TREGARON – en liten walesisk stad och HEMMA I WALES IGEN

Äntligen hemma i Wales igen!

DSCN9813

Vem påstod att man inte kan lära gamla hundar sitta? Detta bjöd min man på när jag kom hem!

DSCN8053

Efter att ha varit på resande fot i Skottland och Irland i 4 veckor är det underbart att få komma hem. Att få sova i sin egen säng, efter att ha bott på 16 olika hotell under 28 dagar, känns skönt. Dricka mitt eget te ur min egen mugg är en njutning. Laga min egen mat och bestämma själv vad jag vill äta och när jag vill äta. Inte behöva vakna och börja planera för dagen och nästa dag, bara ta allt som det kommer.

DSCF6474

Tur med vädret har vi verkligen haft under största delen under dessa veckor, i varken Skottland eller Irland, vet man ju hur det kommer att bli i denna fråga.

Jag har haft många trevliga, nöjda och glada passagerare, sammanlagt drygt 200 personer. Tack för den generösa dricksen till mig som en uppskattning för den service och information ni fått under resan. Det verkligen värmde och ett trevligt bevis på uppskattning. En del av detta kommer att spenderas i Charity Shops och kommer någon välgörenhet till godo och en del kommer att gå direkt till någon välgörenhetsorganisation och lite tänker jag spendera på mig själv också!

DSCN9809

I vår trädgård blommar inte längre så mycket men den lilla Fuschiabusken, ca 1 m i diameter, blommar för fullt. Den stora är stor, ca 3 m i diameter, men har inte så många blommor…

DSCN9812

… min älskade Alstromia blommar dock för fullt…

DSCN9811

…under tiden jag var borta har mannen verkligen varit flitig och t ex byggt denna fina mur och mer bevis på hans flit kommer i senare inlägg.

Här i Wales är det fortfarande sommar, vi räknar september som en sensommarmånad och igår hade vi sol och drygt 20 grader. Härligt!

Skolorna har också börjat denna vecka.

Tregaron

DSCN6430

 

Tregaron är en liten stad med ca 1 200 inv  i nord-västra Wales, ca en halvtimmas väg från den större staden Aberystwyth och havet.

Ca 67% av invånarna är walesisktalande och walesiska hörs talas på gatan och i affärerna.

Tregaron blev stad 1292 och kom att bli betydande marknadsstad för jordbrukslandskapet runt omkring, där det fanns få människor, men många får. Man höll fårmarknader i maj och juni och alla kom in till stan för att köpa och sälja får, men även annan kreatur…

DSCN6460

DSCN6421

 

 

…landskapet runt staden är grönt och böjande och man kan förstå att det är lämpat för lantbruk och fårskötsel.

Många runt omkring staden var boskapsdrivare och fick genom detta stora förmögenheter. De drev ofta djuren söderut och sålde dem där. De var också ofta inofficiella brevbärare.

Runt omkring staden fanns också flera ullfabriker och staden blev därmed också centrum för ullhandel i området. Sockar stickades överallt och såldes sedan på marknader i södra Wales…

DSCN6428

 

…vid det lilla torget ligger Talbot Hotel från 1200-talet…

DSCN6436

 

…därinne finns en mysig bar med öppen spis och…

DSCN6440

 

…och äta där kan man också göra, om man kan läsa menyn, förstås. Den är på walesiska, så hur lyckades vi få någon mat? Jo, vi fuskade och vände på bladet och där fanns menyn på engelska,ha,ha!!!!…

DSCN6446

…på denna tavla i puben står det att en elefant dog i Tregaron 1848 och att den är begravd i hotellets trädgård. Den dog när en cirkus var på genomfart och man hade svårigheter att frakta iväg den, så den begravdes helt enkelt där den dog, i hotellets trädgård!…

 

DSCN6426

…utanför Talbot Hotel står statyn av Henry Richard (1812-88). Han kallades också fredsaposteln och var parlamentsledamot och sekreterare för Peace Society i 40 år. Han var född i Tregaron och son till en…

 

DSCN6430

…vid det lilla torget finns några färgglada hus. I det röda huset finns en mycket trevlig affär som bl a säljer lokala produkter, men även vykort, presentkort och andra walesiska produkter. I bakgrunden syns kyrkan St Caron…

DSCN6456

…genom staden flyter också en liten ström. Ja, liten ibland, men den kan också orsaka översvämningar. Därav muren på vänster sida, medan de på höger sida kan få problem…

DSCN6444

…järnvägen kom 1867 och detta gjorde stor skillnad för staden. Men som så många andra järnvägar lades den ner på 1960-talet.

Varje år hålls i september en liten Eisteddfod, walesisk sångfestival, här.

1977 kom Tregaron på tapeten i hela UK då man i en närliggande stuga gjorde en raid och fann mycket stora kvantiteter av LSD under operation Julie.

Ja, så mycket har hänt på denna lilla plats!

Annons
Detta inlägg publicerades i årstider m m, Besökta platser, Min trädgård. Bokmärk permalänken.

59 kommentarer till TREGARON – en liten walesisk stad och HEMMA I WALES IGEN

 1. åsa i åsele skriver:

  Välkommen hem 🙂 Låter märkligt med en Fuschiabuske, det är ju blommor min mor har i krukor på fönsterbänken 🙂

 2. Välkommen hem! Det ligger mycket i ”borta bra men hemma bäst”! Ser fram emot fler bilder och trevlig ”rapportering” från Wales. Extra intressant nu när jag har varit där och gillar det jag fick uppleva.
  Ha det bra!

 3. Znogge skriver:

  Borta bra men hemma bäst är ett uttryck som brukar stå sig i längden 😀 Maken lär sig minsann 😉

  Trevlig onsdag!

 4. vackra kullar i Wales och +30 grader när jag var i England för nån vecka sedan, intressanta böcker jag hittade i Charity Shop, blev nästan övervikt 😊

 5. Ingela skriver:

  Det finns en alldeles underbar gammal postväg, som går mellan Beulah och Tregaron. Vad jag har hört, så red man ut med posten ända fram till 60-talet där, men nu går en liten enfilig väg över berget. Vyer som är alldeles fantastiska och har man tur kan man få se små mountainponnyer som går fritt uppe i bergen.
  Dessutom finns det en postlåda och en fin telefonkiosk i en vägkorsning mitt ute i ingenstans. Underbart!
  Ett tips till den som varit på de flesta platser, men kanske missat denna pärla.

 6. skåningen skriver:

  Önskar dej Välkommen hem!
  Duktig och redig man du har!
  Sv:..skorna är otroligt bekväma!
  Ha en bra dag!
  🙂

 7. Lisbeth Rosén skriver:

  Som vanligt härliga bilder o intressant text. Så gulligt med vinet💕

 8. 4 veckor på vift. Oj, då förstår jag att du vill sitta med din egen mugg i handen.
  Det var en väldigt snygg mur du fått, dessutom!

 9. Karin Eklund skriver:

  Din man har säkert lagt muren i längtan efter sin flitiga hustru. En riktig längtansmur. Får han långtråkigt när du är på resa längre fram igen så får han gärna komma hit och mura några murar. Stenar finns det, för vi är stenrika.
  Skämt åsido, en fin mur blev det och så skönt för dig att få landa ordentligt i hemmamiljön. Fyra veckors arbete är mycket när man är borta hemifrån. Och dricksen är du säkert väl förtjänt av för om du berättar på samma sätt för dina resenärer som du gör det för oss på bloggen så kan jag förstå det. Unna dig någonting riktigt trevligt för din egen skull.
  Ha det bra i hemmets lugna vrå!

  • Lena i Wales skriver:

   Ha, ha, Karin, du är allt bra rolig! Tack för att du får mej att skratta!
   Men jag tror faktiskt att det ligger lite sanning i att han längtade efter mej.
   Jag är glad att vara hemma och väldigt nöjd med muren.
   Jag har tittat på något till trädgården, så vi får se.
   Ha det bra!

 10. gunnardeckare skriver:

  Klart att”there’s no place like home” Trevlig stad som du berättar om här. Idyllisk även om det där med översvämningar låter lite oroande.
  Övervintrar Fuchian utomhus hos dig som jag vet att den gör på Irland?

 11. sockenvagenssota skriver:

  Som sagt borta bra men hemma bäst! Att få resa är således bra, man får nya intryck och man uppskattar hemma ännu mer 🙂 ha en fortsatt fin vecka ❤️ Kram

 12. bia skriver:

  Borta bra men hemma bäst…så är det !…vi har också nyligen kommit hem från Mallorca resan. Sol och varmt , vinprovning på två härliga gårdar…show i världsklass, och mycket bad !!
  Men det är alltid skönt att komma hem, idag har vi haft 20 grader och sol så sommaren fortsätter ett tag till här. Må så gott !
  Kram

 13. Ama de casa skriver:

  Förstår att det är skönt att vara hemma igen 🙂

  Ja, i Irland och Skottland gäller det att ha tur med vädret, och det har vi också haft. Förutom när vi körde där i ”Rain of Kerry” då… 😉

 14. Carina skriver:

  Kan känna hur skönt det måste vara att vara i sin egen värld 🙂 Tog skott på fuchsiabuskar när jag var i Cornwall men tyvärr så tog det lite för lång tid innan de kom i jord. Men vilja underbara fuchsior det fanns där. Var rädd om maken 😉 Välkomstdrink och lagd mur… Byn känns härlig.

  Ha det gott! Carina

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, att bara få vara är skönt. Ska snart ge en föreläsning, men det är bara 20 min med bil dit, så det är okej.
   Jag tar väl hand om honom.
   Synd att fuschian inte höll ända hem.
   Ha det bra!

 15. Inger skriver:

  Förstår att det var skönt att komma hem efter en så intensiv och lång jobbperiod och efterlängtad var du. Och en fin mur väntade också.
  Kram

 16. Biggeros skriver:

  4 veckor vistelse borta från sitt ljuva hem är lång tid. Då förstår jag att du tyckte det var skönt att komma hem=))Jätte fina blomster och ett gediget arbete som din make har gjort!!Tack även för ditt inledande inlägg om den lilla händelserika Walesiska byn. Kram

 17. wiolettan skriver:

  En hel månad borta från din man och ditt hem, det var lång tid. Min man sa då han hörde det. ”Borta ifrån dig en vecka, är mycket, en dag, ja en eftermiddag, är långt”. Blir så mycket trevligare då man träffas sen då, tycker jag.
  Härliga bilder och mycket fin information som vanligt här hos dig, det är trevligt. Elefanten, fint att de kunde begrava den på plats, men det var ju länge sedan också.
  Härligt att komma hem och din man har gjort något nytt och fint.
  Varm kram till dig.

 18. Marina skriver:

  Efter 16 hotell på 28 dagar förstår jag att du njuter av att vara hemma igen!!!

 19. Veiken skriver:

  Välkommen hem! Vilken man du har! Du har fostrat honom väl! Vi har faktiskt 24 grader idag och hade 20 i natt! Nu ska jag läsa lite av dina andra inlägg som jag har missat! Ha det jättebäst och koppla av efter allt jobb!

 20. Steve skriver:

  Jag förstår att det är skönt att landa på hemmaplan efter en lång ”bortamatch”.
  Jag älskar sten i alla dess former och gillar verkligen makens stenmur. Så vacker!
  Tregaron , vilken charmig liten stad. Dessutom med ett udda förflutet. Jag menar, en elefant begravd i hotellets trädgård i mitten på 1800-talet och en stor knarkrazzia på 1970-talet är det inte många orter som kan ”stoltsera” med.

 21. Gilla skriver:

  Då får man ju önska dig välkommen hem. Jag känner igen din känsla för det.

  Är vi på semester i så där 14 dagar, så blir man ju sugen på att vara hemma med en gång.
  Jag brukar använda mig av ett gammalt talesätt när det börjar bli resedags hemåt.
  Ack om borta vore hemma och hemma vore här. Tänk om sängen vore bäddad och jag låge där.
  Lite gammaldags, men nog stämmer det in.

  Så hösten har inte kommit än till er heller. Här har vi nästan full sommar. Våren kom ju tidigt och därmed också sommaren. Men att den skulle dröja sig kvar blev en överraskning. Var fullt införstådd att hösten redan skulle ha kommit.

  Kram/Gilla

 22. Home sweet home!
  Ha en underbar helg! Kram Jenny

 23. Oj, OJ, oj – att vara borta hela 4 veckor under sommaren! Det skulle jag aldrig greja numera!! Längtade hem redan efter 6 dagar på fastlandet…..
  Och det där med elefanten måste ha ställt till otroliga problem, för så lätt att gräva ner en son jätte är nog inte lätt!
  Här är full sommar fortfarande och senare idag kommer ”tjejerna” hit så att vi kan festa lite och gå på Kräklingbo marknad. Skönt för gubben min att slippa och ännu skönare för Santos. Så nu ska jag ut och fixa det sista i trädgården, sen åka och handla och därefter klippa gräset. Alltså om jag hinner!
  KRAM
  Susie

 24. Barbro S skriver:

  Förstår att det är skönt att komma hem, med sånt välkomnande också :). En sommarmånad till önskar jag mig också även om september hittills har bjudit på en hel del sol. Fina blommor som du kan njuta av ett tag till, och jag som får se dem här! Klart du ska unna dig något eget också, det är du säkert värd :)!

 25. Ditte skriver:

  Varmt välkommen hem igen! Och jag kan verkligen förstå att du nu behöver rå dig själv ett tag för du har haft en otroligt intensiv månad.
  Så fin din trädgård är och muren blev jättefin!
  Roligt att läsa om Tregaron, en stad/by jag aldrig hört talas om . Men nu vet jag lite mer.
  Önskar dig en vilsam och trevlig helg med fortsatt fint väder.

 26. Jessica Meijer skriver:

  Hej Lena
  Borta bra men hemma bäst… Alltid.
  Så mycket du ser och upplever, det måste vara härligt, men som sagt underbart när man kommer hem.
  Sköt om dig och ha en underbar fredag och helg.
  Stor kram
  Jessica

 27. Comsi Comsa skriver:

  Gott att vara hemma efter en månad borta förstår jag. 😊

  Kram ❤

 28. Borta bra men hemma bäst, står sig än i dag. Och vad är bättre än att känna sig välkomnad hem tillbaka.
  Nybyggda muren är såå fin med de vackra stenarna.
  Fuschiabusken är också så fin, min favoritblomma, fast jag aldrig lyckats få den att överleva vintern.
  Njut i Wales!

  • Lena i Wales skriver:

   Härligt hemma, men snart åker jag på en liten semester också. Ska bli roligt!
   Jag älskar denna fina mur.
   Faschian överlever vintern ute här, lite annat klimat än Sverige.
   Ha det bra!

 29. Eva Trillian skriver:

  Borta bra men hemma bäst är en gammal sanning 🙂 och när (om) den inte håller är det dags att se över sitt liv!
  Tack för ännu en tur i ditt fina landskap. Det börjar nästan bli dags att se allt det vackra med egna ögon 🙂
  Önskar dig sköna sensommardagar på hemma-plan!

 30. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 juli – december | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s