WALES – ANGLESEY 5, South Stack Lighthouse – SPANIEN – geografi

Det skulle bli två dagar av häftigt regn och visst regnade det och visst var det häftigt, men inte två hela dagar. Vi behöver regn här i Spanien!

Wales med en fyr och geografi i Spanien, ja det blir dagens blandning på bloggen!

Wales – Anglesey 5, South Stack Lighthouse

Jag har redan skrivit 4 inlägg om ön Anglesey i nord-östra Wales. De kan du läsa här: Anglesey 1, 2, 3 och 4.

South Stack Lighthouse (fyr) ligger på en liten ö i närheten av den större ön Anglesey…

…fyren byggdes 1809 för att varna skeppen för de farliga klipporna.

Den är 28 n hög och synbar på ca 4 mils avstånd. Först 1948 blev fyren automatiserad.

Man kan gå ut till fyren genom att först klättra 400 trappsteg ner från klippan, sedan gå över en hängbro och därefter gå en stig upp till själva fyren. Sedan vandra tillbaka samma väg. För äran att få göra denna kraftansträngning får man betala £ 5.80, puh!…

 

…som ni ser av bilderna har jag varit där i olika väderlekar. Och vilken skillnad!!!…

…denna bild är tagen på den klara dagen från samma ställe som bilden ovan, men söderut istället för norrut. Mycket vacker utsikt åt det håller också.

Mer från Wales!

I torsdags morse tittade jag på BBC breakfastprogram och det var en intervju där med Benny Andersson. Alltid kul när någon svensk dyker upp i den brittiska rutan. Tydligen hade han givit ut någon ny platta och gissar att det var reklam för denna. De visade också en den gamla stillbilder från Hep Stars- och ABBA-tiden. Roligt att se!

Naturligtvis frågades det också om en reunion av ABBA, vilket han inte trodde skulle ske, men kanske någon engångsföreteelse.

Spanien – geografi

I detta inlägg kommer jag att använda mig av en del siffror som jag egentligen tycker är ganska oväsentliga, men som ändå är väsentliga för att kunna göra en jämförelse. Själv har jag väldigt svårt för att komma ihåg siffror!

Spaniens yta är 505 00 kvadratkilometer, Sverige är 450 00 kvadratkilometer. Alltså är Spanien något större än Sverige och Danmark tillsammans.

I Spanien bor ca 46 miljoner människor och i Sverige ca 10 miljoner, vilket innebär att det bor ca 93 invånare / kvadratkilometer i Spanien och ca 22 invånare / kvadratkilometer i Sverige. Alltså är Spanien betydligt mer tätbefolkat än Sverige, som å andra sidan är väldigt glest befolkat jämfört med övriga europeiska länder. Jämförelsesiffrorna är ganska intressanta, men säjer egentligen inget om var folket i landet bor, så är på samma gång lite missvisande.

Landgränserna till Frankrike och Portugal är ganska givna. Men man har även landgränser till ytterligare 2 länder, vilka? Svaret kommer längre ner i texten!

Spanien omges också av både Atlanten och Medelhavet och i Atlanten har vi de spanska öarna Kanarieöarna och i Medelhavet Balearerna med bl a ön Mallorca.

Huvudstaden Madrid ligger nästan mitt i landet på 667 m höjd över havet och har ca 3 miljoner invånare. Det är medvetet man just har placerat huvudstaden mitt i landet, ingen landsända ska på så sätt prioriteras framför någon annan. De flesta andra huvudstäder i Europa, där landet har havskontakt, ligger huvudstaden vid havet eller i närheten av havet eller med en flod som mynnar ut i havet, t ex Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, London, Amsterdam, Lissabon, Paris, Rom, Aten m fl. Men så är det inte i Spanien och huvudstaden är en konstruerad stad och inte naturlig uppväxt till största staden och huvudstad.

Spanien består av 17 autonoma regioner som sedan är indelade i 50 provinser som sedan är indelade i ca 8 000 kommuner. Ex på regioner är Andalucia, Catalunien och Baskien. Inom Andalucia finns t ex provinser som Malaga, Cadiz, Sevilla, Granada, Almería m fl. Ofta har provinserna namn efter den största staden i provinsen.

Regionerna är delvis självstyrande, vilket ni säkert har uppmärksammat i samband med Catalunien.

Spanien har länge varit ett mycket centralstyrt land, vilket har irriterat många människor, men numera har man försökt att blidka folket genom utspritt styre. Är Sverige centralstyrt?

Förutom de 17 autonoma regionerna har Spanien också 2 autonoma städer i form av kolonier i Afrika, Ceuta och Melilla. Dessa är mycket omdiskuterade.

För 10-15 år sedan, innan flygresorna på nytt tog över, åkte jag under fler år som reseledare med buss från Stockholmsområdet nertill närheten av Málaga. Det tog 4 eller 5 dagar beroende lite på upplägget. Vi åkte genom Danmark, Tyskland och Frankrike och sedan längs Medelhavet mot Almunecar. Där bodde vi sedan i 10-14 dagar och gjorde därifrån olika utflykter. Varför valde människor att sitta i en buss denna långa sträcka? Ja, dels fanns det dåligt med flygförbindelser och dessutom var det på denna tiden dyrt att flyga, men också var det de som helt enkelt var flygrädda och föredrog buss. En annan anledning var att flera tidigare flugit direkt ner till Spanien och upptäckte att de inte hade en aning om vad som fanns mellan Sverige och Spanien. Andra ville gärna vara med i en grupp. Om man tidigare åkt charter hamnade man på olika hotell när man väl kom ner till Spanien och många hade känt sig ganska ensamma. Under hela vägen ner lärde de känna varandra och gruppkänslan infann sig och man upptäckte att man hade trevlig tillsammans.

Det som många reagerade på var hur bergigt Spanien är. Först har vi ju längs Medelhavskusten en sträcka som varierar mellan några hundra meter till några kilometer där man är på havsnivå och sedan kommer bergen och så småningom den spanska högplatån. Därmed varierar också klimatet kraftigt både sommar- och vintertid.

Svaret på frågan vilka fler länder Spanien gränsar till : Andorra och Gibraltar som tillhör UK!

Jag önskar er alla en trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Spanien. Bokmärk permalänken.

38 kommentarer till WALES – ANGLESEY 5, South Stack Lighthouse – SPANIEN – geografi

 1. Karin Eklund skriver:

  Tala om att få daglig motion om man ska gå ut till den vackra fyren. 🙂
  Tack för intressant jämförelseinfo om Spanien. En riktigt bra och belysande jämförelse.
  Jag önskar dig en skön helg!

 2. wiolettan skriver:

  Det var mycket att läsa om Anglesey, du är som en levande uppslagsbok.
  Härliga bilder visar du också. I detta inlägg fastnade jag mest för de översta bilderna med fyren i olika väderlekar. Roligt att jämföra på detta sätt. Bilden blir ju så annorlunda, beroende på vädret. Tänk att gå ut på den där klippan till fyren, vilken känsla, för att inte tala om att klättra upp. Nej, det ska jag inte tala om, för jag skulle inte klara av det.
  Tack och trevlig helg.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har inte koll på allt, men mitt Wales kan jag i alla fall en del om
   Jag tycker också om jämförelsebilder, olika väder, för och efter o s v. De säjer ofta ganska mycket.
   En trevlig helg till dig också!

 3. åsa i åsele skriver:

  Här i Norrland är det rätt glest befolkat,
  vi har rätt mycket plats för oss själva 🙂

  Tycker faktiskt det var aningen dyrt att promenera till fyren…

 4. torrebloggen skriver:

  Härliga bilder på fyren och ett väldigt intressant inlägg om Spanien och dess geografi.
  Ha en riktigt trevlig helg!
  Kram!

 5. Märtha skriver:

  Jaha, den fyren blir garanterat obesökt för min del. 400 trappsteg avskräcker ett och annat i min kropp… Finland torde vara 337000 kvadratkilometer, om mina skolkunskapsminnen är pålitliga. Garanterat glesare bebott än Sverige. I övrigt precis lika, ju längre norrut (och österut) desto glesare. Plus 4,8 grader just nu, skall ut och ställa i ordning för vitlöken som skall planteras i morgon. Två frostnätter efter varandra bokförda, den tredje på kommande.

  • Lena i Wales skriver:

   Man ser fyren bra från ovan också, när vädret tillåter.
   Glesare norrut stämmer med UK också och delvis Spanien.
   Frostnätter är inte så kul redan,men så är det.
   Önskar dej en fin söndag!

 6. Kattis skriver:

  Tyvärr har jag för dålig uppkoppling för att kunna se bilderna i inlägget men texten var väldigt intressant att läsa, visste inte att Spanien var så pass mer tätbefolkat än Sverige!☺
  Ha en fin helg!

 7. Steel city anna skriver:

  Otroligt vacker plats vid fyren! Denna ö har verkligen många ställen man vill besöka.

 8. Lisbeth skriver:

  Visst var det den fyren vi såg på avstånd?!! Nu är jag hemma och har tid att läsa i lugn o ro. Underbart, ska gå igenom flera texter o hitta ännu mera😃🤗💕

 9. Geddfish skriver:

  Den duktiga reseledaren har talat 😀
  Ja, du kan ditt Wales och jag gillar fyrar. Även att fotografera samma föremål i olika väder och från olika håll 😉
  Jag är också rätt dålig på siffror, men har förstått att Spanien är ett stort land med många olika klimat. Pilgrimsvandringen börjar i Frankrike och går över Pyrenéerna, så visst är det bergigt. Nu gick inte jag de 80 milen, men de 11 mil jag gick var rätt tuffa med berg och dalar.
  Stämmer, det, att många ensamma väljer bussresor, för man blir en familj. Men hu, så lång resväg till Spanien, tröttsamt!
  Trevlig lördag!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Gerd! Din fina kommentar värmer inombords!
   Det är alltid roligt med jämförelsebilder, tycker jag.
   Jag vet att du berättat om leden du gick, helt otroligt. Skulle vilja göra det.
   Ja, det var långt att åka,men alla tyckte ändå att det gick bra, förutom när vi hade snöstorm i Frankrike och blev väldigt sena till hotellet. Mindre kul.
   Ha det bra!

 10. Tove Olberg skriver:

  Promenad som heter motion kan en säga om turen till fyren! Tydlig skillnad på bilderna 🙂
  Intressant om Spanien, siffror är heller inte min favorit men i denna sammanhangen blir det ju spännande att se förhållanden. Ett fint land med hav och berg är Spanien.
  Tack igen Lena för inlägg och trevlig lördagskväll!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det roligt med jämförelsebilder, speciellt från Wales där vädret verkligen kan variera!
   Ibland behövs siffror som jämförelse, även om man sedan inte behöver komma ihåg siffrorna, men kommer ihåg jämförelsen.
   Hade en fin lördagskväll och ser nu fram emot en härlig söndag också.
   Ha det bra!

 11. sockenvagenssota skriver:

  Verkligen bildande att kika in här och så njuter jag av vyer/foton 💙Ha en underbar söndag och en kommande vecka! Kram

 12. Anita skriver:

  Fyrar ligger ju ofta vackert. Det var häftigt att se dina båda bilder, det är nästan som om det vore olika platser och så är det bara vädret som förändrar motivet. Informativt om Spanien, mer information hos dig än vad man kan hitta i media. Det där med bussresor förekommer fortfarande fast kanske inte ända till Spanien. Men det är jättebra för dom som är flygrädda och som du säger, man lär ju känna sina medresenärer innan man är framme vid slutdestinationen.

  Ha en fortsatt skön söndag!
  /Anita

 13. Ditte skriver:

  Angleysey verkar väldigt intressant och ytterligare en plats jag gärna vill besöka. J,a hela Wales vill jag helst se.

  Att Spanien är stort och varierat har jag kärt mig den långa vägen. Har rest hit både med bil och tåg från Sverige. Men idag ser jag ingen direkt glädje i en bilresa från Sverige till Spanien om jag inte just ska forsla en bil. Jag flyger hellre och hr bil på plats. Spanien har ju mycket av det mesta. Jag funderade också på detta att Madrid ligger mitt i Spanien eftesom många huvudstäder just ligger med tillgång till kust. Och det finns ju en mening med det.

  Tack för fin info!

  Önskar dig en bra vecka.

 14. Selma skriver:

  Vilka vackra bilder 😍😍

 15. Steve skriver:

  Det är lärorika och intressanta lektioner du bjuder på.

 16. Barbro S skriver:

  Underbara bilder från fyren och ön A i Wales. Härlig jämförelse mellan olika väderförhållanden. Intressant om Spanien. Jag undrar vad en konstruerad huvudstad är? Ha det så gott du också :)!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Barbro!
   Skillnaden på en konstruerad och en naturlig huvudstad ser jag som att en naturlig är en stad som successivt växt fram till en stor stad och därmed blir en naturlig huvudstad, en konstruerad är när man bestämmer att här ska byggas en huvudstad där det egentligen inte finns något till att börja med. Andra konstruerad huvudstad är t ex Brasilia och Bonn.
   Ha det bra!

 17. En härlig blandning i vanlig ordning 🙂 Jag är lite svag för fyrar och har hittat en där jag skulle vilja övernatta i i Newfoundland någon gång.
  Ha en fortsatt fin vecka!

 18. Marit Sønstebø skriver:

  Jeg skulle gjerne ha sendt regn nedover til både Spania og Portugal hadde det vært mulig, for her har det regnet omtrent i hele høst 😦
  I går snødde det i fjellet, så vinteren nærmer seg her i nord.
  Du har så mye kunskap om både Spania og Wales!

  Ha en fin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s