BATH 4, JANE AUSTEN och RUNDTUR I WALES

När ni läser detta är jag ute på en rundtur i Wales med svenskar. Vad resan innehåller och var vi är kan ni läsa i slutet av dagen inlägg.

Jag kommer att jobba långa dagar och kommer därför inte att ha möjlighet att direkt besvara era kommentarer, men de kommer så småningom. Så det ni läser är inlagt innan jag åkte hemifrån.

En hälsning till Norge idag 17 maj!

Gratulerar med dagen!

Bath 4

Här kan ni läsa om Bath 1, Bath 2 och Bath 3.

dscn1600

Jag har skrivit om staden Baths glans och lyx och det finns mycket av detta. Det ena vackra huset efter det andra…

dscn1599

…det finns också en del små torg här och där omgivna av vackra hus…

dscn1595

…på flera hus i Bath och i många andra städer i UK kan man se igenmurade fönster. Detta beror på den fönsterskatt som kom till. Man betalade en typ av fastighetsskatt efter hur många fönster man hade mot gatan. Många tyckte inte om denna skatt och murade helt enkelt igen fönstren. Idag är det inte tillåtet att öppna upp dem hur som helst igen!!!

Också många kända personer har bott eller tagit sin tillflykt till Bath, såsom Louis XVIII innan han tillträdde den franska tronen, Haile Selassie, kejsare av Etiopien var i exil här under 2:a världskriget. Många medlemmar av det brittiska kungahuset har också besökt Bath. Prinsessan Claire av Belgien är född här, liksom Mary Berry känd TV-personlighet från The Great British Bake Off. Charles Dickson besökte ofta staden och…

dscn1604

…Jane Austen, en av UKs mest kända författare, bodde i Bath 1801-06.

Jane Austen levde mellan 1775 och 1817. Hon skrev kärleksromaner och de mest kända är ”Förnuft och känsla”, Stolthet och fördom” och ”Emma”. Oftast utspelas de i lantliga miljöer inom den engelska aristokratin. Personer och situationer beskrivs med lite ironi. Det finns också inslag av kritik mot aristokratins sociala konventioner och ritualer som hämmade kvinnorna att finna kärlek och lycka.

Att flytta med familjen till Bath var mot hennes vilja och hon var inte särskilt produktiv under denna period. Under tiden i Bath blir hon också friad till, vad man vet hennes enda frieri. Mannen var av, som man sa, en god familj och hade mycket god ekonomi, vilket Jane såg som viktigt för föräldrarnas ålderdom. Vad som beskrivs om honom var han ganska tystlåten, men när han uttalade sig var han helt taktlös. Jane tackade ja till frieriet, men ångrade sig dagen därpå. Hon kom aldrig att gifta sig. Mot slutet av tiden i Bath dog hennes far och familjen kom, som man sa, på obestånd och flyttade.

I Bath finns ett Jane Austin Centre och det är utanför detta fotot ovan är tagit…

dscn1593

…förutom att dricka brunn och promenera ägnade sig societeten åt teaterbesök till Theatre Royal i centrala Bath. Byggt 1805 och fortfarande igång…

dscn1673

…staden har också en trevlig liten inomhusmarknad av det gamla slaget med små fasta stånd som säljer allt möjligt, kort, ost, böcker, mat m m. Det är beläget i den gamla Guild Hall (gillessal eller stadshus) från 1770-talet. Här stötte jag också på en kompis som är en riktigt kändis…

dscn1680

…hon var väl ute på en lite shoppingrunda, kanske för inköp av lite hamburgare mannen kunde bränna på griller därhemma i stugan, tror stugan heter Buckingham, Windsor eller Balmoral!!!

Detta var det sista avsnittet från Bath.

Rundresa i Wales

Rundresan vara i 8 dagar och gästerna får uppleva mycket av Wales, hoppas jag.

 

Vi bor i Llandudno, som jag skrivit flera inlägg om, Llandudno 1, 2 och  3 .

Här bor i 3 nätter och gör utflykter härifrån på dagarna.

Mer om resan kommer på lördag!

Detta inlägg publicerades i England. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till BATH 4, JANE AUSTEN och RUNDTUR I WALES

 1. åsa i åsele skriver:

  Go morgon 🙂 Jag hoppas Du har en fin onsdag ihop med Din flock 🙂

 2. Marina skriver:

  Det låter som en mysig rundtur – ha det jättebra!

 3. Marit Sønstebø skriver:

  Takk for hilsningen, Lena! Morsomt med hun du traff på shoppingrunden. Hun har vel mye å passe på som har så mange hus 😉

  Ha en fin dag!

 4. Geddfish skriver:

  Go förmiddag! 😀 Så du är redan ute på svenskturer. Ja, jag kommer lite senare. Ska bli så kul att uppleva i verkligheten.
  Ha en skön dag! Kram!

 5. Hoppas ni får en riktigt bra rundtur i Wales och att vädergudarna är nådiga! Kul att ni bor i Llandudno. Känner igen strandpromenaden sedan min Walesresa!

 6. Steve skriver:

  När jag läste engelska på Universitetet i Uppsala på 70-talet så kommer jag ihåg att bl. a.”Pride and predjudice” av Jane Austen ingick i kurslitteraturen.

 7. Ditte skriver:

  Väldigt roligt att få läsa mer om Bath och se fler bilder. Har ju glömt en hel del. Vad gäller Jane Austen så har jag läst dessa, de mest kända, har ingått som kurslitteratur och jag har även sett en del avsnitt senare på tv- Roligt att bli påmind om hennes bakgrund också.
  Vad trevligt med resan och jag ser förstås fram emot mer text och bilder.
  Ha det gott!

 8. Titti skriver:

  Ännu en rundtur som jag skulle vilja göra! Magiska bilder igen av en lika magisk miljö…
  Kram från Titti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s