WALES – ANGLESEY 2 och SPANIEN – CABOPINO, en liten hamn

Lördag och bloggdags igen! Jag är kvar i Spanien, så idag lite från både Wales och Spanien.

Anglesey 2 – Beaumaris

Här kan du lästa avsnitt 1 från Anglesey.

Beaumaris är en lite stad med ca 2 000 invånare på den walesiska ön Anglesey.

Staden är grundad av vikingarna på 1000-talet som en bosättning. I slutet av 1200-talet tillkom själva staden när Edward I av England erövrade Wales. Denna blev den första staden på Anglesey…

dscn8317

…piren som man kan ana på bilden ovan är från 1846, men om-och tillbyggd vid flera tillfällen. Den är 170 m långa och många ångfartyg har under årens lopp lagt till här. På 1960-talet var den rivningshotad p g a bristande underhåll, men fick till slut ändå bli kvar…

dscn8321

…i staden finns gott om gamla hus. Det äldsta från 1300-talet och det missade jag att fota. Däremot fick jag en blid av detta hus som efter brittiska förhållanden ser ganska vanligt ut, men det roliga med det är att fönstren på nedervåningen är bara ditmålade!

Beaumaris Castle

dscn8325

Beaumaris Castle är byggt av en blandning av kalksten och sandsten i slutet av 1200-talet under Edward I:s tid för att stärka det engelska försvaret.

Den walesiska bosättningen som redan fanns här flyttades ca 2 mil sydväst där en ny bosättning sattes upp. Man ville konstruera en ren engelsk stad runt fästningen. Vid början av byggandet år 1296 hade man ca 1 800 arbetare, vilket blev dyrbart och man fick p g a detta dra ner lite på takten. År 1330 avslutade man byggandet p g a pengabrist och fästningen blev aldrig klar.

1807 köptes den halvfärdiga fästningen av Lord Thomas Bulkeley. Vid denna tid började den bli en turistattraktion i det romantiska tecknet. Hit kom stora konstnärer som bl a Turner. Även drottning Victoria, då prinsessa, besökte fästningen 1832.

1925 gavs fästningen som en gåva till staten och reparationer utfördes.

Idag är byggnaden K-märkt och förvaltas av den walesiska staten genom Cadw och har ca 75 000 besökare / år. Den ingår också i UNESCO:s världsarv. Och reparationerna fortsätter hela tiden…

dscn8323

…mitt emot fästningen i detta hus från 1614 var rättssalen där rättegångarna hölls innan den skyldige fördes till…

Beaumaris Gaol

dscn8329

Beaumaris Gaol byggdes som fängelse 1829, delvis av stenar från Beaumaris Castle. Det kom att utvidgas 1867 för att kunna rymma 30 fångar. Oj, där blev det omedvetet lite roligt, rymma, fast kanske bara uppskattat för de med min Göteborgshumor! Strax efter utbyggandet lades fängelset ner och kom istället att bli först polisstation och sedan ett barnsjukhus. Konstigt! Sjukt, skulle man kanske kunna kalla det!

Under tiden som fängelse levde fångarna under hemska förhållanden, isolerade i mörka celler, piskade och fastkedjade.

Endast 2 hängningar utfördes här.

Den första 1830  av en man som anklagades för att försöka mörda sin hustru. Han barrikaderade sig i sin cell på avrättningsdagen, men till slut fick man ut honom och han bars till galgen.

Den andra 1862, en man som anklagades för att ha mördat sin svärfar. Han sa fram till sin död att han var oskyldig. Från galgen sa han att den närbelägna kyrkans fyra klockor i tornet aldrig skulle visa samma tid igen som bevis för hans oskuld. Det gjorde de inte heller till en början, tills man fann att en skruv var lös i två av klockorna.

Spanien

Cabopino, en hamn och strand utanför Marbella

photo4939

Cabopino är en ny anläggning ca 1 mil öster om Marbella. Vid första anblicken ser det ut som en gammal hamn med väl renoverad hus…

photo4937

…hamnen är inte stor, men där ligger några medelstora båtar där. De riktigt stora ligger i Puerto Benus strax väster om Marbella. I Cabopino är mer avslappnat och…

photo4944

…längs hamnen finns några barer och restauranger, men inga affärer och bilarna som är parkerade där är vanliga Porschar, Mercedes och BMW, inte många Rolls Roys, Ferraries o s v som i Puerto Benus..

photo4940

…i vattnet simmar fiskarna och det är populärt att mata dem så man kan se hela stora stim…

photo4933

…man kan också gå till någon av barerna mot strandsidan, som denna blondin gjorde och…

photo4936

…titta ut över havet och stranden. Detta är i januari månad så inte så mycket folk…

dscn1343

…stranden och dynorna är välkända i området och nu har man byggt en fantastisk gångväg i dynorna med utsikt över havet. I bakgrunden syns ett torn. Torn som detta fanns förr längs hela Medelhavsstränderna längs hela spanska kusten. Från ett torn såg man alltid ett annat torn åt varje håll och om något oroande skedde kunde man härifrån varna till nästa torn och till nästa torn o s v. Ett slags gammalt signalsystem mot t ex sjörövare..

dscn1358

…det är meningen att man ska bygga gångvägar som denna hela sträckan från Málaga till väster om Marbella, en sträcka av ca 7 – 8 mil. Delar är klart, som denna bit, men mycket fattas fortfarande. Detta uppmanar också till att folk ska röra på sig mera. I Spanien har man ingen lång tradition av vandring, mer promenerande på strandpromenaderna på söndagarna.

Jag önskar er en trevlig weekend!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till WALES – ANGLESEY 2 och SPANIEN – CABOPINO, en liten hamn

 1. Titti skriver:

  Åhh mysiga bilder från två sköna världar! Alltid lika kul att kika in till din blogg…
  Kram från Titti

 2. vilka intressanta platser igen!

 3. Jag gillar att vakna i stugan på lördagar, slå igång datorn och kika in på din blogg för en ny uppdatering. Som vanligt intressant och trevlig läsning.
  Ha en riktigt härlig helg!
  Kram

 4. Marina skriver:

  Härliga bilder och intressant text som vanligt! Det kan för övrigt aldrig vara fel med söndagspromenader utmed stranden. Uppskattar göteborgshumorn för övrigt 🙂

 5. åsa i åsele skriver:

  Beaumaris Castle ser typiskt engelskt ut 🙂 jag väntar mig nästan att få se Robin Hood å gänget klänga sig över muren 🙂 Yes jag vet att Robin Hood inte höll till i Wales men ändå kom tanken 🙂

 6. Nu bjuder du på en intressant resa till Wales och Spanien igen! med fina bilder! Skulle gärna sitta och titta ut över havet och låta tankarna flyga och fara!
  Ha en skön söndag!

 7. sockenvagenssota skriver:

  Åhhh så härliga byggnade, är det en vallgrav utanför slottet/fästningen tro? Såg verkligen mäktigt ut! Skulle vara ett ställe att besöka utan tvekan. Önskar dig en fin påskvecka och va rädd om dig och de dina ❤ KRAM

 8. Märtha skriver:

  Har du hört den här:”Senast som det bakades i fängelset hade de två fångar som smet”…. visst rymmer ett fängelse ett visst antal fångar.. Trevligt historiskt igen, och sen om vanliga Porsche, BMW, Mercedes – jo jag tackar jag, Fiat-ägaren med bilen på reparation, igen… Skymningen tränger sig på, klockan 18.35 på kommunalvalsdagen, plus 6,3….

 9. Christine - 29° skriver:

  Det var ett fint äldre hus, även om det inte är från 1300-talet. Men ditmålade fönster? Så märkligt.

  Så mysigt det ser ut i Cabopino. 🙂

 10. Anette skriver:

  Jag tänker mig att kung Arthur och hand riddare skulle kunna bott i en sådan borg. Den känns som rätt typisk från brittiska öarna.
  Haha, ja det var ju också en idé, att måla dit fönster, inte mycket nytta med dem. Huset ser förstås mer symmetriskt ut med fönster även på nedervåningen så de målades väl inte dit för kunna se ut, utan för utseendets skull. 😉

 11. Ditte skriver:

  Jag är lika fascinerad var gång att läsa om Wales och lära mig mer. Du kan det här med att berätta.
  Tänk så fint om heöla sträckan från Malaga till Marbella kunde göras gåvänlig längs havet. Vilken grej!
  Här i Cabopino har jag ännu inte varit så det var roligt att läsa om plates och se fina bilder. Puerto Banus och Marbella och en del anda platser längs kusten har jag dock besökt många gånger. Men det kommer alltid till nya saker..
  Önskar dig en fin vecka.

 12. Anita skriver:

  Ha, ha, jag gillar din Göteborgshumor. Där ser man vilka olika betydelser ord kan ha. Och jag tittade noga på bilden med huset. Kan bara inte fatta att fönstren är ditmålade. Och som vanligt sköna bilder från Spanien.

 13. Pingback: ANGLESEY 4 – HOLYHEAD och MIN TRÅDGÅRD | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s