MONMOUTH 5 – St Mary´s Street och EU-folkomröstning

Hoppas alla haft en trevlig midsommarafton!

Mycket har skett i UK de senaste dagarna och om folkomröstningen skriver jag nedan.

Monmouth 5 – St Mary´s Street

DSCN6295

Gatuskylt med gatans namn på både engelska och waleiska förstås, men vad är detta?…

DSCN6296

…nästan samma namn på engelska, men olika på walesiska! Heol betyder väg och Stryd betyder gata, så nästan samma.

DSCN6778

Denna gata är egentligen ingen speciell gata, inget turiststråk eller shoppinggata, bara en gullig gata…

DSCN6304

…här finns också ett anrikt bageri, Wigmore´s. När jag kom till butiken första gången för drygt 20 år sedan var det verkligen ett genuint, gammaldags, familjeägt bageri med trevliga äldre damer bakom disken. Man var vida kända för sitt goda bröd. Sedan dess har familjen Wignore sålt bageriet och idag är det bageri och…

DSCN6323

…café. Som en lite kuriosa, en av Wignoredöttrarna är gift med en svensk man och de har länge bott i Sverige, men är numera bosatta i Monmouth och tillhör mina vänner.

Bredvid bageriet fanns tills för ca 5 år sedan en urmakare. Tyvärr lades urmakeriet ner. Innehavaren hade säkert hållt till där i ett halv decennium, så det var nog tid att avgå, men vilket urmakeri det var! Ett litet utrymme fyllt av gamla klockor, nya klockor och allt möjligt mellan himmel och jord. Inget bra ställe för dammallergiker. Och där satt urmakaren själv med glasögon med lupp i och skruvade på mekaniska klockor och bytte batterier i nyare modeller. Önskar verkligen att jag hade haft bilder därifrån, men borta är borta…

DSCN6299

…en liten gränd med hus på vänster sida och trädgårdar på höger sida leder till en parkeringsplats…

DSCN6298

…och så var det det där med Double Yellow Lines, två parallella gula streck målade på vänster sida av gatan. Vad betyder detta? Jo, i princip förbjudet att parkera, men kan vara tillåtet att stanna för av- och påstigning. Mycket komplicerade regler.  Det finns också Single Yellow Line, ett gult streck. Vilket betyder restiktioner för parkering. Restriktionerna ska finnas på en skylt. Krångligt? Ja, som jag alltid säjer här; Varför göra något enkelt, när man kan göra det svårt.

Så blev Eu-folkomröstningen

Fredag morgon, svensk midsommarafton, en glädjens dag, men en sorgens dag för de flesta svenskar och andra invandrare i UK. UK går ur EU. Det jag befarade har skett. Hade det bara gällt ett urträde hade det varit okej och helt förståligt, men det gäller så mycket attityden till invandrare. Jag vet att alla säjer att det inte gäller mig, men känslan är inte trevlig.

På många av de facebooksidor med svenskar i olika delar av UK står samma sak och många vill lämna landet, men tror detta kanske är lite av en första reaktion och att det kanske inte kommer att ske. Många är väldigt upprörda.

Resultatet i UK blev ca 48 % för att stanna kvar och 52 % för att lämna.

Skottland och Nordirland ville vara kvar, medan Wales och England var för ett urträde.

Resultatet i Wales var som slutresultatet i UK, ca 48% stanna kvar och 52% lämna.

Intressanta siffror var hur åldersgrupperna röstade för att stanna, 18-24 år 75%, 25-49 år 56%, 50-64 år 44% och 65+ 39%. De yngre, vilkas framtid det gäller, vill alltså stanna kvar och de äldre vill ur. Intressant, men inte alls oväntat.

Min region Monmouthshire röstade för att stanna kvar med väldigt knapp majoritet och vi får gå ner till decimaler, 50,4 för att stanna kvar och 49,6 för att lämna.

Vad jag kommer att göra nu, vet jag inte. Kan bli svårt med mitt jobb, men å andra sidan har jag ju länge sagt att jag ska lägga av eller dra ner och kalla mig helt och fullt pensionär. Kanske ansöka om dubbelt medborgarskap, fast vill jag verkligen bli brittisk medborgare också. Mitt svenska ger jag aldrig upp. Mycket att tänka på, men det finns tid. Det kommer ju att ta lång tid innan allt med urgående är klart.

Vad som oroar mig lite är hur vissa övriga EU-länder kommer att reagera och pundet går ner och går ner i värde.

Som man bäddar, får man ligga!

Walesresa

På måndag är det dags för att börja jobba som reseledare för en resa runt Wales med svenskar. Jag åker upp till Manchester Airport och hämtar passagerana och sedan åker vi runt i det vackra Wales.

Ha en fortsatt trevlig midsommarhelg!

Det här inlägget postades i Besökta platser, Monmouth, Socialt. Bokmärk permalänken.

61 kommentarer till MONMOUTH 5 – St Mary´s Street och EU-folkomröstning

 1. Elisabeth Roth skriver:

  Bra skrivet om folkomröstningen. Våra politiker har i decennier försummat att demonstrera värdet av att vi tillhör EU. Globaliseringen har lämnat många som sitter bortglömda på landet eller i forna gruv- och stålstäder, bittra och arga. Dessutom har valkampanjen låtit det bli OK att vara främlingsfientlig och de värsta fördomar har spridits som löpeld genom social media. Detta är verkligen en läxa till politiker och media i andra EU-länder. Att spela med ett lands framtida ekonomi på detta vis är vansinne, och jag är verkligen orolig för konsekvenserna både här och i Europa.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Elisabeth för ditt stöd. Skönt att känna att man inte är ensam och lite tokig! Ja, mycket har gått fel i hela kampanjen, tråkigt.
   Hoppas jag får se dej på söndag!!!!

 2. Marit skriver:

  Ja, det ble et dramatisk valg. På nyhetene på norsk tv var det en halv time bare om valget. Dette berører også mange nordmenn i England, men det blir nok en løsning for alle. Ingenting skjer så hurtig, nei…
  Det ordner seg nok!

  Glad midtsommer!

 3. Intressant där med gatunamnet och strecken på gatan. Det verkar lite spanskt: om man kan röra till det så gör man det! Men det finns väl en viss charm med allt.

  Jag har faktiskt en urmakare i den utökade familjen så jag har sett hur det ser ut bakom de fina glasmontrarna. Mycket pill är det! Och ett fascinerande yrke där jag tror man måste ha stort tålamod stadiga händer.

  EU, ja… Trist att det inte riktigt då handlade om EU som sådant utan om främlingsfientlighet så mycket. Det blir så fel då, på så många sätt!

 4. skåningen skriver:

  Det där med två gula linjer visste jag inte!!
  SV:…Oj vad det har åskat här i två nätter!
  Och nu är det sol regn och åska.
  Ha en bra dag!
  Kram!

 5. Znogge skriver:

  Ja, det kan nog ställa till det en del det här så undrar om alla tänkt till helt…

  Önskar en fin midsommardag!

 6. åsa i åsele skriver:

  Att GB lämnar EU kan troligtvis ställa till problem som ingen tänkt på… det är ju mycket som ska förändras å hur det blir i framtiden vet vi ju icke.

 7. Steve skriver:

  Folkomröstningsresultatet blir bra bränsle för de Skottar och Nordirländare som vill lämna UK.

 8. Kvinnotankar skriver:

  Det är stora scenarier man kan måla upp nu. Det värsta om valet var ju Ukip ledaren som bara timmar efter valresultatet tog tillbaka de löften han gett. Det verkar inte finns så mycket ärlighet någonstans idag. Men jag säger som Lotta Engberg sa på radion igår ”jag är ganska lat och jag gillar att ha roligt, så jag engagerar mig inte så mycket” Ganska klokt egentligen. Njut av Wales resan och hade jag haft råd så hade jag gärna kommit. I Vänersborg skulle vi få regn igår men hör och häpna en helt regnfri dag. Ja några stänk kom ju men de blötte knappt ner marken.

 9. Gilla skriver:

  Det snackas ju redan om , att man vill ordna en ny folkomröstning. Vi såg på TVn nästan hela dan i går. Folk har nog inte fattat att pundet skulle rasa så förskräckligt. Det kunde till och med jag ha sagt i förväg.

  Kram/Gilla

 10. Trist utgång på folkomröstningen! Nu blir det en turbulent tid när många som är missnöjda med resultatet ser sig om efter möjligheter att ändra på det.Hörde i radion att det redan pågår namninsamling för en andra folkomröstning. Vilken soppa det kan bli!
  Önskar dig en bra rundresa i Wales med glada och nyfikna deltagare!

 11. Steel city anna skriver:

  Det är mycket oro i världen. Jag tror att detta snart kommer få lite rimligare propoioner ställt mot många andra större problem. Jag vill inte just nu krångla med flera medborgarskap. Jag är svensk och så är det med det. Får man inte vara det här så tar jag ställning till det då. Jag har is i magen 🙂

 12. Days by Johanna skriver:

  Förstår att stämningen i UK inte är så rolig just nu och att du som invandrare inte känner dig så bekväm. Känns oroligt vad detta kommer innebära för Sverige och resten av Europa, och framförat för UK.

 13. Tina skriver:

  En sorgens dag för uk!!! Kram

 14. Monica skriver:

  Det var en orolig dag detta och vi vet ju inget än hur det kan bli. Ja hela Europa och världen är orolig så vi har mycket att fokusera på, det är förändringar överallt. Tänker på så viktig du är och många andra svenskar och också många andra från övriga länder i sin yrkesroll. Du visar så många det vackra Storbritannien och nu Wales, sådant är viktigt och kräver sin kvinna:-), ha det fint kommande vecka, säkert jobbigt men hoppas du kan pusta ut ibland.

 15. Gatan ser ut som i sagans värld, mysigt med bageri, café och vänner. Världen är så liten.
  Önskar dig bra arbetsvecka!

 16. Marina skriver:

  Ja, det ska bli väldigt intressant att följa utvecklingen av det här… Frågan är hur många som tänkt ett steg längre, ”vad händer sen” och ”hur blir det”. Såg att dagen efter valet så var tydligen frågor i stil med ”vad är EU” flitigt googlade i England och det känns ju inte sådär väldigt betryggande… Och visst känns det orättvist som någon yngre intervjuad engelsman sa, att de äldre plötsligt har bestämt framtiden åt de yngre, och det i en riktning som de flesta yngre inte ville ha.

  • Lena i Wales skriver:

   Vad som händer sen tror jag väldig få ens kunde ana, bara de blev fira och kunde göra vad de vill och kontrollera sin gränser och leva i tron att det är ett imperium, ja då är allt bra. Liteöverdrivet, men också mycket sanning. De äldre vill tillbaka i tiden när landet var stort och mäktigt, går det inte i verkligenheten får det bli i drömmanrna.

 17. Decdia skriver:

  Det har verkligen varit drastiska dagar för er där borta! Och även lite för oss, vad kommer liksom att hända nu?

 18. Märtha skriver:

  Hälsningar från en dålig bastu! Dvs det är hett här, men om man tänker i termer av bastu blir det mera uthärdligt. Varken fotboll eller politik intresserar mig så värst, men ibland tvingas det på en. Wales vann visst ikväll, nu väntar jag på att Island skall klå England på måndag… Och Att GB går ut ut EU tror jag inte på, det hinner hända mycket på två år.. Omröstningsresultatet verkar helt konstigt i historiskt perspektiv, det brittiska imperiet innebar ju också invandring. Eller?

  • Lena i Wales skriver:

   Positivt tänkande kan hjälpa!
   Ingen vet vad som händer politiskt nu!
   Det brittiska imperiet tittade till sig sjäv först och främst, så man vet aldrig.
   Ha en fin söndag!

 19. FREEDOMtravel skriver:

  Obehagligt med valresultatet tycker jag, samtidigt som jag har lite svårt att avgöra vad det kommer att betyda…

 20. Jessica Meijer skriver:

  Ja men fy…lite läskigt… vad händer nu… ?
  Hoppas iallafall att du har en fin midsommarhelg.
  Stor kram
  Jessica

  • Lena i Wales skriver:

   Det är mycekt tråkigt här nu och ingen vet vad som kommer att hända, alla bara pratat och pratar utan att egentligen veta något.
   Ja, i eftermiddag blir det midsommarfirande.
   Ha en fin söndag!

 21. torrebloggen skriver:

  Grattis Wales! Härligt att Wales gick vidare!!!
  Hoppas det blir en bra och trevlig rundresa i Wales!
  Kram!

 22. Anne-Marie skriver:

  Det var nog en stor överraskning för många att UK faktiskt kommer att lämna EU.
  Även om det blir en mycket stor omställning kanske det blir bra i längden. Man får hoppas det. Att det handlade mycket om främlingsfientlighet förvånar mig inte men är givetvis trist.
  Eftersom Sverige tillåter två medborgarskap kanske många bestämmer sig för att söka i England. Vi är många i USA som har dubbla medborgarskap och det har sina för- och nackdelar helt klart.
  Hoppas att du hade en bra midsommarhelg trots allt. 🙂 Här gick dagen spårlöst förbi eftersom jag inte har tillstymmelsen till svenskar omkring mig.
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, jag tror också att det var en stor överraskning för många, dock inte för mej, hade mina misstankar.
   Jag tror jag kan få dubbelt medborgarskap, men frågan är om jag vill.
   Ser fram emot midsommarfirande i eftermiddag!
   Ha det bra!

 23. Karin skriver:

  Tack för bästa sammanfattningen om EU-omröstningen! För det fortsatta EU-arbetet är det såklart en stor förlust och Sverige förlorar sin bästa samarbetspartner. Mycket intressanta siffror och jag förstår om alla ungdomar som röstade för att stanna kvar är arga på alla äldre som gjorde att det blev ett Brexit, trots allt.

  Fotbollen bjuder dock på en hel del roliga överraskningar. Sedan Sverige åkte ut får en väl heja på Island. Visst vore det väl kul om Island och Wales gick till final!

 24. Ama de casa skriver:

  Ja, vad kommer att hända nu? Det verkar dessutom som om många har ångrat att dom röstade för exit…

 25. Eva Trillian skriver:

  Resultatet av valet oroar. För många på ett rent personligt plan.
  Min äldste bor i England. Han, och många andra cyprioter har studerat där och sedan funnit England som ett gott alternativ för att finna jobb och leverne – speciellt nu när Cypern går på knä. Framtiden blev oviss nu.
  Vänner som bott där i UK länge (olika delar av) får nu, som du fundera på medborgarskap.
  För mig, som sitter i Sverige och ser på, handlar oron också om att det här kan vara början på en trend. Om Brexit fungerar bra så kanske fler länder tänker att det är en bra idé och då försvinner solidariteten i Europa ut genom fönstret. Hur går det då med alla länder som verkligen behöver EU och vad blir resultatet när man drar undan mattan för länder som redan har det dåligt, och ilskan börjar koka … Tankarna är många!
  De flesta sitter nog här och tänker att ert val bara handlar om er … men det gör det ju inte.
  Jag hoppas att allt blir mycket bättre än oron målar fram det nu 🙂
  Tack för din blogg och dina funderingar 🙂 Du berikar!

 26. Lena i Wales skriver:

  Ja, framtiden är verkligen oviss för många, mycket att ta ställning till.
  Mycket att tänka på för hela Europa. Bara framtiden kan utvisa!
  Ha en trevlig söndag!

 27. Geddfish skriver:

  Tack för ditt informerande inlägg! Jag blev först chockad över valresultatet. Sedan när det sjunkit in lite och jag läst nyheter och uttalanden, så blev det – inget att göra, bara avvakta och se.
  Men, det känns inte alls bra. För det kan leda till så mycket vi ännu inte vet.

  Ha det så gott och se fram emot ditt uppdrag reseledare Wales.
  Kram ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Jag blev inte riktigt överraskad, hade lite på känn att många äldre, som fortfarande tror att de lever i ett imperium oberoende av alla andra, skulle kunna förstöra för ungdomarnas framtid och så blev det.
   Kännes verkligen inte bra, men vi får se vad som händer, ingen vet.
   Men idag hade jag ett fint midsommar firande med andra svenskar och med svenskanknytning.

 28. Anita skriver:

  Jag måste medge att jag blev chockad när jag hörde att lämna-sidan vunnit. Jag trodde ändå att stanna skulle vinna med knapp marginal. Tankarna gick direkt till dig som berörs på nära håll. Men det här berör inte bara Storbritannien utan även övriga Europa. Andra länder börjar redan prata om att ha folkomröstningar. Det blir intressant att följa vad som händer.

  Ha nu en riktigt trevlig vecka med dina resenärer från Sverige. Jag är avundsjuk på dom kan jag säga, skulle gärna varit med 🙂

  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Jag hade mina aningar, tyvärr. Vibbar som inte finns genom media, bara i luften runt en.
   Jag blir glad över att dina tankar gick till mej, för jag var mycket ledsen denna dag.
   Ja, vidden av det vet vi inte ännu.
   Hoppas du kan komma med mej en annan gång!

 29. Ikas USA skriver:

  Åh det där bageriet skulle jag vilja besöka! Precis i min stil när det kommer till fika:)
  Intressant att höra lite mer detaljer om valet, jag måste säga att jag blev väldigt förvånad över att majoriteten ville gå ur. Och intressant att de flesta unga ville vara kvar…
  Ha en fin måndag och ny vecka, kram!

 30. wiolettan skriver:

  Som vanligt mycket bra och intressant information med medföljande bilder. Roligt att få följa dig.
  Valet ja, det blev en överraskning för väldigt många. Inget vi kan göra något åt men märkligt är det.
  Lycka till med resan med svenskarna.
  Varm kram!

 31. Ping: ÅRSKRÖNIKA 2016 januari – juni | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s