WALES AIR AMBULANCE, GARDEN CENTRE och ISLE OF MAN 3, Peel

Fortfarande är det sensommar här i Wales. I torsdags var det ca 19 grader och sol, i fredags morse regnade det, men klarnade snart upp till en fin dag med sol och ca 17 grader med lite regn emellan. Ja, så är det med vädret här!

Wales Air Ambulance

image1

Som ni kanske minns har jag tidigare skrivit om Wales Air Ambulance och vad min mans motorcykelgäng gjort för att dra in pengar till detta. Ni kan läsa om det här.

Förra veckoslutet var de inbjudna av organisationen att besöka deras bas utanför Swansea i södra Wales. Jag hade gärna viljat vara med, men av olika oförutsedda anledningar blev det tyvärr inte så. Så min man tog lite bilder för mig och hjälpte till med faktan. Tack!

img_20160925_121248

Helikopterambulanserna är så vackra i de walesiska färgerna rött och grönt!

Helikoptrarna, piloterna m m, hyrs in genom ett bolag som även förser t ex polisen med helikoptrar. De sköter också pappersarbetet, och det är mycket sådant för att köra helikoptrarna och tillstånd att landa lite här och där.  Detta betalas genom välgörenhetsorganisationen, liksom bränsle. De står också för basen med kontor, landningsbana m m. Så det är mycket pengar som behöver komma in från donatiorer…

img_20160925_122628

…däremot betalar den walesiska staten för läkare och ambulanspersonal som alltid finns med ombord…

img_20160925_121438

…just när gänget anlände kom en av de 3 helikoptrarna tillbaka från ett uppdrag.

Man rycker inte bara ut vid olyckor. Man hjälper även till vid transporter mellan sjukhus och transporter till och från olika öar, såsom t ex Isle of Man. I en av helikoptrarna finns också en speciell babyenhet med bl a kuvös.

De flyger bara dagtid p g a att de landar på fält m m och dessa går inte att ta sig till när mörkret lagt sig.

Wales Air Ambulance gör ett fantastiskt arbete och jag är stolt över att ha bidragit till deras verksamhet genom en dontion.

Garden Centre

I veckan blev det också ett lite besök till det lokala Garden Centre….

dscn0153

…vid den här tiden på året är det inte så färglatt som under våren och sommaren, men ändå kul att gå runt och kika lite…

dscn0152

…det blev i alla fall en växt, en Hebe, på latin Hebe Wiareka, vet inte det svenska namnet, och den hamnade…

dscn0218

…i krukan i den nya fina muren min man byggt!

Isle of Man – Peel

Egentligen hade jag inte tänkt att skriva mer om Isle of Man, men p g a att så många av mina läsare visat så stort intresse, fortsätter jag lite till!

Här kan ni läsa avsnitt 1 och 2.

dscn0018

Peel är en liten stad på Isle of Mans västkust med ca 5 000 invånare. Därmed är den också öns 3:dje största stad. Den är också den största fiskehamnen på ön.

Peel var huvudstad för Isle of Man fram till 1344, då kungen flyttade sitt hem och sin militära bas till Castletown.

Det säjs vara vid Peels klippor som St Patrick först landad på Isle o Man år 444, efter att ha lämnat Liverpool för att åka till Irland. St Patrick är ju Irlands skyddshelgon…

dscn0005

…St Partick´s Isle är förbundet med fastlandet genom en upphöjd gångbana. Här finns också Peel Castle. Fortet som skulle bli slott, bygges runt 1 000-talet av vikingarna under Magnus Barfot, som var kung över Isle of Man på den här tiden…

dscn0039

…trots att det redan fanns ett keltiskt kloster här redan, byggt av sten, byggde vikingarna fortet av trä, men inkluderade klostrets av sten byggda runda torn i deras byggnadsverk. Under 1300-talet byttes virket ut mot den lokala röda sandstenen…

dscn0024

…när vikingarna försvann tog kyrkan över slottet, för att användas när de byggde Peels katedral…

dscn0043

…som idag saknar tak, men ytterväggarna står fortfarande kvar. Liksom är fallet med alla övriga byggnader runt katedralen.  Däremot är muren runt hela fortet i stort sett intakt.

Undet 1700-talet övergavs slottet för att bara användas sporadiskt och idag är det en stor turistattraktion, mycket väl värt ett besök.

House of Manannan är ett modernt museum, klart 1997, i den gamla tillbyggda järnvägsstationen…

dscn0055

…här visas öns historia i både uppbyggda scener från olika tider och genom plakat att läsa på. Mycket trevligt museum, också detta väl värt ett besök.

Manannan är en havsgud i den keltiska mytologin. Han säjs rida på sin häst över havet som om det vore torra land och han beskrivs också som mycket gästfri mot sina vänner. En del säjer att öns namn är uppkallat efter honom, medan andra säjer han är uppkallad efter öns namn. Han har kommit att bli ett slags skyddshelgon för Isle of Man.

Här kommer en video gjord av vänner till mig med en drom över Peel.

https://www.youtube.com/channel/UCs-5QrXTFXcsKkEc6bXewYg

Ha en trevlig weekend ! Nästa inlägg kommer på onsdag!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, England, Föreningsliv, Min trädgård. Bokmärk permalänken.

67 kommentarer till WALES AIR AMBULANCE, GARDEN CENTRE och ISLE OF MAN 3, Peel

 1. Marina skriver:

  Tack för mer matnyttig och intressant läsning till morgonkaffet!

 2. Znogge skriver:

  Bra jobbat att ni bidrar till en sådan viktig verksamhet! Eldsjälar är alltid viktiga 😀

  Trevlig lördag!

 3. skåningen skriver:

  Bra gjort av motorcykelgänget !
  SV:…Då vet jag vad jag ska bjuda dej på. Lovar att du ska få slippa att runt med hundarna i trädgården!
  Ha en bra lördag!
  Kram!

 4. åsa i åsele skriver:

  Wales Air Ambulance är riktiga hjältar.

 5. Comsi Comsa skriver:

  Vad gjorde vi utan eldsjälar? 🙂
  Fina bilder och intressant läsning, hur hinner du? 🙂

  En solig kram ♥

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, vad hur skulle det då se ut? Vill inte veta det svaret!
   Tack för din fina kommentar. Jag lägger verkligen ner mycket jobb på min blogg och vill att många fler ska veta mer om mitt Wales.
   Kram!!!

 6. Tur att det finns eldsjälar!
  Intressant med lite mer från Isle of Man. Dit lär jag aldrig komma men nu får jag en liten inblick i livet där!
  Trevlig helg!

 7. Klart att det ska följa med en liten blomma hem från plantskolan!

  När vi bodde på landet, inte så långt ifrån Arlanda, så vaknade vi mitt i natten av ett hemskt liv utanför och stora strålkastare som lyste rakt in i vårt sovrum! Jisses vad rädda vi blev! Det var en ambulanshelikopter som tyckte att åkern intill vårt hus var bra ställe att försöka landa på. Den var visst inte så bra för de lyfta igen och landande på en annan åker i närheten. (Apropå att de inte flyger på natten hos er.)

 8. Days by Johanna skriver:

  Det är tur det finns helikoptrar som kan hjälpa till!

 9. Ama de casa skriver:

  Den stan hann vi inte med, så det var intressant att läsa om den – tack 🙂

 10. bia skriver:

  ja alla talar om vädret, men ingen gör något åt det, hehe…vilken fin mur din man har byggt, och vilken härlig utsikt ni verkar ha !!
  Ha en fin helg !
  Kram

 11. Skönt med värme, i dag har vi haft 12-13 grader och vackert väder. Blomman och muren gjorde sig bra tillsammans, hoppas den börjar trivas!
  Trevlig helg!

 12. Barbro S skriver:

  Hebe heter den nog här också, köpte en för några år sen då den skulle klara frost, men nja, det gick inte riktigt. Så fina bilder från Isle of Man, speciellt när man klickar på dem så de blir större med ett härligt djup i.

  • Lena i Wales skriver:

   Vi får så sällan frost här och om den kommer blir det oftast inte så kallt och inte så länge. Hoppas den klarar sig.
   Roligt att du gillar mina Isle of Man bilder!
   Ha en fin söndag!

 13. gunnardeckare skriver:

  Helikoptrar är viktiga transportmedel i sjukvården Dom är dyra men räddar liv när det är akuta lägen. Intressant att läsa om dem här

 14. Veiken skriver:

  Jag skulle önska att det fanns fler ambulanshelikoptrar i Sverige. Wales är bara att gratulera till entusiasterna som drar in pengar för att hjälpa till! Isle of Man är helt klart intressant!

  • Lena i Wales skriver:

   Problemet i Sverige med helikoptrar har jag förstått är att de bara går med landstings. eller statliga pengar och det räcker inte till. Tror Sverige tyvärr måste ta efter oss och också leva på donerade medel. Väldigt osvenskt, men tror det behövs idag.
   Isle of Man är intressant!!!
   Ha en fin söndag!

 15. torrebloggen skriver:

  Vilket fantastiskt jobb Wales Air Ambulance gör! Underbart!
  Så fin mur din make hade gjort! Din vackra blomma som du köpte heter nog ” Buskveronika” i Sverige och den tillhör Hebesläktet
  Intressant läsning om Isle of Man – Peel. Du har så mkt bra info och fina bilder i dina inlägg, så många gånger måste jag faktiskt läsa ditt inlägg flera gånger.
  Ha en riktigt trevlig helg!
  Kram!

 16. GladiGrönt skriver:

  ja visst är helikoptrarna snygga, de färgerna har också MoDo hockey, vår stads eget lag.

 17. Vad bra att det finns ordentliga ambulanshelikoptrar! De människorna gör ett riktigt toppenjobb!
  Isle of Man verkar riktigt intressant besöksmål 🙂
  Ha en fin söndag!

 18. Anita skriver:

  Wales Air Ambulance, vilket fantastiskt jobb dom gör och jag förstår att ni känner er stolta över att kunna vara med och donera till verksamheten. Och tack för ett tredje inlägg om Isle of Man. Blir mer och mer sugen på att åka dit. Namnet Hebe är vanligt här också. Jag tror som torrebloggen att det kan vara en buskveronika du köpt, den liknar den tycker jag.

  Ha en fin söndag!

  Kram Anita

 19. Steel city anna skriver:

  Åh, en sån mur skulle jag vilja ha. Vad kul att kunna!

 20. Ditte skriver:

  Väldigt roligt och intressantatt få läsa och veta mer om Isla of Man. Geografiskt har jag nog alltid vetat om den men inte vetat något om det historiska. Nu vet jag i alla fall lite mer. Tusen tack till den duktiga guiden.
  Jag tycker helikopterambulansen gör ett fantatsikt jobb och visst borde de även få mer statliga pengar till verksamheten. I Sverige finns sjöräddningen som är en idell organisation och som med snabbgående båtar hjälper till vid nöd- sjukdoms och andra incidenter till sjöss och i skärgården. Däremot tror jag inte de har helkoptrar itam då är det sjukhusen som får rycka ut.
  Muren som din man byggt är så fin och den nya blomman gjorde sig så fint där.
  Önskar dig en trevlig söndag!

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att du gillar att läsa om Isle of Man, Endag kanske du själv är där!
   Air Ambulance gör ett fantastiskt jobb, beundransvärt.Därför tycker jag om att skänka pengar till dem också.
   Jag älskar den lilla muren!
   Ha en fin söndag!

 21. Karin B skriver:

  Och jag bor i Lerum! Min man bodde i Tollered när vi träffades.

 22. Linda skriver:

  Jag kan nästan inte titta på din blogg. Börjar dregla och vill genast ropa fram passet. Åh, vad jag älskar GB!!!

  Kram
  Linda

 23. Inger skriver:

  Vilken fantastisk utsikt ni har från er trädgård.
  Kram

 24. Tomtan skriver:

  Härliga bilder som alltid. Ile of MAnh är det inte där katterna har längre bakben än framben och ingen svans?

 25. Det är tur att det finns ambulanshelikoptrar – och några som offrar sig så att dom får in pengar till dom! Din man bl.a.!!
  Gick in och tittade på filmen och det ser så vackert och välskött ut. Kan bero på att det inte är en massa buskar och träd, utan släta vackra avbetade marker. Men det var ett annat hus som jag blev intresserad av, det var det vita som låg som header på den sidan. Vad är det för något!?
  KRAM
  Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, här behövs donationer för att få samhället att fungera, tyvärr!
   Det vita huset du jag tror du menar finns på toppen av kullen jag bor på.Jag har skrivit om det någon gång, men kan köra en repris om ett tag!
   Ha det bra!

 26. wiolettan skriver:

  Intressant att läsa och tillsammans med bilderna fick jag veta mycket som jag inte visste om förut.
  Helikopterambulanserna, ett mycket viktigt jobb. Fint att de samlar in pengar till något som viktigt.
  Fin mur din man byggt och där passar ju den nyinköpta växten bra.
  Varm kram till dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Det glädjer mej verkligen att du gillar att läsa min blogg!!!
   Tur i många situationer att ambulansen finns och det känns bra att donera till ett sådant gott ändamål.
   Jag verkligen gillar vår fina mur och min man är duktig!
   Ha det bra!

 27. Nitton grader låter bra. 🙂 Mycket tuffa helikoptrar. 🙂
  Kram Bosse

 28. Marit skriver:

  Flott hagesenter! Hebe kalles den her også. Spennende med all den vikinghistorien 🙂

 29. Anni skriver:

  Kul att få veta mer om Isle of Man! Hörde just att pundet är nere på sin lägstanivå, tror jag ska växla till mig lite imorgon. Det blir ingen tur till Wales i höst men en ny tur med narrowboat nästa år, då väljer vi att hålla oss i England och inte göra om den vackra turen längs Llangollen canal.

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du blev intresserad av Isle of Man!
   Ja, Brexit har gjort mycket för pundets värd. Inte kul för oss utlänningar här.
   Kul med en ny narrow boat resa. Jag har ju också gjort Llangollen canal, så fint, men det finns ju också fler kanaler att välja på.

   • Marie skriver:

    Åh vad kul att hitta din blogg. Jag har en av mina bästa vänner i Wales och jag var där för ett par år sedan och hälsade på. Vi var just i Llangollen. Så himla fint där! ❤ Wales är så otroligt vackert.

   • Lena i Wales skriver:

    Marie!
    Vad trevligt att du hittade till mej och är så förtjust i Wales!
    Nya inlägg varje onsdag och lördag!
    Croeso! Välkommen!

 30. Ikas USA skriver:

  Vilka hjältar! Tack för ännu ett intressant inlägg! Är så himla sugen på att åka till Wales efter alla dina härliga inlägg:)

 31. Tove Olberg skriver:

  Luftambulanse finnes i Norge också och jag gav ett litet bidrag då jag bodde där senast. Fin insats av din man och mc-gäng och dig!
  Namnet Magnus Barfot som du nämner ger mig ett minne från min tid i Värmland. På orten Åmotfors där jag bodde fanns en familj med namnet Barfot. Denna Barfot skickade efter skor på postorder men fick svaret att skämt undanbedes! Så säger historien 🙂 Gilla knappen trycks ofta här på bloggen .. 🙂

 32. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 juli – december | Lena i Wales

 33. Pingback: WALES – TYWYN 1, en liten stad vid havet | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s