TREVLIGT BESÖK och UTFLYKT TILL SYMONDS YAT

I måndags och tisdags hade vi ett mycket trevligt besök av Richard. Vi sågs för andra gången för ett år sedan och då skrev jag som nedan och det gäller fortfarande! Fotot är också från det besöket.

Britterna är väl kanske inte kända för att vilja lära sig andra språk. Deras eget gäller ju i hela världen. Men det finns undantag.

Richard är ett! Han är engelsman och bor i närheten av Birmingham. Hans frus farmor var svenska och där började intresset för Sverige. Efter att ha besökt Sverige och släkt där, köpte de så småningom ett sommarhus på svenska Västkusten. Intresset för det svenska språket ökade och Richard började studera svenska och talar idag mycket bra svenska. Förstår allt jag säjer och pratar utmärkt med en liten underbar engelsk accent. Har är verkligen duktig!

Vi är båda medlemmar i organisationen Svenskar i Birmingham, vilka ordnar träffar, firar olika svenska helger o s v. Jag bor ju mellan Cardiff, Birmingham  och Bristol, så jag är medlem i alla föreningarna, men inte aktiv i alla. Däremot får man kontakt med andra svenskar och svensktalande i närheten.

Det var ett ganska lustigt scenario när jag hörde min man och Richard, både engelsmän, sitta i vårt kök i Wales och prata svenska. Min man pratar också väldigt bra svenska.

Besöket i måndags till tisdags

Sedan jag skrev detta har vi också besökte Richard och hans fru utanför Birmingham. Ett mycket trevligt besök. Båda är nu pensionärer, men har båda arbetat som musiklärare och pianolärare. Att sitta och lyssna på dem spela 4-händigt på deras flygel var mer än underbart. En alldeles speciell konsert enbart för min man och mig. En upplevelse utöver det vanliga!

Denna gång blev det två dagar för Richard hos oss. Hans fru har börjat lära sig lite svenska, men kom inte med denna gång. Hoppas hon kommer nästa gång vi ses!

I måndags promenerade vi längs en vacker kanel och detta kommer jag att skriva om någon gång senare. På kvällen blev det pyttipanna, fast inte med mjölk till utan vin för mig och brittisk öl för männen. Det funkar faktiskt med rödvin till pyttipanna!

I tisdags hade vi en lugn morgon och pratade och pratade svenska, tog en promenad i omgivningen runt vårt hus och tittade på bluebells och ramslök, som jag skrev om här

…därefter åkte vi till Symonds Yat som liller vi floden Wye bara ca 15 minuter från vårt hem. Om Wye har jag skrivit 12 avsnitt under kategorin Wye Valley.

Från Symonds Yat Rock ,ca 120 m ö h, har man en fantastisk utsikt över floden och kullarna på andra sidan floden och…

…härifrån kan man också se floden slingar sig fram mellan gröna fält och kullar…

…och slingar sig gör den. Den omger 3 sidor av klippan…

..här står Richard och jag. Min man får agera fotograf…

…det är mycket folk uppe på klippan trots att det är en vanlig tisdag. Här finns också kikare uppsatta. Vad är det man kikar på?…

…jo. fåglar förstås! Jag lyckades inte se några, så det var ju tur att de hade träfåglar att visa. Här visas från vänster pilgrimsfalk (peregrine falk), sparvhök (sparrow hawk) och vråk (bussard). Hoppas google translate har gjort rätt, för jag kan absolut inget om fåglar. För övrigt kan man också se bl a duvhök (goshawk). De häckar i kalkstensklippan lite längre bort. Kikarna är uppsatta av RSPB ( Royal Society of the Protection of Birds) och där finns också en av deras representanter som berättar om fåglarna…

…detta område är välkänt och ett stort turistmål och därför också väldigt väl organiserat. Denna bron leder från klippan tillbaka till den enorma parkeringsplatsen. Vad är då under bron?…

…inte vatten, men väl en väg…

…innan vi når parkeringen finns en log cabin (trästuga) där det serveras kaffe, sandwich och kakor, men vi åt inget där, utan fortsatte…

…ner från klippan till floden där det finns…

…några hotell, ett café och…

…puben Saracens Head, där man kan sitta på terrassen och ha denna utsikt och

…och denna med turistbåten i förgrunden och den lilla handdrivna linfärjan över till andra sidan. Färjan sköts av puben och kostar ca £ 1. Ofta är det unga grabbar som har som jobb att dra färjan över, ett hårt jobb. Här bjöd Richard oss på en god lunch.

Vad hade vi då till lunch?…

…mannen hade en gourmethamburgare och den såg verkligen inbjudande ute. Naturligtvis med pommes frites till och…

…Richard och jag hade Fish and Chips. Richard en vuxenportion och jag en barnportion. Vi frågade om det var okej att ta en barnportion för en vuxen och det var det och fullt tillräckligt för mig. Bilden visar min barnportion. Till detta drack herrarna en pint eller så och jag mineralvatten…

…spännande blev det också under måltiden. En helikopter cirkulerade runt och vi undrade naturligtvis vad som var på gång. Det visade sig att helikoptern var från elverket, men vad de gjord vet vi inte. Här på bilden ser det ut som helikoptern ska åka rakt in i trädet, men…

…det gjorde den inte. I verkligheten var den inte ens nära. Vem sa att en bild inte kan ljuga?

Tack  till de i Svenskar i Birmingham för det ni gör för att facebook ska fungera så dessa typ av möten kan bli verklighet. Tack också till övriga svenskföreningar i UK!

Jag önskar er alla en trevlig helg! Nu börjar jobbet snart för mig!

Hitta mig på Instagram : lena_i_wales

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Föreningsliv, Mat och dryck. Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till TREVLIGT BESÖK och UTFLYKT TILL SYMONDS YAT

 1. mysig turistbåt, fina trakter – maken lärde sig finska ❤️

 2. (barnportion räcker väl, maken och jag delar ibland, beställer med två tallrikar 🙂

 3. Marit Sønstebø skriver:

  Morsomt at det er engelskmenn som lærer seg svensk ja! Her i Norge bor det mange engelske som har lært seg norsk, og de snakker det godt. Jeg så nettopp et hageprogram hvor det var om en engelskmann som bodde i Bergen og hadde laget seg en engelsk hage. Veldig morsomt å se og høre. Så det går an! 🙂
  Vakre bilder!

 4. Inger Hansson skriver:

  Vilka vackra vyer! Låter som en mysig utflykt. 🙂

 5. Sussi skriver:

  Låter verkligen som ett mycket trevligt besök. Kul att han intresserat sig så mycket för Sverige och pratar så bra Svenska. Även din man! 🙂
  Låter som en trevlig utflykt.

 6. Ni måste vara ett av det mest beresta paren ever haha 🙂 alltid kul att läsa om dina sköna bravader.

  Ha en fin helg LOVE Maria

 7. Tänk så glad man blir när man hör att någon bara så där vill lära sig svenska. Om man tittar på språkprogrammet Duolingo så är intresset faktiskt rätt stort, det är många som försöker lära sig svenska.

  Kan bara åter konstatera att du bor så otroligt vackert!

 8. wiolettan skriver:

  Svenska ska visst inte vara ett så lätt språk att lära sig i vuxen ålder, har jag hört sägas. Men jag tror att Richard har god hjälp av att han är musikalisk. Är man det så är det kanske lättare att lära sig nya språk. Har kanske med lyssnandet att göra.
  Härliga bilder du visar, så trevligt att få ta del av dom. Vyerna, med berg och skogar, så underbart vackert.
  Barnportion, så stor? Förstår att du blev mätt av denna.
  Bilder kan ljuga rätt så bra ibland.
  Vi hörde i ett par timmars tid en helikopter här runt om i Tornparken och där vi bor, häromdagen. Men det var en polishelikopter som jagade en biltjuv.
  Trevlig helg.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   En bra och hållbar teori det där med musikalitet och språk!
   Det är mycket vackert runt mig här.
   Vuxenportion är enorm!
   Vilket drama! Man undrar ju alltid vad som är på gång när man hör en helikopter.
   Hoppas du får en fin helg!

 9. Tomtan skriver:

  Ser så somrigt ut….. Och här är det knappt vår 😀

 10. Verkligen vackert där! Härliga foton allihopa speciellt fascinerande var turistbåten! Intressant!
  Trevlig helg!

 11. Så häftigt med Richards kunskaper i och intresse för svenskan och Sverige. Konserten lät ju också fantastisk! Slutligen: På den terrassen skulle jag gärna sitta med den goda maten. Tack för ett inspirerande inlägg!

  • Lena i Wales skriver:

   Han är passionerad för språket och suger in alla ord och uttryck, mycket fascinerande.
   Roligt att mina inlägg kan inspirera och glädja, för det gör också mej glad!

 12. Ditte skriver:

  Vad roligt att Richard och du fått kontakt och både kan utbyta besök, samtal och erfarenheter. Jätteroligt att han vill lära sig svenska och gör sådana fina framsteg.
  Väldigt roligt att följa med på er tur i omgivningarna och det är ju så vackert.
  Kan förstå att en barnportion räcker (vet erfarenhhetsmässigt från Skottland) för det är ju trist att lämna mat man inte orkar äta upp.
  Förstår att ni fick trevliga dagar tillsammans.
  Och min längtan till Wales ökar…

 13. Det måste vara härligt att kunna höra sitt eget modersmål genom ett par engelsmän.
  Jag har inte varit så ivrig med att läsa mina mail på sista tiden. Men jag håller på att läsa och plocka bort gamla brev, Jag har svårt att läsa igenom allt. Tiden räcker inte till.

  Kram/Gilla

 14. Veiken skriver:

  Hatten av för Richard! Det svenska språket är inte lätt och kunskap är inte svår att bära! Kunskap är makt!
  Vilken trevlig dag ni hade Vackra bilder från en fin dag! 🙂

 15. Anni skriver:

  Så roligt att höra de båda engelsmännen prata svenska med varandra! Min väninna från Yorkshire gillar att lära sig en del uttryck också, inför vår första träff hade hon köpt en svensk parlör och bland annat lärt sig den användbara meningen
  – Vänligen åtgärda denna inkrökta tånagel.

 16. Lisbeth skriver:

  Underbart att ser och läsa😘

 17. Vilken härlig utflykt, såå vackert! Så kul att vännerna vill lära sig svenska!
  Ha det bra! Hoppas du får en bra grupp nu när du ska ska jobba igen!

 18. åsa i åsele skriver:

  Att svenskar alltid varit ett resande folk sedan vikingatiden och slagit sig ner lite överallt i världen är inget nytt 🙂 men att ättlingar till svenskar som utvandrat lär sig svenska är mer sällsynt.
  Din barnportion ser fullt tillräcklig ut, kanske serveras allt för stora portioner.

 19. Anne-Marie skriver:

  Vilket trevligt möte och besök ni hade.
  Det måste ha varit speciellt att prata svenska där du var i minoritet. 🙂
  Påminner litet om ett möte jag hade i djungeln på Hawaii där en man som bott i Stockholm (en amerikan) kom in på Michaels och mitt landområde och han och jag pratade svenska! Litet ovanligt och helt oväntat.
  Gott med fish and chips.
  Ha det bra!

 20. Monica skriver:

  Vilket fint och trevligt besök! Och så fina utflykter, ja det finns ju hur mycket som helst i Storbritannien att se och göra och alltid de fina café-och matställena med vacker utsikt, åh så trevligt det är! Och intressant och roligt med två engelska herrar som talar svenska, inte så vanligt det, inte ens om de bor här i landet sen länge. Och nu började jag tänka på Birmingham, jag tycker om den storstaden med fart och fläkt och gammalt och nytt, väldigt rolig stad tycker jag. Ha det fortsatt fint och roligt att du berättar och fotar!

 21. GladiGrönt skriver:

  Härligt gröna bilder! Nu behöver vi verkligen grönska här också! Ha det gott!/Monica

 22. Biggeros skriver:

  Så roligt med besök och dessutom att Rickard har lärt sig svenska. Ganska så ovanligt att engelsmän är intresserade av att lära sig ett andra språk. Det såg ut att ni hade en riktigt trevlig dag tillsammans=)

 23. Titti skriver:

  Så otroligt vackert, ja man måste titta på bilderna gång på gång! Härligt inlägg om en trevlig dag…
  Ha det gott Lena!
  Titti

 24. Jeanette skriver:

  Vilken vacker natur!

 25. Pingback: LIVET i WALES och En PROMENAD längs floden WYE vid SYMONDS YAT East | Lena i Wales och Spanien

 26. Pingback: Var spelades NETFLIX serien SEX EDUCATION in? Och från MIN TRÄDGÅRD | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s