JULMAT i WALES och SANTA

Imorgon är det julafton och i övermorgon är det juldagen! Två dagar av firande här. Om våt firande kommer i mellandagarna.

Missa inte vår julfilm till er i inlägget nedan!

Idag lite om brittisk julmat och om Santas besök.

Kalkon

  

Kalkon, ugnstekt potatis, brysselkål, ev morötter och palsternacka, brunsås, tranbärssylt och stuffing.
Kalkonen har alltid varit det stora bekymret och något som diskuteras om i timtal. Hur många timmar ska den vara i ugnen för att var klar i rätt tid? Är ugnen tillräckligt stor? Många husmödrar har gått upp i ottan, satt in kalkonen i ugnen, glömt sätta på värmen och juldagen är förstörd. Många har glömt tina upp kalkonen dagen innan. Ja, historierna är många.
Idag köper många mindre familjer bara en del av en stor kalkon och slipper på så sätt den svarta ytan och det råa innehållet.
Däremot är stuffing viktig, även om man inte har en hel kalkon, gör man stuffing vid sidan om. Stuffing består till största delen av brödsmulor, kryddor, ev lök, ev äpple. Varianterna är många.
Så ska då all mat vara klar samtidigt! Kalkonen inte för torr eller rå, grönsakerna inte överkokta, potatisen inte mosig, såsen varm o s v och elen ska fungera! Hur många historier finns det inte om elavbrott på juldagen och ingen mat!!!!!!

Christmas Pudding

 

Så är det dags för Christmas Pudding, ofta benämnt av svenskar vid dess gammaldags namn Plum Pudding. En pudding-kaka med torkade frukter och fett. Olika recept från region till region och familj till familj. Enligt traditionen kokas den i tyg, idag oftast i kastrull. Detta sker flera veckor innan jul och ångas upp strax innan den ska ätas. Serveras antingen med vaniljsås eller så flamberas den i brandy. Mycket gott, men otroligt mättande!!!

Christmas Crackers

Naturligtvis har man också Christmas Crackers = smällkarameller. Och visst smäller de! Två personer drar i var sin ända av smällkaramellen och puff, så smäller knallpulvertråden…

…inuti finns alltid en liten färgglad ”krona” av silkespapper att sätta på huvudet, en leksak och en gåta.

Några exempel på Christmas Crackers Jokes. Betänk att jag valt ut de bästa, tänk er då hur de övriga är!!…


1. What does Santa Claus suffer if he gets stuck in a chime?
2. What do you call a sick crocodile?
3. What kind of motorbike does Santa ride?
4. Why are Christmas trees so bad at sewing?
5. What athlete is warmest in Winter?
6. What do you call Father Christmas in the beach?
7. What vegetable needs a plumber?
8. Why don`t Penguins fly?
Svar: 1. Claustrophobia 2. An illigator 3. A Holly Davidson 4. They always drop their needles 5. A long jumper 6. Sandy Claus 7. A leek 8. Because they´re not tall enough to be pilots.

Crackers betyder också tokig, galen på ett positiv sätt. När en nära vän såg vår julfilm, som ni kan se i förra inlägget, var hennes direkta kommentar : Who needs Christmas Crackers when we have the two of you? Det bjuder vi på!

Santa Parade

I onsdags kväll hade jag riktigt roligt!

Hela veckan före jul åker Santa runt i olika stadsdelar i min stad och ger karameller till barnen. Detta är arrangerat genom Rotary och de går också runt med bössor (inte gevär, utan insamlingsbössor, lustigt att det är samma ord, eller är det inte så?). I alla fall är detta populärt bland barnen och en del vuxna, t ex jag…

…så jag åkte ner till stadsdelen nedanför där jag bor för att titta på Santa som kommer på sin släde. Okej, lite hjälp har säden av en Land Rover…

…jag klagar ju ofta, som ni redan vet, på att det är så mörkt i fönstren här. Och det är sant. Men däremot finns det flera hus där trädgårdarna och…

…fasaderna är upplysta. De var många mer än jag tidigare sett. Jag tog många bilder, men de flesta blev bara skrutt av p g a ljuset.

En riktig God Jul till er alla!

Nadolig Llawen o Cymru! God jul från Wales!

Det här inlägget postades i årstider m m. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till JULMAT i WALES och SANTA

  1. Geddfish skriver:

    God Jul f rån Lidköping, snart är jag i Dalsland!
    Jag får återkomma och läsa mer efter jul, för nu är det brått brått 😀
    Ha det fint!

  2. Mums! Trevlig läsning, trevlig snensk-finsk-brittisk jul ❤️

  3. åsa i åsele skriver:

    I morgon julafton då ska jag bjuda på kalkon med tillbehör 🙂 känns lagom spännande 🙂
    Kul med info om Ert julfirande 🙂
    God Jul ❤

  4. Märtha skriver:

    Lagom slöa frågor i smällkaramellerna! Här kommer nu lite snö, temperaturen är noll, och senare skall det bli regn… ”Julfriden” har infunnit sig, Vi behöver inte åka någonstans förrän på julannandag. Pyntar inte så mycket… Ha det gott!

    • Lena i Wales skriver:

      Vad härligt det låter med lite snö. Här är gräsmattan grön, solen skiner och ca 10 grader. Fast vackert är det, men inte vitt!
      Vi kommer att vara nära hemmet hela helgen också.
      Njut a en god jul!

  5. Ingrid skriver:

    Så roligt att få läsa lite om engelska julmatstraditioner. Jag pratade om det med min granne som är engelsman och han skulle hem till mamma och steka kalkon.
    Ha en riktigt God Jul!
    Kram, Ingrid

  6. Steve skriver:

    Jag kan bara konstatera att våra jultraditioner och matvanor är högst olika. Men, firar gör vi ändå, om än inte alltid på samma dagar. God Jul!

  7. FREEDOMtravel skriver:

    Sånt här med julmat och traditioner tycker jag är intressant! Kan förstå att kalkon inte är så enkelt att laga, så glad att jag slipper det … 😉 Önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år!

  8. Ditte skriver:

    Vad roligt att höra om just mat och andra traditioner hos dig. Vad gäller maten så är det ju kalkon som ofta gäller även i USA och där har jag ätit den till jul- men inte direkt någon favorit. Jag är å andra sidan inte så mycket heller för den mat vi i Sverige äter till jul. Tycker mer om det franska med skaldjur och bubbel och så blir dte för oss i morgon kväll-

    Kul med julklappsutdelning och ifffigt att få hjälp av en Landroover.
    Önskar er en riktigt God Jul.

  9. Tove Olberg skriver:

    Vilken smällkaramell kan jag säga när jag läst inlägget 🙂
    Tittar in för att önska dig GOD JUL Lena!
    Julkram får det bli också 🙂

  10. Anita skriver:

    En riktigt God Jul till dig Lena! Ska bli roligt att läsa om ert julaftonsfirande i mellandagarna!
    Kram Anita

  11. Titti skriver:

    Önskar dig den bästa av jular! Här blåser ljumma vindar och den där riktiga julfeelingen ganska långt borta tyvärr. Men nu njuter vi av god mat och några sköna dagar 🙂
    Kram från Titti

  12. Anja C. Hill skriver:

    En riktigt GOD JUL och GOD FORTSÄTTNING till dig LENA!
    Julkram, Anja

  13. Christine - 29° skriver:

    God Jul och god fortsättning. 🙂

  14. miatankar skriver:

    Många har redan önskat dig en god jul, så är även jag med tillägget… God fortsättning !

    Mat är både spännande och nödvändigtl Olika matseder, jag har hållt mig till svenska år efter år, men funderar starkt på att förändra, Jag tycker det är tjatigt… Gillar varianten Ditte skrev om, de franska… kalkon är inte så dumt heller. Jag gjorde en gryta av kalkon o grönpeppar och en massa annat gott för länge sedan. Mycket gott, tyvärr minns jag inget mer. Google kan säkert hjälpa mig på vägen.

  15. Åke skriver:

    God fortsättning! En tradition av mat jag skulle gillat 🤗 Kalkon åt vi när mitt barn fyllde år i slutet av november (hennes egen önskan) Det är riktigt gott 👍 Osten lät mycket spännande och släden med sin Landrover 👌

    • Lena i Wales skriver:

      Tack för att du tittade in hos mej! Nya inlägg varje onsdag och lördag. Välkommen tillbaka!
      Håller med om att kalkon är gott med alla dessa tillbehör.
      Önskar dej en fin dag!

  16. Marina skriver:

    Åh dessa underbara crackers-skämt! Våra döttrar blir alltid nostalgiska då vi pratar crackers med allt vad de innebar. Vi har forslat många sådana från England till Sverige för att använda efter konstens alla regler på julen och tvingat släkten att sitta i små söta papperskronor. När det gäller den där christmaspuddingen så kan jag avvara den utan några större problem…

  17. Lisbeth skriver:

    En så härlig jul ni haft🤶🎅 God fortsättning💖

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s