MONMOUTH 11- Boy´s School

Idag är jag på väg hem från min semester, vilken jag skrev om i förra inlägget. På onsdag får ni veta mer om detta!

Monmouth 11 – Boy´s School

Photo5118

Denna skola är en Public School = privatskola, för pojkar.

Läs om flickskolan och om den kommunala skolan här.

Den är liksom flickskolan både boarding och day schoool, inackordering och dagskola.

Skolan grundades 1614 av en rik haberdasher, köpman inom korta varor och sybehör. Han startade med ett bidrag av £ 6 000 (en enorm summa då) och efter hans bortgång kom ett arv på £ 3 000. Skolan började som en skola för fattiga och handikappade pojkar…

Photo5119

…av den gamla byggnaden finns idag inget kvar. Dagens huvudbyggnad är från 1860-talet. Förutom denna äger skolan idag flera hus bredvid skolan och på andra platser i staden…

Photo3714

…kapellet ligger i anslutning till skolan och byggt vid samma tid…

Photo3708

…inuti är det vackert dekorerat…

Mar_1343

…Blake Theater stod klar 2004 och tillhör också skolan. Man använder den som aula och har också sina teatergrupper där, samt att den hyrs av utomstående för olika evenemang som teater, föreläsningar, konserter m m…

DSCN6835

…skolan har också sitt eget portcentrum. Här för rugby och en inomhus gymnastikhall. Vid sidan om finns också en träningsbana för cricket och vid floden en roddklubb. Dessa tre nämnda sporter är typiska sporter för en privatskolan…

DSCN6837

…man har också en egen inomhussimhall för eleverna, samt en stor gymnastikhall. Simhallen är ibland öppen för andra grupper att hyra. Här finns också ett litet café…

DSCN8517

…till skolan hör också mycket mark för utomhussport, som cricket…

DSCN8522

…rygby och…

DSCN8523

…roddklubb.

Skolan har ca 600 pojkar som elever. Alla med skoluniformer, förstås. Deras uniform är mörka byxor, vit skjorta, slips och en mörk blazer. De mindre pojkarna har ofta kortbyxor.

Skolan ligger alltid bland de 20 bäst rankade i landet efter vad eleverna presterar.

Vad kostar det då att ha ett barn i skola här?

Ca £ 14 500 / år ( ca 160 000 SEK / år) för dagskola.

Ca £ 26 000 / år ( ca 300 000 SEK / år( för boarding).

Ja, inte är det billigt inte! Tänk er att man då har 3 pojkar i dagskolan, det blir drygt en halv miljon / år!

Men så har de en bra utbildning och goda kontakter för framtiden också. Lever vi i ett utpräglat klassamhälle här i UK? Kanske det frågetecknet var onödigt!

Kommunala skolan

skrev jag om i lördags och fick på fb en bra kommentar från en svensk väninna som har sin dotter i kommunal skola här.

Hon tycker inte heller om att barnen börjar i så tidig ålder och inte hinner leka av sig innan allvaret med skola börjar. Redan från starten börjar de också med dagliga läxor, vilket hon också reagerar mot.

Dagarna är också långa, klockan 8.50 till 15.20. Vilket för oss svenskar verkar allför lång tid för ett barn på 4 till 5 år att sitta i en skolbänk. Fritids finns inte, däremot något som kallas ”After School Club” och är mer en ”parkering” för barn där de sitter i en aula och väntar på att bli hämtade.

De allra flesta mammor är också hemma till barnen börjar skolan eftersom dagis är så dyrt att man måste ha en väldigt hög inkomst för att klara av att betala den avgiften.

Jag är mycket tacksam för dessa uppgifter av en som ”lever i det”. Tack!

Själv undrar jag, borde inte skolresultaten för barnen här ligga väldigt högt internationellt sett med denna tidiga skolstart, långa dagar och dessutom behöver de inte spendera ca 3 timmar /vecka under 6 år med att lära sig engelska som andra språk, de har det redan i motsvarande tid vad vi spenderar på svenska språket? Kan svaret kanske vara att skolsystemet inte fungera så bra här?!?!

Ha en trevlig helg och om min semester kommer på onsdag! Tror det kan bli intressant!

Detta inlägg publicerades i Monmouth, Socialt. Bokmärk permalänken.

48 kommentarer till MONMOUTH 11- Boy´s School

 1. Anita skriver:

  Oj så spännande att få höra var du varit på semester. Jag såg din ledtråd i ditt förra inlägg men blev inte ett dugg klokare på det. Bara att vänta och se 🙂 Jag har nu suttit en lång stund och läst ifatt dina intressanta inlägg från i sommar. Har ju inte varit aktiv framför datorn alls men ska väl så smått försöka komma igång igen.

  Ha nu en bra resa hem till Wales och en trevlig helg!

 2. Linda skriver:

  Jösses, vilka summor. Intressant men lite skrämmande läsning.

  Hoppas att du har lika vackert väder hos dig som jag har här hos mig.

  Kram och trevlig helg!
  Linda

 3. Ser fram emot att höra mer från din semester 🙂

  Ha en riktigt härlig helg!

 4. åsa i åsele skriver:

  Dyrt, fruktansvärt dyrt. Men skolresultaten är dock bättre i England än Sverige.

 5. Franska fikon skriver:

  Hej, skickades snabbt tillbaka i min minnesbank om en bokserie jag läste som barn. Handlade om en internatskola för pojkar. Singleton tror jag bokserien hette, massor av böcker och jag slukade dem….. Mitt äldste barnbarn började denna termin i en engelsk skola här i Sverige. Han stormtrivs med ordningen och kraven – som alltså skiljer sig rätt markant från den svenska skolan. Det kan vara väldigt olika…..

 6. gunnardeckare skriver:

  Visste inte att det fortfarande fanns pojk- och flickskolor där. Känns ganska ålderdomligt och förlegat tycker jag. Min syster f51 gick faktiskt nåt år på flickskola i Linlöping.

 7. Geddfish skriver:

  Detta med de olika sociala systemen är intressant att jämföra länderna emellan.
  Vi kollade lite på vad en svensk familj, bosatta på Gran Canaria betalade för sina barn i skolan och det var hissnande summor. Dock fanns den billiga varianten för de mindre bemedlade.
  Det kostar väl att gå i finare privata skolor i Sverige också, eller? Jag vet inte.
  Ha det så gott, kram ♥

 8. Days by Johanna skriver:

  Så intressant och läsa. Stor skillnad mot Sverige och kanske inte enbart postitivt eller negativt. Skola tycker jag dock aldrig skall vara en klassfråga, men det är en annan dag. Och det är långt för en 4-5åring och sitta så länge, jag hoppas de har gott om raster. Men samtidigt vet de inget UK barnen. En svensk skulle få en chock mot svenska förskolan och skolan hihi

 9. Oj så långa skoldagar för de minsta barnen! Intressant med dina inlägg om skolsystemet, alltid roligt att lära sig något nytt!
  Jag är också nyfiken på var du har varit! Väntar med spänning till onsdagens avslöjande!

 10. Znogge skriver:

  Kan onekligen kosta en slant att gå i skola! På gott och på ont…

  Kram och trevlig söndag!

 11. Days by Johanna skriver:

  Tack, det är kul och vara tillbaka igen! 🙂

 12. Ama de casa skriver:

  Väldigt häftiga priser, må jag säga…

  Ska bli kul att höra om semestern! 🙂

 13. Här lär man sig mycket minsann!
  Och har man inte råd, eller kan man inte annars resa så mycket på riktigt, kan man göra det via din blogg!

 14. skåningen skriver:

  OH! Vad dyrt!
  SV:..Jag har också ett gäng vänner som har samma humor som jag!
  Kram!

 15. Ditte skriver:

  Spännande att på onsdag få veta mer om er semester. Väntar med stor förväntan.
  Intressant om det brittiska skolsystemet och visst är ju mycket en fråga om pengar och delvis prioritering.
  Men väl tidigt tycker jag ju det är och med långa dagar. Vad gäller språk är väl inte de brittiska skolbarnen/ungdomarna kända för att tala så mycket mer än engelska. Våra svenska eleve rär ju oftast duktiga på engelska och minst ett eller ett par språk till, vilket jag tykcer är positivt. SEn har svenska skolan nu lång väg att gå för att det skal bli skola . Nu är den kommunal och det är inte alls bra eftersom kommunerna sattsar så olika mycket pengar.
  Störts misstaget var när Mr Persson som skolminister kommunaliserade skolan, något han själv tillstår idag.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, på onsdag får du veta mer!
   Pengar betyder mycket här, kanske överallt, men här är dt markant.
   De flesta här har väldigt begränsade språkkunskaper jämfört med svenskar. De kan ju använda sitt språk i i princip hela världen.
   Ja, svenska skolan har också sina problem.

 16. CeciliaL skriver:

  Tacksamt nog sitter de åtminstone inte i skolbänkar så som vi gjorde utan det är även mycket lek och grupparbeten, redan från början. Jag blev litet paff när de skulle hålla individuella föredrag (om valfritt ämne) i slutet av första året dvs när de var 5 år! Som jag minns det höll vi inte föredrag förrän i typ 6an, men det verkar bra – min dotter är inte ett dugg nervös för att stå och prata inför klassen, och hon är 9 år. Det är mycket som är bra men kraven och disciplinen verkar betydligt högre än i Sverige – vilket kanske är bra!

 17. Christina skriver:

  Tack för intressant info om skolan. Att börja i skolan i 4-5 årsåldern låter alldeles för tidigt…men precis som jag ser att du skriver ovan kan vi säkert lära mycket av varandra. Olika skolor och system har ju alltid olika för- och nackdelar. I vår svenska skola finns mycket som är bra men också mycket som skulle må bra av att förändras.
  Vackra byggnader visar du också, jag beundrar de där stora pampiga brittiska gamla byggnaderna.

  Ha det gott! Och fin vecka!
  Kram

 18. Biggeros skriver:

  Bland det bästa jag har gjort i mitt liv var att placera mina flickor på skola i England. Vilken start i livet de har fått och vilken disciplin i deras skolgång. Uniform är en jätte bra idé!! Dock 160 000 kr/år är mycket pengar.Tack för titten!!🤗🤗

 19. Prylaropinaler skriver:

  Spännande läsning för mig som jobbar i skolans värld. Besökte olika skolor i England under min utbildning men det är ju evigheter sedan. Kan nog tänka att det finns fördelar i båda systemen. Tycker engelska skolor verkar ta in mer av konst och kultur i sina skolor vilket blivit allt mindre av i den svenska skolan. Sedan är nog våra elever lite mer aktiva och drivna i sitt eget lärande och vågar mer. Kostnaden låter enorm för oss svenskar som ska ha allt ”gratis”. Vi får inte ens be eleverna ta med sig egen matsäck eller frukt. Kanske det säger något om hur viktig man tycker skolan och utbildning, är att man faktiskt kan tänka sig att själv investera i sitt barns framtid.
  Kram / RosMarie

 20. sockenvagenssota skriver:

  Fick Harry Potter vibbar av kapellet… Men kostnaden?! Galet dyrt, vad gör man om man har 4-5 barn?! Ha en fortsatt fin vecka!

 21. GladiGrönt skriver:

  Vackert kapell, tro hur akustiken är med de valven!

 22. Marit skriver:

  Stor forskjell på U.K. og her. Skoler her er gratis selv om vi også har privatskoler som er dyre. Lange dager for de små, selv om det blir det her også. Barn burde få være mer barn og leke mer.
  Ha det fint!

 23. torrebloggen skriver:

  Vilka fantasisummor, helt otroligt!
  Det kostar ju också en hel del att ha sina barn på svenska skolan här nere i Torre!
  Ha det så bra!
  Kram!

 24. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 juli – december | Lena i Wales

 25. Pingback: MONMOUTH 59 – Leisure Centre, skola och cykling, samt TRÄDGÅRD och MINTSÅS | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s