ST FAGANS friluftsmuseum 1 och OFFENTLIGA TOALETTER

Visst var det skönt att få vara hemma, men det är också trevligt att åka på semester och det är det jag gör just nu. Var tillbringar jag min semester? Ja, det får ni veta nästa vecka. Ett ställe jag aldrig besökt tidigare och tror inte heller många andra svenskar besökt. Några ledtrådar, tillhör UK, men ändå inte riktigt och kanske kommer jag att träffa Göstas Pelles kompisar!

St Fagans friluftsmuseum 1

DSCN9258

I folkmun kallat St Fagans är Cardiffs motsvarighet till Skansen i Stockholm, fast utan djur. Alltså ett friluftsmuseum med ca 40 ditflyttade hus från hela Wales. Förlaga för museét var faktiskt Skansen, vilket man besökte för att få ideér!

Museét grundades 1946 genom en donation av en herrgård och marken runtomkring av Earl of Plymouth.

Kennixton Farmhouse

DSCN9186

Kennixton Farmhouse från början av 1600-talet är starkt rödmålat. Från början kom den röda färgen från oxblod, kanske för att avskräcka häxor eller kanske visade det att en rik familj bodde här. Bara riktigt rika hade råd med ett sådant pigment…DSCN9191

…på bottenvåningen finns kök och matrum. Tapeter hade man inte, men målade mönster på väggarna så det ser ut som tapeter. Här hade man sina vackraste möbler och prydnadsföremål och tog emot gäster ..

DSCN9190

…på andra våningen finns två sovrum med mycket specilla tak av lindat halm, ett fantastsikt hantverk, och…

DSCN9187

…himmelssängar med vackra lapptäcken.

Svinstian

DSCN9192

Intill gården finns svinstian.

Grisarna var mycket viktiga förr. Gav mycket mat och billiga att föda med skal och annat för människor oätligt. Svinslakten gjordes till en stor fest i byn eller mellan grannar. Inget gick till spillo, allt från skinn, blod till kött användes. T o m urinblåsan kunde fyllas och användas som boll.

Troligen kommer också ordet för spargris, piggy bank, från att den föddes med det folk hade över, i detta fall småpengar. Allt togs tillvara, även kopparmynt. Många bäckar små blir till en stor å.

Rund svinstior var vanliga förr i södra Wales.

Hawk and Buchle Inn Cockpit

DSCN9202

Denna tuppfäktningsarena från 1600-talet stod en gång i trädgården till en pub. Tuppfäktning är en mycket grym sport och 1849 förbjöds den i GB. Byggnaden kom att användas som lager och garage och förföll alltmer. I dag är den återuppbyggd på St Fagans och står nu där i sin forna glans.

Mer från St Fagans kommer senare!

Offerntliga toaletter (repris från sept 2013)

Photo3109

Offentliga toaletter är ju något som är svårt att hitta i Sverige, men inte här.
Vid nästan alla större parkeringsplatser i städerna finns gratis toaletter. De flesta är hygieniskt okej.
Även ute på landsbygden finns det gott om toa.
Något att ta efter i Sverige?…

Photo3731

…Ladies med Mother and Baby room (skötrum). Finns det skötrum på Gentlemen också? Jag gick runt hörnet och fann svaret…

Photo3732

…som jag misstänkte : Nej! Men det börjar komma fler och fler även på herrarnas, men det går bara lite sakta.

En bekant till mig från England hade varit på besök i Stockholm och var så förtjust i vår vackra huvudstad. Det var en sak hon var lite förbryllad över, allt tydde på att landet levde i största välmåga, men det verkade vara en stor arbetslöshet bland unga män. Jag blev lite förbryllad och undrade vad hon grundade detta på. Jo, överallt såg hon unga män körandes barnvagnar på gatorna. Aj, aj, kulturkrock! Pappaledighet fanns inte ens i hennes tankevärd. Ja, tänk så olika det kan vara!

Ha det bra!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Historia, Socialt. Bokmärk permalänken.

60 kommentarer till ST FAGANS friluftsmuseum 1 och OFFENTLIGA TOALETTER

 1. Det var en väldigt fin svinstia! Och tuppfäktningsbyggnaden var också vacker.

  Oftast tycker jag att skötrummen i Sverige brukar vara i de handikappades toalett (som har större svängrum) och den är ju oftast könsneutral. Men annars är den nog hos Damernas, så även i Spanien. Nu har jag ju inte varit inne på Herrarnas men jag undrar om det brukar finnas. Måste fråga mannen min.

 2. Offentliga toaletter är, enligt min åsikt, ganska avslöjande för ett land! Länge förfasade vi svenskar över toalettstandarden söderut men nu har vi tappat mark och har inte mycket att yvas över. Råkade inte ut för en enda sunkig toa i Wales och var överraskad över att slippa betala. Mitt värsta toabesök var i Uzbekistan, där var det värre än i en grisstia!
  Ha det bra var du nu är!

 3. Yvonne Staf skriver:

  Intressant om STE Fagans! Skulle vara kul att besöka!
  Ska du månne till Isle of Man på semester?
  Njut av ledigheten!
  Hälsningar Yvonne

 4. åsa i åsele skriver:

  Offentliga toaletter är vanligtvis inget att skryta om 😉 De jag haft behov att uppsöka under sommaren har i typ 95% varit sunkiga, ofräscha.
  Gillar den runda, tänkte på getingbo, formade svinstian 🙂
  Tuppfäktning liksom tjurrusning/fäktning är barbariskt, bra det är förbjudet med tuppfäktning i alla fall. Djurmisshandel 😦

 5. Biggeros skriver:

  Det är nästan bara i Sverige där mamman/pappan är ledig så lång period vid barntillskott.
  Bra tips =)Sverige behöver fler offentliga toaletter. När jag var i Sverige fick jag erfara det nödvändiga ute på stan och fann inte en WC. När jag fann en kostade det 10 kronor… Ett par hade inga kontanter så jag var så barmhärtig och skänkte 10 kronor. Ganska så illa….
  Tack för din guidning 🤗🤗

 6. gunnardeckare skriver:

  Trevligt med sådana friluftsmuseer. Vi har en mindre variant här i Karlstad som heter Mariebergsskogen och i Linköping som jag också bott i finns Gamla Linköping. I det sistnämnda området finns flera gamla hus som räddats när gammal stadsbebyggelse rivits.

 7. Önskar dig en underbar semester!

  Kram Jenny

 8. Tina skriver:

  Hmm finns det nån plats som heter Bill och Bull??? Kram från toscana

 9. Marit skriver:

  Svinestien var virkelig flott! 🙂

 10. Shetlandsfrun skriver:

  Ska bli spännande att läsa om var du varit! Offentliga toaletter finns överallt här på Shetland också, toppen. Ha ha, det var en lustig kommentar om de ”arbetslösa papporna” 😉

 11. Det var en vällbyggd och vacker svinstia, kanske också rymningssäker med stenmuren runtomkring. Grisar är ju kloka.
  Ha en bra semester!

 12. Sverige borde ta efter där. 🙂
  Det låter som Uppsala men det stämmer ju inte. 🙂
  Ha det så trevligt på semestern.

 13. Marina skriver:

  Offentliga toaletter i Sverige är ett sorgligt kapitel. Inte nog med att det inte finns så många, de som finns är oftast i ett väldigt dåligt skick om man jämför med i andra länder.

 14. Veiken skriver:

  Tänk att Skansen är en förlaga till detta friluftsmuseum i Wales. Kul! Det blir allt fler offentliga toaletter i Sverige, men dom räcker inte!
  Hahaha! Ja det är inte lätt med kuturkrockar! 🙂

 15. Karin skriver:

  Åh underbara St Fagans, det är något jag saknar här i Sverige – ett ordenligt friluftsområde med museum där barnen kan vara barn och upptäcka saker varje besök. I Cockpiten har vi firat många regniga födelsedagar tillsammans med både pensionärer och skolklasser och alla har alltid stämt upp i sång tillsammans med oss. The Farmhouse glömmer man inte heller med det vackra halmtaket.

 16. Karin skriver:

  Åh underbara St Fagans. I den cockpiten har vi firat många regniga födelsedagar med tårta och presenter och med pensionärer och skolklasser på skolresa som extra sångare i hyllningsången. The Farmhouse är så fantastiskt med sitt vackra halmtak som för övrigt lades om i somras när Victoria var på återbesök.

 17. Tina skriver:

  Hola, Lena! Det låter grejt, med vacacciones! Ha det gott!

 18. torrebloggen skriver:

  Härligt inlägg! St Fagans friluftsmuseum påminner lite om Disagården i Gamla Uppsala.
  Du kanske ska besöka tvillingstaden ”Uppsala” ……
  Ha en skön semester!
  Kram!

 19. Ditte skriver:

  Skansen har ju varit lite av en föregångare till många friluftsmuseum och roligt att även St Fagans hämtat inspiration här.
  Roligt att ha mycket av det gamla samlat för det är ju lättare att få en överblick och se hur det var förr. Har besökt liknande muséer på Nya Zealand, i Australien och på Fidji.
  Vad roligt med lite semester ! Blir spännande att se/läsa om var du hamnar.
  Ja, toaletter! Minns att det var gott om dem i Skottland och dessutom var de kostnadsfria.
  I Spanien går man ju lätt in på en restaurang om man behöver men det kan vara betydligt svårare i Stockholm där man ibland blir tillsagd. men jag har ett antal hotell och restauranger som fungerar.
  Här borde nog Sverige lära från GB.
  Önskar dig en trevlig ledighet.

 20. Märtha skriver:

  Snygg svinstia jo, men jag har ofta undrat över varför man förr oftast höll djur i mörker! Minns de små ladugårdarna i min barndom, så mörka att man knappt såg handen framför sig. Förundrades också över ett litet ”svinhus” (kallar det helst så) vid ett torp jag besökte i vuxen ålder, litet som en lekstuga, men bara hälften av höjden. Tur att jag med min släng av cellskräck inte var svin på den tiden… Vår ladugård, byggd 1948, var så ljus att folk undrade om det var klokt…

 21. Inger skriver:

  Jättebra att föräldrar alltmer delar på ansvaret för barnen. Ha en skön semester!
  Kram

 22. Haha, vad roligt när det blir sådana kulturkrockar! Offentliga toaletter är ett intressant kapitel. Jag blev så glad när jag först efter många New York-resor upptäckte världens (!) lyxigaste offentliga toalett faktiskt finns där – och är gratis.

  Kul att svenska Skansen var en förlaga till museet. Det finns ett Skanzen (med z) i Ungern också, även det efter svensk förlaga.

  Ha en skön semester! Ser fram emot att höra vart du ska.

 23. Jessica Meijer skriver:

  Jag älskar allt från förr och dina härliga berättelser och bilder…
  Ha en fin fredagskväll och en underbar helg.
  Stor kram
  Jessica

 24. Gilla skriver:

  Du får inte glömma Fredriksdal i Helsingborg. http://www.fredriksdal.se/. Vi var där häromdan och gick runt och kikade. Där finns det liksom på Skansen trädgårdar och även djur att beskåda. https://1.bp.blogspot.com/-jF9R28U8lnY/V9hl02jMXjI/AAAAAAACA9s/z4oGOO4yqaYvbNnGLYOMmmU0JlUBmJHIQCLcB/s1600/2016-09-12%2B02.03.05.jpg Hoppas att jag gissade rätt, hur man skickar över en bild i kommentarsfältet.

 25. Franska fikon skriver:

  Kul artikel! Svanslösa katter kommer nog från Isle of Man. Har inte varit där – ser fram emot att du berättar vad du upplever där!

 26. bia skriver:

  Ja det är roligt att resa…det var min första vinprovning jag varit på, ingen i Sverige, men det lär
  nog bli ;))…gillar Spanien men inte maten, iaf inte på Mallorca…blev faktiskt besviken på den.
  Idag skiner solen och det är varmt…man får njuta, för hösten är på väg nu och jag tror nog inte den behagliga värme som vi haft här hemma kommer tillbaka !
  Kram bia

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har både bra och dåliga erfarenheter av spanska mat. Gillar deras tapas, man kan ha flera stycken och det blir ett helt mål mat. Och fisken kan vara underbar!
   Här har solen skinit idag och drygt 20 grader, fortfarande sommar här.
   Ha det bra!

 27. Gilla skriver:

  Så glad jag blev att jag lyckades skicka över bilden på Telefonkiosken. Men jag kommer inte ihåg hur jag gjorde. Jag får väl försöka dela med mig till andra. Det var Veiken som hade fått en bild i sina kommentarer Jag sa, att jag inta förstod, att man kunde göra det överhuvudtaget. Kul att en gammal tant kan lyckas i alla fall..
  Korvludan är verkligen gammal. Han som hade den är pensionerad numera. I Helsingborg kallas en korv med potatismos m.m. för porting. Det ver dom inte ens om i Båstad, Som inte så långt borta ändå.
  Kram/Gilla

 28. Personligen tycker jag det är jättekonstigt att privatskolorna heter ”Public School”! För mig som svenska så låter det ju mer som ”vanlig skola” – men ibland blir man inte klok på alla olika betydelser i engelskan. Speciellt som man inte är så där vansinnigt slängd i den…..
  Fast göra sig förstådd och förstå har jag inga problem med. Men när vi var i USA en gång på 60-talet och jag beställde ”smashed potatoes” så fick hela restaurangen ett skrattanfall! Och en gång så kom jag inte ihåg vad glass heter utan kallade det för glace och frozen cream. Ja, ja, man kan ju inte vara bra jämt! *fniss*
  Just nu har vi sommar igen även om nätterna är lite kyliga. Man får ligga länge på morgnarna så är det varmt och skönt! Vi här på Gotland har betydligt längre höstar än resten av landet – det är läget mitt i havet som gör det – men vi brukar faktiskt ha lite senare vårar om vintern varit lång och det har legat is länge.
  Men i vintras var det milt så då kom våren extra tidigt – och allt ogräs växte under vintern, vilket inte var så kul!!
  KRAM
  Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, konstigt att public school betyder privat.
   Ja, förväxlingar kan bli roliga, ha, ha! När jag en gång skulle översätta från svenska till franska kunde jag inte komma ihåg vad tjur hette och sa istället, kons man. Vilket alla förstod, men tyckte var lite kul.
   Intressant om höst och vinter på Gotland.
   Ha ddet bra!

 29. Pingback: ST FAGANS friluftsmuseum 2 och ISLE OF MAN 2 | Lena i Wales

 30. Pingback: ST FAGAN´S FRILUFTSMUSEUM 3 och MUGGAR | Lena i Wales

 31. Pingback: ST FAGANS friluftsmuseum 4 – SPANIEN, Marbella strandpromenad | Lena i Wales

 32. Pingback: RUNDRESA I WALES 8 dagar 2019 | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s