KÄNDA WALESARE – DYLAN THOMAS,poet/författare och SPANIEN- bänkar

Idag blir det ett inlägg om den walesiske poeten Dylan Thomas, känd i stora delar av världen. MISSA INTE DETTA, ett intressant livsöde! Det blir också från Spanien om bänkar.

Wales – Kända walesare DYLAN THOMAS

DSCN8371

Dylan Thomas var walesisk poet och författare. Född i Swansea i södra Wales 1914. Död i New York 1953, endast 39 år gammal. Båda Dylans föräldrar var både walesisk- och engelsktalande, men Dylan endast engelsktalande.

Dylan Thomas räknas av många som en av 1900-talets stora författare, men jag vet inte om han är så känd i Sverige. Vad säjer ni?

Utöver poesi skrev han noveller och manus för film och radio.

Till hans mest kända verk hör Under Milk Wood (Intill mjölkhagen), som hade urpremiär för BBC 1954 och filmatiserades 1973.

Hans kanske mest kända dikt är ”Do not go gentle into that good nigth”.

Här nedan finns ett Youtube clip där man själv läser dikten. Det ryser i hela ryggraden när man hör hans röst!

Vid 16 år ålder slutade han skolan och började jobba som journalist under en kort tid. Redan som tonåring publiceras hans första verk, men det var inte förrän han var 20 år som han blev riktigt upptäckt.

1937 gifter han sig med Caitlin Macnamara, vilken han var gift med hela sitt korta liv. De levde ett kringflackande bohemliv och pengar fattades ofta. Dylan började då göra inspelningar för BBC och hans röst blev känd och populär.

Under en tid var de bosatta i den lilla fiskebyn Laugharne i södra Wales, där han också hade sin skrivarstuga vid havet. Idag turistattraktion…

Photo3120

…Dylans hus i Laugharne…

Photo3119

…hans utsikt från huset…

DSCN8370

…äktenskapet med Caitlin blev stormigt på många sätt. Det största problemet för dem båda var alkoholen och de var båda tidigt kraftigt alkoholiserade, vilket inte heller hjälpte deras ständiga ekonomiska problem. Dylans notoriska kvinnoaffärer hjälpte inte heller till att göra äktenskapet lyckligare. Han var vad man i engelskan säjer ” A ladies´ man”.

1950 inbjöds Dylan till att föreläsa och läsa högt i USA, där han var mäkta populär. Han läste en del, men största delen av tiden ägnade han sig åt att dricka, gå på partyn och umgås med kvinnor.

Trots framgångar både i UK och USA hade paret ständigt pengaproblem och bodde ofta under väldigt dåliga omständigheter. De hade nu också 3 barn.

1952 blev det ytterligare en USA-turné, denna gång tillsammans med hustrun, som var våldsamt svartsjuk. De båda drack intensivt och Dylan blev fysiskt allt sämre med olika alkoholrelaterade problem. Mitt upp i allt detta fortsatte han skriva.

1953 blev det ytterligare en USA-turné, denna gång utan hustrun. Där drack han och umgicks flitigt med sina älskarinnor. Han bröt också armen när han ”drunk as a skunk” och trillade ner för en trappa. Han fick också allt fler blackouts. Han blev sämre och sämre och gick under stark medicinering, men fortsatte att dricka intensivt. Slutligen hamnade han på sjukhus, men det fanns inte mycket att göra för honom. Hans hustru fick höra att han tagits in på sjukhus och flög direkt över till New York. När hon asberusad ragglade ur flygplanet ropade hon ut : ”Is the bloody man dead yet?” Vilket han ännu inte var, men straxt efter hennes ankomst dog han, den 9 november 1953, endast 39 år gammal.

Dylan är begravd i Laugharne.

Nedan finns ytterligare ett Youtube clip där det är en annan känd walesare, Richard Burton, som läser en Dylan Thomas dikt:

Om Richard Burton kan ni läsa mer här!

Spanien – Bänkar

Det finns gott om vackra bänkar i södra Spanien. En del i kakel och en del i järn. Denna bänk i bådadera…

…denna i enbart järn och…

 

…dessa endast i kakel. Ofta står bänkarna också i skuggan för det är ju det alla spanjorer vill ha, inte som turisterna som vill vara i solen hela tiden. Solen har man tillräckligt av här under hela året. Under denna tid är det vanligt svenskt höst-sommarväder och spanjorerna får tillfälle att äntligen använda sina täckjackor och höga stövlar medan turisterna passar på att få användning av sina shorts och t-shirts…

…bänk av sten och tegel…

…av tegel och sten…

I Sverige saknar jag bänkar i städerna. Det säjs att bristen på bänkar i Sverige mest beror på att, finns det bänkar så gör a-laget beslag på dessa. Om detta stämmer vet jag inte. Här finns också stora alkoholproblem men det finns många barer här att gå in i och många bänkar att sitta på.

Jag har nu jobbat färdigt som guide för denna säsongen och har lite ledighet framför mig, skönt! Om någon vill ha mig som gästbloggare om Wales, eller kanske Spanien, så hör av er!

Jag önskar er alla en trevlig weekend!

Det här inlägget postades i Besökta platser, Kända walesare, Spanien. Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till KÄNDA WALESARE – DYLAN THOMAS,poet/författare och SPANIEN- bänkar

 1. intressant, läst Dylan Thomas Intill mjölkhagen (Under Milk Wood), Porträtt av konstnären som valp, Bob Dylan gillade honom.

 2. Marit Sønstebø skriver:

  Intressant lesning om Dyland-Thomas. Jeg så på et engelsk antikvitetsprogram på tv, og der viste de det samme huset som du viser hvor han skrev diktene sine. Trist med et sånt endeligkt.

  God helg!

 3. skåningen skriver:

  intressant om Dylan
  s..Har man lärt sig så sitter det i ryggraden för hela livet,
  Ha en bra dag!
  Kram!

 4. Ett kort och omväxlande liv för Dylan Thomas. Intressant läsning.
  Kul att se de spanska bänkarna! De vi har i min stad är långt ifrån några spännande skönheter men vi har fått några nytillskott senaste året!
  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Det hände verkligen mycket under hans korta liv.
   Här är bänkarna underbara och jag gillar speciellt de i kakel, funkar ju inte i Sverige p g a frosten, tyvärr.
   Ha en trevlig helg!

 5. Geddfish skriver:

  Vilken röst, han hade, Dylan Thomas! Han riktigt sjöng fram dikten 😀 men ack, så tragiskt. Alkoholen kan verkligen ställa till det, och ett kort liv blev det. Fast alkoholen berikade säkert h ans skrivande!
  Sofforna, ja. Det stämmer allt, här i Sverige tar ofta A-laget platsen, synd, men de har inget annat.
  Underbara soffor, där i Spanien!
  Ha en fin lördag! Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, vilken röst, man rikitgt ryser.
   Man vet aldrig hur det blivit utan alkohol, kanske inget eller kanske ännu mer.
   Bänkarna så så fina här, älskar att bara vandra runt och titta på dem!
   Kram!

 6. åsa i åsele skriver:

  Dylan Thomas är mest känd härifrån Din blogg 🙂 Har läst om honom tidigare här hos Dig 🙂
  Jag googlade hans verk å jag har icke läst/hört något som jag nu kommer ihåg.

 7. Anita skriver:

  Visst känner jag till Dylan Thomas men egentligen bara till namnet. Men nu vet jag mer tack vare dig. Och jag håller med … vilken röst. Men vilket liv. Hu så hemskt för alla inblandade. Värst är att tänka att dom hade 3 barn. Undrar vad som hände med dom.

  Vackra bänkar. Tycker mycket om den översta. Vilket vackert kakel.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Inget lätt liv hade varken han eller familjen. Rösten är fantastisk!
   Jag älskar dessa spanska bänkar och vilket kakel. Tyvärr går det ju inte att ha kakelbänkar i Sverige p g a frosten, men här har vi inte de problemen.
   Ha en skön söndag!

 8. Steve skriver:

  ” A ladies´ man” låter i förstone positivt, men inte i Dylan Thomas-tappning. Än mindre i dessa #metoo-tider.
  Jag läste engelska vid Uppsala universitet i början på 70-talet och fick mig då många brittiska författare till livs, men inte Dylan Thomas så vitt jag kommer ihåg.
  Jag känner dock till honom, kanske mera genom hans leverne än genom hans författarskap.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är verkligen så annorlunda hur man ser på ord beroende på ens bakgrund. Ordet kan vara både positivt och negativt i det engelska språket.
   Dylan Thomas är ju walesare, så han kanske inte togs upp bland engelsmännen, vet inte.
   Ha det bra!

 9. wiolettan skriver:

  Det var många nyheter och intressanta nyheter för mig. Inte mycket som jag kände till förut.
  Trevligt att se dina vackra bilder också.
  De tjusiga bänkarna gillar jag skarpt.
  Trevlig helg önskar jag dig.
  Kram!

 10. Märtha skriver:

  Tja… Jag är kluven. Vet att många stora konstnärer på olika områden har haft alkohol som ”sällskap”; folk försvarar dem och säger att en del människor bara inte kan låta bli, att de skapat bättre med sprit i kroppen, men ändå… Det går alltid ut över medmänniskor på olika sätt. Jag är ingalunda nykterist. Har kanske bara sett och upplevt för mycket på rätt nära håll. – – – Och så märkte jag att jag sällan suttit på parkbänkar!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag förstår vad du känner och har liknande tankar. Vi kan aldrig få svar på hur allt varit utan alkohol, mer eller mindre skapande.
   Jag slår mej gärna ner på en bänk här i Spanien och bara studerar folklivet och kopplar av.
   Ha en fin söndag!

 11. Ditte skriver:

  Tack för detta ! Jätteroligt att läsa och veta mer om Dylan Thomas och så fint att höra honom läsa sin egen dikt. Intressant även med Richard Burton. Hade inte läst några av hans dikter tidigare, bara hört hans namn som poet.

  Visst finns det många vackra bänkar och så även i Torrevieja. Har även sett den i många länder runt Medelhavet och de är ju rena konstverken i sig.
  Vi slår oss gärna ner på några av dem. Helst vid havet.

  Önskar dig fortsatt fina dagar och nu med lite lugnare tempo kanske.
  Ha det fortsatt bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, vilken röst han har.
   Han är ju inte så känd i Sverige, kanske svårare att översätta poesi än prosa.
   Jag sitter också gärna på en bänk och tar det lugnt och tittar på folk.
   Har en del grejer inbokat som inte hunnits med tidigare, men ska emellan också vila lite.
   Ha det bra!

 12. Ama de casa skriver:

  Vilka fina bänkar du har hittat! Härligt 🙂
  Det är lite årstidsberoende det där med sol/skugga. Såhär års är det solsidan som gäller, men på sommaren går det ju inte att vistas i solen alls.
  Ha en skön kväll!

 13. Marina skriver:

  Dylan Thomas är någon jag aldrig hört talas om tidigare vad jag kan påminna mig. Jag har läst engelsk litteratur vid universitetet, men trots det tror jag att denne man gått mig förbi, men nu har du gjort mig nyfiken så jag måste ta och kolla upp honom Tack för tipset!

 14. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Fantastiska bänkar du hittat! I Torre finns också, bla ca 100 m lång bänk i vit mosaik och med ett speciellt ”gallertak” över…Och ”vågiga” blåmönstrade i centrum. Dom mest fotade utom vissa statyer vid havet.
  Har hör poetens namn men inget läst. Alkoholen ställer till det alldeles för mycket, många får lida, speciellt barnen…Han hade haft ett bättre liv oavsett hur han skrivit utan…Vet hur omgivningen får lida.
  Kram P ♥
  PS. Min blogg är trasig”. vet inte när den blir bra igen…ligger på Spaniensidorna och jag borde ha en egen så jag slipper uppdat som inte funkar…DS. Kram P ♥

 15. Visst känner man till Dylan Thomas, det måste man ju som anglofil, men tyvärr gillar jag inte alls hans teatraliska röst. Däremot gillar jag Richard Burtons! 🙂
  Men alla kan ju inte gilla samma saker och man MÅSTE inte gilla DT bara för att man är anglofil. Däremot gillar jag hans dikter….. 🙂 🙂
  Det finns dock tusentals andra otroligt duktiga britter som är/har varit stora konstnärer, för att inte säga genier – och tyvärr var det eller är det många som tittat lite för djupt i flaskan av dom! 😦
  KRAM
  Susie

 16. Linda skriver:

  Wow! Vilket läge för ett hus!!! Nu fick jag mer att drömma om 😉

  Ha en fin kväll!
  Linda

 17. Miss A skriver:

  Coola bänkar men …sköna? Vi har inte så många bänkar i Dubai men dock gott om andra ställen att sitta på. Också i skuggan självklart 😉

 18. Kattis skriver:

  Dylan Thomas har jag dålig koll på men R. Burton känner jag till lite bättre! De spanska mosaikbänkarna tycker jag är så fina och håller med dig om att det är för få bänkar här i Sverige.

  Men du, jag skulle JÄTTE gärna har dig som gästbloggare, ett inlägg om Wales och ett om Spanien, något i stil med ”En guides bästa tips”. Skulle du vilja det?

  Hoppas du haft en bra helg och inte behöver du skämmas, njut av ert härliga väder och gör det lite extra för mig också!:D

 19. Inger skriver:

  Fint läge på den skrivarstugan! Måste säga att jag nog föredrar de brittiska bänkarna framför de spanska, men huvudsaken är ju att man får sitta.
  Kram

 20. torrebloggen skriver:

  Intressant läsning om Dylan Thomas som jag tyvärr inte känner till så mycket om!
  Vilka fina soffbilder. Såg många vackra soffor i Sevilla, Cordoba, Barcelona och på många andra härliga städer i Spanien. Det finns faktiskt några fina kakel & mosaiksoffor även här i Torre.
  Gästbloggare, lät riktigt spännande och intressant……
  Ha det så bra!
  Kram!

 21. Anette skriver:

  Vilket liv han levde, tragiskt. Vet du hur det gick för hans fru?
  Urtjusiga bänkar du fotat.

 22. Steel city anna skriver:

  Det är sant, det finns mer bänkar även i England jämfört med Sverige tycker jag. Så fina bänkar i kakel!

  Jag tycker att Dylan Thomas är en av de mest kända, ofta referenser till honom i populärkultur tycker jag. Så synd att han söp bort sitt liv.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, betydligt mer i UK än i Sverige. vi har ju inte heller samma a-lagsproblem där.
   Älskar kakelbänkarna!
   Dylan Thomas är ju så känd i UK, men inte i Sverige. Ja, vilket livsöde.
   Ha det bra!

 23. wiolettan skriver:

  Hej igen!
  Jag var bara tvungen att komma in här en gång till och titta på de vackra bänkarna, sitta på en i kakel och njuta av den vackra rösten, Dylan Thomas.
  Tack!
  Kram!

 24. Franska Fikon skriver:

  Som vanligt intressant och lärorikt. Jag visste inte mycket alls om honom, känner egentligen bara till namnet.Vilket liv, så självdestruktivt. Har sett fina bänkar i Parc Guell i Barcelona, också av kakel, det verkar vara mer spanskt än franskt. Här har vi mest i trä och smide.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s