CHEDDAR 1 – ost, ravin och by

Jag är fortfarande kvar i Sverige och borde nu vara i Stockholm. Detta inlägg är ju inlagt innan jag lämnade Wales, så planerna kan ju ha blivit ändrade.

Cheddar

Cheddar betyder för de flesta ost, men Cheddar är också en by och en vacker ravin. Här kommer jag att skriva om alla tre Cheddar. I första avsnittet om ravinen och grottorna och i nästa avsnitt om ostar!

Cheddar Gorge (ravin)

dscn7418

Cheddar Gorge är en kalkstensravin vid samhället Cheddar i grevskapet Somerset i England, strax söder om Bristol.

Djupet på ravinen är 137 m och längst ner går bilvägen genom ravinen…

dscn7422

…ravinen bildades av smältvatten för ca 1,2 milj år sedan under periglacialtiden.

Det finns gott om grottor i ravinen, men bara två är öppna för allmänheten…

dscn7429

…Gough’s Cave är den största. Den upptäcktes tidigt, men det var först i slutet av 1800-talet som den öppnades för allmänheten och redan 1899 installerades elbelysning.

Den är 115 m djup och 3 km lång och innehåller flera rum och klippformationer. Genom grottan går också floden Cheddar Yeo, den längsta underjordiska flodsystemet i GB…

dscn7433

…man har också hittat skelett av människor och djur daterade långt bakåt i tiden. I början av 1900-talet hittades det som kom att kallas Cheddar Man, Storbritanniens äldsta kompletta skelett från ca 7 000 f Kr. Det visade sig att han dött genom våld, troligen relaterat till kannibalism, men detta går inte att vetenskapligt bekräfta. Genom DNA-tester kunde man dock få fram att släktingar till mannen fortfarande bor i närheten. Skelettet finns idag på museum i London, men en kopia finns kvar på museum i Cheddar.

Ca 13 000 år gamla delar av en mammut har också hittats liksom ben av människoskelett. Genom modern teknik fann man att köttet på människan hade skurits av från kroppen på samma sätt som djur slaktas, vilket påvisar kannibalism.

Det säjs också att grottorna i Cheddar har inspirerat J R R Tolkien till boken The Two Towers, dela av Sagan om Ringenböckerna.

Cheddar Village

dscn7430

Samhället Cheddar har ca 5 700 invånare och är belägen i norra ändan av Cheddar Gorge. Namnet kommer från det gamla engelska ordet ceodor som betyder påse, pung eller ficka eller från cavity som betyder hålighet eller urholkning.

Samhället är ganska långsträckt där delen vid ravinen är mycket turistiskt med stora bil- och bussparkeringar. Här finns också grottorna nämnda ovan, souvenirbutiker, tea rooms m m…

dscn7440

…genom denna del av byn rinner också floden Cheddar Yeo som man också dammat upp och runt dammen finns promenadstråk och…

dscn7454

…små vattenfall. En trevlig del att promenera genom…

dscn7463

…floden svämmar ofta över. Vid The Great Flood of 1968 förstördes flera byggnader och många bilar spolades bort. Även grottorn i ravinen vattenfylldes och var vattenfyllda under 3 dagar framåt.

The Great Flood of 1968 drabbade stora delar av GB. Den började i juli månad då det kom häftigt regn med 175 m m på 18 timmar vid ett ställe, dubbelt så mycket regn som brukar komma under hela juli månad. Byggnader kollapsade liksom broar och många människor fick sina hem vattenfyllda. Den värsta dagen var söndagen den 15 september.

2012 stängdes vägen genom ravinen av i flera veckor p g a översvämning.

Delen av byn som ligger längst från ravinen är ganska tråkig med vanliga relativt nya radhus. I denna del finns också en hel del jordgubbsodlingar och här fanns också mellan 1869 och 1963 en järnväg, den  s k Strawberry Line.

Fortsättning från Cheddar följer med lite om ostar!

Annons
Detta inlägg publicerades i England. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till CHEDDAR 1 – ost, ravin och by

 1. Steve skriver:

  Jag älskar cheddarost.

 2. kul, detta visste jag inte, älskar ost!

 3. Geddfish skriver:

  Jag älskar speciellt Cheddarosten, den är super 😀 ost, det går alltid hem Har man ost, så har man pålägg. Sen kan man ha ost som tillbehör. Mums.
  Intressant, det du skrev om byn och ravinen mm också!

 4. åsa i åsele skriver:

  Ost är väl en av de matvaror vi alltid har hemma 🙂 cheddarost är gott 🙂

  Elin har i sommar fått för sig att äta ”ägg, bacon, rostad macka å te” till frukost 🙂
  vet inte om hon inspireras av nått engelskt program…

 5. Tänk att grottor alltid fascinerar oss så! De är lite skrämmande men ger också trygghet.
  Ser fram emot ost-avdelningen!

 6. Märtha skriver:

  Tack för dessa trevliga och intressanta ”nyheter” som en som besökt London endast en gång i livet (och inget som helst annat av GB) aldrig hört om. Väntar på följande inlägg, åtminstone är osten (mmm…) bekant… Plus 18, klockan 20.20 på kvällen. Sommar – och skolorna börjar på måndag. Skönt vara penisonär från lärarsysslan…

 7. Märtha skriver:

  Äh. Ändra min stavning, tack…

 8. Jag som älskar ost i alla former, blev riktigt sugen. Men blev ju bedragen eftersom det gällde en by, som heter Cheddar. Det var ändå kul att få se hur det ser ut där. Intressant att se att det finns gott om grottor där också.

  Vi äter mycket ost, men kanske inte just Cheddar. En sak , som jag har lärt mig här nere i Skåne är, att åta macka med ost på och sen ta marmelad ovanpå. Gott, gott, gottigott gott!

  Kram/Gilla

 9. Kannibalism minsann för sisådär 7000 år sedan. Undra hur man har kommit fram till det? Avgnagda ben med människobett? Yuk!
  Otroligt spännande.
  Älskar ostar! Cheddar är inget undantag!

  //Lena i Postgårdsromantik

 10. Raviner och grottor är spännande. 🙂 Osten är inte så dum heller. 🙂

 11. Tove Olberg skriver:

  När jag nu äter cheddar nästa gång så kommer jag tänka på grottor och raviner 🙂 Spännande måltid blir det!
  Må gott Lena!

 12. FREEDOMtravel skriver:

  Intressant att få veta lite mer om Cheddar … än att det är en ost 😉 Och på tal om ost, så har vi skrivit ett väääldigt ostigt inlägg idag 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s