fall.
  Jag förstår detta med England och Wales, väldigt bra. Känslan som du beskriver är en känsla som också finns starkt i vårt självstyrda örike. Små ställen står på sig på ett annat sätt, måste kanske göra det till och med.
  Rosorna, de rosorna….wow, säger jag.Jag kan känna doften ända hit
  En fin vistelse på Irland önskar jag dig!

 10. torrebloggen skriver:

  Grattis till Wales!
  Wales vann ju sin första match i gruppspelet i fotbolls EM!
  Kram!

 11. Inger skriver:

  Blir inspirerad att åka till Irland, tack!
  Kram

 12. Prylaropinaler skriver:

  Ja nog blir man inspirerad av din blogg att besöka både Irland, Wales och England. Får ju bara inte till det. Jag tror att allt ska ske när jag blir pensionär och får lite mer tid.
  Vackra rosor du visar.
  Irländsk musik gillar jag skarpt och faktiskt tycker jag säckpipa är fint.
  Hoppas du har det fint på din resa.
  Kram / RosMarie

 13. Tomtan skriver:

  Trevlig sommar!

 14. Barbro S skriver:

  Så fina korsvirkeshus som kantar gatan och vilka underbara rosbilder du avslutar med. Däremellan vackra bilder från Irland, också ett land jag skulle vilja besöka :).

 15. Ditte skriver:

  Det är verkligen väldigt roligt att läsa om Wales och jag vill ju komma dit och se själv.Tyvärr lär det inte bli i år.
  Men jag läser med nöje allt som du skriver. Dessa byar och miljöer fascinerar mig verkligem.
  Vad roligt att du är på Irland och vilka ”lyckostar” dina resenärer är. Vi har fortfarande väldigt stor behållning av den resa vi gjorde förra året till Skottland och med dig som guide, mycket minnsevärd.
  Wales vann ju sin första match i EM i fotboll! Härligt!
  Önskar dig det bästa på resan och på Irland.

 16. Geddfish skriver:

  SÅ intressant! Jag har aldrig varit i Storbritannien. Men jag har varit på Irland! Ville så gärna komma till Storbritannien någon gång.
  Tack för fina bilder.
  Söndagskvällskram ♥

 17. Anita skriver:

  Vilken trevlig by och ett café med 30000 böcker! Det är ett bokcafé det! Så du är i Irland nu. Då kanske du kommer att vara där ikväll när det är match mellan Irland och Sverige i EM i fotboll. Annars minns jag Cliffs of Moher. Vi hade en fantastisk tur med vädret när vi var där. Och det satt en dam där även då och spelade. Jag blev så fascinerad att jag köpte en cd med irländsk musik minns jag.

  Ha det så bra i Irland!

 18. Lanclin skriver:

  Så himlens intressant att det ändå skiljer sig både i språk och regler i olika delar av ett land. Så är det ju här i Tyskland också, det är lite fascinerande. I Sverige är man ju van vid att alla regler och lagar är nationella 🙂

 19. Märtha skriver:

  Ser varje kväll på fotboll – med ett halvt öga. Märkte att mitt hjärta klappade för Wales! Kan inte påstå att jag är alltför fotbollsintresserad, i varje fall inte så länge som bollen är rund 🙂 – – – Här i Finland är vi ju så vana vid tvåspråkiga skyltar, att det känns både konstigt och tomt med enspråkiga – men också befriande. – – – Rosor, ja… Bedövande doft hos våra mer eller mindre inhemska just nu, många alltför tidigt på slutrakan. Det kommer blogginlägg om dem så småningom, skall ”bara” förfärdiga en väggkalender och en bok först. Båda med rosmotiv, förstås. Nästa sommar får ni läsa om rosor… Tror jag.

 20. Vackert med gamla omskött hus. Husen längs med genomfartsvägen med ängar bakom påminner mig om Vilda västern stilen.

 21. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 januari – juni | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s