BATH 1, en elegant spastad

Idag kommer jag att avsluta min rundresa med den norska gruppen. Till största delen har vi varit i Wales, men också en del i England. Så idag blir det lite från England och staden Bath som vi också besökte på vår rundresa.

Bath 1

Bath är en stad med ca 90 000 invånare i Somerset, strax öster om Bristol och ca 2 timmars bilväg väster om London.

Staden tillhör Unescos Världsarv…

dscn1562

…namnet Bath kommer sig av att det just fanns bad här. Staden är en gammal romersk bosättning och redan ca år 60 hade man här upptäckt heta källor och upprättat ett spa här…

dscn1567

…på denna plats har det sedan dess funnits ett spa, även om denna byggnad tillkom på slutet av 1700-talet. Romarna använde baden för avkoppling, men här finns både bad och hit kom man också för att dricka brunn. Bath har länge varit associerat med bad och det latinska uttrycket Salus per Aquam, hälsa genom vatten…

dscn1571

…det finns 3 källor och vattnet från källorna är ca 33 grader varmt. Idag är det museum och…

dscn1573

…en lyxig restaurang. Inredningen är så vacker med sina kristallkronor, vita dukar och dessutom om man sitter vid fönstren kan man se lämningar av de gamla baden.

dscn1584

…det fanns inte bara ett bad här utan 3 stycke i pampiga byggnader. Det finns också tre naturliga källor i staden. Exakt varför de är här vet man inte. Vattnet innehåller 42 olika mineraler. Detta är entrén till King’s and Queen’s Bath och…

dscn1581

…i denna vackra och ombyggda byggnad ligger dagens spa med div behandlingar och…

dscn1576

…swimmingpool på taket.

dscn1582

…detta är The Gross Bath vid sidan om det moderna spaet och är också deras anex. Där byggnaden idag står hade kelterna en plats för att tillbedja sin gudinna Sul till vilkens ära romarna senare gav staden namnet Aquae Sulis. I denna oval byggnad kan man också under tiden man badar se kaskader av naturlig termalvatten komma ur en fontän vid sidan om poolen. Poolen är inte öppen hela tiden, utan bara för specialbeställda grupper på upp till 12 personer och här kan man också få sig serverat champagne vid poolkanten.

Katedralen

dscn1564

…bredvid den gamla spaanläggningen står kyrkan Bath Abbey eller som den officiellt heter Abbey Church of Saint Peter and Saint Paul. Den är i sengotisk stil och byggd i kalksten. Tillhör Church of England.

Bath Abbey grundades på 600-talet då med tillhörande Benedictinerkloster. Tidigare fanns här ett hedniskt tempel.

På 1000-talet blev kyrkan en katedral. 1137 utbröt en stor brand och den halvfärdiga kyrkan förstörde till stora delar, men arbetet av byggandet fortsatte till slutet av 1100-talet.

Redan på 1400-talet var katedralen mer eller mindre övergiven och delar i ruin. Biskoparna hade föredragit katedralen i Well och flyttat dit. Då fanns här 22 munkar, mot 40 i början av 1200-talet. Nu satsades mycket pengar på att försöka få ordning på katedralen, men så kom reformationen i början av 1500-talet genom Henry VIII och det blev änvärre med katedralen. Den rensades på bly, glasfönster, järnarbeten m m. Henry VIII:s dotter Elizabeth I uppmanade till att finansiera uppbyggandet och dett startade och fortsatte in på 1800-talet. Fortfarande idag pågår många reparationer.

Inuti finns vackra valv. Katedralens längd är 69 m och bredden är 24 m. Det finns 53 fönster. Tornet är lite annorlunda genom att det är ovalt, 49 m högt och 212 trappsteg för att komma upp till toppen. Det finns i tornet 10 klockor, varav den tyngsta är 1 688 kg.

Pulteney Bridge

dscn1671

Bron över floden Avon er en mycket annorlunda bro på många sätt. Bron är byggd på 1700-talet och den enda av sitt slag i England. Den är inspirerad av den palladianska stilen som var populär i UK från mitten av 1600-talet och framåt. Reenstiernska palatset i Stockholm är ett exempel på denna stil.

Här ser man att det är en bro med hus byggt på…

dscn1662

…när man går på gatan på andra sidan husen märker man inte att man är på en bro, bara på en vanlig gata med affärer…

dscn1664

…man kan gå ner från gatan till vattnet och här är en fantastiskt vacker fors.

Fortsättning från Bath följer senare!

Annons
Detta inlägg publicerades i England, Historia. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till BATH 1, en elegant spastad

 1. åsa i åsele skriver:

  Intressant med bron över floden Avon, som inte är inte helt vanlig bro 🙂

 2. Märtha skriver:

  Har hört om de varma källorna i Bath, förundrat mig och undrat varför just där – och så finns inget svar! Ha! Island är ju nästan fullproppat med heta källor, utbyggda eller naturella och ljuvliga! Föredrar faktiskt det lite mer robusta, behöver inte champagne på poolkanten. Nu har jag min ”gubbe” i Cornwall!

 3. Marina skriver:

  En av många platser i England som planen är att besöka.

 4. eva g skriver:

  Om man ändå vore ung och kunde göra som ungdomarna gör med bara en ryggsäck och besöka världen, för det krävs ork och lite pengar att göra detta. Där kan jag avundas de som reser runt och njuter av allt spännande. Nu är jag glad att jag är en frisk pensionär.
  Jag har hört talas om den staden Bath, men i vilket sammanhang ? kan det vara just för att det är Unescos världsarv.
  Tack Lena för den spännande berättelsen, nu behöver jag icke googla på Barh.
  Kram/ Eva

  • Lena i Wales skriver:

   Bath är verkligen en unik stad och känd i stora delar av världen.
   Fortsättning följer och du kanske finner lösningen där varför du känner igen staden.
   Roligt att du gillade mitt inlägg!
   Ha det bra!

 5. Ylva skriver:

  Jag var i Bath med mamma och pappa för länge sedan. Minns inte så mycket förutom att det är fint! Vad fint med hus på broarna och jag gillar broar som det är affärer och restauranger under också.

 6. har varit där några timmar, skulle vilja åka igen

 7. Jane Austen museum skulle jag vilja besöka.

 8. Ditte skriver:

  Bath är en väldigt ifn stad, men som mycket annat i GB var det länge sedan jag var där. Skullle inte alls ha något emot en resa dit igen.
  Tack för fin och upplysande info om Bath och fina bilder.
  Hoppas du haft en bra resa med din norska grupp.

 9. miatankar skriver:

  Jag hamnade här av en ren tillfällighet, kanske t.o.m ett misstag, jag trodde jag hade surfat in på en annan Lenas sida… 🙂 Men ett misstag som behagar i så fall!

  För cirka 40 år sedan gjorde jag en bussresa genom Wales, Skottland och England. Minns fortfarande att vi övernattade och gjorde stadsvandring i Bath, att det fanns gamla hus… men har inga direkta minnesbilder. Jätteroligt att få ta del av det här inlägget med bilder.

  • Lena i Wales skriver:

   Vad trevligt att du råkade hamna hos mej. Välkommen tillbaka!
   Nya inlägg varje onsdag och lördag.
   Trevligt att du varit i Wales och i Bath. Mer kommer om Bath senare!

 10. Jag har också hört talas om Bath. Det verkar vara en riktigt spännande och historisk plats. Häftig bro.
  Helgkram Bosse

 11. Anita skriver:

  Bath har jag besökt men bara under några timmar. Och nu fick jag lite djupare kunskap. Tack för dina alltid så innehållsrika och intressanta inlägg.

 12. Pingback: BATH 2, THE ROYAL CRESCENT och EN LITEN VÅRPROMENAD | Lena i Wales

 13. Monica skriver:

  Så intressant med alla dessa spännande städer och dess historia. Buxton i Derbyshire har jag varit i och sett SPA-anläggningarna från romartiden där och så drack vi vatten från St Ann´s Well, när vi stod där kom invånarna med sina tekannor och fyllde på:-). Och får se om vi kommer till Bath, varit planerat men kom annat istället. Roligt att du berättar så fint om platserna.

 14. Pingback: BATH 3, THE CIRCUS, MIN GRANNES TRÄDGÅRD och RÅD TILL WALESRESENÄRER | Lena i Wales

 15. Pingback: BATH 4, JANE AUSTEN och RUNDTUR I WALES | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s