WALES, TENBY 3 – INNANFÖR MURARNA och GIBRALTAR

Normalt när jag är i Spanien brukar det bli ett inlägg från Wales och ett från Spanien, men idag blir det lite annorlunda, fast nästan rätt. Det blir ett från Wales och ett från Gibraltar istället!

Tenby 3, innanför stadens murar

Här kan du läsa de två första inläggen : Tenby 1 och Tenby 2.

Tudor Merchant’s House

Idag ägs huset av National Trust och öppet för allmänheten som museum.

Huset är från 1400-talet med 3 våningar inrett med tidstypiska möbler m m och visar hur ett handelshus vid denna tid såg ut. På bottenvåningen sysslade man med handel och de två andra våningarna var bostad för familjen.

Speciella öppna spisar finns i huset, s k Flemich chimney, Flamländska spisar. De är mycket stora och var vanliga i Pembokeshire under denna tid. Användes bl a också för att röka mat i.

St Mary’s Church

 

Tornet från 1300-talet är äldre än resten av kyrkan och användes från början som klocktorn, men också som utkikspunkt för att se om fiender kom in från havet och också som tillflyktsort i orostider. Öppningen till tornhuset utifrån tillkom  p g a att prästen var irriterad över att klockaren ofta var så onykter att han störde gudstjänsterna. Idag kan man gå upp i tornet, ca 30 m ovanför marken och få en vacker utsikt över staden och havet…

…man kan också gå in för att få en stund av lugn och ro…

…och beundrar de vackra fönstren…

…det ser lite annorlunda ut med två altare nästan bredvid varandra. till höger finns högaltaret med plats för kören framför och sedan gången med bänkar för besökarna. Ett vanligt upplägg i brittiska kyrkor. Detta innebär också att åhörarna kommer långt från prästen. Det mindre altaret på väster sida av bilden har ingen plats för kören mellan altaret och besökarna och ger därigenom en intimare känsla.

Det finns också spökhistorier från kyrkan. Det säjs att en figur går snabbt i gången i kyrkan för att sedan gradvis försvinna. Ingen vet vem det är, men det finns flera tunnlar från kyrkan till olika platser i staden. Någon går också runt nattetid och flyttar på saker och utstöter oljud.

Jag var i kyrkan på dagtid!!!…

…på baksidan av kyrka finns denna lilla minneslund, där man sommartid kan sitta och kontemplera och få lugn och ro. När jag var på besök senast var det vår så det var inte så prunkande, men ändå en viss stämning.

Lampfontän

Vilket konstigt ord det blev, lampfontän, låter ingen bra kombination med el och vatten. Men detta är faktiskt en gatubelysning med en fontän i sockeln. När en byggdes var belysningen troligen gas.

Town Hall

Stadshuset tjänar idag inte som stadshus, utan…

…som en slags liten saluhall. Inte särskilt vacker eller stor, men jag hittade detta…

…gammaldags skomakeri med högar av färdiga och icke färdiga skor.

Mer från Tenby kommer senare!

Gibraltar

Jag har skrivit om Gibraltar tidigare, så detta inlägg blir lite blandning av gammalt och nytt.

Gibraltar, denna brittiska koloni längst söder ut i Spanien. Klippan ligger i Medelhavet i närheten av Gibraltarsund som skiljer Medelhavet från Atlanten. Söder om Gibraltar har vi Marocko i Afrika. Ett mycket strategiskt läge vid inloppet till Medelhavet.

Jag jobbar ju också som guide på Gibraltar, så jag har varit där några gånger, minsta sagt. Oftast gör jag dagsturer med svenska turister som bor på Solkusten, de hämtar upp mig i min by och vi åker med inhyrda spanska bussar till Gibraltar och sedan med minibussar på klippan. Roligt jobb, för det mesta!..

 

…naturligtvis besöker vi aporna som ju Gibraltar är så kända för. Det säjs att så länge aporna finns kvar, förblir Gibraltar brittiskt. Eftersom de saknar svans heter de apes på engelska, inte monkeys, vilka är apor med svans…

…tittar på utsikten och…

…sedan blir det fri tid på stan. Kanske titta lite i souvenirbutiker, som det finns gott om. Gibraltar har mellan 4 och 5 miljoner turister / år, alltså ca halva Sveriges befolkning på besök…

…många vill också köpa med sig lite sprit hem. Det är väldigt billigt här. Gibraltar är med i EU, men inte inom EUs tullzon och därför finns det restriktioner för hur mycket man får föra tillbaka till Spanien. Lika dant gäller billiga cigaretter…

…blandningen är stor på Gibraltar, spanskt och brittiskt, fast det är brittiskt territorium. Mycket av arkitekturen är spansk, men mitt ibland allt detta finns typiska brittiska telefonkiosker…

…och postlådor och…

…brittiska dubbeldäckare, fast här kör man på höger sida…

…om man vill ha något att äta så finns Fish and Chips i näst intill varje gathörn.

-Gibraltar har egen flagg, men har också Union Jack.

–Gibraltar har ca 32 000 invånare.

–Engelska är officiella språket, men i stort sett alla invånare är dubbelspråkiga, engelska och spanska.

–Valutan är Pund, men man kan alltid betala med Euro, fast oftast till väldigt dålig kurs.

Varför är Gibraltar brittisk?

I samband med det spanska tronföljdskriget i början av 1700-talet passade Nederländerna på att försöka göra sig fria från sitt spanska styre och fick då hjälp av England. Följden för Gibraltarklippan blev att den kom att tillfalla britterna 1704 och har sedan dess varit brittisk. Detta har naturligtvis varit mycket omdiskuterat och man kan lätt säja att det inte är populärt från spansk sida. I stort sett hela tiden har de försökt göra det svårt för britterna, bl a genom rigorösa tullkontroller, vilket de har sin fulla rätt att göra, när man lämnar Gibraltar och åker tillbaka in i Spanien, men just nu är det lugn och går fort att komma över gränsen. Under Franco-tiden var gränsen stängd under många år, vilket gjorde det svårt för många spanjorer som jobbar där. Fortfarande idag är det 1000-tals spanjorer som dagligen går över gränsen till sina arbeten i Gibraltar. Billigare att bo i Spanien och de tjänar mer i Gibraltar.

Det har varit olika folkomröstningar om man ska tillhör UK eller Spanien och utslaget har blivit ung detsamma, ca 99 % för att stanna i UK och ca 1 % för att tillhöra Spanien.

Gibraltar och Brexit

I folkomröstningen om Brexit röstade man på Gibraltar för att stanna kvar, 96 % för att stanna inom EU och 4 % för att lämna. Alltså en stor och klar majoritet för att stanna.

Man är nu också oroliga för vad som ska hända vid gränsen till Spanien, bara framtiden kan utvisa detta!

Du kan också hitta mig på :

Instagram : lena_i_wales

Facebook : lenaiwales

Det här inlägget postades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

40 kommentarer till WALES, TENBY 3 – INNANFÖR MURARNA och GIBRALTAR

 1. Anne-Marie skriver:

  Gamla kyrkor kan verkligen vara rofyllda och fina.
  Låter klokt att besöka kyrkan på dagtid. 🙂
  Gibraltar kan jag väldigt litet om.
  Intressant att höra mer om hur det är där.
  Ha det bra!

 2. åsa i åsele skriver:

  Altartavlor och kyrkfönster är ofta rikt dekorerade och påkostade, vissa kyrkor är ju finare än andra 🙂 aporna utan svans… har för mig att jag läst om Gibraltar och om att aporna var typ sjuka, skumt att England/UK äger en bit av det som rent naturligt borde tillhöra Spanien.

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns så många vackra kyrkor, ibland lite för mycket av överflöd, men fint.
   Mycket konstigt med denna koloni, förstår spanjorernas reaktion, men de boende där förstår jag också, komplicerat.
   Har inte hört talas om att aporna är sjuka. De har veterinärundersökningar ofta och får bra föda.
   Ha det bra!

 3. Märtha skriver:

  Kunde man slänga ut klockaren genom hålet i tornet? Jag hittade inte öppningen på dina bilder, tyvärr. Jag blir alltid så nyfiken på såna där roligheter… Det finns två saker i världspolitiken som jag vägrar befatta mig med. Det ena är ”gå ut ur EU” och det andra är en människa på andra sidan Atlanten.

  • Lena i Wales skriver:

   Det fanns en öppning tidigare, men den är nu igenmurad. Syns inte på bilden. Ska se om jag hittar en bild på den, tror jag har ett foto.
   Jag önskar också att jag inte behövde bry mig om EU, men måste tyvärr p g a där jag bor.
   Ha en bra kväll!

 4. Marit Sønstebø skriver:

  Det er så flott å se fra begge steder samtidig. Veldig vakkert vindu i den kirken!
  Ha en fin kveld.

 5. Ditte skriver:

  Tack för mer av Tenby! Gamla kyrkor tittar jag görn ain i och dte var jag än befinner mig. De säger så mycket om den tid som varit.
  Gibraltar har jag besökt ett par gånger och intressant var det. Men det känns i mitt tycke väldigt ”turistiskt” – men jag ökan förstå att dina gäster gärna vill ta sig en tur. Ohc tack för påminnelsen om varför Gibraltar är brittiskt. Det mest kom jag ihåg, men lite hade jag glömt.
  Ha det fortsatt bra!

 6. Ama de casa skriver:

  Länge sen vi var i Gibraltar nu, kanske dags att styra kosan ditåt igen?
  Ska bli intressant att de vad som händer i samband med Brexit… Och vad som händer med Katalonien… Mycket som händer nu!

  Ha en skön kväll! 🙂

 7. skåningen skriver:

  Jag går sällan in i kyrkor!
  S…Vi knyter och flätar !
  Kram!

 8. Inger skriver:

  Hej Lena, jag har roliga minnen från Gibraltar. Inte minst när en apa försökte ta min ryggsäck, jag skrek i högan sky.
  Kram

 9. Franska Fikon skriver:

  Spännande för de som bor i Gibraltar hur det blir med Brexit. Spännande för alla i EU egentligen…

 10. Kattis skriver:

  Intressant som vanligt och så vacker kyrka! Nu blev jag dessutom väldigt sugen på att besöka Gibraltar någon gång framöver känner jag, ser väldigt trevligt ut där!☺ Ha en fin dag!

 11. Aporna ser söta ut, även utan svans! Är de tama mot mänskligheten som finns i deras närheten?
  Ser så härligt ut där!
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   De är både tama och vilda. Man kan aldrig riktigt lita på dem och de har lärt sig att göra så de får som de vill, alltså opålitliga. Det finns vissa regler för att besöka aporna, bl a ät inget i deras närhet, de tar det direkt från dej, lämna väskor och kassar i bussen, annars tar de dem, klappa dem inte, då biter de m m. Inte var rädd för dem, men ha respekt.

 12. Geddfish skriver:

  Då har jag även kollat din blogg! Ser dina bilder på Facebook och Instagram också.
  Skulle vart kul att åka på resa till Gibraltar med dig, nån gång. Eller nån annanstans i Spanien.
  Ja, vi kör på Framtiden. Ha det gott! 😀

 13. Linda skriver:

  Hm … Gibraltar kanske jag skulle testa någon gång. Fish and chips i Medelhavssol låter faktiskt inte alls fel 😉

  Solsken
  Linda

 14. Biggeros skriver:

  Nog blir det en tur till Gibraltar innan nyår. En lagom trip med sevärdheter blandat med nöje. Det tar ca 1 1/2 timme från Jerez med bil. Jag har ju varit där förrut men bland många resemålet valde våra vänner Gibraltar. Det får bli andra sevärdheter nästa gång. Härligt att jobba som guide på sin fria tid. Det låter som om du tycker det är kul=) Tack för information om den Walesiska byn med den hemsökta kyrkan. Det är alltid intressant att få se vad de använder de gamla byggnaderna för vilket ändamål. Även om att inte marknaden var så rolig.

  • Lena i Wales skriver:

   En gång måste man definitivt ha besökt Gibraltar, så annorlunda. Efter 30-talet gånger känns det annorlunda på ett annat sätt, hi, hi!
   Jag gillar verkligen mitt jobb, i lagom doser.
   Wales är underbart också, fast kanske inte p g a klimatet.
   Ha det bra!

 15. Jag blev så avundsjuk på vädret (råkade av misstag läsa raden på min blogg) så nu sitter jag bara här och deppar. Nä, men skämt å sido har jag redan nu börjat fundera på nästa års semester – i slutet på juli/början av augusti. Ett tag var jag inne på att åka till Danmark, men det blir så jobbigt med Santos – han måste både vaccinera sig och få pass – så nu är idén att eventuellt hyra ett hus på fastlandet någonstans. Det är faktiskt det enda som är trist med att ha flyttat till Gotland; Man kan ingte åka dit på semester!!
  KRAM
  Susie

 16. Christine - 29° skriver:

  Gibraltar har jag aldrig besökt. Tack för info och de söta ”apes’arna”. 🙂

 17. torrebloggen skriver:

  Tack för ett intressant inlägg om Gibraltar.
  Har ju varit några gånger till Solkusten, men vi har aldrig besökt Gibraltar.
  Trevlig helg!
  Kram!

 18. bia skriver:

  Intressant som vanligt ;)…du verkar ha inspiration och kreativitet !
  Men okej det är ju ditt jobb också, hihi…
  Hoppas du får en härlig helg !
  Kram bia

 19. Veiken skriver:

  Mycket intressant! Gibraltardelen är kanon. Vill gärna dit, men man drunknar väl i alla turisthorder!

 20. wiolettan skriver:

  Så spännande och intressant att läsa det du skriver. Tänk, om det gick att lagra alla data i huvudet och ta fram när det behövs. Men, nej, jag får gå tillbaka till ditt inlägg istället.
  Jag tycker mycket om att gå i kyrkor, gamla och med många fina målningar och skulpturer. Fina fönster. Det var ju en märklig klockare, på arbetstid dessutom.
  Att det skulle spöka i en kyrka har jag aldrig hört talas om, men det finns så mycket som vi inte vet.
  Förstår att du var i kyrkan då det var dag.
  Två altare, också litet ovanligt kan jag tänka mig.
  Lampfontän, ja det kanske går.
  Skomakeriet med alla skor, häftigt.
  Fina bilder. Jag visste inte att Gibraltar var känd just för sina apor.
  Telefonkiosker, postlådar och bussar, alla är de röda.
  Trevlig helg.
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s