BRITTISKA TELEFONKIOSKER och BREVLÅDOR och SNÖAR DET I WALES?

När ni läser detta är jag fortfarande kvar i Sverige, så detta inlägg lade jag in innan jag reste…

DSCN7233

…jag kommer att ägna mycket tid åt familjen, så kommer inte att kunna besvara era kommentarer direkt, men de kommer senare.  Vid nästa inlägg på lördag är jag tillbaka i Wales igen!

Telefonkiosker

Photo1228

En del av oss kommer ihåg då vi använde telefonkiosker. När vi behövde söka upp en telefon, ha växel och ev stå i kö för att ringa ett samtal. Och inte kunde man bli nådd heller, bra eller dåligt?!?!
Här finns många telefonkiosker kvar, men alla är inte i bruk…

DSCF7687

…som t ex denna som istället används som uttagsmaskin…

DSCF7023

…gammal telefonkiosk i en liten by i Wales.
Mycket är annorlunda här i UK:

–Telefonsignalerna t ex. Här har vi dubbla signaler. I Sverige låter det tut, uppehåll tut, här låter det tut-tut uppehåll tut-tut.
–Mobiltelefonnumren har en siffra mer än de svenska.
–De fasta telefonnumren varierar, precis som i Sverige. Normalt 3 till 5 siffrors riktnummer och 6 siffror telefonnummer.
–Här finns också telefonkataloger, telephone directory, men idag används de inte p g a att man hittar allt genom datorn idag. Vet inte om de finns kvar i Sverige. Här skiljer det sig också från Sverige. Oftast står inte förnamnen, utan bara initialer. Vilket gör det svårt att hitta ett telefonnummer. Här handlar det om ”privacy”, att vara privat. Mycket annorlund tänkesätt än vad vi är vana vid.
–När man svarar i telefonen svarar man oftast inte som i Sverige med förnamn, efternamn eller telefonnummer, utan enbart Hallo, vissa svarar med telefonnummer men det än ganska ovanligt. Ytterligare igen handlar det om privacy. För mig och de flesta svenskar låter det väldigt oartigt. Men artighet ses också annorlunda på här.
–Telefonförsäljare ringer hela tiden här, precis som jag tror de gör i Sverige. Här kommer samtalen ofta från Indien där de talar engelska med en väldigt distiktiv brytning, vilken ibland kan vara svår att förstå, (speciellt för mig som också har en bryning!) Många, speciellt äldre, klagar över detta och en vän frågade mig om vi inte har samma problem i Sverige. Mitt svar blev: Hur många i Indien pratar svenska? Vet inte hur det fungerar med detta i Sverige idag.

Photo5886

Dubbla brittiska telefonkiosker i Gibraltar.

Brevlådor

Brevlådorna är alltid röda i UK. En del är fristående och andra är inmurade i murar och väggar.

För varje ny regent ändras brevlådorna, nu…

DSCF7114

…står det E II R, Elizabeth II Regina, men även en del gamla finns kvar, som…

DSCF7108

…denna från George VI, Elizabeths far och…

DSCF7069

…V R, drottning Victoria.

Postoffice

DSCN9199

Innan alla hade egna telefoner var ofta post och telefonkiosker tillsammans…

Mar_186

…så kan det även vara idag. Här är postboxen rund…

DSCF7070

…telefonkiosk och brevlåda ute på landet.

Snöar det i Wales?

Bilderna nedan har jag visat tidigare.

Photo2117 Kymin

Denna bild är tagen i min trädgård i januari 2013. Sedan dess har vi inte haft någonvidare snö, men om det kommer så stannar landet totalt, skolar stängs, ingen kommer någonvart för ca 5 cm snö! Varför? Ja, om man åker med blanka sommardäck, så är 5 cm snö ganska mycket. Jag känner inte många som har vinterdäck här! Dessutom finns väldigt få snöplogar. Men eftersom det allt oftare kommer snö kommer detta troligen att ändras på inom det närmaste seklet…

Photo1481

…samma vy sommartid.

Jag bor ju i sydöstra Wales så detta än snöläget just här jag talar om, men…

DSCN6545

…kommer man däremot upp i norra Wales och på högre höjder förekommer det betydligt oftare snö.

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Socialt, väder. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till BRITTISKA TELEFONKIOSKER och BREVLÅDOR och SNÖAR DET I WALES?

 1. Märtha skriver:

  Här i Finland roar jag mig ”kungligt” med telefonförsäljarna – de pratar till 99% finska och jag pratar svenska. ”Skall du sälja något åt mig skall det ske på svenska” brukar jag säga och det får de flesta att stamma och hicka och säga något konstigt och lägga på! Deras kunskaper i vårt andra nationalspråk brukar vara ganska så obetydliga. ### Era brevlådor och telefonkiosker är så gedigna, jämfört med våra av ”lättmetall”. Vad görs det med telefonkioskerna i olika länder numera? Blir de enbart skrotade? Ha det bra i barndomslandet!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är samma här med engelska-walesiska.
   Kul att höra hur det funkar i olika länder.
   Ja, som du säjer de är verkligen välgjorda.
   Många telefonkiosker står kvar här, vilket är positivt.
   Hade det underbart på mitt Sverigebesök!
   Ha det bra!

 2. Marit Sønstebø skriver:

  Morsomt med alle de gamle postkassene! At de fortsatt har emblemet til Victoria er jo artig. Her er det 20 cm med snø på bakken, og det ser omtrent ut her som på ditt bilde med sykkelen.

  Ha det fint!

 3. Hallo, svarar den äldre generationen här, så gör även jag ibland, när jag vill vara lite nostalgisk.
  Må gott!

 4. Brevlådorna och telefonkioskarna är så klart väldigt vackra! De har ju lika i Gibraltar, om de fungerar (telefonkioskerna, då) vet jag inte.

  Om telefonförsäljare i Sverige så finns ju NIX-registret. Om man har anmält sitt nummer dit så får inte telefonförsäljare ringa privatpersonen såvida personen inte finns med i försäljarens kundregister och givit samtycke. Efter att vi hade anmält oss minskade det rätt mycket.
  I Spanien är det väldigt bra att säga till om att ”lo siento, min spanska är urusel” och så läste man det på det sättet.

  Jag kan bara konstatera att jag tycker det är rätt skönt att slippa byta till och från vinterdäck!

 5. Steel city anna skriver:

  Vilket mysigt hus högst upp! Och ni har fantastisk utsikt från ert hus i Wales.

  Jag svarar aldrig i min fasta telefon pga telefonförsäljare. Men jag svarar nog mer än hello när jag svarar, hello, Anna speaking tror jag att jag säger. Kanske tränad från många år på kontor … Ibland får jag nästan hejda mej för jag vill säga hela ramsan, Good afternoon, Anna speaking, how may I help you 🙂

 6. åsa i åsele skriver:

  Röda telefonkiosker är ju så brittiskt 🙂

  Jag svarar Hallå när jag svarar i telefon, då jag var barn svarade vi med vårt telenr, men sedan mina föräldrar flyttade hemifrån svarar de med efternamn.

  Telefonförsäljare, dem ogillar jag… har nog aldrig köpt något av telefonförsäljare.

 7. Brukar kolla både brevlådor och telefon kiosker när jag är ute och reser! Gillar speciellt de röda, de är lätta att upptäcka! Nix- registret har helt klart minskat oönskade samtal från påstridiga försäljare. Det är inte kul med sådana samtal precis när man har satt sig vid matbordet.

 8. FREEDOMtravel skriver:

  Smart idé att göra uttagsautomat av telefonkiosken! I Sigtuna finns det en gammal telefonkiosk som fungerar som minibibliotek 🙂

 9. Tomtan skriver:

  Så det finns telefonkiosker kvar…… Mina elever vet inte vad det är 😂😂😂

 10. torrebloggen skriver:

  Härligt inlägg om telefonerna!
  Gillar de gamla röda telefonkioskerna.Såg en i gamla stan i Valetta på Malta.
  Här i Torre finns det en röd telefonkiosk som prydnad vid en pub, lite nostalgi!
  Ha det så bra!
  Kram!

 11. Franska fikon skriver:

  Fler och fler av de jag känner väljer bort den fasta telefonin och har bara mobil. Jag tvekar litet, men det kan ju handla om en skillnad i pengar på cirka 2-300 i månaden. De gamla telefonkioskerna är vackra, bra att man bevarar dem till andra användningsområden typ bankomater.

 12. Barbro S skriver:

  De är så fina, telefonkioskerna, jag hoppas många får stå kvar som kulturvärde. Halloandet i engelska serier har stört mig ofta men nu förstår jag ju. Telefonförsäljare med indisk, rysk eller annan brytning har vi också, men oftast när de pratar engelska är det skräp, alltså de som vill lura en, t.ex. låtsas att de är från Microsoft eller Windows. Då lägger jag bara på :). Eller svarar på svenska som sist så de lägger på :). Fina postlådor också, otroligt gamla en del. Roligt att de finns kvar. Ha det så gott i Sverige!

 13. Geddfish skriver:

  Vilka vackra röda telefonkiosker och brevlådor! Så synd om de försvinner, men klart, telefonkioskerna har väl ingen funktion längre.
  Jag brukar svara med mitt förnamn, men om jag ser i displayen vem det är, kanske jag svarar ”Hej xxx”. Om det är okänt nummer, svarar jag bara Hallå. Då blir jag anonym.
  Jag har blockat de flesta telefonförsäljare, ett elände.
  Ha det så gott i Sverige!

 14. RosMarie Danielsson skriver:

  Så vackra telefonkioskerna och brevlådorna är. Vi har en riktigt gammal telefonkiosk i vår stad. Själv minns jag de gröna fula sakerna men där botten var en trätrall som kunde lyftas upp. Där kunde man om man hade tur hitta en tjugofemöring eller en femtioöring. Räckte till mycket det…
  Blir alltid lite förvånad när vi tittar på engelska program och de alltid berättar om ortens postkontor. Här vet vi ju inte vad det är längre.
  Kram RosMarie

 15. Ditte skriver:

  Dessa vackra röda telefonkiosker inbjuder till att ringa i och kul med en som är bankomat. Och en hel del av era telefonkiosker brukar ju dessutom fungera, så är det ju sällan i Sverige. I Stockholm finns en gammal grön telefonkiosk vid Mosebacke torg och om den fungerar numer vet jag inte. En finns även i Gamla stan. (Finns säkert lfer.)
  Brevlådorna är också jättefina och piggar upp och lätta att se dessutom.

  Kan tänka mig att dte blir roddigt med snö i Wales. Vet ju hur det är i USA när skolor stängs för att det kommit ett par cm snö. Å andra sidan förlängs där raskt terminen med motsvarande tid…

  Hoppas du har fina dagar i Sverige och njuter av att spendera tid med de dina.
  Ha dte gott!

 16. Jag gillar verkligen de röda telefonkioskarna och postlådorna! Vet inte hur många bilder jag har på dem från mina resor till Storbritannien 😃
  Ha en fin helg!

 17. Lisbeth skriver:

  Älskar era telefonkiosker😍! Har en tavla hemma. Kram

 18. telefonkiosker börjar bli sällsynta

 19. eva g skriver:

  Hej, jag bloggsurfar och stannade till hos dig, vilket intressant och kul inlägg.
  De röda telefonkioskerna är super fina tycker jag, tur att de kan bevara dem på något sätt,
  som t.ex. ‘kontant uttag’. Jag tycker att dessa telefon kiosker är ett kulturarv och bör sparas.
  Vi har tagit bort den fasta telefonen, jag och maken har våra mobiler, sedan har jag klickat bort alla telefonförsäljare, tack nu slipper man dessa eviga samtal. Så om det ringer är det mest kända personer, givetvis kan det vara anonyma samtal men då ser jag vem det är.
  Så dessa mobiler är trots allt bra, jag spelar inte på dem, ej heller på datorn, inte min grej.
  Jag förstår att Wales har en mycket vacker natur, har ej varit där, men på Irland flera ggr.

  Må väl/ Eva

  • Lena i Wales skriver:

   Trevligt att du fann mej och tycker om mitt inlägg!
   Nya inlägg varje onsdag och lördag! Välkommen tillbaka!
   Wales är verkligen vackert och påminner till viss del om Irland.
   Ha en fin helg!

 20. Christine - 29° skriver:

  Så fint att ha kvar en telefonkiosk men förvandla den till mer modernt innehåll. Uttagsautomat, så kul. 🙂

 21. De där gamla telefonkioskerna är så vackra! Tack för nostalgitrippen. Visst minns jag hur man ringde i dem. Nog kan jag tycka att vi är alltför mobilberoende i dag (och då menar jag inte bara själva ringandet). Hemtelefon slutade vi med för många år sedan i min familj. Var och en har sin mobil och vi svarar med förnamnen. 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det kul med nostalgitripper ibland. När man tittar tillbaka på en sådan här grej ser man verkligen hur livet har förändrats på de senaste åren.
   Ha en bra ny vecka!

 22. Anita skriver:

  Jag har alltid tyckt att era brevlådor är så vackra. Det är roligt att dom bevaras. Att bygga om dom till uttagsmaskiner är ju fyndigt. Telefonkataloger fick vi förr varje år. Nu förekommer dom inte längre. Jag har sparat ett antal buntar. Dom är bra att ha till mycket. Jag använder en bunt till fotpall just nu t.ex. 🙂

 23. iamittilivet skriver:

  Undrar om det där med att svara med namn är typiskt svenskt eller i alla fall ovanligt. När vi bodde i Schweiz svarade de Allo! och här på Kreta är det Ella! Fast jag svarar alltid med namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s