FAKTA OM WALES, BLOGGEN 4 ÅR, RUGBY och SVERIGE

Idag blir det en blandning av lite olika ämnen, fakta om Wales, rugby, nostalgi och svaren på frågorna ang Sverige.

Jag vet att det finns några högstadieklasser i Sverige som just nu läser om Wales, vilket är jättekul! Tidigare har de mesta kunskaper om UK koncentrerats till England och framför allt London. Kanske p g a att det inte funnits så mycket bra material att tillgå om Wales, men på min blogg finns mycket att hämta av information om Wales i text, bilder och videos.

0119

Hoppas ni kan har användning av uppgifterna och på så sätt få mer kunskap om detta lilla land i UK. Kanske intressant för andra skolklasser och mina övriga läsare också!

Här kommer lite fakta om landet:

Vad är det för skillnad mellan GB och UK?

Stor för en del!

United Kingdom finns ingen översättning för i svenskan. Great Britain blir Storbritannien.

Storbritannien består av England, Wales och Skottland, alltså hela brittiska ön.

UK är Storbritannien plus Nordirland.

På brittiska pass står det United Kingdom of Great Britain and Northen Ireland.

UK och GB blandas upp, även här. GB på bilar i UK. Inom idrott är det ibland UK och ibland GB.

Begreppen är klara, men inte användandet.

Säj bara inte till mej att jag bor i England!!!! Eller till en skotte att han bor i England!!!! Där emot kan vi säja båda att vi bor i Storbritannien eller United Kingdom, om vi nu skulle vilja det.

Var ligger Wales?

Photo0270

Wales är ett litet land i den syd-västra delen av Storbritannien. Här bor ca 3,2 miljoner människor och väldigt många får, varierar mellan 3 0ch 9 miljoner beroende på när man räknar, vid lammningstid eller efter slakttiden.

Ytan är drygt 20 000 km2. Jämfört med Sverige är det ung lika stort som Skåne, Halland och Blekinge tillsammans.

Photo3908

Huvudstaden heter Cardiff.

Nationaldagen är 1 mars, så det kommer jag att skriva om på onsdag.

Vad betyder namnet Wales?

Det engelska namnet Wales kommer från det germanska ordet walh, som betyder främling eller utlänning. Samma ursprung som t ex Vallon och rotvälska.

Cymru, det walesiska namnet, betyder landsman.

Så det har alltid varit av betydelse på vilken sida av gränsen man varit, utlänning eller landsman!!!

Hur ser Wales flagga ut!

Wales flagga består av en röd drake mot grön och vit bakgrund.

Flaggan blev officiell 1959, men den röda draken har associerats med Wales under många århundraden. Den är mycket vacker!!!!!

Photo5159

St David´s flagga används också ibland. Den består av ett gult kors mot en mörkblå, nästan svart bakgrund. Inte vacker!!!! Speciellt när man vet hur en vacker flagga med gult kors mot en klarblå bakgrund ser ut!

Uppkomsten av draken som symbol är en blandning av historia och myt. Kanske kom den med romarna som var här runt år 0 eller från en historia kring myten om King Arthur där trollkarlen Merlin är inblandad i en lång fight mellan en röd och en vit drake. Den vita draken symboliserade saxerna och den röda kelterna. Den röda draken användes också i King Arthurs standar. Draken som symbol finns i flera andra länder och städers flaggor.

Den gröna och vita bakgrunden kommer troligen från huset Tudor, en walesisk dynasti på engelska tronen, eller kanske mer osannolikt från Wales symbol purjolökens färger.

Har Wales ett eget språk?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Walesiska kallas även kymriska. Cymru betyder Wales på walesiska.
Wales har 2 officiella språk:
Walesiska och engelska.
Walesiskan är ett gammalt kulturspråk, under århundranden undantryckt av engelskan, både i praktiken och enl lagen.
Språket är keltiskt och på långt håll besläktat med iriska och skotska.
Att få fram exakta siffror är väldigt svårt. De kan variera beroend på källor. Hur räknar man t ex walesisktalande, de som talar det dagligen, de som talar flytande, de som kan tala språket, de som lärt sig språket i skolan man inte använder det?!??!?!? Slutsatsen är i alla fall att färre och färre talar språket!
I början av 1900-talet talades språket av ca 45 % av befolkningen.
Mellan 1931 och 1961 sjönk antalet walesisktalande från 36% till 26 %.
Ca 20 % av befolkningen talar walesiska idag, av dessa talar ca 60% språket dagligen.
Enl förordnanden från 1990-talet likställs walesiskan med engelskan inom den offentliga sekton. Alla offentliga handlingar, så som t ex körkort, skatteunderlag, informationsblad är skrivna på två språk. Liksom vägskyltar (där orten eller gatan har två namn), t ex Monmouth – Trefynwy, Chepstow – Cas gwent, Abergavenny – Y Fenni. Även varnings- och upplysningsskyltar är på två språk, t ex slow – araf, yards – llath, town centre – canol y dref. Även informationsskyltar på två språk, t ex police –heddlu, museum –amgueddfa, bro – pont, exit – allan.

0123 Sign   Photo3772
Som ni ser av orden ovan har språket i stort sett ingen som helst likhet med engelskan. Lika olikt som svenska och finska. Uttalet är heller inte lätt, p g a att vissa bokstäver och bokstavskombinationer uttalas helt olika vad vi är vana vid.
Alla barn i walesiska skolor lär sig språket, i engelsktalande skolor som andra språk, i walesisktalande skolor som första språk.
I Monmouth där jag bor, hör man nästan aldrig walesiska talas. Jag tror jag har hört det talas här ca 3-4 gånger under flera år. Walesiskan talas till största delen i den nord-västra delen av landet och här talas det som första språk i skolor, affärer o s v.
Det finns en walesisktalande TV-kanal, S4C. Denna kanal har varit nedläggningshotad, p g a för få tittare. Mycket debatt om denna kanals vara eller icke vara.

Photo3776    Photo3662

Photo3976
Jag pratar inte själv walesiska, men lär mig alltid nya ord genom skyltar, på TV o s v, så ordförrådet fylls på, men så är det ju också så att minnet inte är som det en gång var heller.
Min fasta åsikt är: Ge walesiskan den status som den bör ha som ursprungsspråk i landet!!! Fram för mer aktioner att bevara språket!!!
Hwyl fawr (uttalas ung :hojl vaur)!! Hejdå!

Bloggen exakt 4 år idag

cropped-photo0281.jpg

Innan jag började blogga hade jag knappt varit inne på en blogg tidigare och visste egentligen inte riktigt vad det vad.

Min anledning var att många av mina vänner frågade mig om hur saker och ting fungerade här och jag svarade i mail, skrev och skrev, många gånger samma sak och skickade bilder. Jag var inte trött på frågorna, men på att svara igen och igen. Så då fick jag den smarta idén att samla alla svaren på ett ställe och när frågorna kom kunde jag hänvisa till ett ställe där de kunde hitta informationen.

Jag hade hört talas om bloggar och tyckte det nog var ett bra forum. Eftersom jag tekniskt är totalt korkad hjälpte mig min yngste son, som är duktig med data, att sätta upp bloggsidan. Han lärde mig också grunderna till hur jag skulle använda den. Sedan dess har det hänt mycket! Från början kunde jag bara få in en bild per inlägg (och det tog lång tid till jag fattade hur man fick in fler ha, ha!) och förstod inte heller vikten av bilder, utan koncentrerade mig på text. Jag visst inte heller hur man skrev kommentarer och än mindre hur man svarade på dem.

Något som också låg mig i fatet var min dyslexi. Det finns dem som har det mycket värre än jag har, men det är ett handikapp när man ska skriva. Därför förekommer det tyvärr en del ord som inte är rätt stavade, inte felstavade för jag vet oftast hur de stavas, men de kommer ut fel och jag ser det inte, även om jag läser om och om igen. Detta är svårt att förstå för er som inte är drabbade, men ni som har samma handikapp förstår precis vad jag menar.

Rugby idag

Idag spelar Wales mot Skottland i Six Nations!

Heja Wales!!!!!!!

Om rugby och Six Nations kan ni läsa här!

Sverige

Här kommer svaren från onsdagens inlägg:

Göteborg

dscn1706

1. Denna staty står mellan Centralstationen och tunneln ner mot Nordstan. Den vita byggnaden till vänster är det anrika Eggers Hotell och till höger Nordstan. Den heter Bohuslän och är gjord av Claes Hake 1983.

dscn1714

2. Dessa statyer finns utanför gamla postkontoret vid Drottningtorget. Den heter Dröm och är gjord av Jaume Plensa från 2012.

dscn1718

3.Denna lilla flicka finns inne i Centralstationen. Statyn heter Lek eller allvar och är gjord av Laura Ford.

Stockholm

dscn1725

1.  Denna klocka finns utanför centralstationen vid huvudingången mot Vasagatan.

dscn1733

2. Sankt Göran och Draken på Köpmanstorget i Gamla Stan. En kopia av originalt som finns i Storkyrkan.

dscn1739

3. Molins fontän i Kungsträdgården.

dscn1759

Staden jag besökte var Sundbyberg, blev stad 1927, tidigare köping. Är Sveriges till ytan minsta kommun.

Ja, det blev mycket idag!

Ha en trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Historia, Om Wales, Sport, Sverige. Bokmärk permalänken.

88 kommentarer till FAKTA OM WALES, BLOGGEN 4 ÅR, RUGBY och SVERIGE

  1. Jag lär mig så många saker av dig och din blogg 😊. Grattis på bloggfödelsedagen och ha en härlig helg!

  2. FREEDOMtravel skriver:

    Intressant med språken tycker jag! Och viktigt att arbeta för att walesiskan ska bevaras! I Sverige har vi väl bara ett officiellt språk, men vi har fem minoritetsspråk. Stockholm är finskt förvaltningsområde, vilket betyder att merborgarna ska kunna få viktig samhällsinformation och service på finska. I andra län (längre norrut) kan samma sak gälla för samiska. Många tänker på Sverige som enspråkigt, men dessa språkgrupper har funnits i Sverige i flera hundra år, varför de har specifika rättigheter.

    • Lena i Wales skriver:

      Jag tycker också språk är intressant och har alltid tyckt det.
      Jag visste inte detta om finskt förvaltningsormåde, intressant.
      Däremot har vi vissa minoritetsspråk, det visst jag.
      Tack för informationen!
      Ha en bra helg!

  3. Karin Eklund skriver:

    Se Sundbyberg och sedan dö eller hur det nu var? 😉 Nu när jag fick svaren från Stockholm, så visste jag dem ju. Haha.
    Tack för en fantastisk info om Wales och allt runtomkring! Jag tänker spara ner det här inlägget, det var så lärorikt. Bra att ha helt enkelt. Vilket jobb du har lagt ner på att få oss andra lite vettigare.
    Jag hade, för många år sedan en ung kille från Wales, boende i vårt hem, en sommarmånad. Han pratade walesiska så det var svårt att förstå varandra emellanåt och kroppsspråket måste tas till. Då förstod jag att Wales inte är England :). Men trevligt var det.
    Ett stort grattis till dina fyra år i bloggosfären! Hoppas det blir många, många år ännu!

    • Lena i Wales skriver:

      Lurigt det där med att man känner igen , men inte kan lokalisera, men när man får svaren är de givna. Händer mej ofta också.
      Roligt att du är så intresserad av Wales!!!
      Intressant info om den walesiska pojken.
      Tack för grattiset!

  4. Lanclin skriver:

    Oj så intressant att läsa dina fakta om Wales! Det är väldigt intressant med minoritetsspråk som kymriska och andra exempel i andra länder. Trevlig helg från Bayern!

  5. jag vet, i Skottland ska man inte beställa engelsk frukost 🙂

  6. Marit Sønstebø skriver:

    Hehe, jeg skal huske på å skrive at du ikke bor i England 😉

    Ha det fint i Wales!

  7. Eva Trillian skriver:

    Mycket matnyttigt 🙂 tack för alla fakta!
    Grattis till bloggfödelsedagen! 🙂 Hoppas den firades ordentligt!

  8. Usch, jag skrev en låååång kommentar och så bröts kopplingen. Allt borta. Så nu blir det kortvarianten…
    Det finns en översättning för UK, Förenade kungariket, men det är inget som används särskilt ofta. Kollade upp det för ett tag sedan då vi hade en diskussion om det. 🙂
    Walesiskan är så spännande och jag räknade ut att 384 000 personer använder det dagligen. Inte så illa om man jämför med att 23 000 talar samiska. Om man nu kan/ska jämföra.

    Tack för ett – som alltid – intressant inlägg Lena, Trevlig helg!

    • Lena i Wales skriver:

      Detta tekninoska har hänt mej också flera gånger och det känns så tråkigt.
      Som du säjer används inte Förenade kungariket av svenskar, alltid Storbritannien.
      Språket används mest uppe i nord-västra delen och jag är så glad att det finns kvar!!!
      Roligt att inlägget intresserar dej!

  9. Geddfish skriver:

    Ett jättetrevligt inlägg och mycket lärdom i, som jag kommer ihåg nu, men kanske glömt innan sommaren 😉
    Jag älskar dialekter och det är kul att minoritetsspråken får leva.
    Grattis till 4 år i bloggen! Och jo, man lär sig efterhand. Mitt första blogginlägg för i mars 11 år sedan var inte så märkvärdigt. Jag skrev om en mobil och hade ingen bild till. Tror inte jag fick någon kommentar förrän jag lade ut ett fiskrecept 😀 det gick hem.
    Allt gott!

    • Lena i Wales skriver:

      Jag ska påminna dej i sommar, var så säker!!!!
      Walesiskan är ett mycket intressant språk!
      Ja, man lär sig mycket i blogglandia, både hur att skriva en blogg och intressant fakta.
      Ha en fin kväll!

  10. torrebloggen skriver:

    Oj vad intressant det var att läsa om Wales igen!
    Hoppas Wales vinner rugbymatchen idag!
    Själv har jag ett blogginlägg idag som jag tror du kommer att gilla!
    Ha en jättetrevlig helg!
    Kram!
    Hwyl fawr!

  11. åsa i åsele skriver:

    Intressant. Verkligen intressant. Innan jag fann Din blogg visste jag knappt att Wales fanns 😉
    Nä allvarligt så jo jag har ju lärt mig lite om England, Storbritannien och United Kingdom då jag gick i skola, jag gillar ju Historia & Geografi så de ämnena var mina favoriter å yes det visades även på betyget 🙂

  12. Linda skriver:

    Åh, jag blir sugen på att åka tillbaka 🙂

    Solsken
    //Linda

  13. steel city anna skriver:

    Jag brukar halla mej till att saga UK, tycker det ar mest forekommande och tacker allt 🙂 om jag inte pratar om vart jag bor, for jag bor faktiskt i England 🙂 men jag blir lite forvanad anda att manga verkar ha lite koll pa de olika landerna, detta kommer man ihag fran skolan tycker jag.

    Det ar spannande med sma sprak. Kanske svenskan gar samma ode till motes om nagra hundra ar.

    • Lena i Wales skriver:

      Jag använder Wales eller UK, men kan ju inte säja England för det är ju helt fel för mej.
      Det konstiga här är att britterna inte har fullkomlig koll på detta, inte ens officiellt.
      Jag undrar också om svenskans vara eller icke vara, engelskan tar över överallt. Hoppas dock att svenskan blir bevarad.
      Ha en bra dag!

  14. Tomtan skriver:

    Tack för att du började bloggade

  15. Märtha skriver:

    Grattis till fyraåringen! Jag trodde att du hållit på i många år, när jag började läsa din blogg för knappt två år sedan. Du verkade så van… Och Wales, ja, inte visste jag mycket om det landet förr. Cardiff, jo, sångtävlingen som Carita Mattila vann en gång, likaså Bryn Terfel. Nu vet jag mycket mer, tack till dig! Språk är ju verkligt intressant, hoppas du läst mitt senaste inlägg. Jag är ju inte så regelbunden som du, tyvärr. Men sverigebilderna, trots flera gånger i Stockholm, så… Sanningen att säga har jag besökt Göteborg två gånger. Läser med glädje i fortsättningen! Också.

    • Lena i Wales skriver:

      Tack frö grattiset! Roligt att du tyckte jag var van, det glädjer mej verkligen!
      Vad roligt att jag kan sprida kunskap om Wales på ett positivt sätt och att du tycker om att läsa mina inlägg.
      Språk är intressant och jag ska titta in till dej under dagen.
      Göteborg är en fin stad, särskilt på sommaren. Hoppas du kan besöka den fler gånger.
      Ha en skön söndag!

  16. Vi får ta en blogg fika nästa gång du är i Götet:) Beträffande de statyer vid Drottningtorget tycker jag de är en dålig copy cat på väldigt lika jag såg i Nice France låååångt före haha 🙂

    Ha en kanon vecka!

    LOVE M

  17. Anne-Marie skriver:

    Mycket intressant du berättar om Wales. Eftersom jag varit där har jag ju litet hum om hur det ser ut. 🙂 Tyckte om Wales även om vi hade väldigt mycket regn just då vi var där.
    Bloggar är väldigt bra och trevliga och man kan knyta många kontakter och sprida information. Grattis till 4-årsjubileet! Jag fattar inte att jag bloggat i mer än 10 år nu.
    Ha en fin söndag!

  18. Din blogg är en sann guldgruva! Har lärt mig massor om Wales och dessutom blivit intresserad av landet! Vilken tur att du började blogg!
    Grattis på bloggfödelsedagen och ha det bra!

  19. skåningen skriver:

    Intressant det du berättar om Wales.Jag har aldrig varit där.
    Jag hoppas att du har haft en bra söndag!
    Kram!

  20. Ditte skriver:

    Stort grattis på bloggens fyraårsdag! Och tänk så mycket som hänt under dessa år. jag började blogga i september 2007 då vi bodde i Peking och mycket av samma anledning som du och sedan har det fortsatt. Förstår precis det här du skriver o ord och stavning. Jag är atignatisk och har också ett brytningsfel som gör att jag har svårt att se på en skärm men trycker jag ut en text och läser den ser jag felen och likaså om jag skriver för hand. Men jag orkar inte trycka inläggen innan jag publicerar dem-
    Tack för bra och användbara fakta om Wales, perfekt sammanfattning och man lär sig alltid något nytt och blir påmind om det man visste men som hoppat bort. Jag vill gärna veta hur saker som bl.a. namn hänger ihop och varifrån de kommer , ursprung och användningsområde och du är bra på att förklara och dela med dig.
    Visst håller vi tummarna för Wales i rugby. Kan inget m sporten men hålla tummarna kan jag.
    Vad gälller bilderna om Stockholm så hade jag rätt på dem och det känns bra att ha koll på sin egen stad. Nu har jag även bättre uppfattning om Göteborg.
    Önskar dig en bra vecka.

    • Lena i Wales skriver:

      Visst går tiden fort!
      Vi är nog många som har lite småproblem med det du skriver om, men i övrigt är vi nog perfekta du och jag, i alla fall du, hi,hi!!! Med åldern lär vi oss att ta det på ett lättare sätt och lär oss att leva med det, värre när jag var yngre.
      Rugbyn gick tyvärr inte så bra för Wales, men å andra sidan gillar jag Skottland också, så det är väl bara att gratulera.
      Du kan verkligen ditt Stockholm och jag beundrar dina kunkaper!!!
      Ha det bra du också!

  21. RosMarie Danielsson skriver:

    Grattis till dina fyra år i bloggvärlden! Och vilken tur att jag fick möjlighet att följa den och dina äventyr i Wales och Spanien. Härligt att få inblick i en annan människas vardag långt borta när man själv känner sig isolerad i en liten kant av världen. Det där var kanske att ta i men vinterhalvåret är det mest jobb och hemmaliv som gäller och då är det trevligt att få läsa om något annat. Mycket spännande läsning som du förmedlat och många tankar om både likheter och skillnader. Är lite avundsjuk på min man som åker till England om drygt en vecka.
    Ha det gott!
    Kram RosMarie

    • Lena i Wales skriver:

      Tack ör grattiset!
      Vintern i Sverige är hårdare och mycket längre än hos oss, minns själv från Sverige.
      Trevligt att du gillar min blogg och tack för dina fina kommentarer.

  22. Wales verkar spännande blir nyfiken när du berättar!
    Bra att få hjälp av barnen som kan det här med datorer och så lär man sig själv också varefter!
    Ha en bra vecka!

  23. Inger skriver:

    Du är en god ambassadör för Wales, och ja jag vill åka dit igen.
    Kram

  24. Christine - 29° skriver:

    Alltså jag lär mig så mycket genom din blogg!
    Grattis även till 4år som bloggare och starkt att det finns fler än mig som har dyslexi men ändå bloggar. Underbart! 🙂

    • Lena i Wales skriver:

      Roligt att du känner att du lär dej något och gläds åt det.
      Tråkigt att du också har samma handikapp som mej, men skönt för mej att höra att det finns fler. märker inget av det hos dej.
      Ha en bra ny vecka!

  25. anjahill skriver:

    Ett oerhört intressant inlägg.
    När det gäller Europas nationella minoriteter så har EU Europeisk stadga för landsdels- eller minoritetsspråkkonvention http://www.manskligarattigheter.se/sv/vem-gor-vad/europaradet/europeisk-stadga-om-landsdels-eller-minoritetssprak
    De små språkens/minoritetsspråkens användning och bevarande står mig särskilt nära. Språk är ett redskap som uttrycker så intimt ens identitet.
    Jag delar inlägget på min FB sida.
    Med hälsningar
    /Anja

  26. Barbro S skriver:

    Så roligt att läsa om Wales, allt annat och se dina fina bilder. Intressant om walesiskan. Jag undrar hur det kommer sig att engelskan är så totalt olik, har den inte alls influerats av ursprungsspråket? Jag menar, gränsen mellan länderna är ju inte skarp, inte som om Wales vore en egen ö eller så?
    Ha det så gott på nationaldagen :)!

    • Lena i Wales skriver:

      Roligt att du gillar mitt inlägg!
      Engelskan tillhör den gemanska språkgruppen och togs hit för ca 1000 år sedan , medan waleiskan tillhör den keltiska gruppen. och är ursprungsspråket här.
      Finland och Sverige är grannländer, men så olika språk och olika språkgrupper.
      Ha en bra ny vecka!

  27. sockenvagenssota skriver:

    Vilket informativt och lärorikt inlägg, gillar då man får sig ny kunskap till livs! 🙂 Önskar dig en fin vecka ❤

  28. Det är klart att som infödd stockholmska, så visste man naturligtvis svaren – men hade totalt förträngt dom. Det har blivit så att sen vi flyttade från stan till Gotland så har vi tappat allt kunnande om stan eftersom vi hade tröttnat helt på den. Fast konstigt nog så räcker det med att köra bilen in från Nynäshamn för att man ska vara ”stockholmsk” igen! Både med att hitta, men framförallt för att bli lika tuff i trafiken igen. Jag tror faktiskt att det aldrig går ur en när man kört bil i över 40 år i innerstan!!
    Eftersom jag älskar kartor och alltid läser på när vi ska ut och resa, så hade jag redan innan dina berättelse en ganska bra kunskap om Wales, men den kunskapen hade jag nästan glömt bort helt. alltså var det mycket trevligt att få sitt minne uppfriskat!
    Man vet ju inte, kanske åker vi tillbaka till vårt semesterfavoritmål GB någon gång! Det är inte utan att man blir väldans sugen…..
    KRAM
    Susie

  29. Glömde att gratulera till din fyra år som bloggare – visst är det kul!
    GRATTIS
    Susie

  30. Ama de casa skriver:

    Tack för att du förklarade skillnaden mellan GB och UK. Har alltid haft grubblerier över detta. Sen att Storbritannien exempelvis har flera lag i fotbolls-VM har också gett mig huvudbry… 🙂

    Grattis till dom fyra åren! 🙂

  31. Extra intressant att läsa om skillnaderna. Denna blogg borde ge dig betalt. Cardiff är ett av mina favoritlag i fotboll. Nu tycks laget fått lite längre avstånd till det nedre strecket.
    I dagens lokala tidning stod det om en man som ville starta en rugbyklubb i vår lilla stad.

    • Lena i Wales skriver:

      Tack för din fina kommentar.
      Ja, tänk om någon ville betala mej, det hade varit grejer det.
      Kul att du gillar Cardiffs fotbollslag.
      Hoppas det blir en rugbyklubb i din lilla stad, det hade varit kul det.
      Tänkte faktiskt på dej också när jag skrev detta inlägg, lite kalenderbiteri!!!
      Ha det bra!

  32. Kattis skriver:

    Grattis till dig och bloggen till 4 år!☺ Sen är jag väldigt säker på att jag gick i en sån skola som faktiskt inte bara lärde ut saker om England…eller så är det mitt egna intresse för andra länder som gjort att det känns som jag sedan tidigt haft bra koll på att UK inte bara består av England. Men all fakta du delar med dig av kan jag inte så fortsatt intressant läsning!😀
    Woho jag hade några rätt på Sverigefrågorna iaf!☺

  33. Veiken skriver:

    Tack för ett suveränt bra inlägg. Nu vet jag skillnaden mellan UK och GB. Trodde det var samma sak innan du berättade. Dessutom tycker jag som du att det är eländigt när språk dör ut!
    GRATTIS till 4 år i Blogglandia. Ett av de mest intressanta länderna i världen! 🙂

  34. Preciosa skriver:

    Hej Lena!
    IFelicidades por 4 años!
    Jag har ju skrivit sen 2011…otroligt…men mindre på senare tid. Ca var 3:e dag numera. Idag har
    jag skrivit men lite att skriva om här hemma. Åker ner snart. Får du tid så gå in och lyssna på en speciell 15-Åring som skrivit en fantastiskt vacker låt.
    Orkar inte kommentera så flitigt (men läser alltid!) då min dator inte vill att 3 tangenter ska fungera 🙂 Har inte råd köpa ny men köpt ett extra tangentbord. 🙂 Perfekt att att klicka på dom 3 saknade bokstäverna. Kostade 399:- istf för 5-6000 för ny dator.
    I ditt eminenta inlägg såg jag en bild från Signalfabriken. Vi är sura på den…affärsgatan har inga affärer kvar snart pga det centrumet 😦 Dom bygger sönder vår lilla stad 😦 Fula höghus bl a.
    Kram från Sumpan! P ♥♥

    • Lena i Wales skriver:

      Muchas gracias!
      Ska gärna titta in till dej. Roligt att du fäljer mej!
      Vilka priser på datorer, hoppa min håller ett tag till.
      Mycket intressant med din åskit ang Sundbyberg, för mej var det ju första gången jag var där.
      Ha det bra1

  35. wiolettan skriver:

    Ojoj, så många nya och intressanta fakta för mig om Wales. Läser och tar in och hoppas att en del i alla fall sitter kvar därinne.
    Grattis till 4-årsdagen här på bloggen. Förstår att du vill samla allt på samma ställe och slippa ”tjata” om, bra grej detta med bloggeriet. Jag hade också lite svårt då jag startade men mysingen hjälpte mig.
    Tack för svaren om bilderna från Göteborg och Stockholm. Gissa är jag bra på, men gissa alla rätt det är svårare.
    Ha det bra och kram till dig.

    • Lena i Wales skriver:

      Ibland tror man att information försvunnit, men när man sedan återhör den så upptäcker man att gen bara har lurats och gått och gömmt sig,hi,hi!
      Det är verkigen roligt att blogga och få så fina komtakter som dej!
      Du hade alla rätt! Enormt!
      Ha det bra!

  36. Monica skriver:

    Roligt att läsa mer om Wales och intressant! Vi får se som sagt hur det går med de mindre språken, märks ju att färre och färre talar dem men hoppas de blir kvar. Ha det så fint nu och jag tror att våren kommit till dig, det finns vårblommor överallt ser jag på foton från UK. Jag säger UK rätt mycket och Storbritannien och England kan jag ju använda eftersom Anna bor där och vet att det är noga att det sägs rätt men är ju lite roligt samtidigt att britterna själva har svårt att hålla reda på det. Ser att tidningar här som jag givit adress Storbritannien skriver in Great Britain på dem.
    Och en gång jag sände paket med United Kingdom som sagts ska vara postspråket men det kan vara lite si och så med geografikunskaperna på posten så det kom det till USA men tillbaka:-), så nu garderar jag mig med alltihop:-)

    • Lena i Wales skriver:

      Trevligt att du gillar mitt faktainlägg!
      Hoppas verkligen de små språken överlever!
      Ja, många britter har lite svårt själva att hålla ordning på UK och GB, inte ens myndigheter.
      Ha det bra!

  37. Anita skriver:

    Har tittat på ditt inlägg för några dagar sedan men hann inte läsa ordentligt så jag kom tillbaka idag istället. Tyckte det var så roligt att läsa din alldeles eminenta sammanfattning av Wales, GB och UK även om jag läste allt förut här hos dig. Det finns så otroligt mycket kunskap att hämta från din blogg. Om någon vill veta något om Wales rekommenderar jag den alltid.

    Och så grattis i efterskott till bloggfödelsedagen. Jag var nog en av de första som läste din blogg. Jag vet att det var du som hittade mig då jag skrivit om en resa till Wales och sedan dess är jag fast. Det är alltid lika intressant att följa dina inlägg och jag hoppas du kommer att fira många bloggfödelsedagar.

    Hoppas det gick bra för Wales i rugbyn. Och statyerna i Stockholm borde jag ju känt till. Har ju faktiskt sett dom alla men minnet är kort 🙂

    Önskar dig en bra tisdag!
    /Anita

    • Lena i Wales skriver:

      Tack Anita! Roligt att du känner att du kan finna info här, det blir jag glad över. Roligt också att du rekommenderar mej till andra.
      Ja, du är en av de som läst min blogg längst och alltid lika roligt att du håller fast vid mej och ger mej uppmuntringar att gå vidare. Det betyder mycket för mej.
      Rugbyn var ingen succé, men Skottland är ju också ett trevligt land,hi,hi!!!
      Ha det bra!

  38. Anette skriver:

    Wow, så mycket matnyttig information. Tur för mig att jag inte är uppvuxen i Wales, jag skulle aldrig ha kunnat rita mitt lands flagga.
    Grattis till fyra års bloggande……och du, av dyslexin märks ingenting 😊

    • Lena i Wales skriver:

      Nej du, den flaggan är inte lätt att rita!!! Men ack så vacker!
      Tack för grattiset.
      Du gör mej verkligen glad ända in i hjärtat att min dyslexi inte märks. Har ju haft en del problem genom åren och din kommentar kompenserar mycket för den smärtan. Tusen tack!!!

  39. Tove Olberg skriver:

    Grattis Lena till 4 år med din omfattande dels historiska, dels upplevelserik och kunskapsgivande blogg. Du är en världsvidgare du! Så mycket tid du lägger ner på att posta dessa fina inlägg fråb här och där och var och hur!
    Det må bli en mångfaldskram för detta!
    Skön son du har som möjliggjorde ditt bloggande!

  40. Franska fikon skriver:

    Fascinerande detta med vad GB eller UK kallar sig och dessutom i olika sammanhang. Det finns tydligen en massa olika konstellationer i sportsammanhang upptäckte jag av följande roliga länk angående Brexit. Njut och skratta!

  41. bia skriver:

    Intressant läsning om Wales….och grattis till fyra år som bloggare ;))
    Kramis bia

  42. GladiGrönt skriver:

    Grattis till bloggen! Du lägger verkligen ner mycket energi på den, och vad bra att svenska elever hittar information hos dig. Du kan ju så mycket! Trevlig kväll/Monica

    • Lena i Wales skriver:

      Tack! Ja, det är mycket jobb, men också roligt att hitta mer fakta och roligt om det man skriver är uppskattat.
      Mycket kan nog användas i skolorna, bara lärarna hittar mej.
      Ha det bra!

  43. iamittilivet skriver:

    Grattis till 4 år!!
    Jag har klart för mig definitionerna på GB och UK, men visst använder man det lite hur som helst, det gör även de jag träffar från UK. Eller GB. Och då blir jag ännu mer förvirrad. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s