ADVENT i WALES och DOCKKLÄDER

I verkligheten är jag i Göteborgstrakten nu.

Detta inlägg har jag lagt in innan Sverigeresan och är fullt upptagen med familjen under min vistelse här, men skriv gärna en kommentar och jag svara på den när jag kommer tillbaka hem till Wales igen.

Advent

Advent är ju något stort och betydelsefullt i Sverige.


Vi tar fram adventsstaken, tänder ett av ljusen, tar fram fönsterbelysningarna, stjärnorna och/eller elljusstakarna. Adventskalendern öppnas och TV och radio sänder varje dag fram till jul Adventskalendern. Vi har adventskaffe med goda kakor o s v.

I UK finns det inte mycket av detta!
Adventsstake med fyra levande ljus har jag aldrig sett här. Det är ju t o m svårt att få tag i ljus här!
Adventsstjärna i fönstret har jag aldrig sett.
Elljusstakar i fönstren har börjat att komma, men är fortfarande ovanliga. För ca 15 år sedan gav jag min svärmor en elljusstake och hon satte upp den i fönstret mot gatan. Men tyckte inte riktigt om att alla förbipasserande stannade och glodde mot hennes fönster. Det fanns ju inget liknade på hela gatan eller i hela området! En annan anledning till att man inte har fönsterbelysningar är ju att man så fort mörkret kommer drar för tjocka gardiner för fönstren för att behålla den lilla värme man har inomhus. En hel del har ju fortfarande englasfönster här och man vill absolut inte att någon ska kunna se in i huset.
Adventskalender kan man se här och där, men är inte obligatoriskt som i Sverige. Jag kommer ihåg från min barndom hur fantastiskt det var att få adventskalender. Jag fick alltid två stycken, en Radiohjälpens och en vanlig, gärna med glitter på. Var det glitter på var lyckan gjord! Kommer också ihåg att vi gjorde egna kalendrar, klippte och klistrade, och sedan bytte med varandra, så man inte visste vad som fanns bakom luckorna. Allt för att få fler kalendrar. Dock aldrig någon med choklad eller leksaker i. Här finns alltså ingen tradition med kalendrar bland alla. Min man som ju är ”traditionsbefriad” av kalendrar uppskattade dock väldigt mycket när jag köpte honom en öladventskalender från Tyskland för många år sedan. En öl per dag, en bra början på en ännu bättre fortsättning!!!
Det som kan ske runt advent här är att man tänder stadens julbelysningar. Oftast inte speciellt många, men ändå.
Varför betyder då advent så mycket för svenskarna och ingenting här? Ja, egentligen har jag naturligtvis inte ett totalt svar. Kanske beror det på avsaknad av traditioner? Kanske har det att göra med att det är mörkare uppe i norr? Kanske har det att göra med att här knappast finns någon tradition av ”myskarraktär”? Kanske, fast troligen inte, mindre religiositet?
Jag saknar verkligen fönsterbelysningarna här! När man går längs en gata här är alla hus mörka och trista, medan de i Sverige är upplysta, inbjudande och gör en glad!!!

Nu är jag ju i Sverige och kan njuta av det hela , underbart!

Dockkläder

Vad gör jag när jag är ledig?

Jo, bland annat stickar och virkar jag. Under hösten har det blivit en del dockkläder, vilket är så jätteroligt att göra. Jag har en del restgarner och har även fått ett halvt nystan här och ett halvt där av olika personer. Nystan som man inte kan göra något stort av. Lämpligt för små dockkläder…

…delar av tanken är att använda allt man har och inte bara köpa nytt. Denna tröja har gjorts av små, små överblivna nystan…

…detta spräckliga garn gjorde min underbara svärmor, bortgången sedan några år, en tröja av till min man för drygt 25 år sedan. Nu får barnbarnets docka en tröja av resterna av denna. En fin tanke…

…dockan var min leksak på 50-talet och snart är det dags för någon av barnbarnen att ta över henne…

…lite grönt och lila till detta set. Det är alltid roligt att göra små hattar också…

…en liten sommartröja med trosor till och keps i bomullsgarn…

…mer bomullsgarn till denna långväst.

För mig är det också viktigt med stickningen och virkningen kvällstid, kolla lite TV och inte somna mitt i programmet!

Jag önskar er alla en trevlig 1:a advent!

Detta inlägg publicerades i årstider m m. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till ADVENT i WALES och DOCKKLÄDER

 1. Tina skriver:

  Så otroligt fina dockkläder du har gjort, djupt imponerad kära farmor! Åland mor skulle svimmat om hon såg all min belysning speciellt ute med slingor i alla blomlådor , lysande tomtar på väg upp på taket, Vattenfall från terasstaket…… En riktigt trevlig advent önskar jag er alla i familjen.

 2. Marina skriver:

  När vi bodde i England 94-95 så blev våra engelska vänner så fascinerade av våra adventsstakar så vi fick köpa med ifrån Sverige och de har använd sina varje år sedan dess.

 3. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Sååå duktig du är med att virka/sticka!! Den talangen hade min mor och mina systrar…jag fick
  ingen.
  Apropå adventsljusstakar så tog jag med en från Sverige hit till Torrevieja när jag bodde med min spanske man…Ofta så var den släckt…jag frågade varför släcker du den? Jo men så många ljus, det drar ju ström…sa han 😀 Ja den åkte in i en garderob och kanske den är kvar, vill ha den nu 😀
  Ska nog kolla! Just nu går Las Charamitas med massor av folk förbi nedanför min balkong 🙂
  1-7 dec går dom två ggr om dagen…Tre långa dockor med följe av dvärgar…
  Ha en trevlig vistelse i Sverige!
  Kram P ♥

  • Lena i Wales skriver:

   Älskar att sitt och sticka och kan ju inte somna då, vilket är mycket bra,hi,hi!!!
   Min man skulle kunnat gjort precis samma sak, saker som drar ström är inte bra, kostar pengar, ja, ja visst gör de, men hur mycket egentligen!
   Vilken fin procession det verkar vara.
   Har det underbart i Sverige

 4. torrebloggen skriver:

  Så fina dockkläder du har gjort!
  Ha en riktigt skön 1:a Advent!
  Kram!

 5. Vad är väl bättre att få användning av det man redan har och inte hela tiden behöva köpa nytt och dockan fick nya fina kläder!
  God lilla jul och advent!

 6. Anita skriver:

  Men så duktig du är! Jättefina dockkläder du gjort. Barnbarnet som får överta din docka med tillhörande kläder kommer säkert att bli jättelycklig.

  Här pyntade jag till advent igår och har ljusstakar i nästan alla fönster. Och i år när första advent infaller så sent så har jag sett hur ljusstakar och julstjärnor kommit upp för flera veckor sedan i många fönster. Vet att du skrivit förut om att det inte finns några adventstraditioner i UK. Konstigt att dom inte hittar dit. Men det kan ju vara det faktum att dom drar för sina tunga gardiner på kvällen som är orsaken. Och likaledes att vi har det så mörkt här i norden som gör att vi tar åt oss allt ljus vi kan. Du får passa på att frossa nu när du är i Sverige 🙂

  Ha en riktigt skön adventsöndag!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tycker så mycket om att sticka och roligt när gammalt kommer till nytta!
   Är i Sverige nu och njuter av alla vackra och ljus fönster, så vackert!
   Fortsatt trevlig advent!

 7. Steel city anna skriver:

  Trevlig första advent!

  Jag har varit på ikea och köpt glögg och pepparkakor.

  Ljusstakar från Sverige säljs för fullt här nu, men inte så vanligt i hemmen än.

  Jag tror att vi har bevarat våra traditioner bättre som ett mindre land och med mindre influenser utifrån.

 8. sockenvagenssota skriver:

  Njut av din tid med nära och kära och kul att läsa om advent inUK eller snarare frånvaron… ha en underbar första advent! Kram

 9. Eva Trillian skriver:

  Hoppas du har det riktgit gott I Göteborg och njuter av att se alla fönster med stjärnor och ljusstakar 🙂 Här kan man verkligen gå omkring och njuta över hur mysigt det ser ut hemma hos folk så här års!

 10. åsa i åsele skriver:

  Så väldigt fina dockkläder Du gjort, nostalgi 🙂 min mor har gjort flertal dressar till Elins dockor, nu som 11åring är Elin för gammal för dockorna… men än händer det att hon klär på dem å fixar till dem 🙂

 11. Vad duktig du är. 🙂
  Förstår att du letar dig hem till Sverige och adventsmys. 🙂 Det förgyller Novembermörkret.
  Kram Bosse

 12. Min mor gjorde fina dockkläder, men lådan med mina dockor försvann i flytten till Sverige.
  Vi har firat advent i Belfast, fin julmarknad och i Dublin ❤️

 13. i Nordirland var det väldigt julpyntat, även i privata hem i fönster, ytterdörrar, på stan, på hotell…

 14. Ditte skriver:

  Ja, detta med advent och alla ljus är ju väldigt olika i olika länder men visst är det fint med ljusen som lyser upp här i Sverige. Och både i fönster och på balkonger. Intressant att höra hur det är i Wales och stora skillnader är det.

  Imponerande så fina dockläder du stickar. Så fina! Och vilken lycka att sedan få leka med både dockan och byta kläder. Vet att min mamma och mormor stickade dockläder till mina dockor när jag var liten och jag älskade att leka med dem.

  Önskar dig fortsatt fina dagar i Sverige.

 15. Anne-Marie skriver:

  Ja, det där med adventsljusstakar och adventsstjärnor är nog rätt svenskt.
  Jag har en svensk adventsljusstake fast den är köpt i USA via en hemsida som säljer en hel del svenskt. Och jag har en liten julduk som jag köpte via eBay (en sajt där folk och företag säljer både nya och begagnade saker) och det lustiga var att julduken såldes av en kvinna i Sverige. 🙂
  Jag är nog ensam i Weed om att ha en sådan ljusstake – och även här har man fördraget och inga ljus direkt i fönstren delvis pga att hålla värmen och inte ha insyn.
  Njut av alla vackra ljus i Sverige nu!

 16. Fantasy Dining skriver:

  Men, åh vilken mysig hobby. Jättefina dockkläder. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s