SNÖ i WALES, LUCIA och SVERIGEBESÖK

Då var jag till slut tillbaka hemma i Wales efter att ha varit i Spanien ett längre tag och efter detta ett besök i Sverige.

Under vår Sverigevistelse hade vi nästan ingen snö, men sista natten i Stockholm, då kom den och…

..när vi flög in över England för att landa i Bristol var högt belägna områden av landet täckt av snö och resten grönt, men…

…när vi kom hem var det annorlunda, ca 10 cm snö! Det är mycket för denna delen av världen! Taxin lyckades ta sig upp på den lite större vägen, vilket är en smal väg med mötesplatser, men som trots detta leder till omkring 40 hus. Den sista biten, ca 300 m, upp till vårt hus var helt snötäckt och inte en chans att komma upp, speciellt inte med sommardäck som alla har här. Vi kan heller inte ta oss ut med bilen som är parkerad nära huset. De sista 50 metrarna av vägen på tomten har en lutning av ca 33%. Så man kan verkligen säja att vi är mer insnöade än vanligt!!!

Hur länge det blir så vet vi inte, men det ska bli mildare idag, så kanske kan vi komma ut i slutet av veckan. Skulle det riktigt krisa kan vi promenera ner till stan för förnödenheter…

…trädgården var helt snötäckt och…

 

…obelisken runt äppelträdet samt ljuset var magiskt…

…snön täckte marken och grenarna var böjda av tyngden…

…men utsikten var fantastisk.

Denna snösituation är ovanlig här i UK. Därför är man heller inte förberedd som man är i Sverige, där man vet att det är stor chans att snö kommer. Dessutom är vi inte så villiga här att spendera pengar på sådant som är givet i Sverige. Som jag så ofta säjer, mycket av organisation och kvalitetstänkande här är inte som i perfekta Sverige. Varje gång snö kommer här är alla lika förvånade.

Nästan inga här har vinterdäck, utan vanliga sommardäck, en del också rejält slitna. Jag tror att jag inte riktigt förstod betydelsen av vinterdäck innan jag kom hit. Det var bara så givet för mig.

Det har dessutom varit ovanligt kallt, under natten -10 grader på vissa ställen och det är otroligt kallt här. Det kallaste på 7 år. Dåligt isolerade hus, englasfönster och avsaknad av centralvärme eller att man helt enkelt tycker det är för dyrt att värma upp, gör heller inte situationen bättre.

Många skolor i Wales var stängda både måndag och tisdag, eftersom man inte ansåg det vara säkert att ta sig till skolan. Vägarna var svårframkomliga och trottoarerna hala. Något vi svenskar är vana vid, men här är det väldigt farligt. Förklaringen finns kanske i texten ovan. Många skolbarn får heller inte vara ut och leka på skolgården eftersom de kan skada sig av snö och halka.

Det var också många som inte fått någon post de senaste dagarna och ingen sophämtning i vissa områden där det är brant (eller kanske inte brant, men lite lutning i alla fall!).

För många äldre innebär vädret ett stort problem. Många får inte den omvårdnad i hemmet som de normalt ska ha från motsvarigheten till svensk hemtjänst och många matleveranser till äldre uteblir.

Och så det största problemet, alla kan inte komma till affären för att köpa mjölk till sitt te. Vilken katastrof!

Ni kanske tycker att jag är lite elak med det jag skriver, men tyvärr är jag väldigt nära sanningen! Och kanske är det just p g a att så mycket inte fungerar som jag älskar detta landet och dess människor, de flesta i alla fall, men tar jag med alla som röstat ja till Brexit, så vet i sjutton, vad resultatet blir, hi,hi!!!

Mer från vårt Sverigebesök kommer nedan!

Lucia

Lucia firas inte alls i UK. De allra flesta har inte en aning om vad det är. Så gissa att jag saknar detta! Min tanke var att jag skulle kunna passa in Sverigebesöket över Lucia, men det fungerade inte riktigt med flyg o s v.

Så något vidare Luciafirande kommer det inte att bli för min del. Eftersom vi ju är insnöade här på kullen finns det heller inte mycket att välja på i varken kylen eller skafferiet.

Such is life!

Sverigebesök

Göteborg

Vårt Sverigebesök startade i Göteborgsområdet med besök hos barnbarnen, 3 och ett halvtårig pojke och nästan 1-årig flicka. Fantastiska dagar tillsammans med de små, men intensiva. Tur att den biologiska klockan sätter stopp för barnafödande i min ålder. Förstår idag inte hur man orkade med allt, men okej man var yngre, nu är man ju bara ung!

Vi gjorde massor av roliga grejer, framför allt med det äldsta barnbarnet. Det blev flera museebesök, Stadsmuseet och Sjöfartsmuseet. De har idag så trevliga avdelningar för barn.

Bilden ovan visar gamla posthuset vid Centralstationen i Göteborg. Numera hotell och dessutom i julskrud…

…naturligtvis måste vi också ta barnbarnet och titta på NKs julskyltning. Väldigt svårt att få bra bilder eftersom fönstret speglade sig…

 

…skyltningen var säkert fin i sig, men jag var djupt besviken ändå. För mig ska en NK julskyltning vara främst för barn med mycket grejer och många saker som rör sig, dockor, tåg m m. Denna var mer för vuxna och temat var filmen Fanny och Alexander, vilket de flesta barn inte har en aning om vad det är. Dessutom var det bara två av alla fönster som var smyckade.

Stockholm

Via tåg tog vi oss sedan upp till Stockholm till nästa barnbarn, drygt 2 och ett halvt år. Redan innan jag lämnade Göteborg började jag känna av en förkylning och på vägen upp fick jag leda på att den lilla var förkyld och hade feber, stackaren. Så de tre första dagarna i Stockholm blev det inomhusaktiviteter och mycket häng med både farmor och barnbarn snörvlande.  Men å andra sidan var vi inte i Stockholm för att se staden, utan för att umgås med barnbarnet, så det blev riktigt fina dagar, trots allt. Vi bakade pepparkakor och bullar,  rullade köttbullar, gjorde smällkarameller och vilade på soffan, passade oss båda bra.

Mot slutet av vistelsen tog vi en båttur till Nybroplan, vilket bilden ovan visar…

…en härligt tur och sedan blev det, liksom i Göteborg…

…att titta på NK i Stockholms julskyltning. Temat var samma som i Göteborg och det vi såg där såg vi också i Stockholm, men här var det fler fönster smyckade…

  

…så det kändes lite bättre än i Göteborg, där ju besvikelsen var stor…

…vi gick också in på NKs varuhus och tittade på granarna vilket var uppskattat av en 2-årig liten prinsessa som älskar glitter. Där satt också tomten, men han var väldigt skrämmande och hon höll sig mycket nära sin farmor…

…några timmar av vuxentid blev det också med möte med vänner på Makalös nära Kungsträdgården. En trevlig innangård i flera våningar där vi intog såväl champagne som vin. Mycket trevligt och avkopplande…

…dessutom vackert inrett med en enorm kristallkrona.

Så i det hela har det varit fantastiska dagar!

Trevlig Lucia till er alla!

Annons
Detta inlägg publicerades i årstider m m, Mat och dryck, Sverige. Bokmärk permalänken.

55 kommentarer till SNÖ i WALES, LUCIA och SVERIGEBESÖK

 1. Steve skriver:

  Insnöad i Wales, det trodde jag inte att jag skulle få läsa.

 2. Marit Sønstebø skriver:

  Utrolig å lese om! Vakre snøbilder. Får håpe at dere får kjørt bil igjen og at det ikke blir så glatt. Her bruker vi noe som kalles helårsdekk, og som er helt ok å bruke på bilen stort sett hele året. Men hvis det blir mye is og glatt på veiene er piggdekk best. Her var det – 14 grader i natt. Ha en fin dag!

  • Lena i Wales skriver:

   Det har regnat i natt, så redan nu har mycket snö försvunnit och vi kan troligen komma ut idag.
   Det finns något liknande i Sverige, men minns inte namnet på dem nu. Här tänker man inte ens på sådant, tyvärr.
   -14 låter kallt.
   Ha en fin dag du också!

 3. Geddfish skriver:

  Jag vet att du berättat att Wales är snöfritt, men det finns undantag 😀 och nu blev det visst ett rejält undantag!
  Synd om de gamla, bara, usch för att frysa. Hoppas det blir mildare snart.

  Hörde att NKs julskyltning var Fanny och Alexander och den filmen var ju lite skrämmande, egentligen, hmmm. Dock tycker jag att speglingar i fönstren kan bli mycket effektfulla!

  Ha en fin advent och snart är det jul! ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Undantaget kom verkligen och det med besked!
   Just nu regnar det och snön är borta till stora delar, så fort gick det!
   Ja, snart är det jul och mycket roligt som ska göras innan.
   Ha det bra!

 4. Anita skriver:

  Nej men oj! Är ni insnöade! Vilka unika bilder, att få se snö i Wales. Hoppas ni kan fixa förnödenheter. Men snön kanske inte stannar så länge. Bilden med utsikten och den rosa himlen är magisk. Lite kul att se bilder från Wales, Göteborg och Stockholm och det är på bilderna från Wales det är snö 🙂 Fast nu har vi rätt mycket snö här också.

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har kommit loss nu på förmiddagen och det regnar nu, så snabba växlingar.
   Det var magiskt när vi kom hem och ljuset väldigt speciellt.
   Ja, det kändes lite upp och nedvända världen, Snö på fel ställe!
   Ha en fin Lucia dag!

 5. seniorvinklat skriver:

  Men det blev ett vackert landskap med all snö i Wales. Det var jättekul och intressant att läsa om hur det blev efter allt snöande och problemen som uppstod. Barnen var säkert glada slippa skolan i ett par dagar!, men det var ju synd att de inte kunde vara ute och leka. Värst var väl kylan kan jag tänka ja, förutom avsaknaden av mjölken till teet. Tänk jag tror människor är lyckligare och lever ett mer händelserikt liv där allting inte är så förberett, välordnat och kvalitetsanpassat som du så träffande uttrycker det. Man får lösa problem man ställs inför och lära sig ta hand om sig själv. Inte minst hjälpa varandra. Vi behöver påminnas om hur bra vi faktiskt har det.

 6. Ingrid skriver:

  Trevlig Lucia själv!
  Hoppas att snön försvinner snart så att ni inte blir totalt nödställda där uppe på kullen. Jag tänkte föreslå en skidtur till butiken, men antar att ni inte har några skidor.
  Ha det så gott!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Tack, det har varit en bra dag och nu väntar ugnsstekta rotfrukter för middag, inte dåligt det heller.
   Snön är redan borta och idag har det regnat och varit solsken. Skidor saknar vi verkligen här. Ingen spark heller!
   Ha det bra!

 7. torrebloggen skriver:

  Otroligt så mycket snö ni möttes av när ni kom hem! Så vackra snöbilder. Skönt att ni har kommit loss nu och kan ta er ut på upptäcktsfärd igen.
  Ha en fin Luciadag!
  Kram!

 8. Ni har kallare och mera snö i Wales nu än vi har i Finland, fast sista natt fick vi också mera snö, men bara några minusgrader.
  Det brukar jag också undra, när jag är med barnbarnen, orkar inte som tidigare, åldern!
  Glad lucia!

 9. bia skriver:

  Förstår att det är ovanligt att ni får snö !…….vi har så fint vinterlandskap nu, gnistrande snö och 10 – minus, precis som jag vill ha det, men snart blir det blidväder, både regn och sen snö igen. Tror ändå att det kommer att hålla sig kring nollan eller någon plus, men blir det nederbörd då så blir det ju regn…usch !……….men en fin vit jul har vi inte jämt hos oss här vid norrl. kusten, men kanske får vi det i år i alla fall !…………ha en fin helg !!
  Kram kram

 10. Ama de casa skriver:

  Oj vad med snö ni har! Ser fint ut – på bild i alla fall 🙂 Vi fick faktiskt snö i Torrevieja i januari. Första snön på 91 år… Men den stannade inte särskilt länge. Knappt så jag han fota den 😀

  Ha en fin Luciakväll, trots bristen på Lucia 🙂

 11. Lisbeth Rosén skriver:

  Vilken tur att ni tog er hem i alla fall och om det kniper kan ni ta er ner till byn!
  Kramizz

 12. vi har också bott i ett snöslott ett par dagar… tills regnet kom.

 13. Fina snöbilder från Wales! Så spännande att bli insnöad men hoppas ni kommer ut snart igen! Ha det bra i vinterlandskapet!

 14. skåningen skriver:

  Man kan dricka te utan mjölk!!!
  S…I em har det regnat och nu ikväll är det snöblandat regn inget kul alls
  Hoppas att du har haft en bra dag!
  Kram!

 15. åsa i åsele skriver:

  Insnöad 😉 förlåt men det är ju lite skoj 😀 Helt otroligt att Ni inte har någon snöberedskap… men varför ska England/Storbritannien när det är tillräckligt illa söder om Dalälven 😉
  Mitt värsta snöoväder upplevde jag i Stockholm för 25 år sedan 😉

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, lite Göteborgshumor. Kul att du uppmärksammade det!
   Det var roligt att få visa snöbilder från Wales, för vem vet vi får kanske vänta 10 år till nästa tillfälle eller kanske bara några dagar, ingen vet.
   Ni uppe i norr är ju verkligen vana och vet hur det ska skötas. Tummen upp!
   Ha det bra!

 16. Märtha skriver:

  Snö i Wales – det hade jag verkligen inte väntat mig… Här snöade det ordentligt 12 december blötsnö. Med den påföljden att träd böjdes ner, trädgrenar gick av – och elektriciteten försvann. Jag upplevde det längsta el-avbrottet på länge, 5 timmar 15 minuter. Huset kallnade en aning, eftersom cirkulationspumpen som försörjer elementen med varmt vatten är beroende av el. Och vattnet värms av vedeldning och el, och inget fungerade utan den försvunna strömmen. Läste en bok, löste korsord med hjälp av en ficklampa som jag lyckades hänga upp, satt i bilen och laddade telefonen – men oj, så gott det smakade med en kopp te efter fem timmar! Utan mjölk…

  • Lena i Wales skriver:

   Snö i Wales hade inte heller jag eller någon annan väntat oss, speciellt inte i december!
   Vilken otrevlig upplevelse för dej, inte roligt med el-avbrott och att man inte riktigt vet när den kommer tillbaka, om 8 min eller om 8 timmar.
   Roligt kommentar; utan mjölk, tack!!!

 17. Undrar om jag skulle överleva i Wales en vinter!? Efter att ha bilat runt där en tidig april, så vet jag nu att det där med värme inomhus inte riktigt är vad man är van med. När vi och våra vänner påpekade för ett par trevliga och snacksaliga damer i en affär att det var så kallt på hotellen, så snörpte dom till sig lite och sa att det berodde på klassen på hotell! 😦
  När vi då påpekade att vi bott både på B & B samt 3-stjärniga hotell och det var likadant överallt, då undrade dom vad vi menade med ”kallt på rummen”? 😦 😦
  När vi talade om att vi var vana vid 21-23 så ojade dom sig och sa att då förstod dom att vi klagade. Max 16 grader var alldeles perfekt, tyckte dom! 🙂
  När vi bodde i Stockholm var man van vid massor med snö, dåligt skötta och oplogade vägar samt kyla – numera när vi bor här på ön så har vi betydligt bättre väder.Alltså normalt! Bara lite snö i februari, max 4-5 grader kallt och vägar som plogas flera gånger om dagen när det behövs. 🙂 🙂 MEN…i år är det än så länge bara REGN och återigen REGN! Bönderna klagar för höstsådden har ruttnat och t.o.m. här hos oss så har vi fått en vattenansamling i förträdgården vid rosenspaljén. Vattnet i diket där har stigit otroligt…..
  KRAM
  Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Allt du skriver om känner jag så väl igen. Typiskt brittiskt. Men hos oss är det varmt och skönt inomhus, men vet hur andra har det och även många hotell. Alla tycker att det är så konstigt här hur varmt och bekvämt jag vill ha det, jag som kommer från ett så otroligt kallt land. De har inte riktig koll på Sverige! Kallt ute kan jag stå ut med, men inte inne!
   Tråkigt med er blöta.
   Kram

 18. Så fantastiskt vackra snöbilder från Wales! Än så länge är det bara slask kvar i Stockholm. I Menton där jag firar jul lär det väl vara grönt (men skönt), där behövs konstgjord snö på alla juldekorationer för att trolla fram stämning.

 19. Anette skriver:

  Insnöad i Wales, låter nästan som en roman 🙂
  Jag tycker lite synd om skolbarnen som inte får vara ute och leka i snön, det finns ju nästan inget roligare.

 20. Lena i Wales skriver:

  Hmmm, tack för den romanidén, kanske det blir något av det.
  Health and Safety kommer före roligheter här, tyvärr.

 21. Ditte skriver:

  Oj, så mycket snö i Wales! Och om det hör till ovanligheten så är ju ju ingen beredd på det. Men det verkar man inte vara i Stockholm heller trots att snön oftast kommmer varje år…Men lite mer kanske.
  Ett vacker snölandskap i Wales är det men visst ställer snön till det på många sätt. Kanske har den redan försvunnit.
  Trevligt med besök både i Göteborg och Stockhplm och att mysa med barnbarnen ger ju extra energi även om det även tar på krafterna.
  Ha det gott!

 22. Marina skriver:

  Ett av mina bestående minnen från åren i England är att vi skulle sätta på radion om det snöade, och det för att få reda på om skolan var stängd eller inte. För, som du skriver, det där med att ta sig fram när det var vitt på vägen var ju inte alltid så enkelt…;)

 23. Inger skriver:

  Hej Lena, synd att barnen inte får leka i snön i Wales. Barn brukar älska snö. Men nu är den väl borta, regnar bort här också tyvärr.
  Kram

 24. Marita Lilja skriver:

  Men om jag minns rätt så har ni det varmt och skönt i ert hus, grannarna kanske kan komma och värma sig hos er. Ha en riktig bra jul och nyår. 🎅

 25. Kattis skriver:

  Oj ni har det både kallare och mer snö än vi i Gävle kan jag säga. Hoppas ni lyckats tagit er till affären för att köpa mjölk vid det här Läget!😉
  Vilket härligt besök ni verkar ha haft i våra storstäder trots förkylningen. Härliga bilder i hela inlägget!

  • Lena i Wales skriver:

   Det var väldigt mycket för att vara i Wales. Den smälte dock bort ganska snart, så vi var okej.
   Hade det underbart i Sverige!
   Roligt att du gillar mitt inlägg!
   Önskar dej en trevlig fredagskväll!

 26. Tomtan skriver:

  Visst är det underbart med snö!

 27. Monica skriver:

  Så vackra vinterbilder Lena! Och nog är det något speciellt när snön faller i Storbritannien och mycket på en gång, blir ju oerhört vackert och man får bortse från lite annat:-) som att folk får gå till jobben en mil eller så, ja svensk mil fast här förra året åkte en del personal skidor till Karolinska så inte alltid som man hinner med här heller. Fast vi har lite mer utrustat och berett eftersom vi har snö så lång tid.
  Annars trots allt i UK så älskar man landet, både folk och en del andra företeelser, och trots Brexit som vi snart inte vet vad det blir av även om det gjorts vissa överenskommelser nu senaste tiden men då protesteras det vilt på hemmaplan, så vem vet.
  Fint att du hade en rolig Sverigevistelse och om julskyltning håller jag med, kunde vara lite roligare och mer fantasifull, vi vuxna gillar det också:-)
  Ha det fint i helgen Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   I Sverige har man en helt annan beredskap för snö, även om den inte alltid funkar till 100%. Här är inte mycket förbererett, som vanligt.
   Brexit är ett bra exempel på hur dåligt förberedd man är här, vilken föreställning, puh!
   Hade en underbar tid i Sverige!
   Ha en det bra du också!

 28. FREEDOMtravel skriver:

  Fint med snö tycker jag! I Stockholm har det ju varit lite sparsamt med den varan hittills, men man kan ju alltid hoppas 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s