CARDIFF 5 – STADSMUSÉET

Igår kväll kom jag hem från ytterligare en rundresa runt Wales med resenärer från Sverige. Tack alla trevliga resenärer för det trevliga sällskapet, de vänliga orden och den generösa dricksen!

De utlovade länkarna till platser vi besökt kommer på lördag.

Det har varit en värmebölja här de senaste dagarna med upp till 30 grader, mycket varmt för att vara Wales. Det fina vädret ska fortsätta, men lite svalare de kommande dagarna och det är ganska skönt!

Cardiff 5 – Stadsmuseet

Cardiff stadsmuseum, kallat Cardiff Story Museum på engelska och Amgueddfa Stori Caerdydd på walesiska öppnades 1988 och har gratis entré (bra att veta om alla gratismuseer, eftersom där alltid finns toaletter, oftast rena och fina!!!!).

Det är beläget i centrala Cardiff i det f d Old Library. Det gamla biblioteket öppnades 1882 under namnet Cardiff Free Library. Byggnaden invigdes av borgmästaren under pompa och ståt. Dagen för invigningen förklarades om helgdag i Cardiff och affärerna stängdes dagen till ära. 5 000 personer paraderade genom staden till biblioteket.

Under årens lopp byggdes huset till och blev slutligen 1 170 kvadratmeter och delar användes också som skola för forskning och konst…

…den gamla huvudentrén är otroligt vacker med…

…vackert kakel längs väggarna. Kaklet visar de fyra årstiderna och natt och dag.

Kaklet kommer från firman Maw & Co som när de var som störst var den största kakeltillverkaren i världen med en årsproduktion av 20 miljoner kakelplattor. Man hade kunder som t ex Tsar Alexander av Ryssland och många maharadjor i Indien.

Kakel var mycket populärt under den victorianska eran (mitten av 1800-talet till början av 1900-talet). Det var vanligt som dekoration i kyrkor, banker, hotell, affärer och pubar. Fanns också i många hallar och runt öppna spisar i förnäma hem…

…en pampig trappa upp till andra våningen…

I museet finns flera olika avdelningar med Cardiffs historia från liten by till huvudstad och här finns drygt 3 000 föremål…

…här finns gamla foton av hur staden en gång såg ut. Stora delar var på 1800-talet och början av 1900-talet var slum. Vilket i och för sig inte var något unikt för Cardiff, utan gällde för de flesta industri- och hamnstäder på denna tid…

…delar handlar också om hamnen som var så betydelsefull för stadens inkomster och utveckling…

…också bilder av affärer från en svunnen tid.

Vad är används prylen nedan till?…

…jo, det är en box för ljus! Så vacker, tycker jag!!!

Glad midsommar!

Jag vill önska er alla en riktigt trevlig och traditionell midsommar med dans kring stången, sill, kanske lilla nubben och jordgubbstårta.

Här i UK firas inte alls midsommar, så jag kommer att tänka mycket på er firare.

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

44 kommentarer till CARDIFF 5 – STADSMUSÉET

 1. Anne-Marie skriver:

  Det låter varmt för att vara Wales.
  Vi hade rekordvarmt igår. Och hettan kommer att fortsätta.
  Tänk så annorlunda det är med all den gamla historien och byggnader som har ett antal år på nacken jämfört med allt det nya i USA.
  Just det ja, midsommarafton är på “g”. 🙂 Inget vi firar heller.
  Ha en fin vecka!

 2. åsa i åsele skriver:

  Meen så härligt med värme, eller det kanske blir för mycket av det goda… igår kväll var temperaturen runt + 5 å det är kyligt. Vill ha sommar, sol å värme.

 3. En box för ljus. Det låter spännande.
  Du kommer säkert på något eget sätt att fira helgen.
  Midsommarkram Bosse

 4. Ama de casa skriver:

  Glad Midsommar till dig med! 🙂

  I Spanien (som du säkerligen vet) så firas det lite mer åt Valborgshållet. Och i stället för att hoppa grodor runt en stång så hoppar man över eldarna där man kastat bort sina synder på skrivna lappar. Ja, om det inte är en alltför stor eld, vill säga 🙂

 5. Anita skriver:

  Jag såg på vädret igår att ni hade väldigt varmt över Brittiska öarna. Vi har också haft varmt men nu har svalare luft dragit in och det blåser rätt mycket. Midsommarvädret kommer nog inte bli så bra men vi hoppas på uppehåll. Jag blev fascinerad av kaklet. Och temat, att skildra de fyra årstiderna och natt och dag. Kakel kan vara så vackert.

  Ha det bra!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Har varit mycket varmt här efter brittiska mått mätt, men ska bli lite svalare nu.
   Jag älskar kakel, så det här passade också mej utmärkt.
   Ha en fin midsommar!

 6. seniorvinklat skriver:

  Trevlig Midsommar själv och tack för trevliga resereportage!

 7. Steve skriver:

  Glad Midsommar! även om ni inte firar.

 8. Ylva skriver:

  Åh, vilket fint bibliotek! Jag kanske också ska ordna en parad till skolbibblan! Jag älskar kakel förresten.

 9. Märtha skriver:

  Vilket underbart hus! Där behövs ju inga museiföremål, det räcker med arkitekturen och alla ”utsirningar”! Midsommar firas minsann här i Finland också, men kanske inte riktigt lika ”uppskruvat” som i Sverige. Nypotatis, grill och sill och snaps och ofta i ett större sällskap. Vi har inga som helst planer. Öppen Trädgård 2 juli, så…

 10. Med värmebölja en viss tid börjar man oftast längta efter svalare väder. Här i Finland har vi haft svalare nu några dagar och till midsommarhelgen utlovas ännu svalare. Vackert och ljust är det ju ändå!
  Trevlig midsommar!

 11. Vackra byggnader, underbart att de finns kvar med kakel och allt.
  Här ska vi fira Midsommar med smörgåstårta (jippi, hittade ”svenska” räkor på Lidl!) och våra vänner men dock inte någon stång med sång och dans. Jag har dock sagt till om blommor i håret men det får vi väl se hur det blir med den saken!

 12. Både den gamla huvudentrén och trappan upp till övervåningen är verkligen vackra! Jag gillar också kakel i nästan alla former!
  Önskar dig en fin midsommarhelg!

 13. torrebloggen skriver:

  Trevlig midsommar!
  Kram!

 14. Geddfish skriver:

  Glad Midsommar 😀 även om ni inte firar! Och jag firar inte så mycket längre. Jag har delikatesserna, för så ska det vara, och försöker vara ute en hel del. Jag får börja tänka packning i stället 😉
  Kram!

 15. bia skriver:

  Önskar dej en trevlig Midsommar….liite firar ni kanske ändå ;))
  Kram bia

 16. steel city anna skriver:

  Underbart kakel! Så svag för sånt. Glad midsommar!

 17. Christina skriver:

  Tack för ännu en guidad tur i Wales 🙂 Låter härligt med 30 grader! Bara det inte blir varmare…
  Önskar dig en fin och glad midsommarhelg!

  Kram Christina

 18. Heléna skriver:

  Jättefina bilder och intressant läsning som alltid! Trist att inte fira midsommar, men man kan ju äta gott ändå och vackra blommor har du ju omkring sig iallafall 😀 Glad midsommar! Kram ❤

 19. sån fin trappa skulle man ha, fin midsommar!

 20. skåningen skriver:

  Ha en bra helg!!

 21. Monica skriver:

  Så vackert kakel! Och så mycket intressant det finns att se! Roliga och fina resor du gör och nu hoppas jag att du får lite vila emellan dem och en fin midsommar även om det inte är samma i UK som här. Ha det fint i sommarvärmen, ni har verkligen varmt nu, en fin midsommar önskas dig Lena!

 22. Oj vilken värme! Det kan väl inte riktigt höra till vanligheterna? Här i Norrbotten firar vi midsommar med betydligt kyligare väder. Just nu har vi +9 grader.
  Ha en riktigt glad midsommar, även om ni inte firar den i UK.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, varmt var det, men inte längre. Det tillhör definitivt inte det vanliga med denna värme, kan komma då och då, men inte under så lång tid.
   Det blev en lugn midsommarafton här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s