WALES – PUBAR OCH PUBLIV 5 och SPANIEN, TAPAS 1

Jag är fortfarande kvar i Spanien…

dscn1414

…och en ny papegojblomma håller på att spricka ut i min kruka och…

dscn1216

…apelsinträden ger frukt (mycket lämpligt för en citrusintolerant som jag är)!

Det var någon som frågade när solen går upp och ner och hur temperaturen är här i södra Spanien vid den här tiden på året. Det blir mörkt runt kl 19 på kvällen och ljust runt kl 8 på morgonen. Temperaturen kan variera mycket i januari. Den sista veckan har vi haft sol och drygt 20 grader på terrassen, lite blåsigt ibland, men igår var det 25 grader på terrassen och för varmt att sitta i solen, enl vad jag tycker. Idag säjs att vädret ska slå om och bli kallare, omkring 14 grader och det kan även komma regn. Så  idag kanske jag sitter inomhus och tittar på en regn som faller. Som sagt, det kan vara lite olika väder under denna månad. Jag rekommenderar inte att bara komma hit för en vecka och vänta sig sol, men normalt under två veckor får man några soldagar eller hela tiden sol!

dscn1411

Denna bild är tagen från terrassen igår morse strax innan kl 8. I verkligheten ser man Medelhavet tydligt och likaså konturerna av bergen i Afrika på andra sidan.

Åker man bara knappt en timma upp i bergen kan det bli både minusgrader och snö. I norra Spanien är det, enl vår trädgårdsmästare, förespått bortemot en meter snö! När jag berättade för honom att jag haft kontakt med en vän i norra Sverige och de hade minus 30 grader skakade han på huvudet och sa burrr!! Vi hade alltså en skillnad på 50 grader mellan oss! Det är egentligen bara denna kustremsa av ca 20 mil på hela Europas fastland som har detta behagliga vinterklimat. Så det är kanske inte så konstigt att många dras hit vid denna årstid.

Nu lite från Wales följt av mer från Spanien.

Wales

Pubar och publiv 5

TV serier

I de flesta brittiska TV-serier så är puben en samlingspunkt, där man träffas, pratar, dricker, skrattar, grälar, slåss, firar m m.
Så även i s k såpoperor, vilket jag inte vill kalla dem eftersom detta har en dålig klang av dålig kvalité, vilket jag inte tycker alltid är fallet.
I t ex Coronation Street, som jag vet har visats i Sverige för länge sedan, är fokuseringen på The Rovers Return och det är där det mesta händer.
I East Enders, om jag inte tror gått i Sverige, händer mycket i The Queen Victoria…

PUBAR OCH PUBLIV 8 TV-serier
…i Heartbeat (Tillbaka till Aidensfireld) samlas man i puben Aidensfields Arms och gör upp planer och det är också där avsnittet också slutar, när allt gått snett eller blivit uppklarat.
I Emmerdale (Hem till gården) cirkulerar mycket runt puben The Woolpack. Denna serie tror går fortfarande i Sverige, även om man är ca två år efter oss. Denna serie vet jag mycket om eftersom jag följer den!
Även i många brittiska filmer förekommer en pub i storyn. Tänk efter får ni se!

Spanien

Tapas 1

DSCF0280

…tapas har nästan blivit ett svenskt ord och populärt att äta långt utanför Spaniens gränser. Ordet tapa betyder egentligen lock. Det säjs att man förr i tiden hade problem med flugor i vinet och helt enkelt tog ett lite fat med lite ost, skinka och andra smårätter och satte som lock över vinglaset eller en liten bit bröd med pålägg på…

dscn5758

…patatas bravas, friterade potatisbitar med en stark sås. Såserna kan variera mycket från bar till bar och från ort till ort. Här med en typ majonnässås med vitlök och…

dscn1316

…eller som här till vänster där såsen är en chilikryddad tomatsås. Till höger är en mycket vanlig tapas, en gryta av något slag, i detta fall en kycklingcurrygryta…

dscn1284

…vanligt är också Ensaladilla Rusa, en majonnäsblandning med potatis, morötter, tonfisk och ägg…

DSCN5596

…en av mina favoriter är habas = limabönor. Är ganska svårt att få tag på som tapas, men hittar man det är det bara så gott. En slags gröna bönor kokade och sedan lite olja ringlat över. Bredvid bönorna är en liten sallad gjord på krabba och andra skaldjur, som en liten skaldjurscocktail…

DSCN5649

…ett litet fat med musslor…

DSCN5694

…salmorejo är underbart god och krämig, konsistensen är liknande majonnäs, men inte alls fet, utan bara mjuk och len. Grunden är den spanska kalla tomatsoppan gazpacho, men här har man också tillsatt mjukt, vit bröd och på så sätt fått den så krämig. Originalet kommer från den Andaluciska staden Cordoba, men kan ibland hittas på olika barer längs Medelhavet…

Fortsättning om spansk mat kommer senare!

dscn1085

Denna blomma visade jag för en vecka sedan, men visste inte vad den hette, men det vet jag nu tack vare mina kunniga läsare.

Den heter Solandra och har fått namnet efter Piteåbotanisten Daniel Solander.

Stort tack till Emma, Sol som sol och till Britt, Lavendia!!!

Detta inlägg publicerades i Pubar o publiv, Spanien. Bokmärk permalänken.

66 kommentarer till WALES – PUBAR OCH PUBLIV 5 och SPANIEN, TAPAS 1

 1. Znogge skriver:

  Inga temperaturer man kan klaga på även om 14 grader förstås känns lite svalare. Snart går ni väl mot vår dessutom!

  Ha en bra dag!

 2. FREEDOMtravel skriver:

  Vi har ju betydligt kallare i Sverige, men så har vi också så mycket varmare inomhus. Det kan nog vara svårt att förstå hur man klarar kylan om man inte förstår att man kan ha riktigt varmt inne … Tapas är gott! Vi besökte en riktigt bra tapasrestaurang i Stockholm i helgen. Skrev om det på bloggen igår 🙂

 3. åsa i åsele skriver:

  Skrev tidigare i Peter & Helenas blogg FREEDOMtravel att jag mycket sällan äter tapas eftersom tapas vanligtvis inte serveras vid de matställen jag besöker 🙂
  Temperaturen i Din del av Spanien låter behaglig 🙂
  Regn och blåst är icke min cup of tea 😉

 4. Marina skriver:

  Sitter och småler åt de brittiska tv-serierna som puttar mig lite nedför memory lane. De gick nämligen redan i slutet av 70-talet under min Au Pair-tid. Och frågan är hur länge de redan gått då. Jag kommer ihåg min fascination över hur heliga vissa av tiderna var då mamman i familjen inte kunde göra något annat av rädsla för att missa någon episod…

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, många av dessa serien här hållit på många år och betyder mycket för många. Jag följer Emmerdale så gott jag kan, men är absolut ingen slav under den.
   Ha det bra!

 5. i Sverige träffas vi inte för det blir så stort med städning hemma… inte dricka öl heller för då kan man inte köra hem – verkar enklare i England 😊

 6. Marit Sønstebø skriver:

  14 grader høres jo riktig varmt ut! Paradisblomsten er så fin. Her blir de ofte solgt i blomsterbutikker som avskårne/cutted. De står ganske lenge i en vase også.
  Aidensfield har jeg sett mange ganger på tv 🙂

  Ha det fint i varmen!

  • Lena i Wales skriver:

   14 grader är inte dåligt, men sämre än 25 grader som igår.
   Älskar min paradisblomster! Och det är ytterligare 4 knoppar på gång.
   Vad kul att Aidesnfield vissa också i norsk TV.
   Ha den fin dag!

 7. Tove Olberg skriver:

  Haertbeat-serien är en av mina favoriter i serieväg. Tänker på Tapas som småplock av stort .. eller något i den riktningen 🙂 Märkte av den lägre temperaturen då jag var i Torrevieja, El Mirador i december, det regnade faktisk mycket också. Men så skönt ändå.
  Tack för en fin tur också idag!
  Må gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar också Heartbeat och musiken i serien.
   Hörde just från en vän i Torrevieja att det har snöat där, första gången på 91 år! Så vi har det ganska bra väder här!!!!!
   Ha det bra!

 8. Steve skriver:

  Publiv och tapas stod högt i kurs under min ”aktiva tid”.

 9. Tur att jag just har ätit lunch! Din tapas ser väldigt läcker ut och jag kan utan svårigheter tänka mig att smaka på det mesta, gärna med ett glas cava till!

 10. skåningen skriver:

  Vi har det kallare här i Sverige .Men nu går vi mot ljusare och varmare tider.
  SV…. Gunilla och jag var väldigt kreativa på den tiden.Många köpte vårat material.
  Ha en bra dag!
  Kram!

 11. Märtha skriver:

  Besökte för några år sedan en liten och dyr restaurang i Helsingfors där man serverar tapas på finskt vis. Gott, men som sagt dyrt. Minns enbart en med strömming, inte alls illa! Och de serier du nämnde går/gick också i Finland, men jag har väldigt dålig koll. Under mitt ensamma år 2009-10 kunde det gå en eller två vecka utan att jag rörde TV:ns fjärrkontroll. Men sport ser jag på! Hälsningar från plus 1,3!

  • Lena i Wales skriver:

   Här kostar tapas mellan 1 och 2 Euro, beroende på var någonstans och storleken på tapasen.
   Jag föredrar dess serier framför sport, ja det mesta föredrar jag framför sport,hi,hi!!! Tur att vi är olika! Skulle bli lite trångt på vissa ställen annars!
   Ha det bra!

 12. Piedra skriver:

  Åh, vad hungrig jag blir när jag ser maten! Vad skönt med lite varmare väder. Här ligger temperaturen strax över nollan, och det slaskar.

 13. Inger skriver:

  Kände inte till varför tapas heter tapas, kul att veta.
  Kram

 14. GladiGrönt skriver:

  Det blir tufft om ni får snö, här är vi så vana. Såg att det var snöigt i Italien också. Stackars dom som inte har värme. Men det är bara 1,5 dm snö nu, mer skulle behövas för att skydda växtligheten./ Ha det så bra i värme eller snö/Monica

  • Lena i Wales skriver:

   Det har snöat i norra Spanien idag och t o m i Torrevieja där det inte snöat på 91 år har jag hört.
   Hos oss har det inte snöat på många, många år,om någonsin.
   Ta det varligt i snön!

 15. sockenvagenssota skriver:

  Oj oj oj så god mat! Jag blir riktigt sugen 🙂 och papegojblommor är så vackra, men sällan de går köpa som snitt här :-/ Ha en fortsatt fin vecka ❤️

 16. torrebloggen skriver:

  Jag följde också Emmerdale i många år, kommer faktiskt inte ihåg varför man slutade titta på den där härliga serien. Har också sett alla säsonger av Morden i Midsommar.
  Ja tapasbarer finns det ju många av här i Torrevieja.
  Man kan ju faktiskt få ett glas vin/öl + en tapas för ca 1-1,50€ här i Torre, billigt!
  Idag hörde jag att det hade snöat i Torre, en historisk dag, det är nämligen 91 år sen det snöade där sist (1926)!! Men det är riktigt kallt där nere just nu, så kommunen har fixat ett härbärge för alla de som är hemlösa. De får bo där under köldknäppen som beräknas vara över i nästa vecka.
  Här hemma har vi +4,0 grader och varmt och skönt inomhus!
  Ha det så bra!
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Emmerdale gick först kvällstid i Sverige och sedan dagtid, kan vara därför du slutade titta.
   Här är det lite dyrare, ett glas 1.50 -2 Euro och tapas 1-2 Euro, Allt är dyrare här nära Marbella.
   Ja, vilket snöoväder i ‘Torre! 10 grader här nu.

 17. Oj, så vacker papegojblomma, syns att den har det ljust där! Apelsinträd älskar jag!
  Ha det bra!

 18. Anne-Marie skriver:

  Här i nordligaste Kalifornien har vi full snöstorm idag med mycket kraftiga vindar, snö och kyla. De har till och med stängt den stora motorvägen genom Weed och Mt Shasta nu på kvällen. Det är andra gången i år vilket är mycket ovanligt. Tycker att dina temperaturer låter väldigt trevliga. 🙂
  Mycket god mat ni har när ni är i Spanien. Tänk, jag har aldrig varit i Spanien och då har jag besökt väldigt många länder i Europa.

 19. Geddfish skriver:

  Tack för förklaringen på tapas, som ju blivit internationellt. Smårätter har jag alltid gillat. Och har förstått att flugor och diverse småflygande gillar öl och även vin. Jag har nog också satt ett fat över ibland, men utan mat på.
  Vackra bilder från Spanien. Igår läste jag att det snöade på Solkusten, dock 😀 men riktigt där är inte du ju.
  Ha en fin torsdag 💗

 20. Franska Fikon skriver:

  Så härligt det låter med blommande citrusträd och samtidigt frukt! Synd att du inte tål det, men att dofta är förhoppningsvis ok?

 21. Ama de casa skriver:

  Tapas är såå himla bra – och gott! Ett kul sätt att ”lära” sig nya maträtter och vad grejerna man petar i sig heter 🙂

  Visst varierar vädret och temperaturen så här års. Gårdagen väder här var dock en nyhet för oss 🙂

 22. Tomtan skriver:

  Oj så mycket gott

 23. Monica skriver:

  Otroligt skönt låter det med dessa långa ljusa dagar! Och god mat har du också:-). Publivet i Storbritannien är väldigt fint och trevligt och än har jag inte tänkt på att en hel del får slå igen för det finns ju så många, får hoppas ekonomin går ihop för dem som är kvar.
  Och härligt med med både blommor och citrus, synd om du inte kan äta dessa frukter men det finns säkert mycket annat gott till dig.-), ha det fortsatt fin Lena!

 24. Barbro S skriver:

  Älskade serien om Aidensfield, sett den minst två gånger men nu är det länge sen den visades. Underbara tapas, blir så sugen av dina fina bilder. Er pubkultur verkar så trivsam med härligt folkliv men förstås en del konflikter också. Det såg man inte minst i serien ovan :).

 25. Biggeros skriver:

  Visst har jag smakat av många tapasrestaurang i Spanien. Jag gillar tapas såsom patatas de aioli, ensaladilla de rusa, ensaladilla de marisco, berenjenas och alcachofas. Det finns så mycket att välja på. Vi har papegojträdet men inga blommor än så länge=/Så fina växter du har. Blomman längst ner ser väldigt ovanligt ut. Gillar mucho!!!
  Jag bara älskar engelska serier. Nu pendlar vi mellan Endouver, Wire in the blood och a touch of Frost. De hänger en hel del på puben. Konstig nog säger många att engelsmannen är inte sig själv förrän han är på puben. Ganska så sant😀😀Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, tapas är så gott. En av mina favoriter nämner du, berenjenas con miel, nam,nam!
   Papegojblomman har aldrig gett så många blommor som är på gång nu, underbart!
   Solandra är inte så vanlig, men så vacker!
   Ha det bra!

 26. Kattis skriver:

  Men nu fick jag en riktig längtan tillbaka till Spanien för att äta en massa god tapas…mums!:D Intressant inlägg som vanligt! Kram

 27. Ditte skriver:

  Jag har tittat på en del engelska serier där publivet finns med och det är ju en social plats tycker jag. Och pubbesök gillar jag.
  Men jag följer nu ingen serie alls. Tittade länge på Hem till gprden. Tittar ganska lite på tv men ser gärna program som inte bata är ett program för programmets egen skull.
  Tapas är väldigt gott och vi besöker ofta tapasbarer här i Torrevieja och det är roligt att testa och hitta sina favoriter. Många av de du hade med finns här också. Är extra förtjust i de med skaldjur och räkor pil pil äter jag gärna. Salmonerjo har jag dock inte sett ännu så jag ska hålla utkik efter den.
  Här har det ösregnat i snart 36 timmar och igår kom det dessutom snö. Igår var detrejält med åska och det blixtrade en hel del. Även en del åska idag.
  Kallt, tycker jag med ca 7 grader.
  Men kanske blir det en bättring till lördag. Har räddat blommorna unda drunkningsdöden.
  Tar gärna emot sol och lite värme från ditt håll.
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns många bra brittiska serier och Emmerdale har blivit min favo!
   Tapasen kan verklige variera lokalt och det är lite kul att det är lite olika.
   Jag kan se snön i bergen bakom huset, men inget här. Inte mycket regn heller faktiskt, bara lite småskurar. Ska bli varmare på lördag säjs det och det tror jag på!!!
   Ha det bra!

 28. Har lite svårt för tapas i Spanien sen vi för många år sen åt det och upptäckte att det mesta smakade vitlök och att det på skinkbitarna vi fick så satt svålen – med borst – kvar! Annars gillar vi ”konstig” mat – ärna med mycket grönsaker. Idag åt vi t.ex min variant av den polynesiska poké – alltså en rätt som egentligen ska innehålla marinerad fisk och massor med grönsaker. Vi åt den gjord med bara grönsaker och det var underbart gott!
  KRAM
  Susie

 29. Anette skriver:

  Jag gillar smårätter i allmänhet och tapas i synnerhet.
  De engelska pubserierna har gått mig förbi men jag kanske inte missat något storslaget.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar också smårätter, blir olika smaker och man kan ta så lite eller så mycket man vill.
   Publivet i UK är speciellt för det handlar mycket om annat än öl, speciellt en väldigt social plats.
   Ha det bra!

 30. Eva Trillian skriver:

  Vi kanske inte har pub-livet i Sverige (vilket kan ses som en brist) men vi har ju vårt världsberömda fika 😉 kanske håller det på att infiltrera Wales med omnejd också?
  Den där papegojblomman är ju fantastisk!
  Och nu är jag sugen på något att äta 🙂

 31. Linda skriver:

  Så härligt att ha en alldeles egen papegojblomma!

  Solsken
  Linda

 32. steel city anna skriver:

  Underbart med sol och tapas!

  Saporna foljer jag inte men jag tycker att Eastendersavsnittet dar Ronnie&Roxy dog var snyggt filmat. Men det ar sant att mycket hander pa puben, ganska verklighetstroget tycker jag!

 33. Pingback: PEMBROKE DOCK och PEMBROKESHIRE COASTAL PATH och SPANIEN, MADRID 2 | Lena i Wales

 34. Pingback: ANGLESEY 1 – EN Ö I WALES och SPANIEN, TAPAS 2 | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s