MONMOUTH 4 – War Memorial och BELFAST i NORDIRLAND

Nu är jag tillbaka hemma i Wales igen efter min resa på Irland. Intressant om Nordirland och Belfast finns att läsa längre ner i detta inlägg. Troligen en hel del ni inte redan visste. Missa inte detta!

Monmouth 4

War Memorial

Mar_1336

Mitt på St James´Square finns Monmouths War Memorial, som mitt i en rondell omgiven av flera gator. Lite konstig placering.

Dessa typ av War Memorials finns i alla städer och i många byar över hela UK. De hedrar de fallna under 1:a och 2:a världskrigen, men kan också idag vara fallna hjältar från Falklandskriget, Golfkriget, Irakkriget eller något annat nyare kriger UK har varit med i och det är en hel del. På Poppy Day läggs här ofta kransar av konstgjorda vallmo runt monmumenten. Om Poppy Day kan ni läsa om här.

Mar_1337

Katalpaträdet bredvid monumentet är importerat från Nordamerika och planterat ca år 1900, så när monumentet kom till år 1921 fanns trädet redan där. Tänk då trodde man att helvetet var över men så kom 2:a världskriget och friden var slut.

Afternoon Tea

May_459

Om ni har missat min utmaning ang Afternoon Tea kan ni läsa det här!

I morgon, söndag 19 juni, kommer det att bli Afternoon Tea här hos mig. Nu hoppas vi bara på bra väder! Om detta kan ni läsa på onsdag.

Nordirland och Belfast

Photo0163.jpgorig

De allra flesta resebyråer med resor till Irland innehåller inte en tur till Nordirland. Denna resa som jag lagt upp och gjorde för Lasses Resor var därmed unik, eftersom vi gjorde en dagsutflykt till Belfast i Nordirland. Det är bara 16 svenska mil mellan Dublin och Belfast.

Nordirland tillhör UK och är en sjättedel av ön Irland och huvudstaden är Belfast. Resten av ön är den självständiga staten Republic of Ireland och huvudstaden där är Dublin.

United Kingdom finns ingen översättning för i svenskan. Great Britain blir Storbritannien. Storbritannien består av England, Wales och Skottland, alltså hela brittiska ön. UK är Storbritannien plus Nordirland.

På brittiska pass står det United Kingdom of Great Britain and Northen Ireland.

UK och GB blandas ihop, även här. GB på bilar i UK. Inom idrott är det ibland UK och ibland GB.

Eftersom jag översatte från vår lokalguide under hela rundturen i Belfast blev det inte så många foton tagna, så här blandar jag nya och gamla foton.

10052011191

Nordirlands historia är kaotisk och blodig.

Ända sedan britterna ockuperade den starkt katolska ön Irland under medeltiden har de försökt att plantera in protestanter för att stärka sin position på ön. Speciellt under 1600-talet gjordes stora planteringar av protestanter på norra delen av ön. Protestantiska britter gavs stora landområden och andra finansiella förmåner. Något som kom att få blodiga konsekvenser under 1900-talet. Irländarna trycktes ner och fick t ex inte medverka i parlamentet, trots att de var ca 90 % av befolkningen. Det var en liten minoritet av brittiska protestanter som styrde med hård hand över en majoritet av katoliker på ön. Rika britter, boende i London, kom också att bli stora landägare på Irland och den fattiga irländska befolkningen svalt.

DSCN8869

Nordirlands parlament, Stormont i Belfast. Känt från mediabilder.

När Republiken Irland blev fritt från brittiskt styre i början av 1920-talet bestämdes att man skulle lämna den norra delen av ön som del i UK.

Hela tiden jäste det uppe i Nordirland och det eskalerade mer och mer och ledde till det som brukar kallas The Troubles mellan slutet av 1960-talet början av 2000-talet. Det är detta som vi följt i svensk media och mycket har handlat om IRA:s inblandning. De allra flesta har nog hört talas om detta som en konflikt mellan protestanter och katoliker, men det är långt ifrån hela sanningen. Detta gäller långt ifrån hela Nordirland och inte heller hela Belfast. Religionen är bara en liten del av problemen, lika mycket handlar det om sociala frågor. Oroligheterna har till stor del varit i de fattiga delarna av Belfast, medan man i medel- och överklassområdena levet sida vid sida i fred mellan katoliker och protestanter. Något jag tror att de flesta svenskar är helt omedvetna om. Informationen från media har varit ganska enkelriktad, milt uttryckt.

Photo0150 Photo0147

Väggmålningar i Belfast.

Att det går en mur, liknande den gamla Berlinmuren, mellan fattiga katolska och protestantiska områden i Belfast är det heller kanske inte många som är medvetna om. Vilken sida om muren man är på råder det heller ingen tvekan om, på den katolska sidan vajar mängder av Republikens Irlands flagg och i den protestantiska sidan vajar Union Jack. Provokation från båda sidor.

För att ta reda på om någon är protestant eller katolik är alltid första frågan förnamnet. Heter man t ex Liam eller Seamus är man definitivt katolik, typiska katolska förnamn. Dess motsvarighet bland protestanterna är William och James. Sedan avslöjar också ofta efternamnet vilken religion man tillhör. Om inte detta skulle räcka blir nästa fråga vilken skola man gått i. Och nu bör man veta vilken religionen personen har.

Detta var bara lite om det intressanta Nordirland och Belfast.  Det finns så mycket mer att berätta om, bl a byggandet av skeppet Titanic, en arbetsplats för protestanter. Så om ni nu är intresserade av att få veta mer, så får ni åka med mig på en resa dit nästa år.

Detta inlägg publicerades i Historia, Irland, Monmouth. Bokmärk permalänken.

68 kommentarer till MONMOUTH 4 – War Memorial och BELFAST i NORDIRLAND

 1. gunnardeckare skriver:

  Det är ett fascinerande land. ag skulle kunna tänka mig att åka dit. Har bara besökt Irland. Lite läskigt att namnet talar om vilken religion man har.Det skulle väl innebära att jag hör till Asa-tron? 🙂
  Katalpaträd vet jag inte om jag har sett nån gång.
  Afternoon tea såg smarrigt ut!

 2. skåningen skriver:

  Jag håller tummarna att du får bra väder imorgon när du ska ha Afternoon tea
  SVAR:..Jag har bra ”trädgårdsmästare” från kommunen! Dom klipper till bra!
  Kram!

 3. Marina skriver:

  Det där med att följa med på en resa dit låter onekligen frestande. är jag bara på ”hemmaplan” då så vet man aldrig… Det skulle vara väldigt intressant!

 4. Intressant med Nordirland! Numera hör man inte så mycket därifrån och det är väl ett gott tecken!
  Ha det bra!

 5. Steel city anna skriver:

  En av mina närmaste vänner är från Belfast. Det hon berättar om sin uppväxt är sådant man hör dagens flyktingar vittna om. Som sagt, inte något de flesta vet om eller ägnar mycket tanke. Vårt Europa och vår fred är skör.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har också vänner från Belfast, ett par, hon protestantisk övremodelklass-överklass och han katolisk arbetarklass från de värsta delarna av Belfast. Mycket intressant!
   Ja, vår fred är skör, tyvärr!

 6. Comsi Comsa skriver:

  Jag blir så berörd av dessa murar och människor som envetet håller på sitt och är så nära att döma…. Vi har glömt att vi alla är människor, med hjärta, hjärna och känslor….

  Kram på dig ♥

 7. Katalpaträdet är något nytt för mig, behöver googla lite och se dess färg.
  Lycka till med Utmaningen!!!

  • Lena i Wales skriver:

   Vi gör så gott vi kan för att få in så mycket pengarar som möjligtoch göra det så gott och trevligt som möjligt. Nu hoppas vi bara på bra väder också. Lite svårare, tror jag!!!

 8. Znogge skriver:

  Vi besökte inte Nordirland så det vore kanske ett alternativ att hänga med. Tål onekligen att tänka på…

  Trevlig helg!

 9. FREEDOMtravel skriver:

  Intressant med Nordirland! Läste ungdomsböcker på engelska som utspelade sig där när jag gick i gymnasiet 😉

 10. åsa i åsele skriver:

  Blev förvånad då jag såg Wales spelar fotboll i EM, trodde Wales ingick i England då det gällde sportevenemang.

  Irland är ett land jag skulle vilja besöka, då både Belfast & Dublin 🙂

  Skumt att religionen har så stor betydelse.

  • Lena i Wales skriver:

   Oftast har Wales egna lag eller är tillsammans med övriga i UK. Men vill helst inte ingå i England, nej tack!!!!
   Hela ön Irland är intressant, inte minst Nordirland!
   Ha en bra dag!

 11. Agneta skriver:

  Irland har ju jag på min lista, och vi har bokat ett par gånger, men det har varje gång kommit något riktigt allvarligt emellan, så jag har inte kommit dit. Det är så mycket jag vill se och göra där och då har jag fått fina ideer här på din blogg! Värdefullt!
  Kramar Agneta

 12. torrebloggen skriver:

  Tack, för ännu ett intressant inlägg!
  Lycka till med din Afternoon tea bjudning i morgon!!!
  Trevlig helg!
  Kram!

 13. Aaa skriver:

  Fina bilder! I min barndom skedde terrordåden i Nordirland eller Baskien, nu har saken förändrats. Iofs bra att det är lugnare på dessa 2 områden.

 14. bia skriver:

  Som du kanske vet har jag varit till Irland…ett trevligt ”place” ;))
  Och jag blev sugen på afternoon tea, men mannen har gjort Lasagne som vi snart ska äta så jag hoppar nog över det…Trevlig helg !
  Kramis

 15. Geddfish skriver:

  Irland hade länge varit min dröm. Men så blev den sann ett år, nämligen i september 2003 (vi var i Dublin när Anna Lindh blev mördad). Jag gick på Komvux det året och läste in gymnasiebetyg och höll faktiskt ett föredrag om Irland. Så därför läste jag på lite extra. Och nu fick jag mer kött på benen av dig.
  Otäckt, hur människor håller på och bråkar på blodigt allvar. Fy.
  Lördagskram ♥

 16. Days by Johanna skriver:

  Ja det var riktigt roligt så många ville vara med

 17. Marit skriver:

  Lykke til i morgen! Håper det kommer riktig mange 🙂

 18. Afternoon tea hos dig skulle vara roligt, och
  en resa med dig som guide så mycket man skulle
  lära sig då.
  Har inte haft tid över för bloggen, det blir mest
  Instagram nuförtiden.
  Lycka till idag och kramar/AM

 19. Vi har varit till England, Wales och Skottland över 30 gånger, men aldrig till Irland eller Nordirland. Anledningen är först och främst att man utöver färjeturen på 24 timmar (Hur lång tid det tar nu och hur man exakt kommer över till England vet jag inte längre. Det var över 20 år sen senaste gången.) dessutom ska ta sig ytterligare en bit över havet, vilket känns lite extra jobbigt. Och flyga, det gör inte jag….. Men det är alltid kul och intressant att läsa och lära sig mer!
  KRAM
  Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är lite krångligt att ta sej till Irland, utan flyg, men du kan åka färja några timmar från Wales, men är du väl i Wales, vill du nog inte lämna landet, hi,hi!!!

 20. Ama de casa skriver:

  Vi var i Nordirland och Belfast för fyra år sen – helt klart värt ett besök! 🙂

  Ha en härlig söndag!

 21. Prylaropinaler skriver:

  Ja tänk om vi alla människor oavsett religion eller ursprung kunde leva i fred och dricka afternoon tea istället för att strida mot varandra. Skulle bra gärna vara med på en resa där du guidar så mycket som du tycks ge dina resenärer.
  Ha en skön midsommarvecka!
  Kram / RosMarie

 22. Mycket intressant info! Man lär sig verkligen alltid något när man kikar in här. Bra det där med klargörande om UK och Great Britain. Hoppas det går fint med ditt afternoon tea! Här har det äntligen klarnat upp efter flera dagars regn. (I Strängnäs.)

 23. Och där blev det helt fel bloggnamn för min del! Travel on a Cloud skulle det stå, inte min mejladress …

 24. Anne-Marie skriver:

  Trevligt med afternoon tea. Hoppas att det blev lyckat och att du fick in pengar.
  Jag har aldrig besökt vare sig Irland eller Nordirland.
  Trots Nordirlands våldsamma historia tycker jag det verkar vara ett fascinerande land.
  Spännande att du reser dit.
  Ha en fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Afternoon Tea gick bra och mer om detta på onsdag.
   Nordirland är mycet fascinerande! Väl värt ett besök om man inte har något emot lite regn,hi,hi!!!
   Ha det bra!

 25. Anita skriver:

  Hoppas vädret blev bra igår när ni hade ert Afternoon Tea. Det var väldigt intressant att läsa det du skrivit om Nordirland. Inte mycket av det som kommit fram i media inte när det var som mest oroligt. Irland har jag besökt men aldrig Nordirland som jag hört ska vara väldigt vackert naturmässigt (vilket väl inte är så konstigt då Irland har en fantastisk natur). Kanske blir det en tripp dit någon gång.

  Önskar dig en bra vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Igår regnade det när vi hade vårt Afternoon Tea, men stämningen var ändå på topp!
   Nordirland är verkligen intressant och vackert, så länge man inte har något emot lite regn, hi,hi!!
   Ha det bra!

 26. Barbro S skriver:

  Roligt att du är tillbaka. Intressant om Nordirland. Jag förstår att det är mer komplicerat än vad vi fått veta tidigare. Vilken bild på AfternoonTea-läckerheter. Mmm :)!

 27. Vilket intressant inlägg!
  Tack för lektionen 🙂

 28. Christina skriver:

  Det där med Afternoon Tea låter lockande!
  Ska kolla in din länk.

  Ha det fint!

 29. Eva Trillian skriver:

  Tack för ett, som alltid, intressant inlägg på din blogg 🙂
  Ditt Afternoon tea ser verkligen gott ut! Hoppas ni får en fantastisk eftermiddag med alla godsakerna och i trevligt sällskap!

 30. sockenvagenssota skriver:

  Jag bara MÅSTE boka in en äkta after noon Tea inser jag… Mums! Önskar dig en fin vecka och midsommar! Kram

 31. Veiken skriver:

  Lycka till med ditt afternoon tea!
  Den gröna ön är verkligen intressant! Vi har hyrt båt på Shannon, gått vilse när vi vandrade och åkt runt, men aldrig varit i Nordirland, tyvärr!

 32. Ditte skriver:

  Håller givetvis tummarna för att det är uppehållsväder i morgon när dte är dags för afternoontea. Jag känner även på mig att solen kommer fram.
  Intressant att få veta mer om Monmouth och tänk att denna stad kan innehålla så mycjet.
  Vad gäller Nordirlandland har jag ännu inte varit där. Tack för en väldigt bra historielektion! Och visst vill jag åka dig med dig som guide. Helt klart. Irland i övrigt har jag besökt, men tar gärna en tur dit också, likaså förstås vid tillfälle till Wales. Skottland blev det ju förra året.
  Önskar dig ett trevligt afternoontea och uppehållsväder.
  Ha det gott!

 33. Steve skriver:

  Tittar in och gratulerar till Wales EM–framgångar.

 34. Linda skriver:

  Tack för din kommentar. Ja, du bor verkligen i en vacker del av världen. Nu kommer jag att läsa med extra stort intresse och försöka leta fram inlägg från de platser vi besökt.

  Irland är ett ställe jag mer än gärna skulle vilja besöka. I synnerhet Nordirland.

  Kram och solsken
  Linda

 35. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 januari – juni | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s