ÅTERVINNING OCH SOPOR I WALES

När ni läser detta är jag i Wales, men inte hemma. Jag gör en rundtur i Wales som guide för en norsk grupp. Så nu blir det att prata skandinaviska i en vecka!

Återvinning och sopor

Det blir mer och mer miljömedvetande här. Även om det varierar från landsända till landsända inom UK. Lagarna är ju också olika.

Photo1445   Photo0980

Photo0979  Photo1711

Photo2249  Photo0316

Hos oss har vi normal sophämtning i grå plastsäckar varannan vecka. Varje vecka har vi två olikfärgade säckar, en lila för glas, metall och plast och en orange för papper. Dessa hämtas upp vid en lite större väg och vi får själva transportera dem de ca 400 meterna. En del som bor mer centralt får det hämtat vid grinden.

DSCF3874  DSCF3875

DSCF3880  DSCF3885

Så här ser det ut på trottoaren mitt inne i centrum en bin day!!!!

Man ser tydligt när det är bin day här, eftersom de allra flesta inte använder soptunnor, utan bara lägger ut sina plastsäckar på trottoaren. Detta är dagar man helst inte vill visa turister. Det ser helt enkelt för j..ligt ut! På vissa radhusgator har man däremot en tunna stående hela tiden, vilket inte heller ser trevligt ut! Så vissa ställen har tunnor och vissa inte, olika i olika städer.

 

Photo5405  Photo5406

Resten som behöver slängas åker vi med till The Recycling Station, eller som vi säjer The Dump. Där finns olika container för olika saker, trädgårdsavfall, TV apparater, metall o s v. Vissa saker som t ex kyl och frys får vi åka ca en halv timma för att bli av med…

Photo5404  Photo5403

…förut var det så trevligt vid vår Dump när man kunde fisk upp lite grejer ur containrarna, t ex fick jag tag i två underbara gamla vattenkannor, men idag p g a Health and Safety får man inte längre vara miljövänlig, utan låta användbara saker slängas. Måste dock medge att personalen är trevlig och hjälpsam, de kan ju inte hjälpa att Health and Safety står ivägen för sunt tänkande.

I Wales kom för några år sedan en lag att man måste betala för alla plastkassar i affärer. Något väldigt omdebatterat och till en början blev det ganska löjligt. Alla var jätterädda att bryta mot lagen eftersom det sagts att det var ”spioner” ute och kollade att allt gick rätt till. Köpte  man t ex en kappa för motsvarande några tusen svenska kronor var man tvungen att ta 5 pence extra betalt för en kasse och detta upprörde många. Idag har man lugnat ner sig lite och man använder t o m ibland sunt förnuft, vilket inte ofta används p g a Health and Safety, tyvärr. De extra pencen man betalar för en kasse går ofta till välgörenhet.

I välgörenhetsaffären jag jobbade i fick vi inte längre använda begagnade plastkassar som folk skänkt, utan var tvungna att använde nya och ta betalt för dem, vilket vi inte fick lov att göra med begagnade. Ibland blir lagstiftning lite fel! Detta har bättrats nu.

De plastkassar vi använder är små, flimsiga kassar, inte de tjocka, stora som i Sverige. I Sverige har vi länge betalt för påsar.  Som sagt vad, så är mycket ”efter” här.

I England får man också sedan ca 3 år tillbaka betala för kassar.

Det finns en web sida här som heter Free cycle, där man kan ge bort saker. Man får inte ta betalt för något. När min svärfar flyttade till mindre boende blev han av med mycket genom denna sida. Jag har också fått en fin, helt funktionsduglig cykel därifrån. En jättebra ide! Men nu börjar många reagera mot denna sida eftersom en del personer hämtar saker och sedan säljer dem vidare. Något ofrånkomligt. Men å andra sidan hade ju förste ägaren också en möjlighet att ställa sig på en marknad och sälja sina grejer, om han hade orkat eller velat!

Som många av mina läsare redan har upptäckt tycker jag om att återanvända saker, kanske också till något helt annat. När jag ser något slängt, tänker jag alltid, vad skulle detta kunna användas till. Gamla metallfärgburkar kan målas och bli en fin blomkruka, gamla plastmjölkflaskor till växter m m.

Ha en trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Om Wales, Socialt. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till ÅTERVINNING OCH SOPOR I WALES

 1. Steve skriver:

  Bin day är sannerligen ingen vacker syn hos er.
  Allt som kastas är inte sopor för alla, så sant.

 2. Karin Eklund skriver:

  Jag håller med om att bin day inte är en dag man visar upp för turister. Det ser skräpigt ut. Men det blir säkert bättre med tiden. Inte var vi så väldigt bra på det här med sortering vi heller för ett tag sedan. Nu fungerar det utmärkt väl, vi får tömning av vår soptunna en till två gånger i månaden, beroende på avtalet, som då går vidare för förbränning till Uppsala. Resten sorterar vi och för till återvinningsdepån. Där har man ett litet lider som man kan lägga fullt goda saker, möbler, böcker etc. i för den som vill ta hand om. Jag lämnar ofta saker där men jag tar också saker därifrån. Jag fungerar som du, jag tänker alltid, att vad kan jag använda det här till istället för att det slängs. Hållbart på de flesta sätt.
  Ha en skön helg!

 3. Franska fikon skriver:

  Jag, som också bor i två länder, kan jämföra sophämtning och inställning till detta. I Sverige, som väl verkar vara ett föregångsland, har vi två stora tunnor med åtta olika fack, vitt glas och färgat glas, hårdplastförpackningar, tidningar, metall, kartonger, matrester, och restavfall. Dessutom en särskild säck för mjukplast och en stor tunna för trädgårdsrester. Dessutom en liten låda för batterier, glödlampor och annat elektriskt av mindre format. Allt detta hämtas med olika mellanrum tid tomtgränsen. I Frankrike sorterar man glas och förpackningar (papper och hårdplast) men kastar matrester, mjukplast och restavfall i samma tunna. Även här finns de som bara ställer ut påsen kvällen innan hämtning och snabbt är ju fåglar och lösa hundar där och rotar igenom och det blir eländigt värre…

 4. Anita skriver:

  Väldigt trist syn med alla soporna när det är Bin day. Vet inte att jag sett det när jag varit i UK men å andra sidan kan jag ju ha varit i städerna när det är non Bin day. Vi som bor i villa har en väldigt bra sopsortering i vår kommun. Vi har två soptunnor med fyra fack i varje. Där sorterar vi metall, plast, tidningar, pappersförpackningar, ofärgat glas, färgat glas, ”gröna påsen” med matavfall och restpåsen med sånt som inte platsar i de andra facken. Dessutom kan vi lämna batterier och glödlampor en separat låda. Varannan vecka töms tunnan som innehåller matavfall och var fjärde den andra tunnan. Tunnorna står inte ute vid vägen utan dras bara fram när det är dags för soptömning. Annat avfall (typ trädgårdsavfall, elektronik, färgrester etc) åker vi med till återvinningsstationen som ligger ca 10 minuter bort. Vi har också möjlighet att som tillval få en tredje tunna för trädgårdsavfall vilket många som inte har bil utnyttjar. Förr var vi tvungna att åka med allt utom matavfall och restpåse till sopstationerna. Nu slipper vi det vilket är en fördel framför allt för de som inte har bil. Sopstationerna ligger ju ofta en bra bit bort. Så fungerar det i vår kommun men det skiftar väldigt mycket mellan kommunerna i Sverige.

  Ha det bra med de norska turisterna!
  /Anita

 5. såg i Skottland på bergen hur fint det var, rent och soptunnor fast man knappt kunde se husen på långt avstånd:
  http://hannelesparadis.blogspot.se/2009/03/sophantering-i-skottland.html

 6. Eva Trillian skriver:

  Såg exempel på sophanteringen när vi var i Oxford. pm du säger, bin day var ju ingen höjdare – Så det såg ut över allt! Ändå blev jag lite imponerad över att det faktiskt var olika påsar och ”bins” och att det pågick återvinning! Det är ju bra!

 7. Märtha skriver:

  Har visst berört det där med avfall och ”sophantering” i några inlägg, tar kanske upp det mer ”systematiskt” nån gång. Fungerar rätt så bra här i Finland nuförtiden, men åsikterna varierar… Lagar och regler och avgifter är inte alltid så lätta att acceptera.

 8. FREEDOMtravel skriver:

  Intressant! I Sverige är det ju ganska noga med sopsortering, men det varierar förstås ändå. Återvinning gillar jag, även om jag inte alltid är bra på det.

 9. Tänk vad fint, eller åtminstone kreativt, man kan göra med återvinning. Klart vi tar hand om våra sopor på bästa sätt!
  Jag besökte Österrike tidigt 90-tal och de hade då kommit mycket längre än Sverige med återvinningscentraler. Det var nog första gången jag såg att man skulle sortera konserver, kartong o.s.v.
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns mycket att göra av vad någon annan kanske inte vill ha. Gillar dessa tankar.
   Tyskland och Österrike tror jag låg före t o m Sverige vad gäller återvinning.
   Ha det bra!

 10. åsa i åsele skriver:

  Återvinning är bra. Sopsortering är inte helt utbyggt här, vi har en soptunna å där slänger vi typ allt… ja visst sunt förnuft har vi ju så nä vi slänger inte batterier etc men både matavfall, papper och liknande hamnar i samma tunna.

 11. Anette skriver:

  Jag trodde faktiskt att U.K var tidigare med sopsortering, men bra att det är i gång nu iallafall.
  Här borta i Asien är de långt efter och har mycket att lära, plast och sopor överallt, inte vackert och absolut inte bra.

 12. Ditte skriver:

  Visst ser detta med sophanteringar ut olika på olika platser och även inom Sverige är det olika beroende på var man bor. I matbutikerna betalar man för plastkassarna men i de flesta butiker om man handlar kläder. porslin m.m. får man en kasse. Vet dock att Indiska tar betalt för nya påsar men inte för begagnade.
  Även i Sverige finns det en sida på internet (finns nog fler…) där man på ”Bortskänkes.se” kan gratis annonsera om det man vill bli av med. Fungerar jättebra. Om sedan varan säljs vidare kan jag ju inte påverka men den har i alla fall återanvänts.
  Ser även här i Spanien att mycket återanvänds vid soptunnorna.
  Jätteroligt att läsa och lära mig mer om hur soporna tas om han/inte tas om hand i Wales. Och ”binday” är ju inte för vackert att se.
  Önskar dig en fin resa med norrmännen-

  • Lena i Wales skriver:

   Har förstått nu att det är väldigt olika i olika orter i Sverige hur det fungerar. Jag trodde det var samma överallt. Här får man verkligen lära sig mycket.
   Bin day är hemsk. Mina norska resenärer fick bevittna detta en dag.
   Ha det bra!

 13. Christine - 29° skriver:

  Känner igen det där med Bin day, Costa Rica har lite samma sak.
  Men jag håller med dig, allt är inte sopor/kast. Det finns mycket man kan återanvända eller göra något annat utav. Sådant tycker jag också är kul, att pyssla/skapa nytt av gammalt. 🙂

 14. Anne-Marie skriver:

  Sopsorteringen hos mig är inte alls så “strikt” som den är i Sverige. Här slänger man saker litet hur som helst. Inte ute på gatan direkt men i soporna.
  Det där med kassarna känner jag igen här i Kalifornien. Man klubbade en lag förra året som innebar att antingen tar man med sig en egen kasse och behöver inte betala eller så får man betala. Tidigare hade vi också flimsiga kassar men nu har det faktiskt blivit mer som de svenska, rejäla plastkassarna.

 15. eva g skriver:

  Visst kan man återanvända mycket, det gäller bara att tänka i rätt banor. När Rolf slänger ‘saker’ som ska till tippen där de tar hand om diverse skrot m.m. innan den färden kollar jag vad han slängt och hittar alltid något som inte borde hamna där. Han blir sur på mig och jag på honom.
  Skräp säger han, jag säger alltid bra att ha när tillfälle ges. Jag får säga till på skarpen att rör inte mitt skräp, hi hi . . .
  Fy ingen vacker syn på trottoarerna just en sådan Bin day.
  Men det pågår andra diskussioner för olika förbättringar med sortering, men det fungerar rätt så bra nu tycker jag. Givetvis finns det mycket mer att göra för att alla ska bli nöjda.
  Kul att få vara guide för turister, bravo Lena.
  Ha en fin vecka med norrmännen./ Eva

 16. iamittilivet skriver:

  Sophanteringen här på Kreta är inte alls bra, men bin day hos er ser faktiskt värre ut än här! Om soptunnorna är fulla precis innan hämtning så ställer folk saker på marken vid tunnorna – inte var som helst på gatorna. Inte roligt att visa för turister, men tycker lokalbefolkningen själva att det är ”trivsamt”?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s