LLANDUDNO 3 – Alice i Underlandet och pubbesök i Llandudno

Som jag skrev om i lördags har rugbyserien Six Nations kommit igång och i söndags spelade Wales sin första match. Den var mot Italien. Och hur gick det då för Wales?

Resultat : Wales 33 – Italien 7. Det var grejer det!!!!

Llandudno 3

Här kan ni läsa Llandudno 1 och Llandudno 2

DSCN8217

Men vem är denna man i hatten som jag ser ut att beundra så? Jo, det är The Mad Hatter från sagan om Alice i Underlandet. Denna träskulptur finns längs Promenaden i Llandudno…

DSCN8204

…och denna finns inne staden vid ett torg. Vem föreställer denna då? Jo, Kaninen i Alice i Underlandet.

Varför alla dessa Alice i Underlandetstatyer runt omkring i staden?

Jo, det var i Llandudno som Alice Liddell (Alice i Underlandet) tillbringade sina långa sommarsemestrar i sin barndom 1862-71. Alice Liddell var flickan som inspirerade Lewis Carroll till boken om Alice i Underlandet. Som kring alla historier som denna finns mycket och ibland kanske också lite fakta. Legenden säjer att de möttes i Llandudno, vilket troligen inte är sant…

DSCF6085

(bilden är från en Alice i Underlandetföreställning från 2014)

…Alice i Underlandet är en barnbok skriven av den brittiske författaren Lewis Carroll, pseudonym för Charles Lutwidge Dodgson, utgiven 1865. Boken handlar om den lilla flickan Alice som sitter och har tråkigt då en vit kanin dyker upp för att strax skutta iväg mot ett kaninhål. Alice blir nyfiken, tittar ner i hålet och faller ner. Efter det är ingenting sig likt och äventyren är i full gång…

DSCF6083

(bild frå samma föreställning som ovan)

…Lewis Carroll, 1832 – 1898, var författare, matematiker, logiker och amatörfotograf. Han var tredje barnet i en skara av 11 barn. Faderna var präst. Han studerade i Oxford. Han gifte sig aldrig och redan under hans livstid spekulerades det runt hans sexuella läggning och om han t o m var pedofil. Många har forskat i dessa påståenden och det finns många argument för och emot.

Mat-och dryckesställen

DSCN8208

Denna gamla pub var riktigt trevlig. Den ligger på stora inköpsgatan inne i centrum av Llandudno. Längs hela gatan finns dessa glastak med sina smidesstolpar  över entréerna till affärerna. Mycket speciellt och vackert. Kan de var till för skydda mot solen? Eller kanske skydd mot regnet, hi,hi??..

DSCN8209

…jag gillar starkt denns vackra fönster i puben!…

DSCN8374

…i denna trevliga vinbar råkade vi också slinka in för ett glas vitt…

DSCN8369

…interiören gick i litteraturens tecken på ett mycket smakfullt sätt och…

DSCN8367

…detta bordet gick inte att inte tycka om. Böckerna är inte äkta, men smart gjort!

Detta var sista avsnittet om Llandudno.

Resa till Wales

DSCN8387

Vill ni se staden Llandudno och mer av Wales i verkligheten kan ni resa med Lasses Resor och mig som reseledare i år. Croeso! Välkomna!

Vart är jag på väg?

Imorgon, torsdag, bär det iväg någonstans, vart får ni reda på på lördag.

Därför kanske jag inte hinner svara på era kommentarer direkt, men svaren kommer så småningom!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Mat och dryck. Bokmärk permalänken.

56 kommentarer till LLANDUDNO 3 – Alice i Underlandet och pubbesök i Llandudno

 1. åsa i åsele skriver:

  Lewis Carroll och Alice i Underlandet är ju väl känd, huvva att misstänka att Lewis Carroll möjligtvis var pedofil… men vem vet, å nä inget jag tänker spekulera i.

 2. skåningen skriver:

  Bordet var häftigt!
  Sv…Det snöar fortfarande!
  Så.. packa ner vinterkläder!
  Kram!

 3. Lena i Wales skriver:

  Tack för tipset!
  Javisst är bordet häftigt! Vill ha!

 4. Stor igenkänningsfaktor igen! Trevligt att läsa om Llandudno och tänka ”där har jag ju faktiskt varit”
  Om du reser till Sverige, ta med varma och vindtäta kläder! Här är det svinkallt trots att det bara är 3 minusgrader.
  Ha det bra!

 5. Marit Sønstebø skriver:

  Jeg visste ikke om de ryktene om Lewis Caroll! Alice in Wonderland har jeg lest mange ganger, og også for mine barn. Det skulle ikke så mye til for å bli fordømt den gangen, men hvem vet hva som er sant og ikke…

  Ha en fin dag!

 6. gunnardeckare skriver:

  Fint ställe! Kul att få lite mer information om författaren till Alice i underlandet. Det finns en och annan barnbok som står sig genom åren och denna är väl en.

 7. Ami skriver:

  Trevligt att slå sig ner på en så mysig pub!
  Ha det så bra!

 8. bia skriver:

  Coolt bord på böcker ;)…jaa du får se mycket du 😉
  Hoppas din vecka blir bra…nu ska jag till en ny frissa…hoppas hon klipper bra 😉
  Kram bia

 9. Det var roliga skulpturer, speciellt kaninen!
  Fin inredning där med böckerna också.

 10. Intressant det där om Carroll, men som sagt; Man ska aldrig tro på alla rykten! Dessutom är det ju överspelat för många år sen!!
  Gillade både fönster och bokbord, men allra mest så ÄLSKAR jag pubar – TROTS att jag inte dricker öl! Men det finns så mycket annat gott som läsk, vin och starkvin. Ett glas gott portvin skulle jag aldrig tacka nej till….. *FNISS*
  KRAM
  Susie

 11. torrebloggen skriver:

  Llandudno verkar vara är en trevlig stad.
  Alice i Underlandet känner man ju väldigt väl till!
  Ha en trevlig resa österut!
  Kram!

 12. Monica skriver:

  Vilka mästare i Rugby i Wales! Kul! Och så fina träskulpturer och fin pub. Så trevligt med alla dessa trivsamma pubar, dricker ofta en kaffe latte eller cappuccino med en lite smulbärpaj till, ekologiskt kaffe brukar det vara också och så skönt att bara slå sig ned med sin påsar efter en runda på stan om man bara är lite trött och inte hungrig, då blir det mat också och den där trivseln, nästan som hemma, är fantastisk. Tycker inte det är så vintrigt här i Stockholm, ett par minusgrader bara och idag blå himmel med vita ulltussar. Det går framåt:-). Men varm kappa eller jacka är nog bra att ha här och mössa och vantar. Ha det så fint Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Wales gjorde verkligen bra ifrån sej denna match, till slut.
   Pubkulturen är mycket speciell.
   Tack för väderupplysningen kommer till Stockholmstrakten också! Allt är packat!

 13. Ama de casa skriver:

  Jösses – det var verkligen en jordskredsseger! Grattis 🙂

  Hoppas du får en trevlig resa vart du nu än är på väg 🙂

 14. Biggeros skriver:

  Så trevlig läsning Lena om Llandudno!! Nu fick lite bakgrunds info om Lewis Carroll. Jag har alltid gillat Alice i Underlandet. När mina flickor studerade i England hade skolan med elever en pjäs med bla Alice i Underlandet. Vilken förberedelse och jag och många andra föräldrar var med och hjälpte till. Jag som älskar att vara med och stuva upp kulisser. Även vara med och styra och ställa när det gäller arrangemang av pjäser/revyer.
  Så fint bokhak där man kunde dricka vin!!
  Grattis Wales till vinsten mot Italien🤗🤗

 15. Märtha skriver:

  Sexuell läggning hit eller dit, det är väl inget att bry sig om? Det finns andra orsaker till att leva ensam. Gillar inte alls spekulationer kring sådant, så länge som brott (utnyttjande av barn) inte bevisligen begåtts. För övrigt anmäler jag mig som spekulant på gjutjärnsstolparna, glasrutorna och bokbordet, tack! Hälsar glasälskare i högsta grad.

 16. Lisbeth skriver:

  Alice i underlandet. Var hittar du all info? Varför gillade du inte bordet? Kram

 17. Titti skriver:

  ALLTID kul läsning hos dig! Härliga bilder också…så himla roligt att se vad du har för dig i ditt vackra land 🙂
  Kram från Titti

 18. anjahill skriver:

  Intressant och allmänbildande, som vanligt! Bokbordet var en intressant skapelse. Jag skulle kunna tänka mig att ha det framför min bokhylla ,-)

  Ha det gott!
  /Anja

 19. wiolettan skriver:

  Så trevligt att få reda på lite bakgrund om Alice i Underlandet. Du är fenomenal att ta reda på och delge oss en mängd fakta och bakgrunder. Tillsammans med dina fina bilder så är det både vackert och intressant, och, jag lär mig mycket nytt,, bara det sitter kvar förstås. Det var ju det.
  Stora statyer. I trä. Härligt.
  Ovanligt fönster i puben. Jag kommer ihåg att första gången som jag var till London och gick in på en pub, så fanns det både en hund och en katt där, låg där som om de hörde till inredningen, nästan. Roligt tyckte jag, som älskar djur.
  Annorlunda och häftig inredning med böckerna, eller liknande.
  Trevlig resa, var du nu ska åka.
  Varm kram!

 20. Ditte skriver:

  Vad roligt att få veta mer om Alice i Underlandet och om Lewis Carroll. Boken könne rjag väl tlll och lite om författeran, men tonvilkt på just lite.
  Llandudno har jag fallit för och inser att jag helt klart skulle tycka om att vistas där. TYcker ju om både publiv och goda viner. Vinbaren så väldigt mysig ut och att den går i litteraturens tecken känns än bättre. Bordet med böcker var intressant. Kansk enågot att ta efter.
  Önskar dig en trevlig resa .

 21. Kattis skriver:

  Aha massa ny info om Alice och Lewis, intressant! Vinbaren blev jag sugen på att besöka nu också!:) Spännande att se vart du tagit vägen idag då, hoppas du får en trevlig resa!:)

 22. Piedra skriver:

  Diolch! Jag skulle väldigt gärna vilja besöka Wales igen. Har inte varit där på väldigt många år. Men Llandudno har jag besökt en gång i tiden. Jag kämpar på med att försöka lära mig lite walesiska. Svårt språk måste jag säga, men lite fastnar i alla fall.
  Jag gillar Alice i Underlandet så kul att få veta lite mer och se de fina trästatyerna!

 23. Sussi skriver:

  Oj, vilken utklassning 🙂
  Trevlig vinbar ni hittade på.
  Ha en trevlig helg

 24. Veiken skriver:

  Vilken kul berättelse om Alice i Underlandet. Grattis till vinsten i rugby! Det är alltid så roligt när favoritlaget vinner! 🙂

 25. Anni skriver:

  Vilken underbar bild på dig i burspråket, där hade jag gärna satt mig ned också! För att inte tala om de ursnygga glasfönstren!
  Vad gäller Alice så har jag förstått det som att hennes pappa och Carroll lärde känna varandra i Oxford där båda jobbade. Det finns en väldigt bra halvfiktiv bok om bakgrunden till böckerna om Alice i Underlandet, men den har dottern tagit med sig när hon flyttat så jag kan inte kika. Den är skriven av Christina Björk. En recension kan du läsa här:
  http://www.dn.se/arkiv/kultur/snalla-beratta-en-saga-en-ny-bok-om-hur-lewis/

 26. steel city anna skriver:

  Vad roligt med Alice i Underlandet. En fantastisk bok. Och helt underbara mobler! Ett sant bord vill jag ha! Trevlig resa 🙂

 27. GladiGrönt skriver:

  Fina figurer och speciell bok är det! skön söndag önskar jag dig!/Monica

 28. Anita skriver:

  Figurerna på strandpromenaden missade jag. Om dom inte kommit upp efter jag var där förstås. Och att det var där Alice tillbringade sina somrar missade jag också. Men hos dig får jag alltid lära mig något nytt. Och som jag gillar vinbaren inredd med böcker, och bilden där du sitter i solskenet med ett glas vitt är bara så fin.

 29. Pingback: BATH 4, JANE AUSTEN och RUNDTUR I WALES | Lena i Wales

 30. Pingback: RUNDRESA I WALES 8 dagar 2019 | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s