WALES – CARDIFF BAY 2 och SPANIEN – HISTORIA 1

Då var det lördag igen och bloggdags!

I onsdags skrev jag att jag var någon annanstans än i Wales. Vad blev det?

 

Jo, Spanien förstås och här kommer jag att vara ett bra tag framöver. När vi kom i tisdags sen eftermiddag regnade det, men det gjorde egentligen inte så mycket. Det är skillnad om man kommer hit för några dagar och vädret är dåligt, men om  man stannar ett längre tag, så vet man att det snart blir sol och varmt igen. Redan i onsdags kom solen och det var ca 20 grader på terrassen och samma väder var det i torsdags och fredags.

Som vanligt när jag är här kommer det i varje inlägg att bli om både Wales och Spanien. Så först lite om Cardiff Bay i Wales och sedan lite spansk historia.

Wales – Cardiff Bay 2

Här kan du läsa Cardiff Bay 1!

Pierhead

Photo2450

Byggnaden kallad pierhead är byggt i slutet av 1800-talet som huvudkontor för Bute Dock Company. Fungerade också en tid som hamnkontor för Cardiff.
Klockan på huset kallas för ”Baby Big Ben”. Kul namn, tycker jag.
Idag tillhör den närmsta grannen, National Assembly for Wales.
Syns som bakgrund på BBC Wales nyhetsprogram. Så har blivit lite av symbol för Cardiff och Wales…

DSCN9269

…entrén är mycket vacker kakelbelagd…

DSCN9270

…liksom trappan upp till andra våningen.

Idag är försigår olika utställningar, föreläsningar m m i huset.

National Assembly for Wales

Photo2452

Det är ju lite krångligt det där med att Wales är ett eget land, men på samma gång inte, utan tillhör UK .
Varje land i UK har sina egna parlament, utan England som inte har något eget, utan bara är representerade i Westminster i London tillsammans med de övriga länderna. Däremot är ju England befolkningsmässigt i så stor majoritet jämfört med de övriga, så i Westminster bestäms ändå det mesta av England, men inte allt. Detta är omdebatterat!

May_620
Skottland har sitt parlament i Edinburgh…

Photo0149

…Nordirland i Belfast och…

Photo2456

…Wales i Cardiff.

DSCN9262

Lika annorlunda som huset ser ut utifrån, ser det ut inifrån…

DSCN9265

…med en stor hängande träpelare av furuträd i mitten av huset och…

DSCN9266

…under denna finns plenisalen…

DSCN9263

…vad man än kan tycka om bygget, så har man fantastisk utsikt mot Cardiff Bay!
Stora internationella frågor, försvar m m bestäms i Westminster, medan andra mer lokala frågor bestäms i respektive lands parlament. Vad som ska bestämmas var är också ständigt debatterat!

Photo3976
National Assembly for Wales medlemmar väljs på en 4-års period, är 60 till antalet och kallas Assembly Members, AM. Till skillnad från de i Westminster som kallas Member of Parliament, MP. Församlingen skapades 1998, men lagstiftande makt fick de först 2006.
Labour, Conservative, Liberal Democrat och Plaid Cymru är de fyra partierna i National Assembly for Wales.
Plaid Cymru är ett walesiskt parti som bl a jobbar för upphöjande av det walesiska språkets status, oberoende walesisk stat, social rättvisa inom UK m m. Många av medlemmarna är walesiskspråkiga och simultantolkning sker i parlamentet.
Krångligt? Ja!!!! Men som jag alltid brukar säja som en regel här : Varför göra det enkelt, när man kan göra det komplicerat!

Mer från Cardiff Bay kommer senare!

Spanien – historia

Spaniens historia är komplicerad och så annorlunda från den svenska.

Det är så lätt att sitta i sitt eget lugn och döma hur andra länder fungerar. Många av svaren på hur ett land fungerar finns i dess historia. Vi har alla så olika förutsättningar p g a var vi kommer från och vad vår historia har varit. Hur vi ser på situationer beror så mycket på vad vi och våra förfäder har upplevt.

Även inom ett land ser man olika på olika saker. T ex kan någon från en storstad komma till glesbygd och konstatera; hur kan man bo så här öde med närmaste granne en halv timma bort? Medan en person från glesbygden kommer till en storstad och konstaterar; hur kan man bo i flera våningar på varandra och med så mycket folk omkring? Ingen har fel, utan man utgår bara från sina egna förutsättningar och erfarenheter.

Detta är betydelsefullt när vi lättvindigt fördömer ett annat lands beteende. Innan man dömer är det viktigt att verkligen ha en kunskap om landet och dess historia. Så jag tänkte att skriva lite om Spaniens historia. Hur många avsnitt det blir vet jag inte ännu, det får framtiden utvisa.

När en historia börjar kan man inte riktigt säja, men man vet att det finns grottmålningar som är från ca 16 000 f Kr här på den Iberiska halvön.

Iberierna är också det första kända folket i Spanien. Under sekel har de blandats upp med andra folkslag. Kelterna var här ca 900-700 f Kr. Sedan kom bl a fenicier, greker , karthager, romare, vandaler, sveber och västgoter.

Fenicierna kom från östra Medelhavet. Det som idag är delar av Libanon och Syrien. Karthagerna kom från Nordafrika, mestadels från det som idag är Tunisien. Vandaler är ett germanskt folkslag som kom från det som idag är Frankrike och Belgien. Sveber är också ett germanskt folkslag som kom från det som nu är södra Tyskland. Västgoter kom också från norr om Spanien.

Om denna tidiga historia kommer jag inte att skriva mer om, utan nu kommer vi till det som vi idag kan se spår av i dagens Spanien, morerna…

…morerna krossar västgoterna i början av 700-talet och tar över stora delar av halvön och en kulturell storhetstid kommer. Morerna, eller berber som de också kallas, kom från norra Afrika och var muslimer. De grundar här staten Al-Andalus och härskar här i ca 600 år. De bygger upp byggnader och system som fortfarande finns kvar i Spanien.

Fundera gärna på hur vi levde, bodde och verkade i det som är Sverige idag mellan ca år 700 och 1 300 och så kommer jag tillbaka med hur det var i det som är Spanien idag under den tiden. Kanske var skillnaderna ganska stora!?!?!?

Fortsättning om Spaniens historia kommer senare!

Vill önska er en trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Historia, Spanien. Bokmärk permalänken.

55 kommentarer till WALES – CARDIFF BAY 2 och SPANIEN – HISTORIA 1

 1. sån trappa har inte vi, Belfast var trevligt att besöka.

 2. Marit Sønstebø skriver:

  Spennende med historien om Spania. De du kaller Morerna er nok det samme som vi kaller Maurere. Ja, det var nok mye som var annerledes her også for 700 år siden. Norge og Sverige har til tider hatt mye likt styresett.

  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Trevligt att du gillar mitt historiska inlägg. Maurere är samma som morer, känner igen det från när jag guidat norrmän i Spanien.
   Norge och Sverige har haft, och har, mycket gemensamt. Och nu kan Sverige inte heller sätta sig över Norge och det är mycket bra, tycker jag.
   Ha det bra!

 3. Steel city anna skriver:

  Låter underbart att komma iväg från grådasket här 🙂 intressant med Spaniens historia!

 4. Märtha skriver:

  Alltså, det där taket i parlamentsbyggnaden, wow…. Verkligen mera storstilat inuti än utanpå. Några elever från ”mitt” gymnasium” gick härom året några månader i skola några mil öster om Nerja. Arabiska var obligatoriskt skolämne, det hade jag inte vetat förr. Däremot bör ju en fd lärare i religion minsann känna till ”morertiden” i Spanien, stadig grundkunskap sen egen gymnasietid… Och den arkitekturen och trädgårdskonsten, ja…

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är byggnaden spännande!
   Visste inte att arabiska var obligatoriskt, spännande!
   Morerna kunde verkligen mycket och det är tur att en del finns kvar även idag som en påminelse.

 5. Så är det, vi utgår från egna förutsättningar, behov och erfarenheter och har därför ibland svårt att förstå hur allt annan kan fungera. Fast det finns så mycket bra och nytt att lära sig och ta in. Ofta när jag läser din blogg tänker jag hur vissa saker fungerar bra ute i världen!
  Ha det gott!

 6. åsa i åsele skriver:

  Härligt att få byta ut fulvädret i Wales till finväder i Spanien 🙂

 7. Geddfish skriver:

  Hej Lena! Du är så historiekunnig, så det är en ren fröjd.:D
  Skoj att se bilder från Cardiff. Men du har det bättre i värmen nu. Det grådaskiga är ingen hit. Jag drar mig för att gå ut, faktiskt nu.
  Ha en fin lördag!

 8. Titti skriver:

  Åhhh tänk att få vara i Spanien nu några veckor! Här råder grådask och ett så tröttsamt väder…
  Nåja, ha en skön helg. Ta hand om dig!
  Kram från Titti

 9. Åh vad härligt det låter att du ska stanna i Spanien ett tag! Jag längtar så efter mera ljus!! Mackan på översta bilden ser såååå god ut!

  Kram Jenny

  • Lena i Wales skriver:

   Dagarna är längre här och vädret bättre, även om det är mulet idag. Snart dags för en morgonpromenad.
   Älskar min tostada med olivolja och tomat med lite salt på!
   Ha en skön söndag!

 10. Ditte skriver:

  Trevligt med både Cardiff och Spanien. Och visst är Spaniens historia interssant. Ja, jag tycker ju om historia över huvud taget. Att just ta del av länders historia och särskilt de jag besöker, är viktigt. Sverige är ju väldigt litet sett i ett större sammanhang men visst påverkar ett lands historia även nutiden och på olika sätt.
  Ser fram emot mer från Spaniens historia.
  Ha det gott i Spanien,

 11. skåningen skriver:

  Du kan mycket om historiska platser!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 12. Trodde väl att du är i Spanien igen! Skulle gärna byta ut vårt småkalla och blåsiga klimat mot en något mildare tillvaro söderut!
  Ha det riktigt bra och njut!

 13. bia skriver:

  Härligt att bege sig till Spanien nu…vi har ett par bekanta som årligen åker två månader till Turkiet under vintern…låter också härligt tycker jag, även om det inte är så himla varmt nu, men att slippa kylan är ju bra !!….nu var det igår det var kallt här, idag har vi haft bara 4 minus, så det är stor skillnad från dag till dag !!
  Kram

 14. Anita skriver:

  Intressant att läsa om parlamentsbyggnaden i Cardiff och framför allt få se bilder. Pampig skulle jag säga och så snyggt med kaklet. När jag ser taket inifrån kommer jag att tänka på en svamp.

  Annars förstod jag nog att det var Spanien du var i. Det brukar du ju den här tiden på året. Det låter härligt med 20 grader. Här är det + 1 och råkallt. Burr!

  Koppla nu av och ha riktigt sköna dagar i Spanien!

  • Lena i Wales skriver:

   Parlamentsbyggnaden är speciell. Tog ett tag för mig att verkligen gilla den, nu älskar jag den. Visst på minner det om en svamp!
   För dej som följer mej var det inte så svårt att gissa var jag var.
   Nu kopplar jag av och njuter av livet!

 15. torrebloggen skriver:

  Hej Lena! Ser fram emot mer om Spaniens historia. Intressant läsning om parlamentet.
  Kul att du är nere nu, vi åker ner nästa måndag och stannar ett tag.
  Ha det så skönt!
  Kram!

 16. RosMarie Danielsson skriver:

  Kul att få veta lite mer om Spanien också. Låter härligt med lite värme och sol. Dessa gråa och trista januaridagar gör ingen människa glad men det är bara att bita ihop och veta att våren kommer med all säkerhet även i år.
  Kram RosMarie

 17. barabrittiskt skriver:

  Ja jag måste verkligen se Welsh Assembly på nära håll. Dessutom har jag en längtan efter riktig Glamorgan sausage, haha.

 18. Anne-Marie skriver:

  Du kan verkligen mycket om många olika platser.
  Alltid intressant att ta del av dina berättelser.
  Skönt kanske med litet Spanienklimat nu under vintern. 🙂
  Ha det bra!

 19. wiolettan skriver:

  Plus 20 grader, det låter det. Här har vi minus 1, inte något att klaga på, det är ju vinter.
  Intressant att läsa om Spanien, du kan verkligen mycket och det är så lärorikt att läsa.
  Dina talande bilder ifrån Wales, också intressanta.
  Tack.
  Varm kram!

 20. Ama de casa skriver:

  Det är det som är så bra med Spanien (i alla fall i dom delar där vi håller till). Blir det fulväder så stannar det aldrig länge. Idag regnar det här, och jag tycker bara att det känns skönt att inte ”måsta” gå ut 😀
  Välkommen ner igen!

 21. Härligt med lite insikt i hur andra länder har – och har haft – det. Vi svenskar verkar ibland tro att det vi har och gör är det som alltid är rätt. Det är kul att lära om seder och bruk i andra länder och varifrån det härstammar!
  KRAM
  Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Du har så rätt i det att vi svenska tror att vi alltid vet bäst. Har upplevt detta så mycket som reseledare i hela Europa. När man får kommentarer som, hur fasen kan du göra på detta sätt, vänder jag bara på klacken och går.
   Vi har så mycket att lära av andra länder.
   Ha det bra!

 22. Anni skriver:

  Att vi i nord var ofattbart efter när kulturer i södra Europa / Afrika / dåtidens Iran/Irak blomstrade är något alla som ropar efter ”svenska värderingar” nog har svårt att fatta. För lite drygt 100 år sedan var vi fortfarande otroligt fattiga här, men sedan har vi gjort en ekonomisk resa som saknar motstycke. Mycket tack vare att vi inte krigat.
  Just nu skulle jag gärna njuta morisk arkitektur i spansk värme, här är vintern ett enda grått täcke som lockar till fortsatt kokongbyggande.
  Jag har sett tre mycket intressanta avsnitt om klostren i UK på tv när jag varit sjuk. Bäst med serien var att den skildrade både det som var bra och det som var (sanslöst) dåligt med klostren. Jag som alltid surat över Thomas Cromwell och Henry VIII fick lite andra infallsvinklar.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst var vi långt efter för länge.
   Den moriska arkitekturen är fantastisk!
   Intressant ang klostren och att de försöker att se det från olika synvinklar. Ibland har det varit lite för mycket av ”the gloryof the empire”.
   Hoppas du är bra nu.
   Kram

 23. Inger skriver:

  Spektakulärt bygge i Cardiff. Ett lands historia är alltid intressant.
  Låter underbart att vara i Spanien nu, ha det skönt i värmen.
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är byggnaden annorlunda och mycket spännande.
   Vi har så mycket att lär av historia och det är så betydelsefullt även för oss idag.
   Det är härligt i Spanien nu!

 24. Så otroligt skönt med +20 grader 🙂 Vi hade -20 grader i lördags, men nu är det runt nollan och storm. Snö har vi precis hur mycket som helst … Ha en fin vecka!

 25. Biggeros skriver:

  Alltid lika intressant att läsa dina inlägg och dessutom får jag lite historia både från Spanien/ Wales. Härligt att du får lite sol och värme i Spanien och vistas lite längre tid. Här är det även sol och det är då jag trivs som allra bäst// Ha en trevlig dag🤗

 26. Monica skriver:

  Skönt låter det med lite mer värme, ljus och sol och skönt att kunna stanna en längre tid som du gör. Intressant med historia och det är väldigt bra att tänka efter lite innan man dömer att andra är sämre eller något sånt än perfekta vi:-)
  Här har nyligen gått en vikingaserie igen, denna gång svensk fast den tog lite hjälp av England, den startar redan på 100-talet e.Kr här i Sverige och det är intressant, man vet ju mer och mer genom analyser som utvecklats.

 27. Monica skriver:

  https://www.svt.se/vikingarnas-tid/
  Den gick på SVT 2 men finns på SVT Play nu, vet inte om du kan se, hoppas det, men ni har haft många intressanta program i UK också om vikingarna, men lite extra kul när man känner till platserna mer och varit där ofta, som Öland, Uppsala, hela Mälardalen, och Birka var med förstås, spännande ändå vad människan kunde förr, vilka kunskaper på alla områden som sen troligen försvann nånstans för att komma i någon ny form. Och att Sverige tydligen höll på att förintas på 500-talet av någon vulkan lite längre bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s