ST FAGAN´S FRILUFTSMUSEUM 3 och MUGGAR

Hösten har så smått börjat närma sig även Wales. Vi har haft fantastiskt soliga och vackra dagar, men det blir kyligare och kyligare…

DSCN7723

…fast det kommer jag egentligen inte att drabbas av, för imorron åker jag till varmare land. Vart? Ja, det får ni veta på onsdag!!!

DSCN8053

Det var väldigt roligt att bli nominerad i Liebster Award. Mitt mål är att sprida det vackra och intressanta Wales till så många som möjligt. Efter Fotbolls EM fick landet en liten skjuts och många fler vet att Wales finns, men fortfarande är det många som inte vet så mycket om själva landet. Detta Award hoppas jag kan sprida Wales ännu mer.  Att jag sedan fick ”hänga ut” mig kan jag bjuda på. Fast själv måste jag erkänna att jag gärna vill veta lite mer om vem som ligger bakom en blogg jag gillar och följer och jag tror att det är många andra som känner likadant.

St Fagans friluftsmuseum 3

Läs gärna avsnitt 1 och 2 om St Fagan´s!

Rhyd-y-Car Terrace Houses

DSCN9221!

Dessa radhus är enl mitt tycke de mest fascinerande i hela det stora friluftsmuséet.

Denna radhuslänga var byggd ca 1795 för arbetarna vid en järnmalmsgruva nära staden Merthyr Tydfil. Husen bestod av ett rum på bottenvåningen, vilket tjänade som vardagsrum och kök, och ett sovrum på andra våningen.

Idag är de inredda från olika tider, fast skalet är detsamma…

DSCN9222

…inredning från 1805, mycket spartanskt…

DSCN9223

…från 1855, man har fått det lite bättre ekonomiskt och lite prydnadsförmål finns att se…

DSCN9224

…från 1895, livet har bivit lite bekvämare med dyna på bänken och hylla för prydnadssaker över spisen…

DSCN9225

…från 1925, där järnspisen har gjort sitt intrång, vilket förenklade matlagningen och bakningen, spelar och tavlor har kommit upp…

DSCN9226

…från 1955, bekväma sittmöbler och många fler oranament. Spisen har blivit en öppen spis och…

DSCN9227

…i trädgåden på framsidan vid grönsakslanden har man byggt ett extra lite hus innehållande…

DSCN9228

…ett kök med matplats, vilka tidigare fanns i det enda rummet på bottenvåningen…

DSCN9229

…från 1985, TVn har kommit och man äter sin färdiggjorda Fish and Chips i soffan medan man följer TVn.

Ja, visst är det spännande att se utvecklingen och vad som hänt med hemma under dessa 180 år!

Prefab bungalow

DSCN9231

Vi går ytterligare framåt i tiden.

Dessa typ av prefab (monteringsfärdiga) hus kom till största delen till efter 2:a världskriget då det akút behövdes bostäder och väldigt lite pengar fanns. Många av dessa hus ersatte sönderbombade hus. De var byggda som en snabblösning och skulle sedan rivas, vilket oftast inte skede förrän långt senare. Vissa finns kvar än idag.

Bungalow = envånings friliggande hus, villa (ovanliga idag)

Detached house = friliggande tvåvåningshus, villa

Semi detached house = parhus

Terraced house eller townhouse = radhus

Mer från St Fagans kommer senare!

Mina muggar

Att jag tycker om porslin har kanske inte undgått många!

Många tycker om att ha samma porslin framme, t ex samma muggar eller samma kaffekoppar. Jag tycker om att ha olika…

dscn0225

…så jag kan öppna mitt porslinsskåp och själv välja vilken mugg jag vill drick ur just idag och just nu.

Formen på muggarna är ganska lika, men motiven varierar och är ett minne från någon plats jag besökt, Stormont Parlament i Belfast,  Aidensfield, där TV serien spelades in, Stockholm, Nordkap, lavendelodling, kanalresa, Isle of Man m fl.

Dessutom när vänner dyker upp och jag vill bjuda på te eller kaffe, så kan de själva välja vart de vill åka i fantasin med muggen, tex ett besök på Nordkap drar många britter eller ett Stockholmsbesök kanske. Eller om jag vill reta någon lite, så kan han få ett politiskt motiv genom sin Stormontmugg!

Jag är ingen stor shoppare och mannen förundras ibland över detta. Titta i affärer med ointressanta saker i (han menar sådana där det finns inredningsprylar m m och inga intressanta verktyg), det kan du gör, men köper mycket gör du inte, säjer han…

dscn0228

…när jag kom hem från Isle of Man visade jag entusiastiskt upp denna fina mugg. Jaså, äntligen har du köpt något till dig själv, sa mannen. Nej, det har jag inte, så jag. Men muggen då? frågade han. Ja, det är en annan historia, sa jag. Så här var det: min väninna och jag tittade på souvenirmuggar och föll båda för samma typ av mugg. Som en lite påminnelse av vår fina semester köpte jag en till henne och hon köpte en till mig! Alltså hade jag inte köpt något till mig själv, men väl en present till någon annan, fint va, ha,ha!?!?!

Jag önskar er en trevlig weekend!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Historia. Bokmärk permalänken.

71 kommentarer till ST FAGAN´S FRILUFTSMUSEUM 3 och MUGGAR

 1. Jag ser fram emot att höra var du ska åka. 🙂
  Jag gillar dina muggar, jag har också en liten kärlek till muggar och köper gärna med mig muggar när jag är ute och reser.

  Ha en härlig weekend

 2. Kattis skriver:

  Måste erkänna att jag vet väldigt lite om Wales men när jag kikar igenom din blogg så känns det mer och mer som ett land jag vill besöka!😀

  • Lena i Wales skriver:

   Välkommen till min blogg! Jättetrevligt att du hittade hit och välkommen tillbaka. Nya inlägg varje onsdag och lördag.
   Det glädjer mej mycket om jag kan sprida mer kunskap om det vackra Wales.Ett land mycket väl värt ett besök. Croeso! Välkommen!
   Ha en trevlig weekend!

 3. Lanclin skriver:

  Men så spännande att se bostadsinredningarnas utveckling 🙂 Det var ju faktiskt inte jättelänge sen vi fick el, vatten, avlopp och moderniteter som elspis och tvättmaskin. 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, detta radhus är verkligen intressant eftersom storleken på alla hus är lika, fst inredingen så olika p g a vilket år det representerar. Som du säjer är el etc nytt.
   Ha en trevlig helg!

 4. Karin Eklund skriver:

  Så fint med radhuset som berättar historien genom tiderna som har gått. Rätt sällsynt tror jag men sånt borde det finnas mera av, då kan man ju gå från tid till tid på kort tid 🙂
  Jag tycker också om att ha olika muggar och glas så att var och en själv kan välja vad den vill ha. När det blev trend att göra så för ett antal år sedan så sade man här att man dukade på ryska.
  Jag har fortsatt med att duka på ryska men också förstås på annat sätt.
  Önskar dig en trevlig helg och ser framemot att få veta vart du reser på onsdag.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så intressanta hus!
   Jag har aldrig hört talas om uttrycket duka på ryska och visst inte heller att det hade varit populärt för några år sedan. Tänk vad man får lära sig!
   Ha en fin helg!

 5. skåningen skriver:

  Jag tycker om dina muggar!
  SVAR;…Jag tyckte om Baddräkten och den satt bra på!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 6. Tack för att du berättar så mycket intressant om Wales! Det fick mig att resa dit tidigare i höst och det ångrar jag inte. Om du fortsätter på den inslagna vägen kommer säkert fler bloggare att bli nyfikna och resa dit.
  Önskar dig en trevlig semester! Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att jag kan ge sådan inspiration och medverka till en trevlig resa i detta fantastiska land. Hoppas fler får inspiration att komma hit, det är värt en resa!
   Ha en fin helg!

 7. Znogge skriver:

  Jag samlar också på muggar och köper en från varje plats jag besöker. Senaste tillskottet kom från Edinburgh så nu återstår att se var nästa kommer i från… Hoppas det blir en härlig resa till värmen!

  Trevlig helg 😀

 8. åsa i åsele skriver:

  Informationen om hur radhuset förändras genom tiderna å detta fristående hus från andra världskriget var intressant, jag tror att vi måste bevara vår historia för att kommande generationer ska förstå utvecklingen.

  Jag tror Du är på väg till Spanien 🙂

  På min hylla trängs olika koppar å muggar, jag dricker ju kaffe ur kopp å köper gärna udda koppar på loppis 🙂 J vill dricka kaffe ur mugg liksom de flesta andra som blir bjudna på kaffe.

 9. Geddfish skriver:

  Haha, jag har också en del muggar 😉 och olika. Och du var smart där, med väninnan 😀
  Kul att se och läsa om Wales. Har mycket kvar att drömma om, har ju ”bara” varit på Irland.
  Önskar dig en trevlig resa på onsdag och jag tror det blir till lite varmare land!
  Ha de bra ❤

 10. sockenvagenssota skriver:

  Kul att se utvecklingen över tid! Och jag älskar muggar, har massor, olika format, färger och typer 🙂 Ha en fortsatt fin helg!

 11. Kul att se hur livet i radhusen förändrats under århundraden. Det gjorde att jag kom på att jag alltid undrat över en sak – eller rättare sagt två. Du som vet så mycket om vad som tilldrar sig i Storbritannien kanske kan svaren på följande; Varför gillar man inte ”bungalows”?
  Jag tittar ofta på ett engelskt TV-program om att ”Flytta till landet” där folk absolut inte vill ha det, beroende på att dom inte vill ha sovrum på markplanet!? Varför?
  Sen undrar jag över varför folk har en, eller gärna flera, soffor i vardagsrummet men näsan aldrig något soffbord framför. Ibland har dom nåt litet bord som står mellan hörnsoffor eller bredvid soffor men ytterst sällan ett bord framför – som vi nordbor alltid har!
  Vore jättekul att höra om det finns någon annan förklaring än den att det är en ren vanesak. Att man ”alltid” haft så, är naturligtvis en förklaring – men även dom mest konservativa bör väl ha rest och sett hur det ser ut i andra länder. *fniss*
  KRAM
  och TREVLIG HELG
  Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Alltid trevligt med frågor!
   Sova ska man göra på andra våningen, inget annat, så har man alltid gjort och så vill man fortsätta att göra! Vi ändrar inte på saker så där hur som helst. inte här! Många britter tittar sig inte runt hur andra gör och är oftast inte speciellt intresserade, fast naturligtvis gäller det inte alla, men annorlunda mot svenskar som gärna tar in intryck och ändrar.
   Soffbord är det väldigt få som har, istället har man små satsbord som man sätter ut efter behov. I början tyckte jag också att det var lite konstigt, men nu tycker jag att det är bra. Ett bord i mitten tar upp så mycket plats.
   Om du söker under kategorier till höger på bloggen hittar du ”Hus och boende” , där tar jag bl a upp detta.
   Ha det bra!

 12. Märtha skriver:

  Muggar… Samlingsobjekt för många, men inte för mig. Visserligen dricker vi vårt dagliga te ur mugg, men annars vill jag ha koppar med fat. Det är säkrare för bordduken (även om jag inte har fina dukar, precis). Skänkte bort de flesta av mina muggar till lärarrummet när jag blev pensionerad. Dessutom finns ju här i Finland muggar med de berömda muminfigurerna, och när en ny mugg kommer kan det nästan bli hysteri:”Jag måste få den!” Visade ju en kaffekopp i ett inlägg, kanske det skulle kunna bli en serie… Och – vi sover en trappa upp! Första gången i mitt liv. Ha det bra i värmen!

 13. Daniel skriver:

  Gillar verkligen din blogg! Så intressant att läsa om hur andra har det i andra länder

 14. Steel city anna skriver:

  Jättekul att få se radhusen och följa utvecklingen. Känner igen mej, vi bor i ett gammalt hus. Också roligt att se prefab-husen, vi har ett litet område sådana nära Ecclesfield utanför Sheffield, och ett tag åkte jag ofta förbi dem med bussen och undrade alltid hur de kom sej att de stod där. De skiljer sej verkligen i stilen från andra hus.

  Ha så trevligt vart du nu reser!

 15. gunnardeckare skriver:

  Även om det blir mycket Italien så har jag inte lagt ner tanken på en resa till Wales. Det verkar väldigt mysigt!

 16. Gunilla skriver:

  Som vi saknar serien från Aidensfield. Synd att man inte visar den igen.

  Vi har också olika temuggar. De har också olika motiv och är inköpta på olika håll. Ett par köpte vi på Cypern och de var så fina. Men min mugg har blivit lite slagen i kanten. Synd för jag gillade den. Den visade att jag är jungfru.

  Kram/Gilla

 17. Sussi skriver:

  Hej. Vad kul att du hittade in till mig 🙂
  Vad spännande med en resa till en varmare plats. Visst blir man lite nyfiken 🙂
  Jag har ganska många te/kaffemuggar här hemma med helt olika motiv, färger och mönster. Det enda som är samma är storleken. Indiska har en hel del att välja mellan..
  Ha det så bra

 18. wiolettan skriver:

  Inredning ifrån 1805, såna rum tycker jag om att kolla in. Så intressant att se hur folk levde och hade det förr. 1985, som sista, så roligt att se skillnader under dessa många årtionden, hur det har förändrats. Att få följa det så där bildmässigt, det tackar jag för.
  Där lurade du allt din man, nej du hade inte köpt något till dig själv.
  Rolig idé med muggarna. Jag är tvärt emot, dukar alltid med likadana kaffekoppar.
  Spännande att höra vart din resa går. Här har vi det ruggigt och regnigt, inte alls så skönt väder.
  Fortsatt trevlig helg.
  Varm kram till dig.

 19. Kattis skriver:

  Tack själv för besöket och lär nog säga att det är rätt lika för mig, får jag välja fritt så är det ett glas vin som vinner!☺

  Hoppas du har en riktigt trevlig helg!

 20. Barbro S skriver:

  Ja, verkligen intressant att se utvecklingen i huset. Jag är en både ochare vad gäller muggar, köper gärna med mig udda från olika platser men har också en servis :). Jag kan se en från Aidensfield i din samling, har sett hela serien och njutit av den för några år sen. Så kul att platsen finns i verkligheten. Så skönt för dig att få åka till värmen, gissar på Spanien :)?

 21. mysigast att duka med olika… fina kannor som hänger.

 22. Först och främst, så tyckte jag det var intressant att läsa ditt förra inlägg, läsa lite mera om dig, var så roligt!
  Intressant det där om porslinmuggarna. Själv använder jag en morgonmugg en annan eftermiddagsmugg och en tredje kvällstemugg. Vi har våra jånor.
  Trevligt helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att du gillade att få reda på lite mer om personen bakom bloggen. Jag känner likadant för många bloggar jag läser, vem är bakom?
   Intressant hur man tänker ang muggar. -vi gör så olika.
   Ha det bra!

 23. Det är alltid kul att se hur samma sak ändras med tiden. Det där var väldigt bra gjort!

  Och temuggar, det är kul det!

 24. Anita skriver:

  Och nu befinner du dig i ett varmare land. Kan det vara Spanien kanske? Jag får vänta och se tills på onsdag. Vilken rolig idé att kunna följa utvecklingen under 180 år på det sättet. Ett verkligt intressant inlägg. Snygg muggsamling har du, det syns att du gillar blått även om det finns lite andra färger också. Inte visste jag att Aidensfield fanns på riktigt. Jag har aldrig sett den serien men den går nu på en kanal som sänder gamla serier.

  Ha det så bra i värmen!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Gissningen var mycket bra!!
   Kul att du gillade radhusen och dess historia. Själv älskar jag dessa hus som säjer så mycket.
   Ja, blått går ständigt igenom mitt liv,hur jag än gör,hi,hi!!!
   Byn finns med har ett annat namn. Väldigt trevligt och vackert där.
   Ha det bra!

 25. Ditte skriver:

  Jag är så glad över att få läsa och lära mig mer om Wales och tar till mig det jag kan. Dock har ett besök där ännu inte blivit av. Men det kommer.
  Vet ju att jag skulle tillbringa en del tid på St. Fagan´s friluttsmuseum.
  Vad gäller din/era muggar jänner jag igen mig. Har många udda och det är roligt att välja en mugg och minnas var den är köpt.
  Kul att ni gav varandra en present, en fint minne och praktiskt.
  Vad gäller din resa tror jag den går söderut till ett land som börjar med S.
  Får se om jag har rätt.
  Trevlig resa!

 26. Ditte skriver:

  Glömde! Visst är det roligt att få veta lite mer om personerna bakom en blogg man följer.
  Ser också att jag inte sett tangenterna i solen utan det blev många fel.
  Känner igen mig ska det vara.
  Och friluftsmuseum!
  (Har nu satt mig inne….)

 27. Eva Trillian skriver:

  Muggar kan man inte ha för många! 🙂 … eller för stora 😉
  Önskar dig bra dagar i landet som börjar på S 🙂 ser fram emot bilder därifrån!

 28. Kajsa skriver:

  Grattis till din nominering, den var ju fin att få och du kan ju verkligen göra Wales intressant.

  Kram Kajsa

 29. Inger skriver:

  Grattis till din award! Visst är det roligt att få en bild av personen som ligger bakom en blogg.
  Kram

 30. Min vilda gissning är att du är i Spanien. 🙂
  Kram från Bosse som också är svag för muggar.

 31. Tina skriver:

  Hej Lena! Jag skrattar gott, vi kan ta varandra i hand, inte blev det någon stor-shoppare, av mig, heller! 🙂

 32. bia skriver:

  Alltid intressant att se hur de hade det förr 😉
  Fina muggar !
  Kram bia

 33. Tove Olberg skriver:

  Här sitter jag med kaffe i en Höganäsmugg och ”koser meg” som det heter på norsk; myser och har du kommit til inlägg 2 räknat från ditt senaste. Nu är tid avsatt till bloggbesök hos dig då jag har mycket att ta igen 🙂 Du skriver så härligt blandat med inslag av det historiska och det dagliga. Historiska bosättningen är intressant att se och tänka att tiden är mycket föränderlig – har varit och är! En god ambassadör är du!

 34. Gilla skriver:

  Jag kommer ihåg att du har skrivit om att du gillar muggar. Det gör vi också. På morgonen dricker vi te i varsin mönstrad mugg. En sort är köpt på Cypern med bilder på är mönstrad i stjärntecken. En annan har mönster i rött för mig och i blått för honom. Så har vi köpt varsin mugg på Sofiero. De är supervackra och har vackra rosor på. De har vi inte haft mage att använda än. Trots att vi har fina bordsunderlägg med nästan samma rosor på. Och matchande servetter också.

  När du visade de gamla husen fick jag en känsla av gamla tiders statarlängor här.

  Jag har inte kommenterat så mycket på ett tag, för min dator ville inte med mig. så jag fick kontakta leverantören och få hjälp. Som du ser, så är det avklarat.

  Kram/Gilla

 35. Pingback: ST FAGANS friluftsmuseum 4 – SPANIEN, Marbella strandpromenad | Lena i Wales

 36. Pingback: RUNDRESA I WALES 8 dagar 2019 | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s