PUBAR och PUBLIV 8 – pubmat och VÅREN I WALES

Mycket om pubmat idag, samt om våren i Wales och lite teater.

Våren i Wales

Så här såg det ut i min hemstad Monmouth igår, mängder med påskliljor…

…liksom massor av Lesser Celandine…

…tror det är Svalört på svenska…

…också dessa träd är i blom…

…kan det vara White Thorn?

Teater

Ett teaterbesök med väninnor blev det i torsdags kväll. Monmouths vackra Savoy Theater bjöd på…

…pjäserna Duets. Fyra olika små föreställningar om olika par i olika situationer utfört av lokala amatörskådespelare. Mycket bra gjort och många glada skratt!

Pubar och publiv 8 – Mat

Photo5319

Mat beställs och betalas vid bardisken vid beställning. Man kan också sätta upp på en tab (räkning som betalas när man lämnar) om man är ett stort sällskap. Ofta delar man på notan med antalet personer och sitter inte som svenskarna och försöker räkna ut exakt vad var och en ätit och druckit. På slutet brukar det jämna ut sig, idag jag – imorgon du. Vi är liksom inte lika insatta i det där med exakt jämlikhet här, ha,ha!!

Kvalitén på pubmat varierar otroligt, men generellt kan man säja att det är ganska fet mat, mycket frityrstekt som t ex pommes frites. Portionerna är också ofta stora, vilket kan få mig att bli äcklad innan jag ens börjat äta. Visst kan man lämna mat när man blivit serverad, däremot inte om man tar till sig själv. Men det är presentationen av dessa portioner som blir oaptitliga. Vissa ställen hade förr ”Ladies´ portion”, vilket jag tycker var en utmärkt idè. Idag kan man här och där hitta små portioner, men det är väldigt sällsynt. Det är inte priset det gäller, det är presentationen.

Det brittiska köket har ju inte speciellt gott rykte utomlands och kanske är det ibland väl befogat, men det finns också vällagad, välpresenterad mat här och jag tror att det kommer att bli bättre och bättre med tiden. Vi är bara i början av kvalitétstänkande ännu.

Det börjar också mer och mer komma lite sunda alternativ. Sallader finns numera nästan alltid på menyn, liksom vegetariskt alternativ…

DSCF2761

…hylla med olika såser, salt och den så viktiga vinägern för pommes frites!

Photo5477       Photo5478

DSCF2629

Vanliga varmrätter på menyn:

–Fish and chips, flottyrstekt fisk och pommes frites.

–Bangers and mash, korv och potatismos. Korven är inte av typ den svenska. Här är de inte rökta utan ett korvskinn med malet kött och kryddor i. Kvalitén varierar enormt. En del håller hög kvalité med bra råvaror medan andra är billiga och av dåligt kött.

–Steak and Ale Pie. Är en köttgryta med nötkött  smaksatt med öl. Ovanpå denna gryta ligger ett fluffigt pajskal. Serveras normalt med pommes frites. Det vi på svenska kallar paj motsvaras här av Quich.  Det finns flera varianter av pajer, t ex chicken and mushroom, steak and kidney.

–Curry, indisk kött- eller kycklinggryta.

–Cottage pie, köttfärs med potatismos över.

–Någon form av pastarätt, t ex lasagne.

–Sallad med t ex kyckling, skinka eller ost.

–Gammon, liknade kassler, serveras oftast med  pommes frites, ärtor och en skiva ananas.

–Kyckling av olika varianter.

–Baked potatoes med olika fyllningar, ost, baked beans, kyckling.

–Ploughmans,  lätt lunchrätt bestående av ost eller skinka, bröd, chutney, lite frukt eller grönsaker och chips upplagt separat på en tallrik.

–Sunday Roast, typisk söndagsrätt. Skinka, biff eller kyckling, med pommes frites, typ brunsås, Yorkshire pudding och kokta grönsaker.

Photo5644

Efterrätter:

–Sticky Toffee Pudding, typ  sockerkaka med varm kolasås. Severas med glass eller grädde. När det står grädde till en efterrätt, är det oftast ej vispad grädde, utan flytande.

–Banoffie Pie, lite pajskal med banan, kolasås och vispad grädde.

— Paj med custard (ung vaniljsås).

–Cheescake av olika varianter.

–Bread and Butter Pudding,  bröd med russin, låter inte gott, men är det!

Det finns fler typiska pubrätter, men jag kan inte ta upp alla här.

Photo1396

Härligt när man kan sitta ute…

Photo5321

…fast vid öppna spisen är heller inte så dumt!

Instagram

Hitta mej på lena_i_wales

Annons
Detta inlägg publicerades i årstider m m, Mat och dryck, Pubar o publiv. Bokmärk permalänken.

81 kommentarer till PUBAR och PUBLIV 8 – pubmat och VÅREN I WALES

  1. Veiken skriver:

    Vi brukar inte heller hatta hit och dit när vi äter ute. Det är enklast att dela notan på det antal personer man är runt bordet! Underbart att våren har kommit så långt hos er.
    Vinäger till Pommes….. jösses. Kramar

  2. Marit Sønstebø skriver:

    Våren er kommet langt hos deg! Flotte påskeliljer, og så mange det er av de 🙂

    God helg!

  3. Anita skriver:

    Oj så härligt med påskliljorna! När jag var över och jobbade i Milton Keynes i februari ett år så minns jag att påskliljorna blommade för fullt i alla rondeller. Tyckte det var helt fantastiskt. När det gäller pubmaten så är jag inte heller speciellt förtjust i den fettdrypande. Men däremot gillar jag bakad potatis och Ploughmans. Det har jag ätit många gånger. Och tomatsoppa. Fast det kanske mer är på lunchserveringarna i olika trädgårdar jag besökt. Soppa är kanske inte så vanligt på pubarna. Hur som helst så blev jag ändå lite småsugen nu. Dag strax för frukost!

    Ha en bra helg!
    /Anita

  4. inte alltid man lyckas med maten, svårt på okända platser

  5. Marina skriver:

    Härliga vårbilder!

  6. Det är nog som du säger, den engelska maten fallerar i presentationen, det ser rätt grått ut. Fast den sista såg ju smaklig ut.

    Härligt med vår!

  7. skåningen skriver:

    Ingen vår här än!
    Sv..Ja vi har snabeldrakar att valla!
    Ha en bra dag!
    Kram!

  8. gunnardeckare skriver:

    Du har nog rätt i att maten har blivit mycket bättre i Storbritannien. Jag tänker att det framförallt är en större variation.
    Härliga vårbilder! Här blommar bara Snödroppar än så länge. Gissningsvis ligger vi 3-4 veckor efter er.

  9. Comsi Comsa skriver:

    Åh du har vår. 🌹

    Kram ❤

  10. åsa i åsele skriver:

    England har ju kända tv-kockar och jag har ju sett hela England bakar 🙂
    Jag skulle nog välja efterrätten direkt 😉 fast russin ogillas så sånt hoppar jag över 🙂
    Så skillnad på Dina å mina bilder… verkligen olika klimatzoner.

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, vi har många bra matlagningsprogram här, ibland alltför många så man kan inte titta på alla. Matvanorna ändras också därmed.
      Ja, skillnaderna är stora vad gäller klimatet där vi bor, du och jag.

  11. Geddfish skriver:

    Jag tar till mig allt, nu innan resan, och jag kommer inte att svälta 😀
    Du har betydligt fler blommor än jag, jag fick fuska hos blomsterhandlaren 😉
    Allt gott!

  12. Underbart att få se påskliljor och vårblommor! Tack!
    Idag skiner solen för första gången i år som om det börjar bli vår. Ljuvligt och vad jag längtar.

    På tal om mat. Beställde fresh vegetables som sidorätt, när jag var på Irland och blev högst förvånad när jag fick in ett fat kokta grönsaker (typ som varit fryst broccoli, blomkål mm) Jag hade förväntat mig en fräsch sallad…. Det där med att förstå sig på menyn är inte alltid enkelt även om man tror att man har någorlunda koll på sin engelska 🙂

    Kram och fin helg!
    Christina

    • Lena i Wales skriver:

      Roligt att du gillar mina vårbilder. Just nu är det ju stor skillnad.
      Menyer är det svåraste i ett främmande språk, men heller inte lätt i sitt eget! Kanske tipsen kan komma till användning för dej någon gång.
      Ha en bra helg!

  13. Monica skriver:

    Fint med blommande träd och tror det är Whitethorn, vårt hagtorn, finns ju sådana mängder av allt hos er i naturen, kom fram till att hos Anna var de vitblommande träden som slår ut nu så här tidigt körsbärsplommonträd, väldigt fina!
    Kul med teater, det gillar jag verkligen att gå på.
    Och pubmaten har jag bara bra erfarenheter av, ätit otroligt mycket gott, väldigt bra i Sheffield och hemlagat med jättegoda efterrätter, ätit sämre i London tycker jag:-) men i Skottland hittade vi toppenställen också med så god mat. Och det där att räkna kronor och ören är nog ett svenskt fenomen, så mycket enklare i UK med det:-) och trevligare på alla sätt.

    Önskar dig en trevlig helg Lena!

  14. steel city anna skriver:

    Njuter ocksa av varen! Harligt!

    Jag gillar de stora portionerna pa puben 🙂

  15. Ditte skriver:

    Så vackert med alla blommor som kommit Här är våren inte så långt kommen för herr Vinter kom på nytt besök. Men ida är det strålande sol och jag satt ute på balkongen med mittförmidagskaffe. Njutbart!
    Ja, pubmaten kan jag också bli mätt av att baar titta på och mycket fet mat är det. Men det finns ju en dle alternativ. En hel del på listan känner jag igen och har provat och en del var mer nytt så nu är det bara att invämta nästa besök och testa. Ploughmans har jag provat några gånger och det är i alla fall lagom mängd.
    Vad gäller notor tror jag baar det är svenskar som sitter och räknar på kronan vad man ska betala. Lite trist tycker jag för det brukar jämna ut sig så småningom. TYcker att svenskar i detta sammanhang känns snåla.
    Trevlig helg!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, såg att våren fick ett bakslag hos dej!!! Men snart är den hos dej också.
      Det finns god pubmat och vällagad och mycket att välja mellan. Jag gillar också Ploughmans eftersom jag är en riktgi ostoman!
      Känner också det som konstigt att dela notan precis,lättare att ta rakt av.
      Ha en skön söndag!

  16. Titti skriver:

    Härliga vårbilder och ja maten…jag äter allt! Och lite till 🙂 Alltid lika kul att kika in till dig Lena, ha en skön lördag nu!
    Kram från ett soligt Blekinge och Titti

    • Lena i Wales skriver:

      Jag äter också allt, förutom det jag är allergiskt mot, fast också det gillar jag egentligen, men kan inte äta.
      Roligt att du gillar min blogg. Det gör mej glad.
      Kramar från Wales

  17. bia skriver:

    Oj så långt våren kommit !…idag har vi haft en jättefin vårdag här…som det ska vara här i mellersta Sverige….några plusgrader och sol! Får vi inte mer snö nu, så tinar den snö vi har bort fort !
    Ikväll blir det Mello final här i Sverige !!….må bäste man/kvinna vinna !!
    Kram

  18. Ett gott skratt förlänger livet sägs det!
    I Finland är det samma sak, alla räknar noga ut vad var och en ätit och druckit och betalar sitt!

  19. Härligt med lite vårkänsla! Här dröjer den ett tag, utanför mitt fönster ser jag is på Stadsfjärden.
    Informativt om pubmat! Jag gillar att gå på pub men det blir oftast ingen mat utan bara en öl. Igår var jag ute på en av stadens bättre restauranger och åt födelsedagsmiddag! Det var gott, lagom stora portioner och dyrt!!
    Ha det bra och njut av vårens alla blommor!

  20. Åh! Blommorna, vilken ljuvlig vårkänsla!

    Kram Jenny

  21. Tove Olberg skriver:

    En bloggvän jag har som skriver och fotar
    delar på not(o)ar
    äter och njuter
    och skjuter
    in matnyttigt med vårblommor och korv med skinn
    så mitt sinn
    blir mätt och belåten
    jag njuter det hela nästan på gråten
    nej nu blev det fel
    jag menar nöjder och glader
    av dina rader
    🙂

  22. Biggeros skriver:

    Roligt när du nämner olika pub rätter i ditt inlägg=) Jag har ingen jätte bra erfarenhet av pub mat. Visst har jag provat på olika typer av Stens, fish & chips, cottage Pie och många varianter av bakad potatis. Mycket av dessa rätter tog man med sig hem till Sverige. Toast med baked beans bland annat och Cottage Pie. Barnen älskade det och det var mycket lättätet. Så trevligt med teater. Jag gillar våren med alla dessa blommor som ger sig till känna. Trevlig Söndag 🤗

    • Lena i Wales skriver:

      Jag gillar pubmat om den är vällagad och inte bara färdiggjord i en fabrik.Ja, mycket finns det att välja på.
      Baked beans on toast gillar jag också, låter konstigt för många svenskar, men det är riktigt gott, helst med lite ost ovanpå.
      Skönt med våren här, men kanske jag drar mej någon annanstans snart, vem vet!
      Ha det bra!

  23. Biggeros skriver:

    Stews* Och inte Stens🤗

  24. Annelie skriver:

    Älskar brittisk pubmat. Vegetarisk lasagne eller fyllda potatis är favoriten. Mums! Fast tror det mer är atmosfären än maten jag gillar. Önskar dig en jättefin söndag.

  25. sockenvagenssota skriver:

    Mums! Tur jag redan ätit lunch närjag läste feta 🙂 inga blommor som blommar här ännu, det närmsta vårtecknet är att snön på asfaltvägarna börjar tina! Kram

  26. Mycket gott finns det ju på pubar och i alla prisklasser faktiskt. Så vi klagar absolut inte. För oss som inte vill ha lagad mat mitt på dagen, utan vill äta den på kvällen är den bästa lunchenr dock Ploughmans med ”hembakat” bröd, chutney och en riktigt mogen Stilton – det är grejor det!
    KRAM
    Susie
    PS: Buskträden som blommar i vitt är häggmispel (Amelanchier) men vad den heter på engelska vet jag inte!

  27. Ama de casa skriver:

    Vilka underbara vårblommor! 🙂

  28. anjahill skriver:

    Härligt med vårblomning. De vitblommande träden kunde kanske vara trubbhagtorn, white thorn (Crataegus monogyna ).
    Som i Sverigefinne vänjer jag mig aldrig det där millimeterrättvisetänket. Ibland handlar det om småsummor.
    En annat vanligt, ”typiskt svenskt” är att på krogen fråga vad något kostar.När min pappa besökte mig här i Sverige gick vi ofta på krog. Han kunde inte fatta att folk alltid frågade vad något kostade. Min pappa var inte rik men han tyckte att man inte ska gå på krogen om man inte har råd. Själv har jag blivit så där svenskt prismedveten när det gäller att välja och frågar gärna vad det kostar – tur att pappa inte är med, han skulle skämmas…..;-)

    Ha det gott
    /Anja

    • Lena i Wales skriver:

      Tack för svaret ang trädet!
      Bra exempel på fråga vad något kostar. Väldigt svenskt också, tror jag också.
      Tänk vad olika man ser på skare beroende på var man kommer från.
      Ha det bra!

  29. Gilla skriver:

    Vi var faktiskt på två pubar i går. Den ena har en kille, som servar och är så gullig. Vi brukar ju gå ut med Berts barnbarns Berner Sennen. Baloo. Han och Björn som killen heter älskar varann. Men eftersom Baloo är med sin matte och hennes mamma nere på Mallorca i ett halvår, så fick Björn inte hälsa på sin älskling. Men vi drack lite gott i stället.
    Senare gick vi till vår egen pub i huset och åt lite gott och drack lite vin till. Så vo smorde verkligen kråset i går.

    Sv: Detta var skrivet som svar på din kommentar. Jag vet ju att du tycker om att läsa om vad andra skriver om. Och äter och dricker.

    Kram/Gilla

  30. Kattis skriver:

    Så vackert det blommar hos dig!😀 Inser verkligen att det engelska köket inte riktigt är min typ av mat, men gillar att du tror på vidare utveckling och kvalitetstänk!☺

  31. Heléna skriver:

    Våren har verkligen kommit längre hos er 😀 Vi har också kunnat sitta ute i solen i helgen – helt underbart 😀

  32. Sussi skriver:

    Vad långt våren kommit hos er. Så fint med alla dessa blommor 🙂
    Det fanns mycket gott du nämnde där som era pubar serverar. Bra att dom tar till sig även nya rätter som efterfrågas.

  33. Anette skriver:

    Det är ju bra om de förnyar pubmaten, den är ju inte så up to date. Många är väl rätt trötta på den typen av fet mat. Kanske är det konservativt även på matfronten?
    Härligt med vår!!!

  34. Ylva skriver:

    Åh, jag älskar sticky toffee pudding och banoffee pie! Dessutom brukar jag vilja äta honey comb ice cream i England.

  35. Eva Trillian skriver:

    Det får ju bli en pub-lunch i alla fall när jag är över 🙂 Det hör ju liksom till!
    Våren ser jag fram emot att möta 🙂 vi kan ana den här efter den här helgen … men, vi har ju blivit lurade förr det här året.

  36. wiolettan skriver:

    Det var mycket fina bilder du visar av vårens ankomst. Så det blommar och växer. Vackert.
    Ser ut att vara en mysig teaterlokal. Glada skratt kan vi inte få för mycket av.
    Fet mat är jag inte så förtjust i och stora portioner blir man ju mätt av att bara titta på. Det där med damportioner, ingen dum idé alls. Det tycker jag att många restauranger borde införa, alla tjänar ju på det, plus att det blir mindre mat som slängs bort.
    Det ser så gott ut, den mat du visar och tillbehör.
    Ha det bra och varm kram till dig.

  37. Anni skriver:

    Nu dröjer det inte länge innan jag också äter pubmat igen. Sonen längtar efter den, själv hoppas jag att de pubar vi besöker håller bra matstandard.
    Jag kikar på tv-serien Four in a Bed om olika B&B’s som visas här i Sverige. Alltid kul att få lite tips om resmål och framför allt spä på min längtan. Men jag fascineras hela riden av när de går på restaurang och man får se vad de får på sina tallrikar – det ser så enkelt och tråkigt ut! Ändå går de på ”riktiga” restauranger och inte på pubar när de äter.
    Å andra sidan bodde jag vid en helt fantastisk mat-pub norr om Broadstairs en gång. Vi åt inte mat där förrän sista dagen och ångrade djupt att vi inte gått dit varenda dag …

    • Lena i Wales skriver:

      Ha det bra i UK!
      Jag tittar också på Four in a Bed ibland. Förstår att du tycker maten ser tråkig ut, för det gör den ofta, tror det är brist på färg som gör mycket av den och brist på att presentera mat.
      Ha det bra!

  38. Underbart med vår! Vi har länge kvar innan påskliljorna blommar, men den riktiga våren kommer hit till Norrbotten också så småningom. Nu njuter vi av vårvintern och tar vara på den först 🙂
    Ha en fortsatt fin kväll!

  39. eva g skriver:

    Intressant och kul inlägg tycker jag, Wales påminner mig om Irland med den matkulturen m.m.
    Eftersom vi varit två ggr där i 4 veckor tillsamman så hann vi uppleva en hel del, vi hoppas givetvis på fler turer dit, men det blir inte i år eftersom dotter Tina och Paul jobbar 2 år i Kanada nu. Jag tycker pub-livet är spännande på Irland, det går ej att jämföras som det Svenska,
    folket mer pratvänliga med alla inte så ‘dyngraka’ som hemma (ja så upplever jag Svenska folket dryckesvanor (de måste dricka och vara fulla så mycket som är möjligt) gillas inte av mig.
    men visst tar jag mig gärna en god öl m.m. och jag gillar när de spelar den inhemska folkmusiken. Har varit med om att en gubbe kommer och spelar lite fiol sen dyker det upp fler och fler personer som har sina instrument med sig och både spelar sjunger och dansar.
    Några dans tjejer har med sig sina steppskor och det ‘dansas så det står härliga till’.
    Det kallar jag för publiv, sedan har vi också ätit lite olika slag maträtter, allt slukar vi.
    Något jag absolut inte gillar är den traditionella ‘Fish and chips’, nej tack !
    Annars äter jag fisk och är allätare, självklart testas allt som serveras, inget konstigt med de.
    Härlig med vårlökarnas blomning nu, här dröjer det ännu ett tag.
    Svalörten växer så fint och trivs bäst i fuktig mullrig jord och tillhör familjen Ranunkelväxter.
    Ert namn låter vackrare: Lesser Celandine.
    Kan White Thorn vara Havtorn på Svenska ? . . .
    Jag har den inte här, därför att den är lite giftig och eftersom min familj är stor med numera två barnbarnsbarn vill vi inte att de ska plocka de blommorna vid ett obevakat ögonblick.
    Jag har ju 4 barn och 8 barnbarn och 2 bbb, inte dåligt vad ! ? Fyller 70 nästa år !
    Familjen är utspridd i landet, så vi är två kvar på gården men när vi alla samlas blir det ca 20 tal.

    Allt gott/ Eva

    • Lena i Wales skriver:

      Det finns många likheter mellan Wales och Irland. Gillar båda ställena. Folket är också ganska lika,lite avslappnade, fast även mer så i Irland. Publivet med musiken är mer utpräglat i Irland och sååå trevligt.
      Jag tror det heter havtorn på svenska.
      Härligt med stor familj!!! Jag har nyss blivit 62 och har 2 barn och 3 barnbarn. Underbart! Min familj finns runt Göteborg och i Stockholm.
      Ha det bra!

  40. eva g skriver:

    Jag menar att svalörten är giftig och inget annat.
    Barn vill ju oftast plocka blommor, jag var en sådan plockande flicka i barndomen som fick utslag.
    Eva

  41. Titti skriver:

    Oj, ni har ju VÅR! Kul att se/läsa vad ni har på menyn också, riktigt traditionell pubmat 🙂
    Ja hur gott är det inte med fish and chips hi hi, gillas!
    Tisdag igen, en förkylning är på gång och så är jag vårtrött också, puh…
    Kram från Titti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s