WALES – CARMARTHEN 2 och SPANIEN -FRUKTER

Som vanligt nu när jag befinner mig i Spanien blir det en blandning från Wales och Spanien.

Wales – Carmarthen 2

Här kan du läsa avsnitt 1 om Carmarthen Castle!

Carmarthen är en stad med ca 15 000 invånare i grevskapet Carmarthenshire i södra Wales. På waleiska heter staden Caerfyddin, caer betyder fort, fästning och Myrddin är Merlin, trollkarlen från Arthurlegenderna från riddarna kring det runda bordet. Om detta kommer sist i detta inlägg…

… i rondellen vid infarten till staden finns denna härliga walesiska drake …

…redan på långt håll när man kommer mot staden ser man denna pampiga byggnad som är Town Hall, stadshus för staden…

…under digerdöden i mitten av 1300-talet drabbades också staden hårt. Byar runt omkring helt enkelt försvann när hela byn drabbades av pesten och många massgravar upprättades.

På 1500-och 1600-talen bestod den största handeln i staden av jordbruksprodukter och ull…

…när Henry VIII gjorde landet protestantiskt på 1500-talet lades klostren ner och deras mark övergick till staten, d v s kungen och kyrkofolk avrättades på marknadstorget. Idag är här betydligt lugnare.

På bilden ser ni The Guild Hall, gilleshuset, som också används som rättssal. Här dömdes t ex 1953 Ronnie Harries till döden genom hängning för mord, en av de sista som hängdes i Wales. Den sista avrättningen i Wales skedde 1958. Det sista avrättningen i Sverige skedde 1910, första och enda med giljotin.

Monumentet är ett krigsmonument till ära av de stadens söner som dog i Sydafrikanska kriget 1839-1902. Ja, det är mycket som är konstigt för oss svenskar, detta med alla kolonier Storbritannien har haft. Jag reagerar häftigt mot detta att bara ta för sig och behandla andra illa, medan man här inte ser det på samma sätt. Kanske de yngre börjar bli lite kritiska till historian, medan många äldre fortfarande inte ser det som fel, utan att Storbritannien hjälpte så många länder. För mig helt obegripligt. Jag försöker att ligga lågt i denna debatt, men inte är det lätt!…

…de båda walesiska flaggorna hänger i en lång rad på stadshuset, den fula mörkblå med fulgult kors och den vackra grön-vita med den röda draken och…

…på torget finns detta plakat med bild av Gwynfor Evans, Plaid Cymru’s första parlamentsledamot 1966. Plaid Cymru är ett mycket walesiskt parti som tillvaratar walesarnas intressen vad gäller bl a kultur och språk.

Under mitten av 1700-talet blev handeln med järn och kol betydelsefull och förbättrade ekonomin och på 1800-talet var Carmarthen en mycket välmående stad…

…staty av Sir Willian Nott, 1782 – 1845. Han flyttade hit med sina föräldrar när han var 12 år och dog också i staden. Nott är känd för sina hjältedåd i det första Afghankriget som pågick 1839-42 mellan Brittiska Indien och Afghanistan.

Statyn är gjord av den lokale konstnären Edward Davies och avtäckt 1851. Drottning Victoria bidrog med delar av kostnaden för statyn.

Under 2:a världskriget var det krigsfångeläger i utkanten av Carmarthen.

I Wales är Carmarthen också känt för sitt universitet, Trinity College, vilket är tvåspråkigt. Lyder under University of Wales. Det grundades 1848 och har idag ca 2 500 studenter.

Legenden av Kung Arthur och riddarna kring det runda bordet (repris, så har ni redan läst det, hoppa över detta och fortsätt ner till Spanieninlägget!)

King Arthur var en legendarisk brittisk ledare som enligt medeltida historia och äventyrsberättelser ledde försvaret mot saxernas invasion i början av 500-talet…

Photo5059

…det mesta runt hans liv är folksägen och mer eller mindre uppdiktade historier. Många har skrivit om King Arthur och hans liv, så varianterna är många och har väldigt lite med sanningen att göra. Numera debatteras det även kring hans existens.

De äldsta källorna som nämner King Arthur är från 800-talet. Där beskrivs det hur han ledde kelterna till seger i tolv olika slag mot saxerna.

I Geoffrey of Monmouths verk  De brittiska kungarnas historia från 1100-talet skrivs mycket om King Arthur. Denna beskrivning utgjorde sedan grunden för Arthurhistorierna som sedan kom att spridas över hela världen. Ur de gamla berättelserna har man lagt till och dragit ifrån lite som man vill…

Photo5461    Photo5467

Photo5465

…träskulptur av King Arthur…

Photo5060              Photo5063

…broderier av bl a King Arthur.

Riddarna kring det runda bordet

Riddarna är King Arthurs medhjälpare som försökte skänka lycka och hitta den heliga graalen.  Bland de mest kända riddarna finns Sir Lancelot, Sir Galahead och Sir Tistan.

Fortfarande idag finns det en Riddarna av Runda Bordet klubb som säjs vara den äldsta sällskapsklubben i världen.

Det runda bordet som kan ses hängande på väggen i slottet Winchester i England är en bordskiva med namn på riddarna i King Arthurs hov. Denna tillkom troligen inför en medeltida Round Table fest. Dessa fester förekom under medeltiden över hela Europa. Här hade man tornerspel, dans och musik. Bordet är alltså inte det bord som användes av King Arthur och riddarna. Detta vet man inte var det finns eller om det överhuvudtaget har existerat.

Riddarna kring det runda bordet har också filmatiserats 1953 i USA med bl a Robert Taylor, Mel Ferrer och Ava Gardner. Ett typiskt kostymdrama med förvecklingar och glorifieringar.

Trollkarlen Merlin

Enligt legenden var han född i Carmarthen i Wales och var son till en nunna och en demon. Han anställdes vid hovet och använde bl a sina trollkonster till att ge råd och sia om framtiden.

Excalibur

Är svärdet i Arthurlegenden. Varianterna är många på hur Arthur fick tag i det. En är historian om svärdet i stenen, där Excalibur sitter fast i en sten och kan bara dras bort av den rättmätige kungen, d v s Arthur. En annan är att Arthur får svärdet av Lady of the Lake när hans första svärd var trasigt. Ytterligare varianter är en kombination av dessa båda historier.

The Holy Graal

Den heliga graalen är en skål eller tallrik i Arthurlegenderna. Den är enl  medeltida kristen tro bägaren ur vilken Jesus och lärjungarna drack vinet vid den sista måltiden. Det finns fortfarande folk som ägnar sig åt  att leta efter den.

Guenever

Guenever var King Arthurs hustru. I vissa historier finns det tre olika Guenever. Hon var antingen dotter till några jättar eller till en kung. Hon blir invecklad i ett triangeldrama där hon bedrar kungen med en av hans riddare. Hon framställs som en mycket värdig kvinna på samma gång som hon inte är helt oskuldsfull.

Spanien

Efter alla denna text från Wales kommer lite fruktbilder från Spanien.

3-vånings fruktfat som jag gjort själv (ja, faktiskt med stor hjälp av maken som borrat hålen i faten).

Detta fat står alltid på matbordet med frukt. Här finns plommon, kiwi, nektariner, kaki, clementiner och plátanos. Plátanos är väldigt lika bananer, men de kommer från Kanarieöarna och är oftast lite kortare än bananer, lite tjockare, inte så spetsiga i ändarna och har ett gulare och tjockare fruktkött. Jag föredrar dessa framför bananer…

…frukt- och grönsaksstånd på marknaden.

Det här inlägget postades i Besökta platser, Historia, Spanien. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till WALES – CARMARTHEN 2 och SPANIEN -FRUKTER

 1. åsa i åsele skriver:

  King Arthur, trollkarlen Merlin och svärdet i stenen är ju kända ting 🙂 gillar den walesiska draken.
  Att ha två boende måste vara skönt då väderleken skiljer så mellan Wales och Spanien.

 2. När skriver du en bok om Wales?

 3. Marit Sønstebø skriver:

  Spennende å lese om Kong Arthur. Vi så nettopp en helt ny film om han. Hva som er sant og ikke er nok ikke helt enkelt å si i dag. Flott drage!

 4. Tove Olberg skriver:

  Draken är helt ljuvlig där den med trådtunna ränder och rör i sin konstruktion röd dessutom. Historiens vingslag är verkligen många och tunga.
  Träskulpturen av Kung Arthur gillar jag också, så bra snidat kan en säga!
  Ja, tack jag befruktade mig 🙂
  Må gott Lena!

 5. Frukt är gott, det frossar jag också i. Kanske ni har möjlighet att köpa kaki året om? Här i Finland finns det inte i butikshyllorna alltid, men nu på hösten kan vi köpa.
  Borde kanske ha framsatt frukten, jag har för vana att förvara den i kylen.

  • Lena i Wales skriver:

   I stort sett all frukt finns året om, skördarna kommer lite då och då.
   Jag förvarar en del a frukten i kylen och en del framme, så den ska vara lättillgänglig och dessutom som en dekoration!

 6. torrebloggen skriver:

  Det var väldigt intressant att få veta detta om bananer och att Plátanos är väldigt lika bananer.
  Ha det så bra!
  Kram!

 7. bia skriver:

  Mycket att läsa ;)….roligt med lite historia, intressant !
  Ha det bra !
  Kram bia

 8. skåningen skriver:

  Fruktfatet tyckte jag var bra ghort!
  S… Klokord kan man inte få för mycket av.
  Hoppas att du har haft en bra dag och bra kväll!
  Kram!

 9. Lisbeth skriver:

  Det är alltid spännande att höra om kung Arthur. Om bananerna liknar de som finns bl.a. på Madeira är de jättegoda😋 Kram

 10. Märtha skriver:

  Första gången i mitt liv som jag var utomlands (Sverige räknas liksom inte av oss finlandssvenskar…. hihi) var jag på Gran Canaria, i mitten av 1970-talet. Och så jag åt av deras ”bananer”!!! Ett underbart smakminne som jag bär med mig. Hittade inte såna när jag besökte ögruppen följande gång, för ca fem år sedan. Synd.

 11. En härlig blandning av sägner och frukt.
  Som du skriver så spelar inte sanningshalten i dessa gamla berättelser någon större roll, en bra historia är det i alla fall.

 12. Anita skriver:

  Som vanligt ett innehållsrikt och intressant inlägg från dig Lena. Och frukten får det att vattnas i munnen. Tänk om vi hade sådan fin frukt här. Intressant att läsa lite mer ingående om Kung Arthur.Tänk att sägnen har levt vidare så länge.

 13. Biggeros skriver:

  Ja, King Arhur och Merlin har man både läst om och ser nu som serie. Vad jag förstår så är historian mycket tillagt till sin fördel och borttaget. Jag gillar ju dessa riddarspel och mystik.
  Jag håller med att man ska nog inte ta den diskussionen med den engelska gamla generationen om de länder som de har erövrat en gång och hur människorna har blivit behandlade på plats eller i England……
  Jag älskar dessa gulliga platanos för de är sötare och precis lagom i storlek. Ha en trevlig Torsdag🤗

 14. yfronten skriver:

  Vilket fint kakfat, fruktfat menar jag! Lustigt att Wales har en svensk flagga. 🙂

 15. Veiken skriver:

  Jag förstår precis hur svårt det är att knipa igen om det är något jag inte håller med om. du måste nog i detta fall vakta din tunga! 😉
  Färsk frukt som är närproducerad är rena lyxen! Kram

 16. Ditte skriver:

  Jag behövde en repetition av Kung Arthur och trollkarlen Merlin. Had eglömt en del! Och historia är många gånger just historia, men inte mindre spämnnande öfr det. (Tänk alla Gustav Vasas äventyr i Dalarna, bra skrönor är det och han var ju med och dikterade dem….)

  Tänk alla dessa fina små städer i Wales och alla med sina egna historier. Spännande!

  Spanska frukter och grönsaker är det gott att riktigt frossa i. Och de har ju oftast helle rinte rest så långt.
  Ha det fortsatt bra i Spanien.

  • Lena i Wales skriver:

   Det gör inget om det inte är riktigt sant, bar man är medveten om det och inte får det framställt som fakta.
   Det finns så mycket att upptäcka i Wales och även jag har mycket kvar!
   Sköt om dej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s