CAERNARFON 2, NAMNSDAGAR och MONMOUTH FESTIVAL

Sommaren är fortfarande kvar här, men graderna har sjunkit till strax över 20 grader, vilket egentligen är mer behagligt här. Vi har ju inga sjöar att doppa oss i. Något jag kan sakna här i Wales.

Caernarfon 2

Läs gärna Caernarfon 1 om du missat detta!

Inne i Caernarfon Castle

DSCN8379

Ofta tänker sig kanske många en fästning som något romantiskt, efter att ha sett det på film. Men det mesta på sådana här platser handlar om ond bråd död med mord som inslag. Livet på medeltiden var inte lätt. Medellivslängden var låg och vid 40 år var man gammal, om man ens nådde till denna höga ålder. När man var som mest aktiv var man i tonåren och städer och fästningar styrdes ofta av tonåringar, med en tonårings livserfarenhet. De allra flesta var fattiga, levde trångt och hygienen var mycket dålig för de flesta. Människorna var också betydligt kortare och djuren var mindre.

Det finns i UK inte längre så mycket nedtecknat från denna tid. Allt som fanns nedtecknat fanns i klostren, men så kom Henry VIII på 1500-talet och gjorde landet protestantiskt och alla kloster förstördes. Ett kulturarv gick i graven.

DSCN8381

I ytterväggarna finns gluggar. Utifrån ser öppningen ut som 1 hål, men inifrån är det 3 hål. Fienden trodde när de närmade sig fästningen att det inte fanns så många gluggar, men inifrån kunde man skjuta med 3 bågar genom samma glugg.

DSCN8383

Inuti själva fästningen fanns förr flera hus. De var byggda av trä eftersom pengarna tog slut för byggnadet av stenhus. På murväggarna kan man se stenar som sticker ut och meningen var att man skulle fortsätta bygga i sten inuti.

DSCN8407

Runt fästningen på medeltiden fanns mer vatten. Det gick högre upp. En del av fästningen vätte mot land, men mer land togs av havet på 1700-talet för att bygga ut staden.

DSCN8387

Attackerna mot fästningen kom alltid från land, så de rika herrarna hade alltid sin våningar mot havet, den sida som inte attackerades först.

I dessa våningar, i och mellan tornen, fanns labyrinter av gångar och det var byggt så, att om fiender skulle komma in i fästningen skulle de gå vilse. Här fanns också dass, ett hål rätt ner i vallgraven. Vilken stank det måste ha varit! Därför bodde inte heller de rika mot vallgraven, om möjligt, utan det var för de fattiga.

Man levde i fästningen i ”lägenheter” där det fanns öppen spis, ju större spis man hade, ju rikare var man. Det var källare på bottenvåningen och sedan flera våningar av lägenheter. Glas fanns i fönstren. De pilbågehål man hade, stängde man med trädörrar. I själva lägenheten var det inte så grått och trist som det ser ut idag. Man hade vitkalkade väggar med färgglada målningar.

Man kan också se ”spy holes” här och där i gångarna. På så sätt kunde man kolla vem som kom och gick.

DSCN8390

Köket är idag i ruiner. Idag finns en kryddträdgrård där. Man hade rinnande vatten via rör från en vattenbehållare som man samlade regnvatten i. Det fanns ingen vattenkälla i fästningen. Rören var gjorda av bly och idag vet vi, vad de inte visste på medeltiden, att bly är giftigt.

DSCN8411

Även vattenbehållaren var av bly. Man hade inte bara rinnande vatten, man hade också avlopp, som gick rätt ut i vallgraven, vilket hjälpte till att stanken blev än värre!

Ja, detta var allt från Caernarfon Castle!

Monmouth Festival

DSCF6189

Igår kväll började Monmouth Festival. Jag var inte där, så bilden är från förra året, men jag hörde musiken klart och tydligt in i huset genom mina öppna fönster.

Under 10 dagar i slutet av juli pågår Monmouth Festival i min stad. Varje kväll är det två uppträdanden på stora scenen samt musik på vissa pubar. Det mest fantastiska är att det är gratis, enda gratis musikfestivalen i Wales. Organisatörerna går däremot runt med hinkar där man kan ge så stort eller så litet bidrag man vill. Mot detta får man en färgad stickers att sätta på tröjan, så de inte behöver fråga om pengar mer än en gång. Toppen!

Namnsdagar

Vad jag förstått så är det nu i Sverige fruntimmersveckan. I Sverige firade jag alltid min namnsdag och även andras. En liten extra dag av fest med en liten god bakelse. Numera glömmer jag av det.

Här i UK har vi inte namnsdagar.

Hur är det i andra länder?

Skulle vara kul att veta, kunskap är aldrig tung att bära! Så ni som bor i ett annat land eller har erfarenheter från andra länder, skriv gärna en kommentar.

I Spanien vet jag att man har helgondagar och dessa firas.

Skämt eller allvar!

Denna hittade min engelske man i en dagstidning och t o m han tyckte den var rolig!

DSCN9425

Hoppas den går att läsa!

Bakgrunden till bilden är…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…orten med det långa namnet på ön Anglesey i Wales

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Namnet betyder” Den heliga Marias kyrka i den vita hasselns dal nära den strida vattenvirveln vid helgonet Tysilio av den röda grottans kyrka”.

Lär er uttatla detta namn, ni!!!

Ha en trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Historia, Monmouth. Bokmärk permalänken.

60 kommentarer till CAERNARFON 2, NAMNSDAGAR och MONMOUTH FESTIVAL

 1. Marit skriver:

  Vi har navnedager her også, men de feires ikke som i Sverige. Flotte festninger du viser! Liver der var nok alt annet enn romantisk, ja.

  God helg!

 2. Anita skriver:

  God morgon Lena! Det var ett tag sedan jag bloggade. Måste läsa ikapp. Alltid lika intressant och trevligt att läsa dina inlägg. Fruntimmersveckan ska det som bekant regna men se det gör det inte. Själv har jag (liksom väldigt många) namnsdag i den veckan, närmare bestämt den 20 juli då det är Margareta. Trevligt med musikfestivaler. Vi har faktiskt musikframträdanden på somrarna i Södertälje som också är gratis och med bra artister. På torsdagarna i juli är det framträdanden och sedan följer Kringelfestivalen i slutet av augusti. Jag har varit och lyssnat på två konserter i år, en med Johan Boding som tolkar Queenlåtar och en med Niklas Strömstedt.

  Ha en bra helg! Här verkar sommarvärmen med närmare 27-28 grader hålla i sig ett par dagar till.

  • Lena i Wales skriver:

   Har saknat din blogg och varit inne många gånger och tittat om du kommit igång igen.
   Just det, fruntimmersveckan och regn hade jag glömt, minnet är bra, men bara lite kort ibland.
   Grattis Margareta!
   Det var bra musik igår kväll.
   Ha en bra helg i värmen!

 3. åsa i åsele skriver:

  Namnsdagar är inget vi firar, trots vi nu bor i Sverige 😉

  Tänk att det alltid ska komma nån å veta bäst, som förstör världsarv som IS har gjort i Syrien och som blivit gjort i de flesta länder när något nytt styre började rensa, som Er Henry VIII

 4. i Finland har jag namnsdag på fruntimmersveckan, men i Sverige har Hannele flyttats till 5 januari, så jag får festa två gånger! 🙂

 5. skåningen skriver:

  Vilket långt ortsnamn!!!!
  SVAR:..Cesar Millan är på TV Han rehabiliterar hundar och tränar människor .Har kallas för hundprataren.
  Jag förstod att felet berodde på mej att töserna gjorde på det viset.
  Idag har vi varmt igen
  Kram!

 6. Franska fikon skriver:

  I Frankrike är det som i Spanien, i kalendern har varje dag sitt helgon. Men det är inte många som firar, inte så man märker det i alla fall. Vissa helgon är nog mer populära/viktiga än andra….

 7. Znogge skriver:

  Jag ger upp direkt när det gäller uttalet men tack för intressant inlägg!

  Önskar dig en trevlig lördag 😀

 8. Veiken skriver:

  Allt var inte bättre för, det är ställt utom allt tvivel. Mycket trevligare med en gratis musikfestival!!! Smart att man kan bära stickers och på så sätt visa att man har bidragit till trevligheterna! 🙂

 9. Steel city anna skriver:

  Spännande att läsa om livet på medeltiden. Vad duktiga de var på att bygga. Och tänk nu pratar man igen om att bygga murar, inte bara bildligt utan verkligen konkret, som mellan USA och Mexico.

 10. Anders och Lena skriver:

  Hej Lena!

  Spännande med det långa ortsnamnet!
  Dyker inte ofta Wales upp när temat långa ortsnamn diskuteras?
  Känns än mer begripligt efter att ha sett (sett, inte uttalat!) detta långa namn.

  Ha en trevlig helg!

  Hälsningar
  Anders och Lena

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det har länge sagt att det är världens längsta ortsnamn, numera säjer ma 3:de längsta, men tror att de andra är konstruerade och inte som detta gammalt och naturligt. Så det är detta ortsnamn som många hört talas om.
   Ha en fin weekend!

 11. Märtha skriver:

  Namnsdagar… I Svenskfinland varierar systemen. I mina barndomstrakter (västra Finland, nära Vasa) noteras namnsdagar knappt, här där jag bott i snart 40 år (österom Helsingfors) blir man alltsomoftast gratulerad på namnsdagen. På mitt jobb skulle man alltid bjuda kaka till kaffet på namnsdagen, en trevlig sed man inte kunde glömma. I den ortodoxa världen med helgon för varje dag får man ofta ”födelsedagshelgonets” namn, men kallas ofta något annat, något liknande. Man kunde förstås också ge barnet ett annat helgons namn, har jag förstått. T.ex en av de stora popsångarna i Finland hette Kiril (enligt helgonet) men kallades Kirka. Enda exemplet jag kommer på nu. Och ”namnsdagen” uppmärksammas stort, helgonet finns förstås med. Tyvärr har exreligionsläraren lagt de kunskaperna på hjärnhyllan bakom ett tjockt draperi… Vi plockar bär: hallon, blåbär, saskatoon, svarta vinbär, röda vinbär… Syltar, geléear (med chili!) och fryser in (utan chili…) Lev väl!

 12. FREEDOMtravel skriver:

  Det var nog inte så kul att leva på medeltiden! Hårt arbete, enformig mat, krig, sjukdomar, ingen utvecklad sjukvård… inte så konstigt att man inte blev så gammal. Jag är väldigt glad att jag lever idag, och i den här delen av världen 🙂

 13. gunnardeckare skriver:

  Tack för den berättelsen om fästningarna. Mycket som jag inte hört förut. Ända sen skolresan till Marstrand i småskolan har jag varit fascinerad av sådana byggnadsverk

 14. Ama de casa skriver:

  Här i Spanien firar man tydligen namnsdagar mer än födelsedagar har jag hört. Själv har jag nästan-namnsdag nu i fruntimmersveckan. Heter Johanne, men vad fasen – en bokstav hit eller dit? 😉

 15. Geddfish skriver:

  Tror vi firade mer namnsdagar då jag var liten. Nu är det ingen som bryr sig. Ändå så var jag så duktig och namngav alla mina fyra barn tre namn var 😉 Tror att sånt försvinner.
  Ja, fy, som del hade det förr i tiden! Att 40 år var gammalt, det är ju hemskt! Idag tycker vi att en 70-åring är ung. Och att bli 100, det blir en del 😉 Tänk på bloggerskan Dagny 104 år frisk och klar i huvudet.
  Ha det gott, nu är det varmt och skönt 😀

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så är det kanske, att de firas mindre nu än förr, jag hänger ju inte riktigt med vad som händer i Sverige.
   Javisst ser man olika på ålder idag mot förr och idag, som du säjer, är man ung vid 70. Myckt beror säkert på läkarkonstens framsteg.
   Ha en fin söndag!

 16. Emma skriver:

  Som det riktiga fruntimmer man är ska man självklart firas! Det är ju MIN dag i dag! Men det är även mannen min och min bröllopsdag. 7 år som gifta, 28 år tillsammans. Jättegod mat på fin restaurang.

 17. torrebloggen skriver:

  Tack för ett mycket intressant inlägg om fästningen Caernarfon Castle!
  Vilket liv dom levde! Gammal när man är 40 år, så hemskt!
  Vilket långt ortsnamn och det var ju väldigt svårt att uttala det!
  I vår familj brukar vi gratta varandra på namnsdagarna! Jag grattade min svärdotter häromdagen och hon tackade och svarade att det är bara ni som har koll på namnsdagarna!
  Här hemma är det varmt och skönt, ca +25-30 om dagarna, perfekt svensk sommar!
  Nu gillar jag ju värmen, så Torres sol och värme funkar bra för mig också
  Ha det så bra!
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att du fann mitt inlägg intressant!!!
   Ja, inte var livet på medeltiden lätt, inte.
   Någon sa att man tydligen firar namnsdagar mindre och mindre i Sverige och det låter ju så.
   Njut av värmen och baden!!!

 18. Är lite dåligt insatt i hur vi finländare firar namnsdag, såvitt jag vet så är det olika. Mina finskspråkiga vänner firar alltid med gratulationer och tårta medan en del andra av oss helt glömmer bort det, som t.ex jag.
  Ha en bra dag!

 19. Comsi Comsa skriver:

  En sak är säkert och det är att jag aldrig skulle kunnat uttala det namnet utan att skruva loss tungan. 🙂

  Kram ♥

 20. Det var det längsta ortsnamn jag sett! Fin läsning som vanligt,roligt med musikfestivalen
  Ha en skön sommar
  Kramar/AM

  • Lena i Wales skriver:

   Det sas länge att det var det längst ortsnamnet i världen, men nu ligger det trea. Tror de andra är senare konstruktioner, men det här är gammalt och äkta!!!
   Mycket härlig musik!

 21. Rena tungvrickningen med det långa ortnamnet! Skulle gilla en förkortning! Jag har namnsdag i fruntimmersveckan och den enda som kommer ihåg mig är min syster!
  Ha det bra! Här har vi så varmt att vi knappast kan gå ut dagtid!

 22. Gilla skriver:

  Jag blir så intresserad av alla dessa fantastiska fästningar. Spännande att se och fantisera om hur det var för länge sen.

  På Rhodos finns det ju en gammal fästning också. Att gå in innanför murarna är verkligen spännande-

  I Visby är ju nästan hela innerstan en enda fästning. Min släkt kommer därifrån, så jag har varit där och släktforskat 4 gånger. Familjen bodde i ett gammalt hus, som byggdes som två lagerhus på
  1300-talet. När jag var där fick jag komma in och se hur det såg ut inomhus alla fyra gångerna. Jag håller på med en släktblogg också, men har inte kommit vidare än till min Farfar. Du kan se den här om du vill. http://carlsilvius.blogspot.se/.
  Så har jag en fråga innan jag skickar slängkyssen till dig. Var i Spanien brukar du guida?

  Kram/Gilla

  • Lena i Wales skriver:

   Visst triggar dessa fästningar fantasin!
   Intressant med släktforskning, min mor gjorde en del.
   Jag guidar i Andalusien. Antingen rundresor till Jerez, Sevilla, Cordoba, Grananda, Malaga m m. Eller så dagsutflykter för dem som bor på Costa del Sol t ex en vecka. då åker vi normalt sett till Gibralatar, Malaga och lite småställen.
   Ha en fin ny vecka!

 23. sockenvagenssota skriver:

  Lurigt med tre ingångar till en glugg, här lär man sig alltid något 🙂 👍🏻 önskar dig en fin start på kommande vecka! Kram

 24. Biggeros skriver:

  Wow, vilket långt Walesiskt ortsnamn!! Blir alltid lite klokare efter att fått läsa dina inlägg!! Tråkigt att klosterbyggnaderna revs ner till botten:/ En mycket givande festival och med mycket skoj och stoj:)) Ha det bra, Lena

 25. Linda skriver:

  Vilken imponerande fästning! Inser att jag nog måste besöka Wales fler gånger. Just nu är det lika varmt och vackert här som när vi var i Wales i juni. Blev tvungen att köpa en hatt då och nu är den med mig till bryggan varje dag 😀

  Kram
  Linda

 26. Fantastiskt inlägg, med så mycket spännande fakta och humor. 🙂 Tack för informationen om de medeltida fästningarna. Jag lärde mig massa nytt fast jag studerat historia (självklart blir man aldrig fullärd). Det där ortsnamnet tror jag inte jag vågar mig på! Otroligt häftigt att det finns.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för din fina kommentar!
   Kul att du finner mitt inägg lärorikt. Kunskap är inte tungt att bära!
   Nä du , det ortsnamnet lär ma sig inte i en handvändning,hi,hi!!!!

 27. Lanclin skriver:

  Här i Tyskland har man namnsdagar men Linnea finns såklart inte med tyvärr 🙂

 28. Oj, vilket namn! Går det ens att uttala? 😉

  Fint inlägg och kul att du tar upp fruntimmersveckan. Den blir nog allt med bortglömd men jag har alltid haft koll på den då jag fyller år under den veckan och den anses vara regnig. Men faktiskt är det sällan regn på just min födelsedag.

 29. Nu kan jag inte prata längre. Orsaken är en vrickad tunga. Kan jag skylla på dig hos doktorn? 🙂
  Det låter spännande att läsa, men när jag kom till raderna om … hoppas det inte blir så igen. Jag vill inte att tonåringar ska styra över vårt land. En del skulle säkert fattat snabba kloka beslut men jag är ändå rädd för kaos av olika slag.
  Vi har haft ö-väder i Y några dagar. Vädret skiftar karaktär snabbare än jag vänder sida i boken.
  Kram Bosse

 30. Ditte skriver:

  Namnet måst jag ha lååång tid på mig för att kunna uttala. Men det kan ju vara roligt att kunna det. Är dock tveksam till om min livstid räcker.
  Inte var allt bättre förr… Absolut inte. Jag, som du, gilllar ju historia och våra liv och vår tillvaro är ju mycket präglade av den historia som varit och detta oavsett i vilka länder vi befinner oss i.
  Spännande läsning om Caernarfor Castle-
  Musikfestivalen i Monmouth verkar trevlig och roligt när någort händer.
  Ha det fortsatt bra och jag tycker din temperatur verkar passa mig. I Stockholm har vi några dagar haft närmare +30 och jag tycker dte är alltför varmt för att då orka göra roliga saker.

  • Lena i Wales skriver:

   Nu ska jag erkänna något, jag använder fusklapp när jag ska uttatala den orten,hi,hi!!!
   Kul att du gillar Caernarfon och historia gillar vi ju båda två.
   Festivalen livar upp hela staden!!!!
   Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s