PUBAR OCH PUBLIV 3 och SVERIGE 2

Jag är fortfarande kvar i Sverige hos familjen. Mer om detta efter inlägget från Wales.

Först lite från Wales. Läs gärna Pubar och Publiv 1 och del 2 nedan.

Pubar och publiv 3

Kvinnor och barn

Photo3713

Barn var länge ej tillåtna på pubar. Då var pubarna bara ett ställe att dricka på, inte äta i. Idag vill många få in familjer som äter för att helt enkelt få ekonomin att gå ihop. Man tjänar ofta mer på mat än på öl.
Laglig sett kan barn komma in på pubar idag, men naturligtvis inte dricka alkohol.
Däremot kan den enskilda puben ha sina egna regler.
Det finns dock fortfarande pubar där man inte vill ha in barn p g a att man inte vill ha skrik och springande omkring, utan en lugn miljö för vuxna.
Vissa pubar har också regler att barn inte får vistas i barområdet.
Hur är det då med kvinnor på puben?…

DSCN8374
…läste en gång på en gammal pub en skylt där det stod: ”Dogs welcome, no women”. Detta var naturligtvis menat som ett skämt, om än dåligt.
Tidigare kunde landlorden själv välja om han ville ha kvinnor i puben eller inte, men detta är inte lagligt idag. Länge var det ju också så att puben av tradition var männens plats, inget för anständiga kvinnor i alla fall!…

DSCF4833
…idag är läget annorlunda och det är lika naturligt för kvinnor som för män att besöka en pub. Däremot ansågs det länge inte kvinnligt att beställa in en pint, utan istället serverades kvinnor ½ pint. Det ansågs inte heller manligt att dricka ½ pint, män ska vara män och dricka en hel pint! Skulle gärna vilja skriva att detta är borta idag, men lägger till en klausul att det är på väg bort! Fortfarande är det stor chans om en man och en kvinna sitter vid ett bord och har beställt en pint och ½ pint vid disken och om sedan drycken serveras vid bordet, att pinten ställs framför mannen och ½pinten framför kvinnan! Det är sånt man får leva med!!!!!

Drink and drive

Photo2414

Något som svenskar verkar vara fixerade vid är promillegränser!
Tror inte att det är många i UK som vet vilken promillegräns man har här! Dock skiljer de sig mellan de olika länderna, Skottland t ex har lägre gräns än de övriga. Och egentligen har det ju heller ingen betydelse, det är ju bara siffror. Vad som är av betydelse är hur mycket man kan dricka för att kunna köra lagligt och det vet de flesta. Om man sedan bryr sig om det är en annan fråga! I Wales kan en vuxen man dricka ca 1½ pint och en kvinna ca ett glas vin…

Mar_55

…då börjar svensken naturligtvis direkt komma in på nästa favoritämne, alkoholstyrka och sedan direkt glasets storlek. Också konstiga frågor för de allra flesta. För det mesta har procenten ingen betydelse, det är smaken som är viktigast. Inte som för svensken att det måste vara så många procent som möjligt för att ge bäst valuta för pengarna. Vanligtvis ligger ölen på ca mellanölstyrka. Men om någon av någon konstig anledning skulle vilja ha reda på alkoholstyrkan, så kan man säkert få reda på den av landlorden.
Ungdomen av idag är ganska bra på att inte dricka för mycket och sedan köra, men den äldre generationen (min generation) är betydligt sämre på det. I deras ungdom brydde sig ingen. De är fortfarande vana vid att helt enkelt inte tänka i dessa banor eller vet det men töjer lite på gränserna. Så om några år tror jag att drinking och driving blir ett mindre problem.
Hur många pubar tror ni att det finns i UK?

Svaret kommer senare!

Fortsättning om Pubar och Publiv blir det senare!

Sverige

Idag beger vi oss med tåg…

DSCF9584

från…

DSCF9480

…till!

May_1620

…kanske blir det en räkmacka på vägen eller innan vi åker! Man kan ju alltid hoppas!

Eftersom jag ägnar mig helt åt familjen och framför allt åt barnbarnen hinner jag inte svara på era kommentarer direkt, men det kommer senare!

Ha det bra tills nästa inlägg på lördag!

Det här inlägget postades i Pubar o publiv, Sverige. Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till PUBAR OCH PUBLIV 3 och SVERIGE 2

 1. Tomtan skriver:

  HA de så gott i Hemlandet!

 2. åsa i åsele skriver:

  Märkliga regler,
  både gällande servering av mängd öl till man/kvinna
  och promille/köra bil efter man druckit alkohol,
  för mig är det självklart att inte köra bil ifall jag druckit alkohol å då oavsedd alkoholstyrka.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är så mycket här i UK som inte är som i Sverige, vi svenskar tycker britterna beter sig lite konstigt ibland och britterna tycker att svenskarna beter sig lite konstigt, ganska ofta, hi,hi!!! Traditioner och historia betyder så mycket.
   Ha det bra!

 3. Comsi Comsa skriver:

  Må så gott!

  Kram 💞

 4. Marina skriver:

  De yngre är faktiskt bättre på det där att inte bry sig så mycket om promillegränsen, utan det är smaken som är viktigast. Det är bara att inse att vår generation som är uppväxt med att beställa ”En stor stark” tillhör dinosaurietiden 😉

 5. Franska Fikon skriver:

  Visst blir man litet trött över skillnaden på hur kvinnor och män behandlas… Välkommen till Sverige, det ser ut som om du ska till huvudstaden – ha det så gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Javisst kan man bli trött, men jag är lite för gammal för att sparka hårt, trots att jag är vig, hi,hi!!!!
   Har precis kommit hem till Wales från ett vitt Stockholm, underbart!!!!

 6. torrebloggen skriver:

  Tack för mycket intressant läsning igen om pubar och publiv!
  Ha det så bra nu här hemma i Sverige!
  Kram!

 7. Inger skriver:

  Den räkmackan skulle sitta fint!
  Kram

 8. Ylva skriver:

  Det var nog ett misstag men när min ena kompis beställde ett normalstort glas vin och min andra ett stort på en pub i London fick de ungefär lika mycket… Själv lärde jag mig att jag inte tycker om cidern No brainer. Vilken tjusig och generös räkmacka! Ha det gott!

 9. Marit Sønstebø skriver:

  Rekesmørbrødet så herlig ut!

  Promillegrensene i Sverige og Norge er helt like, altså, 0,2 %
  Jeg synes uansett at en ikke skal sette seg bak et ratt når en har drukket, grenser eller ikke 😉

  Ha en fortsatt fin dag!

 10. Geddfish skriver:

  Mycket intressant att läsa om pubar och olika regler, för visst stämmer det, hur man ser på detta fenomen i de olika länderna! Tror också att ungdomen överlag är mer medvetna.
  Ha det så gott 😀 Jag är inte så haj på att vandra runt i Blogglandia för tillfället. Ibland är det för mycket runt ikring 😀

  • Lena i Wales skriver:

   Det är så olika hur man ser på saker beroende på var man kommer ifrån, ibland frusterande, ibland en tjusning.
   Just i detta ämne är de nog klokare än i var och kanske är.
   Kul att du tittar in, trots annat som kallar. Det glädjer mej att få dina kommentarer!

 11. Steel city anna skriver:

  Nu är det nästan svårt som kvinna att beställa half pints tycker jag. Vad är det för trams, säger folk. Jag gillar mina half pints 🙂

 12. Tina skriver:

  Den räksmörgåsen…! Ha de bäst, i Sverige! Nu drar jag till barnbarn i Jämtland! ❤ Trevlig Helg!

 13. Christine - 29° skriver:

  Vilka skillnader, tur att saker förändras. Hoppas du har det bra i Sverige. 🙂

 14. Anita skriver:

  Intressant läsning om pubarna. Så du är kvar i Sverige och umgås med dina nära och kära. Det låter mysigt. Hoppas du får njuta av flera räkmackor. Ha nu en fortsatt skön vistelse i norden innan det bär av hemåt mot Wales igen.

 15. Helt säker ska du inte vara. De kan ha förändrat kanelbullen på flera sätt under dessa två år som gått. Bytt ut ingredienser. Lagt dit juldekorer. 🙂
  Synd du missar svensk Lucia. Hoppas slutet på ditt besök också blev till belåtenhet.
  Decemberkram Bosse

  • Lena i Wales skriver:

   Jag fick mej en riktig kanelbulle eller kanske det var flera, minnet är inte riktigt pålitligt när det gäller att räkna kanelbullar, hi,hi!!!
   Hade en fantastisk tid i Sverige och imorron berättar jag om Lucia i Wales.
   Ha en fin kväll!

 16. iamittilivet skriver:

  Bra att de unga är medvetna om att inte köra när de druckit, men hur är det med drickandet egentligen? Ofta hör man att det dricks, eller rättare sagt sups, mycket i England. Och nu kom jag på att det kanske inte gäller Wales och Skottland….ibland är det lite svårt att skilja på länderna och samlingen UK….
  Härligt att du hade fina dagar i Sverige!

  • Lena i Wales skriver:

   Det dricks mycket här, men kanske inte bara supande utan konstant drickande, sedan finns det de som super också, men mer vanligt drickande. Det finns också många som har alkoholproblem här, fast de syns inte så mycket som i Sverige. De sitter på pubar istället för på parkbänkar.
   Jag kan inte statistiken mellan de olika länderna Wales, Skottand, Nordirland och England, men Nordirland och Skottland skulle jag tro ligger i topp. Skottland p g a att många dricker whisky och Nordirland har en stor tradition av mycket drickande. En väninna i Nordirland sa en gång, att om det fanns OS i drickande skulle Irland vinna med stor marginal. .

 17. Ping: ÅRSKRÖNIKA 2016 juli – december | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s