MONMOUTH 19 – Fire station och DEN HAAG I NEDERLÄNDERNA

Dagen inlägg kommer att bestå av två olika inlägg från olika länder.

Efter mitt första inlägg om Nederländerna fick jag förfrågan om jag inte hade mer bilder och text att visa därifrån och det hade jag ju. Så mer från Nederländerna kommer efter inlägget från Wales.

Monmouth 19 – The Fire Station

Monmouht brandstation är en brandstation som ingår som en av flera i South Wales Fire and Rescue Service.

Det finns en brandmästare som står för 3 brandstationer i området. För övrigt är det en borgarbrandkår. Man har två brandbilar…

dscf3287

…den första brandkåren staden hade bestod av 3 stegar och läderspann. Men på 1730-talet fick man den första pumpen. På 1830-talet fick man en ny pump och passade också på att reparera den trasiga, gamla pumpen. De hade också ständigt för få hästar att dra pumparna. På denna tid var det polischefen som också var brandmästare. Det var först på 1850-talet som de blev två enheter.

Efter flera bränder blev kritiken hårdare mot det dåligt skötta brandväsendet, där man också anklagades för att lägga mer pengar på stiliga uniformer än på utrustning och träning.

På 1880-talet var flera katastrofala bränder i olika fabriker och verkstäder och brandkåren hade inte kommit fram i tid. Detta berodde på att brandklockorna (sirenerna) fanns inlåsta i kyrktornet och grindarna till kyrkan var låsta. Helt enkelt dålig ordning och inte genomtänkt.

1912 var det ett förslag om att köpa en ny hästdragen brandspruta, men stadsfullmäktige tyckte att det var slöseri med pengar eftersom många affärsinnehavare och husägare nu hade brandstegar och brandkåren ändå så sällan tränade.

Den första motordrivna brandbilen kom först efter 1:a världskriget…

dscn6301

…tidigare höll brandkåren till mitt inne i staden på St Mary’s Street.

Nederländerna – Den Haag

På begäran kommer lite mer från Nederländerna här.

Vi gjorde ett besök i Den Haag en dag. Jag har varit mycket i Den Haag tidigare, men ändå var det mycket jag inte upptäckt och platser värda att se. Den Haag stadsvapen finns på flera byggnader…

…som t ex på den gamla smörmarknaden. Hit kom smöret in till staden, vägdes och såldes sedan vidare. Idag är här en trevlig restaurang med servering både inomhus och…

…utomhus.

Den Haag har drygt 500 000 invånare, med förstäder över miljonen. Trots storleken känns staden ibland som en liten, gammaldags stad med…

…små gränder som denna. I gränden finns naturligtvis en liten cykelparkering. I bakgrunden syns ett vackert kyrktorn…

…underbara hus längs med många av de små gatorna…

…det ena efter det andra…

…och så in i en gränd igen med rosor växande längs väggarna och…

…inne i gränden finns också detta underbara hus i fyra våningar, plus vind…

…så ut på en av de stora affärsgatorna och man märker verkligen direkt att man är i en storstad lik så många andra storstäder, med enda skillnaden att fotgängare och mängder av cyklister samsas om samma yta. Längs denna långa gata fanns mängder med moderna affärer, vilka tyvärr inte alls intresserar mig. Däremot var det fascinerande med alla dessa statyer på gatan…

…de stod med va 50 m mellanrum. Den ena intressantare än den andra…

…de lite mer individuella affärerna fanns i dessa Passager, underbart vacker arkitektur och…

…de gav en förnimmelse om en svunnen tid och den rikedom som en gång fanns i Nederländerna…

…så hamnade vi utanför ett av de kungliga slotten. Detta är Palaeis Noordeinde som kallas kungens arbetsslott. Här bor man inte utan här utförs administrativa uppgifter. Kung i dag är Willem-Alexander som tog över tronen 2013 sedan hans mor Beatrix abdikerade. Innan Willem-Alexander satt det tre drottningar i rad på tronen, Wilhelmina som abdikerade 1948, Juliana som abdikerade 1980 och Beatirix som abdikerade 2013. Kanske det där med att abdikera inte är så dum idé!?!? Låta de unga ta över med kraft och nya idéer. Kanske borde andra regenter tänka på samma sätt? Ingen nämnd, ingen glömd!!!

Juliana föddes 30 april 1909 (samma födelsedag som Sveriges kung) och detta kom sedan att bli Koninginnedag (drottningens dag), en stor nationell helgdag även under Beatrix tid. Numera firas istället Koningsdag 27 april, vilken är Willem-Alexanders födelsedag. Dagen firas stort i Nederländerna och alla är ute och firar från tidiga morgon till tidig morgon nästa dag. Då mer eller mindre täcks landet av orangea flaggor. Dessa flaggor är familjen Oranje (Oraniens) flagga och färg. Det nederländska kungahuset tillhör familjen Oranje, liksom det svenska huset Bernadotte. De orangea flaggorna används även inom fotboll. Medan den officiella nederländska flaggan ju är röd, vit och blå…

…från slott till Parlament!  Vi hamnade också vid Binnenhof där det nederländska parlamentet håller hus sedan 1400-talet. Just nu är det ju lite turbulens med regeringsbildande i Nederländerna så trots att parlamentet skulle var stängs så var det inte riktigt så, en regering måste bildas snarast…

…på väg in mot Binnenhof ligger konstmuséet Mauritshuis där bl a den kända målningen Flickan med Pärlörhänge av Johannes Vermeer finns. Här finns också målningar av bl a Rembrandt van Rijn (en av få målare som blivit känd med sitt förnamn) och Frans Hals. Nederländerna är nog det land med flest kända äldre konstnärer, trots landets geografiska litenhet, men storhet vad gällde handel och kultur under den s k Gyllene tiden på 1600-talet.

Hur ser det då ut på innegården i Binnenhof? Ja, det vet jag, men kameran beslöt sig för att ta lite batterivila precis som vi kom in där och när det gäller teknik har jag inte mycket att säja till om!

En av de mest fantastiska ställena i Den Haag och kanske i hela Nederländerna är Panorama Mesdag, okänt för många svenskar. Det är en av få rundmålningar som finns i Europa. Målningen är 120 meter i längd och föreställer Den Haags eleganta förort vid havet, Scheveningen. Genom ett oförklarligt optiskt fenomen känns det som man verkligen är vid havet och målningen är en verklighet. Det går inte att beskriva.

Som reseledare har jag tagit flera 100-tals, om inte 1000-tals personer till denna målning. Många har varit skeptiska innan de sett den. En lång målning, kan det verkligen var något att ha? Men jag har lovat pengarna tillbaka om de inte varit nöjda och har aldrig behövt betala ut en enda cent! De flesta har ansett detta som resans höjdpunkt, efter tulpaner, ostar, trätofflor, Amsterdam och kanaler!

Jag fick också en förfrågan ang det nederländska språket. Jag pratar inte flytande nederländska, men kan göra mig förstådd och förstår det mesta de säjer.

Språket är mycket intressant för det är en blandning av svenska, tyska och engelska, så blandar man dessa språk får man nederländska. Det vill bara till att blanda rätt!

Exempel:

Straat betyder gata. På tyska strasse och på engelska street. Alltså likt tyska och engelska.

Kamer betyder rum. Det gamla svenska ordet för ett litet rum är kammare och vi använder det fortfarande vad gäller t ex riksdagars olika kammare. Det engelska ordet chamber är också nära besläktat.

Kaas betyder ost. Käse på tyska, nästan samma.

Goedemorgen betyder godmorgon. På tyska Guten Morgen och på engelska good morning. Att sedan uttalet är lite knepigare med skorrande r gör att det ofta är lättare att läsa nederländska ord än att förstå dem talade.

Huis betyder hus. Te koop betyder till försäljning eller som vi också kan tänka till köp och då blir det genast betydligt enklare. Te huur betyder till hyra.

Hela tiden gäller det att tänka lite utanför de vanliga orden och nederländskan blir genast mycket enklare.

Ha en skön sommardag!

Ni hittar mig också på Instagram : lena_i_wales

Annons
Detta inlägg publicerades i Monmouth. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till MONMOUTH 19 – Fire station och DEN HAAG I NEDERLÄNDERNA

 1. Hannele skriver:

  roligt att se, det var för länge sedan jag var där, i Nederländerna

 2. Geddfish skriver:

  Intressant om det gamla brandväsendet. Hur tänkte man? Hujedamej.
  Kul att läsa om Nederländerna också. Även jag älskar statyer av olika slag. Denna var ju på huvudet kul 😀
  Redan tidigt intresserade jag mig för nederländskan, men kallade det ju för holländska, då 😉 Texten är lätt att förstå.
  Ha en skön sommardag, här är det fram till torget, som gäller!

 3. Märtha skriver:

  Dina historier om brandväsendet var härliga! Skrattade högt och gott! Har aldrig varit i Nederländerna, men har hört språket (och afrikaans ännu mera), tycker det inte verkar svårt (förutom uttalet). En av mina 70-talskompisar studerade tyska och hon ”förirrade sig” på en interrailresa till landet, påstod sig behärska språket efter två veckor. En annan förälskade sig i en stilig sjökapten, flyttade till landet och sa att hon lärde sig språket på tre månader genom att lyssna och läsa tidningar. Hela hennes familj bor nu i Finland. Men vad kallar invånarna själva sitt språk?

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillade historierna kring brandväsendet.
   Afrikans är intressant. Jag satt på en pub och hörde ett gäng prata vad jag trodde var nederländska, men det stämde inte riktigt, så jag frågade och då var det afrikans de talade.
   Ja, nederländska är faktiskt inte så svårt om man pratar svenska, engelska och tyska.
   Nederländarna kallar sitt språk nederlands och landet Nederland (fast ibland säjer de faktiskt också Holland,men aldrig om språket).

 4. Anita skriver:

  Otrolig läsning om brandväsendet. Sicken ordning, eller oordning kanske man ska säga 😉 Kul också att läsa mer om Nederländerna. Jag var till Keukenhof när det varit Koningsdag och det var inte kul att se. Vi skulle åka en tur på kanalerna i Amsterdam och vattnet var fullt med skräp. Hur mycket som helst. I jobbet har jag träffat många från Nederländerna. Och just det där med språket var lustigt. Vårt koncernspråk var engelska men när vi inte kunde komma på vad ett ord kunde heta på engelska så sa vi det på svenska och tvärtom och då förstod vi direkt för ofta var orden snarlika i både svenskan och nederländskan.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är samma ang språket när vi talar med nederländare på engelska, ofta ber man dem säja det nederländska ordet och det är oftast likt svenskan. Härligt språk!
   Ha det bra!

 5. Ditte skriver:

  Jag följer så gärna med både till Monmouth och Den Haag. Wales har jag ju ännu inte besökt men några besök i Holland har dte blivit med Amsterdam och Keukenhof med sina vackra tulpaner. Och visst är det roligt med nederländksan och som för mig blir en blandning av tyska och danska. Kan kan förstå en del skriven text och lite när det pratas men kan inte alls prata språket.
  Trevligt att få veta mer om Den Haag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s