PENDERYN WHISKY och ANNAN WALESISK MAT OCH DRYCK

När ni läser detta jobbar jag fortfarnade som reseledare för svenskar på rundresa i Wales. Så detta inlägg är inlagt innan jag hemifrån.

Idag kommer vi att besöka whiskydestilleriet Penderyn.

Photo5092

Penderyn

Photo2760

Ja ,det finns walesisk whisky. Ett destilleri, Penderyn. Beläget vid ”The Head of The Valleys”, inte så långt från Merthyr Tydfil (uttalas Mörtha Tidfil, th=läspande).
Penderyn Single Malt Whisky lanserades 1 mars 2004, på St David´s Day.
Finns numera att köpa i 16 länder.
Systembolaget?
Trots att jag säkert besökt whisky destillerier med provsmakning i Skottland, Irland och Wales ett 50-tal gånger kan jag inte lära mig dricka denna ädla dryck! Får enbart gå på andras bedömningar. Merlyn Cream Liquer, liknande Bailey´s, den är god!
Enl min son som är lite av expert på området är Penderyn helt godkänd, men allt beror ju så mycket på vad man tycker om och inte. Han föredrar t ex en mer rökig Islay whisky.
På Visitor Centre kan man få berättat för sig om whiskyframställning, provsmaka, handla (det ni alla svenskar!!!!). Har ca 20 000 besökare/år.
Den walesiska whiskyn stavas på samma sätt som den skottska, inte som den irländska whiskey!
Recept på Merlyn´s Magic Cocktail
5 cl Merlyn Cream Liquer
3 cl kaffelikör
2 msk mintchokladglass
Lite grädde

När vi ändå är inne på ämnet mat och dryck kommer lite mer i detta ämne!

Lardy Cake

Photo4473

Lard = ister
Isterkaka! Låter väl inte gott? Men det är det!
Själv har jag aldrig bakat lardy cake, men som syns på bilden har jag ätit det på café. Att inte hela kakan kom med på bilden beror inte på att jag inte kunde bärga mig, utan att jag upptäckte, efter att ha tagit en bild och sedan ätit halva, att jag lagt den upp och ner och tagit en bild av undersidan av kakan, ha,ha!
Lardy cake har sin tradition från södra England och gränsområdet mot Wales. Det finns många olika recept, men huvudingredienserna är mjöl, jäst, ister, vatten, socker och russin eller andra torkade frukter.
Kakan är mycket tung , söt och mycket god!
Ister är väl inte så ofta förekommande idag och många unga kanske t o m inte vet vad det är, men det är smält fett från svin. Det har konkurrerats ut till stor del av mer hälsosamma vegetabiliska oljor p g a sin höga halt av mättat fett. Idag används det mest vid tvåltillverkning.

Blaenafon Cheese

DSCF2982

DSCF4469

Vanlig cheddarost lagras i den gamla kolgruvan och tas sedan upp och smaksätts med flera olika smaker. Varje smak har sin egen färg på vaxet runt osten, t ex min favorit lök, marmelad och cider är klargul. Lätt att hitta sin favoritost bland olika sorter.

Walesiskt kaffe

Photo3867

Finns det walesikt kaffe?

Ja, det finns! Kanske inte bönorna riktigt är odlade här, men de är rostade här! Eftersom jag själv inte dricker kaffe, dricker jag istället walesiskt te!

Walesisk choklad

Photo3840

Den är god den!!!!

Photo2663 0148 Tide Aberaron

Mer vackert vi kanske får se på resan och…

Photo0270 Photo4024

…och ännu mer vackert och…

Photo5494 DSCF7043 - Copy

…och vem vet, kanske också detta…

Photo2632 Sept20150908_334

Eftersom jag jobbar intensivt kommer jag inte att ha möjlighet att läsa era kommentarer direkt, men gör det gärna senare, så skriv gärna en fin kommentar!

Ha en trevlig helg!

Annonser
Det här inlägget postades i Besökta platser, Mat och dryck, Recept. Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till PENDERYN WHISKY och ANNAN WALESISK MAT OCH DRYCK

  1. FREEDOMtravel skriver:

    Intressant med de walesiska specialiteterna! Isterkaka låter inte supergott, men jag skulle gärna prova! Grattis till vinsten i matchen igår förresten!

  2. Steve skriver:

    Grattis till semifinalplatsen!

  3. åsa i åsele skriver:

    Isterkaka låter inte gott, men om jag inte visste det var grisfett i kakan kanske jag skulle gilla den 😉 Cheddarost är däremot väldans gott 🙂 Fina bilder och intressant information.

  4. Steel city anna skriver:

    En del gubbar här steker allting i lard. Kanske tanter också 🙂 är säkert inte värre än nåt annat. De har blivit riktigt gamla iallafall, de jag känner 🙂

    Vackra bilder och så måste jag ju också säga grattis till Wales!

  5. Mums, många är onödigt rädda för ister – men gott till bakning!
    I Ryssland var det enda pålägg på morgon, tunt skivat. 🙂

  6. läser James Joyce och där finns en del liknande gosaker! 🙂

  7. Många av de klassiska engelska bakverken har väl ister i sig, som jag har förstått. Och jag kommer aldrig att glömma när jag som 13-åring åkte på scoutläger och engelsmännen stekte bacon i ister. De låg ju där och flöt i fettet. Vi svenskar tyckte det var ganska vidrigt… 😀

  8. Agneta skriver:

    Jag tror jag väljer ostarna framför istern, men vem vet, det är kanske jättegott med isterkaka!
    Gratulerar till finalplatsen i fotbollen! Det var rysligt spännande! Kramar

  9. Marit skriver:

    Isterkake hørtes ikke fristende ut, men den kan absolutt være god likevel 😉
    Kos deg på tur!

    Ha en fin helg!

  10. Intressant läsning med goda kakan och recept.
    Är det en vit kossa på fotot?

  11. Gilla skriver:

    V håller tummarna för Waels i WM i fotboll. De har ju klarat sig bra hittills.

    Kram/Gilla

  12. Agneta Hedlund skriver:

    ”Tack vare dig” har jag 2 lag att heja på i fotbolls EM: Wales o så Island två otippade lag som skött sig väldigt bra!

  13. Wales gjorde det som få trodde var möjligt! Grattis till vinsten!

  14. Ditte skriver:

    Börjar med att skicka ett stort grattis till Wales seger i fotboll igår mot Belgien. Tänk om det blir final mellan Island och Wales, två små länder…
    Vad roligt att få veta mer om dryck och mat från Wales. Och mycket nyttt lärde jag mig nu igen.
    Jag skulle gärna prova allt du berättat om. Och vet man inte att kakan innehåller ister skulle man kanske inte fundera ens…
    Härliga bilder från Wales och jag hade gärna varit med på resan.

    • Lena i Wales skriver:

      Det är helt ofattbart det som hänt i fotbollen! Underbart!
      Alltid kul med mat och recept och som du säjer, vet man inte vad det innehåller tycker man om det, som med haggis.
      Du kommer med på en annan Walesresa, hoppas jag!

  15. Klart man vill skriva en fin kommentar när du alltid skriver så intressanta och matnyttiga inlägg (även om isterkakan kanske inte var så nyttig, haha). Spännande med de smaksatta ostarna, tycker jag! Whisky (eller whiskey) är ingen favoritdryck hos mig heller men jag kan absolut tänka mig något liiiitet glas då och då.

    Lycka till med resan! När du kommer hem kan du gärna få svara på 11 frågor om resor, eftersom du är en av fem utvalda. 🙂 Du har nämligen fått en Libester Award på min New York-blogg! http://www.newyorkmybite.com/2016/06/the-liebster-award-och-svar-pa-11_52.html

  16. Biggeros skriver:

    Härlig rundtur du tar oss på. Det känns som att få vara en av de turister som är med på guidningen. Jag är väl ingen fan till Wisky men min man är kunnig. Han föredrar med röksmak. Vi var i Skottland på Wiskyprovning för evigheter sedan. Ost däremot gillar jag skarpt:)) Fina bilder och tack för titten, Lena!!

  17. Christine - 29° skriver:

    Intressant läsning. 🙂

  18. Ping: ÅRSKRÖNIKA 2016 juli – december | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s