JULFIRANDE i WALES

Dagens inlägg är en blandning av gammalt och nytt eftersom det handlar om julfirande ändras det inte från år till år.

Julfirande i Wales

Jul i Wales firas som i övriga UK.
Jul för de flesta svenskar är 24 december med Kalle Anka kl 3, julklappsutdelning och julbord.
På julafton här jobbar många halvdag och drar därefter till puben för att fira att snart är det jul. I år infaller ju julafton på en söndag så de flesta är lediga i alla fall. Så när svenskarna tittar på Kalle Anka och äter Aladdin, dricker britterna en pint på puben med arbetskamrater eller vänner. 24 december är ingen betydelsefull dag här, förutom att julledigheten är på antågande.
Här, liksom i stora delar av världen , är det 25 december allt sker.

Julstrumpan hänger beredd sedan dagen innan vid spisen, så Father Christmas kan komma ner genom skorstenen med alla sina klappar. Här bankar han inte på dörren den 24:de och frågar om det finns några snälla barn. Mången barn har frågat sig hur den lätt korpulente mannen kan tränga sig ner genom den smala skorstenen, ungefär lika bra fråga som svenska barn ställer när pappa alltid ska gå ut och köpa kvällstidningen på julafton och alltid därmed missar tomten!!! Så när man vaknar på juldagens morgon ligger klapparna där beredda att öppnas. En del öppnar sina direkt, andra gör det tillsammans lite senare. Olika familjer, olika traditioner.

I vårt hus här i Wales firas både julafton och juldagen. Mer om vårt firande kommer efter jul!

Royal Christmas Message = Drottningens Tal sänds på juldagen kl 15.00 brittisk tid i TV och radio. Talet innehåller reflektioner om händelser som hänt under året både i världen och på det privata planet. Det sänds över hela Brittiska Samväldet och är en tradition sedan 1932.

Annandagen heter ju Boxing Day. Konstigt namn, varför? Det kommer sig av att det var på denna dag personal fick paket (box) av sina arbetsgivare.

Innan jul

Eftersom jag nyss kom tillbaka hem till Wales har jag missat en del av de årliga aktiviteterna för jul. Därför blir det lite bilder från gångna år.

Några veckor innan jul brukar det vara en parad genom min stad…

…borgmästaren ropar ut att någon var på gång i sin släde och… .

…visst var det en typ av släde, väldigt speciell typ av släde! En bil med släpkärra! Kul!!!! Renarna behövde vila inför juldagen sas det. Jultomten kastar sedan ut karameller till barnen…

…en musikkår brukar spela julmusik framför stadshuset…

…juldekorationerna på huvudgatan är tända. Inte speciellt mycket att skryta med. Jag var nere i stan igår dagtid och de verkade vara precis lika som på bilden, tagen för ett par år sedan.

Mince pie och Christmas Cake

Innan jul ska man ju också äta lite gott, som t ex denna Christmas Cake, inte samma som Christmas Pudding. Det är en mörk kaka bestående av mycket torkad frukt och glasyr på toppen. Jag har faktiskt själv aldrig bakat någon, för detta gör Lidl så bra! En liten skiva kan se lite futtigt ut, men den är mycket mastig och mycket god dessutom, så okej, en liten bit till kan ju alltid slinka ner…

…Mince pies äts innan och under jul. De består av pajdeg i en liten form, fyllning och ett pajskal på toppen. Fyllningen, kallad mincemeat, består av kokade fruktbitar, talg, socker, kryddor och brandy. Fyllningen kan också köpas färdig i glasburk om man inte vill göra den själv. Man kan även köpa färdiga små pajer och bara värma upp dem innan man äter dem. Mycket gott!
Förväxla inte med minced meat, som är köttfärs.

Mer om julmat kommer senare!

Något mer ni undrar över om vårt julfirande?

Snön

Denna bild visade jag i onsdags och…

…så här såg det igår! Samma plats, men olika väder!

Jag vill önska er en trevlig advent!

Annons
Detta inlägg publicerades i årstider m m. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till JULFIRANDE i WALES

 1. Veiken skriver:

  Vi är väl ganska ensamma att fira jul 24 december. Hmm… jag undrar varför vi kör en egen grej och inte följde strömmen den gången! Kul med olika traditioner! Trevlig 3 advent önskar jag dig

  • Lena i Wales skriver:

   Javisst är det lite konstigt att vi firar julafton istället. Kan ha att göra med katolisism och protestantism, men stämmer inte helt ändå.
   Traditioner betyder mycket!
   Ha det bra!

 2. Det är många som åket söderut över julen för att slippa all stress som det innebär. Därför är det viktigt att själv kunna välja hur man firar julhelgen.
  Hellre en riktig vit vinter och snö i stället för mörker och slaskigt. Men nog var det andra alternativet av ditt fotot mera inbjudande.
  Trevlig advent!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag känner mig väldigt sällan stressad av jul, bara glad! Det blir som det blir, det som är gjort är gjort och det som inte är gjort är okej i alla fall.
   Ja, snön är borta och det är gröt nu, fast lite frost denna morgon.
   Trevlig advent till dej också!

 3. Karin Eklund skriver:

  Så fint att få ta del av hur andra firar sin jul och julafton. Ser framemot ditt inlägg när julen är över för i år och du berättar mera. Här firas julen olika från familj till familj. Kalle Anka måste vara med i många hem, hos oss …Nej! Det räcker med julaftonsdagar då barnen var små, ett par sådana och Kalle Anka stängdes av. Han är inte jul för oss men däremot i de flesta åländska hem som anammar de svenska traditionerna starkt. I år firar vi vår jul på tu man hand. Barnen med familjer är på egna juläventyr. Ha en fin tredje adventshelg!

 4. Franska Fikon skriver:

  Denna helg bakar vi småkakor och pepparkakshus med tre barnbarnkillar så föräldrarna får tid att fixa julen. Man har ju sina traditioner även inom familjerna. En glad tredje advent önskar jag dig också!

 5. åsa i åsele skriver:

  Jag funderar över Er användning av talg? Vad jag vet används inte talg här i Sverige vid matlagning/bakning.

 6. Barbro S skriver:

  Trevligt och intressant om ert julfirande. Så vackert blont hår du har ser jag på bilden med drottningen. Jag har alltid trott att så där riktigt blont hör ihop med tunt rakt hår som jag själv har men ditt är ju både tjockt och lockigt. Avis 🙂 ! Godsakerna ser läckra ut, här fokuseras mer på kött och sill, tycker jag, inte så mycket sött. Ris a la Malta är inte speciellt lockande men smakar ändå okej. Har ni som tradition att gå ut och äta traditionellt julbord på restaurang hela december som vi gör här? Ha en fin förjulstid!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillade att höra om julfirandet här.
   Ja, mitt hår är tjockt, lockigt och äkta blont. Kommer från min far. Gör aldrig något till det förutom toppar det när jag kommer ihåg det, vilket inte blir så ofta. Går till frissan ca vart 20de år, alltså varit där 3 ggr i mitt liv. Jag gillar också mitt hår numera, men när jag var yngre ville jag ha mörkt, rakt hår. Så typiskt för ungdomar, vill ha tvärt emot vad man har!
   Föreningar o s v ordnar ofta julmiddagar för sina medlemmar. Traditionell brittisk julmat. En del går också ut och äter julmat innan jul, men inte så vanligt som svenskt julbord eller jultallrik.
   Har dekorerat hemma och visar det senare.
   Ha det bra!

 7. Trevligt inlägg ❤️ (Kalle Anka tröttnade våra barn på, fanns roligare saker att göra 🙂

 8. Ingrid skriver:

  Jag har just suttit och pratat om engelskt julfirande med min granne. Han är engelsman och i morgon ger han sig iväg hem för att ordna jul för sin 93-åriga mor och de andra släktingarna. Han är pensionär, så han ska vara borta en hel månad. Jag hoppas att det inte kommer snö här under de tiden, för det är han som brukar skotta utanför våra dörrar. Är han borta är det jag som åker på det.
  Ha en fin fortsättning på advent!
  Kram, Ingrid

 9. Christmas Cake och Christmas Pudding är ganska lätt att få tag på i Göteborg, har det också, utöver finsk julmat 🙂

 10. wiolettan skriver:

  Så intressant detta var att läsa.
  Det skiljer en hel del med traditioner här och där. Spännande att få ta del av andra seder.
  Härliga bilder.
  Är det du som pratar med Drottning Elisabet?
  Roligt också med bilderna som är tagna ifrån samma plats, men så olika.
  Trevlig helg.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du finner inlägget intressant! Tack!
   Traditioner är så olika från plats till plats.
   Det är jag på bilden med drottningen, jag livs levande, men hon en pappdocka, närmare än så har jag inte kommit henne.
   Själv älskar jag jämförelsebilder och tror att många andra, liksom du, tycker det samma.
   Önskar dej en skön söndag!

 11. Marina skriver:

  Jaha ja, somliga tittar på drottningen kl.15 och andra tittar på kalle Anka, olika falla ödets lotter…;)

 12. Märtha skriver:

  Julafton – av tradition gör jag morotslåda och kålrotslåda då, och den lilla skinkan lir också klar. Vill äta dem färska och ljuvligt doftande på julaftonskvällen. Julgranen kläs på förmiddagen, skall vara klar tills julfreden från Åbo utlyses i radio och TV klockan tolv. Sen ”firar” vi med diverse TV-program från Finland (ofta tråkiga) eller Sverige (varierande kvalitet). Kalle Anka har jag aldrig begripit mig på. Har aldrig firat julafton/jul i större sällskap, de senaste ca 30 åren enbart på tumanhand. ”Vår” jul börjar oftast ca 10 december med alla de BJR sjunger i, och dagarna före jul delar vi ut julblommor till ca 15 vänner och bekanta. Dessutom alltid ett körsångstillfälle för BJR, julafton kl 17, julotta eller julannandag.

  • Lena i Wales skriver:

   Vad intressant att läsa om ditt julfirande. Tack!
   Min f d svåger kom från Karelen och då hade vi alltid något finskt med på julbordet. Minns den goda morotslådan. Dessutom var min f d svärfar från Tyskland, så vi hade viss mat därifrån också.
   Ha det bra!

 13. Anni skriver:

  Det är inte bara jul som firas på afton i Sverige – så är det ju med midsommar, nyår och påsk också! I alla fyra fallen vilar man väl mest på -dagen.
  Mincemeat på burk brukade jag köpa hem från England, men det var länge sedan jag gjorde pajer nu. Och skulle jag få lust så finns mycket att hitta i The English Shop vid Söderhallarna i Stockholm (och fler orter i Sverige – även näthandel).
  Hörde om all snö ni fått. Undrar just hur mina vänner har det i Yorkshire, dags att skriva julbrev till dem. Det var egentligen därför jag satte mig vid datorn … men så blev det bloggläsning istället 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Bra på pekande and aftonen.
   Det finns så mycket internationell mat att hitta idag. Dock inte mycket svenskt i UK, tur att vi har IKEA!
   Hoppas du hann med att skriva till Yorkshire också. Då kan du jämföra med min vinter.
   Ha det bra!

 14. torrebloggen skriver:

  Härligt inlägg om julfirandet i Wales. Dessutom är det kul med olika traditioner. Julafton i Spanien är en vardag, men man jobbar sällan hela dagen. Julmaten intar man sent vid cirka nio eller tio på kvällen och sen festar man med familjen hela kvällen. Här i Sverige är det ju julafton som gäller.
  Julgran?
  Ha en trevlig tredje advent!
  Kram!

 15. Anita skriver:

  Oj, vilken skillnad på bilderna. Båda lika vackra fast på olika sätt. Det måste ju vara skönt att slippa vara insnöad. Inte mångaländer som har det stora julfirandet den 24:e. Vi börjar fira lite redan den 23:e även om förberedelserna pågår då. Men det blir julmusik, julfika med glögg mm. Och så har vi ju våra uppesittarkvällar. Gillar förresten bilden på dig och drottningen 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar dessa jämförelsebilder, säjer så mycket.
   Ja, skönt att inte behöva vara insnöad längre.
   Tycker också den med mej och drottningen är rätt kul,hi,hi!
   Ha det bra!

 16. Ditte skriver:

  Visst känns det väldigt skandinaviskt att ha jul den 24 december. Men nu är det ju så..Roligt att läsa mer om julfirandet hos dig och jag har också funderat på hur tomten kommer ner genom skorstenen. Men svaren är få…
  Jag har testat Christmas cake, vet att jag vann en liten sådan av dig som jag fick i Stockholm. Och god var den, men en liten bit räcker. Har även testat ”mince pies” men inte ännu en favorit.

  Oj, vilken skillnad i bilderna med och utan snö.
  Önskar dig en fin vecka nu hemma i Wales.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag undrar också hur han hinner med att gå till alla i Sverige på julafton? Nog tur för honom att inte hela jorden firar samma dag!!!
   Christmas Cake är jättegott! Mince Pie är också gott, men inte min favorit.
   Ha det bra!

 17. Roligt att läsa om hur ni firar jul i Wales!
  Tänk att snön inte kan få ligga kvar när den väl har kommit. Det var skillnad på dina bilder!

  Hälsningar Agneta
  (@agnetas1 på instagram)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s