MONMOUTH 15 – Nelson Museum och GIBRALTAR 1 – Nelson

En av utflykterna jag gör som guide för svenska grupper i Torremolinos går till Gibraltar och om detta kommer efter inlägget om Wales.

Idag hör inlägget från Wales ihop med inlägget om Gibraltar genom en och samma person, Nelson. Hur detta hänger ihop får ni veta nedan!

Wales

Monmouth 15 – Nelson Museum

Photo2976

I Monmouth finns ett stadsmuseum med en avdelning tillägnat Nelson. Vad har han då egentligen med staden att göra? Ja, egentligen inget. Han har varit på besök minst en gång, men det har han ju varit i många städer. Nej, grunden till musèet finns i Lady Llangattocks Nelson samling. Lady Llangattock var mor till Charles Rolls, en av grundarna av Rolls Royce…

Photo5347

…Lady Llangattock började samla Nelson souvenirer och hade dem i sin herrgård utanför staden. Hon testamenterade hela samlingen till staden tillsammans med ett hus att visa upp dem i. Eftersom museet tillhör den walesiska staten är det gratis entré.

Inne i muséet finns en permanent Nelsonavdelning och samt olika utställningar med lokal anknytning…

Photo5342

…Horatio Nelson föddes 1758 i England och dog 1805 vid Trafalgar.

Om honom har det skrivits hyllmeter efter hyllmeter med mer eller mindre trovärdiga berättelser.

Han gick till sjöss som vanlig sjöman redan som 13-åring, men började strax sin officersträning. Redan tidigt upptäckte han att han led av sjösjuka, något som lär ha förföljt honom för resten av livet. Vid 20 års ålder hade  han blivit kapten. Under en expedition till Mellanamerika drabbades han av feber och skickades hem till England. Men efter några år var han tillbaka till havs igen. Han åkte också på en språkresa till Frankrike och det var där hans motvilja mot allt franskt började…

Photo5343

…Han åkte vidare till Västindien och gifte sig också med Fanny Nesbit. I slutet av 1700-talet tjänstgjorde han i Medelhavet. Vid ett besök i Neapel,  i samband med ett uppror han hjälpte till att slå ner, träffade han för första gången Emma Hamilton. Mer om henne senare.

Under denna period förlorade han också synen på höger öga. 1797 tillintetgjorde den brittiska flottan en spansk-fransk flotta vid Portugal. Nelson blev nationalhjälte och utnämndes till kontraamiral. Samma år tvingades han amputera höger arm…

Photo5345

…1798 kom ett av brittiska historias största slag, Slaget vid Nilen, där en fransk flottstyrka anfölls och tillintetgjordes av britterna  under Nelsons kommando. Efter sin stora triumf återvänder han till Neapel och inledd den omtalade kärleksaffären med Emma Hamilton. Hon hade varit dansös  och modell och blev så småningom societetsdam. Emma var känd i London för sitt vidlyftiga liv och levene med olika älskare. Titeln Lady fick hon genom att gifta sig med med en f d älskares morbror, Sir William Hamilton, som var brittiskt sändebud i Neapel. När Nelson kom tillbaka till Neapel efter Slaget vid Nilen blev hon hans älskarinna. I sitt hem skötte hon om den nu enögde och enarmade Nelson. Året efter kallas hennes make hem från Neapel och Nelson, Emma och maken åker alla tre tillsammans genom Europa till Storbritannien. Året efter föds Nelsons och Emmas dotter Horatia. Fram till hennes makes död 1803  levde de alla tre vuxna och dottern tillsammans och reste också mycket ihop. Nelson efterlämnade vid sin död en stor årlig summa till Emma, men  p g a slösaktighet satte hon sig i stora skulder, tvingades fly sina fordringsägare och dog 1815 utfattig och kraftigt alkoholiserad i Frankrike.

Tillbaka till Nelson. 1801 blev han viceamiral och skickades till Östersjön. Uppdraget var att förhindra det neutrala Danmark att överlämna sin flotta till Napoleons Frankrike. Slaget vid Köpenhamn inleddes och stora delar av danska flottan förstördes.

Nelson återvänder till Storbritannien, utnämn till Viscount och får befäl över Medelhavet. 21 oktober 1805 äger ett våldsamt sjöslag rum, Slaget vid Trafalgar. Nelson utplånar så gott som totalt den fransk-spanska flottan, men han blir dödligt sårad och stupade på sitt fartyg Victory. När han låg för döden och fick vet att 18 fientliga skepp get upp i striden. Lär han ha sagt:”Thank God, I have done my duty” Tack gode gud, jag har gjort min plikt.

Nelsons kropp skulle nu tillbaka till Storbritannien och för att bevara honom så gott som möjligt la man honom i rom (ev gin),  det säjs att när fartyget anlände hem var tunnan tom, men det drällde av fulla sjömän! Ja, det går många historier om detta.

Nelson är begravd i St Paul`s Cathedral i London.

Var ligger Trafalgar? Svaret kommer nedan i inlägget om Gibraltar!

Gibraltar

Gibraltar, denna brittiska koloni längst söder ut i Spanien. På andra sidan om Medelhavet har vi Marocko i Afrika. Ett mycket strategiskt läge vid inloppet till Medelhavet.

Apartment2014 036 Photo5882

Varför är den då brittisk?

I samband med det spanska tronföljdskriget i början av 1700-talet passade Nederländerna på att försöka göra sig fria från sitt spanska styre och fick då hjälp av England. Följden för Gibraltarklippan blev att den kom att tillfalla britterna 1704 och har sedan dess varit brittisk. Detta har naturligtvis varit mycket omdiskuterat och man kan lätt säja att det inte är populärt från spansk sida. I stort sett hela tiden har de försökt göra det svårt för britterna, bl a genom rigorösa tullkontroller, vilket de har sin fulla rätt att göra, när man lämnar Gibraltar och åker tillbaka in i Spanien. Detta har till följd att turisterna idag oftast parkerar i Spanien och sedan promenerar över gränsen, där passen visas upp. Under Franco-tiden var gränsen stängd under många år, vilket gjorde det svårt för många spanjorer som jobbar där. Fortfarande idag är det 1000-tals spanjorer som dagligen går över gränsen till sina arbeten i Gibraltar…

dscn0469

 

…strax utanför Gibraltar ligger Trafalgar, där Nelson dödades i Slaget vid Trafalgar 1805. Torget Trafalgar Square i London är alltså bara ett minnesmärke av vad som hände utanför Gibraltar.

Nelsons kropp fördes ju tillbaka till England, men många sjömän…

dscn0468

…begraves på i Gibraltar och här finns också en speciell kyrkogård för offren av slaget. Liten, men mycket vacker!

Så på så sätt fick jag ihop Monmouth med Gibraltar!

Ha en trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Monmouth, Spanien. Bokmärk permalänken.

54 kommentarer till MONMOUTH 15 – Nelson Museum och GIBRALTAR 1 – Nelson

 1. åsa i åsele skriver:

  Min syster med familj var till Spanien nu i höst, då besökte de Gibraltar å tittade på apor.

 2. Tove Olberg skriver:

  Nelsons trådar spinner du galant genom hela inlägget, spännande att följa och få ihop ändarna och ett skratt då jag läser om tunnan som var tom förutom Nelson då, historier spinner också!
  Trevlig helg!

 3. gunnardeckare skriver:

  Intressant om Nelson. En person som man vet vem det är men aldrig efterforskat mera.

 4. Lisbeth Rosén skriver:

  Go morron du härliga! Du är het otrolig att kunna forska fram historien och dessutom göra den intressant! Kram från ett snöigt Ulricehamn

 5. FREEDOMtravel skriver:

  Intressant att läsa historien om Gibraltar! Jag hade dålig koll faktiskt. När man reser lär man sig, men vi har inte varit där …

 6. Christina skriver:

  Spännande läsning! Tackar för fin guidning på denna virtuella resa 🙂
  Kram och fin helg!

 7. Sussi skriver:

  Vi tänkte åka över till Gibraltar sist jag hade chansen men tyvärr blev det inte så. Ångrar mig nu i efterhand..

 8. Inger skriver:

  Besökte Gibraltar för några år sedan, åkte bil dit och hade inga problem. En fin upplevelse.

 9. Marit skriver:

  Jeg er veldig glad i historie, og Nelson har jeg lest mye om 🙂

  God helg!

 10. Anita skriver:

  Mycket intressant och trevlig läsning! Ha det gott!

 11. Tina skriver:

  Hej sötnos, tack för morgonstund med kaffe och intressant läsning, så pass att jag var tvungen att fortsätta med horatia och hennes liv med 10 barn och vad som hände henne när hon flydde tillbaka till England efter mammans död. Jösses vad allmän bildningen stiger tack vare sin blogg!
  Kram

 12. Tina skriver:

  Din blogg ska det stå

 13. steel city anna skriver:

  Tank att Nelson var del av en stjarnfamilj redan pa den tiden. De var frisinnade verkar det som 🙂 intressant lasning!

 14. wiolettan skriver:

  Intressant att läsa om Nelson. Tänk bara en så´n sak som att lida av sjösjuka och ändå bli kapten, det stämmer inget vidare kan tyckas. Strongt gjort, för sjösjuka är inte att leka med, jag har råkat ut för det många gånger, behöver inte blåsa mycket. Tänk då på de stora haven, vilken pärs. Ändå, bli nationalhjälte, amputera en arm och förlora synen på ett öga. Kan tänka mig att han har varit med om mycket. Han blev ju inte ens 50 år.
  ”Drällde av fulla sjömän”, undrar om jag ska tro på det?
  Tråkigt slut för hans Emma.
  Gibraltar, dit skulle jag vilja åka.
  Du fick ihop det mycket bra.
  Kram till dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag klarar inte heller av sjön, så stannar gärna på land.
   Den mannen var med om mer än de flesta, vilket liv!
   Det med sjömännen och alkoholen kan var sant, men kan också vara en skröna, men i alla fall en bra historia.
   Gibraltar är verkligen vänt ett besök!
   Sköt om dej!

 15. Intressant läsning! Visste i stort sett ingenting om Nelson men nu kom det kött på benen, Jag har faktiskt besökt Gibraltar men kommer nästan bara ihåg aporna.
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror att många som du har hört talas om Nelson och det är allt, men han var verkligen en intressant man och tänk vad han upplevt under sitt korta liv!!!
   Dags för ett nytt Gibraltarbesök!
   Ha det bra!

 16. Anita skriver:

  Nu fick jag reda på mycket om Nelson som jag inte visste förut, egentligen kände jag bara till slaget vid Trafalgar. Och du fick verkligen ihop en snygg koppling mellan Gibraltar och Monmouth. Och på tal om Monmouth så tänkte jag på dig härom dagen när jag tittade på Escape to the Country och ett av husen dom tittade på låg i utkanten av Monmouth.

  Ha det gott i soliga Spanien. Själv har jag varit på julmarknad 🙂
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Alla känner till Nelson, men jag tror att de flesta vet ganska lite om honom.
   Vad kul att du sett Monmouths omgivningar på TV, det är så vackert!
   Oj, julmarknad redan!
   Jag har ledigt idag och tänker koppla av med en väninna som är på besök.
   Ha det bra!

 17. Christine - 29° skriver:

  Mycket intressant. Nu har jag verkligen lärt mig mer om Nelson. 🙂

 18. GladiGrönt skriver:

  Vilket liv, den här Nelson! Jag har också hört om konserveringen i sprit. trevlig kväll/Monica

 19. Barbro S skriver:

  Roligt och intressant om en så känd person, men ändå så lite man vet. Var tog Fanny vägen förresten, hans fru? Bra med samlare, dessutom rika sådana som kan lämna till eftervärlden :). Knepigt med Gibraltar, tycker nästan Spanien borde få tillbaka det, fast jag vet nog alldeles för lite egentligen :).

  • Lena i Wales skriver:

   Tror fallet är samma för många, alla känner till Nelson, men vet väldigt lite om honom och hans liv och död.
   Vet väldigt lite om hans fru, måste ta reda på lite mer.
   Spanien vill ha tillbaka Gibraltar, men 1967 var det en omröstning på Gibraltar om att stanna i UK eller tillhöra Spanien, 99,6% av befolkningen där vill stanna i UK. Nu får vi se vad de säjer efter Brexit!
   Ha det bra!

 20. Ditte skriver:

  Tack för fin och spännande läsning. En del om Nelson kände jag till men nu vet jag mycket mer. Och roligt med sambandet till Monmouth. Historia är jag väldigt förtjust i!
  Gibraltar har jag besökt en gång och vid nästa besök hade jag glömt våra pass så vi fick vända. Då blev det Granada i stället och det gick också bra.

  • Lena i Wales skriver:

   Tror det är så för många, man vet en del, men inte så mycket om Nelson.
   Vi älskar ju historia båda två, så tänkte detta skulle intressera dej.
   Nästa gång får du ta passet med!
   Ha det bra!

 21. wiolettan skriver:

  Läste en gång till om Nelson och Gibraltar, du skriver så att det blir mycket intressant.
  Önskar dig en trevlig vecka.
  Varm kram!

 22. Steve skriver:

  Det är en sällsam historia du skapat av mixen Monmouth – Gibraltar. Intressant och lärorikt. Jag som trodde att jag visste det mesta om Nelson, men se det gjorde jag inte.

 23. Lotten skriver:

  Tack för ett intressant inlägg. Inte visste man mycket om Nelson tidigare och inte heller var Trafalgar låg. Härligt att man lärt sig något även denna dag!

 24. Gilla skriver:

  Vi har varit i Puerto de la Cruz på Teneriffa ett flertal gånger. Om jag inte misstar mig så blev Lord Nelson skadad vid ett slag utanför Teneriffa och blev av med sin ena arm där.
  Det finns ett museum i Puerto, där man kan se detta. Men det var många år sen vi såg det. Så jag kommer inte riktigt ihåg, hur allt gick till. Men jag kommer ihåg tavlor på väggarna, som föreställde hans fartyg.

  Kram/Gilla

 25. Pingback: MONMOUTH 16 – Nelson Garden och GIBRALTAR 2 | Lena i Wales

 26. Intressant som vanligt att titta in här. Det verkar inte gå någon nöd på dig i Spanien.
  Kram från ett hösruskigt Ystad

 27. Pingback: KÄNDA WALESARE – LAWRENCE OF ARABIA och GIBRALTAR 3 | Lena i Wales

 28. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 juli – december | Lena i Wales

 29. Pingback: WALES – MONMOUTH 25, BIBLIOTEKET och fler PALLAR | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s