WALES – Rockfield, en liten by och SPANIEN – Historia 2

Jag är ju i Spanien just nu och därför blir det en del från Wales (en repris från 2014, med vissa korrigeringar) och fortsättning av Spaniens historia.

Rockfield, en fin liten by

Rockfield är en liten by på ca 30 hus ung en km utanför min hemstad Monmouth…

DSCF3192

…vackert, gammalt hus mitt i byn. Stolpar med el- och telefontrådar överallt. De är inte alltid nergrävda i marken som i Sverige = många el- och telefonavbrott. Anledning? Billigare!…

DSCF3194 DSCF3196

…på den lilla gräsplätten i mitten av byn finns detta gamla keltiska kors och en bänk…

DSCF3197DSCF3198

…liksom markering av någon ledning och gammal telefonkiosk och brevlåda i triangeln…

DSCF3116  DSCF3121

…kyrkan St Cenedion är uppkallad efter det walesiska helgonet Saint Cenedion. Tornet är medeltida medan resten av kyrkan är från mitten av 1800-talet. Gravstenarna ligger lite böjda hipp som happ. Ingen har ansvar för dem. Vi betalar ingen kyrkoskatt och det är inte vanligt att man tar hand om gravarna som i Sverige. Förfallet är stort. På många kyrkogårdar klipps inte heller gräset, men när dessa bilder tas är det tidig vår och det har inte börjat växt till sig ännu…

DSCF3117  DSCF3118

…ingången till kyrkan är genom en liten postal, dessa typer av portaler är ganska vanliga vid kyrkogårdar i UK. Också en vacker gammal källa utanför kyrkogården…

DSCF3113 - Copy

DSCF3111  DSCF3115

…vid kyrkans ingång finns denna vackra, gamla bro och trädet med sina gamla rötter växer ända ner i vattnet…

DSCF3112

…genom trädets grenar kan man se detta vackra, gamla hus…

DSCF3190

…alldeles intill ett av husen sniker vägen förbi i en skarp kurva och i närheten…

DSCF3200  DSCF3202

… rinner en liten å under vägen. Bakom gallret kan man se den. Med hjälp av slangen kan man fylla karet framför med vatten till hästarna. Skylten har nog några år på nacken, men påminner att vattnet inte är lämpligt att dricka, i alla fall inte för människor.

Flera av byggnaderna tillhörde en gång godset The Hendre.

Rockfield Studios

DSCF4235

Rockfield Studios mellan Rockfield och Monmouth är en av de mest kända inspelningsstudiorna i UK. Den startade i början av 60-talet i en ombyggd bondgård. Det säjs allmänt på stan att anledningen för att lägga den i utkanten av en liten stad på en gammal bondgård var att få iväg musikerna från London och iväg från ”sex, drugs and rock´n roll”. I lilla Monmouth fanns inte så mycket som kunde distrahera dem från musiken. Många kända inspelningar har gjorts här av bl a Black Sabbath, Dr Feelgood, Queen, Robert Plant (sångare i Led Zeppelin), Annie Lenox, Oasis, The Pogues, George Michael, Simple Minds och Dave Edmunds. Några av musikerna blev kvar i stan och bor här fortfarande.

Svenska bandet Bonefish, som bilden ovan visar, har varit här och spelat in för några år sedan.

Studion vill fortfarande vara väldigt anonym och endast en liten skylt indikerar var den är, därför har jag heller inga bilder härifrån. Tillträde är strikt förbjudet.

Spanien – Historia 2

Här kan du läsa Historia 1 för att förstå detta avsnitt bättre.

I förra avsnittet bad jag er att fundera lite över hur man levde i Sverige under perioden år 700-talet till 1300-talet. Visst hände det en del under denna period, vikingatiden, runstenar, Birka, långhus, kristendomens införande m m. Så olika Spanien.

I och med att morerna kom till det som till vissa delar är Spanien idag, främst Andalucia, kom också en storhetstid i i den spanska historian. Morerna tog med sig nya örter, grönsaker, instrument och ett enormt kunnande.

De byggde städer..

…med moskéer och runt dessa kom också lärdomen genom präster, författare, filosofer och läkare. Kulturen är på topp.

I staden Córdoba i Andalucia fanns flera hundra bibliotek med flera tusen skrifter. Här byggdes hus i sten med rinnande vatten…

…en stor stenbro och gatorna i staden var upplysta.

Vi går lite framåt i historian.

Men så genom giftermål 1469 mellan kusinerna Fernando av Aragonien och Isabella av Kastilien kom stora delar av landet att styras av detta par. De började också inta de muslimska delarna av halvön och ta över styret där och gör landet katolskt. De brukar också kallas Los Reyes Catolicos, de katolska regenterna.

För att göra Spanien katolskt fördriver man såväl muslimer som judar och vissa delar av kulturen och den gamla kunskapen försvinner.

Under Ferdinand och Isabellas tid kommer också Columbus till Spanien och försöker vid flera tillfällen att övertyga regenterna om att sponsra honom att gör en upptäcktsresa till Indien. Han hade hört talas om något så knasigt som att jorden var rund! Det kan den ju inte var för då skulle vissa människor var upp och ner, gravitation hade man inte hört talas om. Vissa sjömän anade tidigt att så kunde var fallet eftersom när man såg skepp på havet, så det första man såg var toppen av masten och senare hela fartyget. Indien hade redan upptäckts och man hade nått det genom att åka österut. Men om jorden nu var rund borde man också kunna komma dit genom att åka västerut, vilket Columbus ville prova. Till slut fick han skepp och pengar av Ferdinand och Isabella och kunde segla iväg västerut för att finna Indien, vilket han också trodde att han gjort när han fann Västindien. Att det låg en helt annan kontinent mellan Europa och Asien hade han ingen aning om.

Columbus kom att göra flera expeditioner och guldet från Amerika började anlända till Spanien och gjorde landet rikt och man blev en stormakt som regerade över delar av nuvarande Italien, Nederländerna, stora delar av Sydamerika, Filippinerna m m. Spanien var en stor sjöfartsnation och spanska armadan bland de största i världen.

Spanien bildade kolonier i stora delar av Sydamerika, dock inte Brasilien som portugiserna fick.

Politiskt gick det bra för Ferdinand och Isabella, men kanske inte alltid så bra på det privata planet. Den som kom att efterträda dem på tronen var deras dotter Juana, även kallad Juana la Loca, Juana den vansinniga, ett mycket passande namn. Man kanske också ska betänka att hennes föräldrar var nära släktingar, kusiner. Juana gifte sig med Philip den Sköne av den Habsburgska släkten. Hon lär ha älskat sin man djupt och var otroligt svartsjuk. De båda reste runt i Spanien, hon födde flera barn (som senare kom att bli både kejsare och drottningar), de stannade här och där och Juana övervakade sin man så gott hon kunde. Med tiden blev hon också allt mer galen. När hennes käre make dog blev hon än värre galen och av svartsjuka vägrade hon lämna ifrån sig kistan med hans döda kropp och öppnade ständigt kistan för att konstatera att han fortfarande sov. Hon tillät heller inte några kvinnor i närheten av kistan av svartsjuka. Inte ens nunnorna i klostret där hon ett tag bodde var tillåtna att komma i närheten av hennes döde makes kista. Juana blev 75 år gammal, en väldigt hög ålder för sin tid. Hon dog ensam i ett rum där hon både åt på golvet och använde det som toa. Själv visst hon nog inte om att hon var regent över stora delar av världen. Det har skrivits mycket om Juana och troligen är en del av detta skrönor, men troligen också en hel del sanning, så ta det för vad det är.

Fortsättning om Spaniens historia kommer senare!

Det här inlägget postades i Besökta platser, Historia, Spanien. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till WALES – Rockfield, en liten by och SPANIEN – Historia 2

 1. åar under vägar ser man inte ofta

 2. Steve skriver:

  Rockfield, en betydelsefull by in the midfdle of nowhere

 3. seniorvinklat skriver:

  Så mycket trevligt du har att berätta. Spaniens historia är verkligen intressant och bra att känna till när man läser om hur det är idag. Córdoba är en alldeles fantastisk plats. Så verkar också Wales vara.

 4. Märtha skriver:

  Det visste man inte om Fredriks och Isabellas dotter…. Intressant men hemskt och inte så vidare ”humanitärt”. Men vad kunde man göra på den tiden. I det avseendet har mänskligheten eventuellt gått lite framåt – på en del håll. # # # Här i Finland betalar vi kyrkoskatt också, förstås, men gravplatsernas upprätthållande kräver bra mycket mer pengar. En kyrkoherde i en liten församling (känner honom bra) redogjorde en gång ”i ilskan” (på grund av flera konstiga insändare i samma tidning) över ekonomin i den församling han förestod. Inkommen kyrkoskatt täckte inte ens häften av kostnaderna för gravgårdsskötseln… Vi betalar ju för gravplats, köper gravsten själv, betalar extra om församlingen håller graven snygg… Därför beslöt min avlidna man och jag, långt innan det blev aktuellt, om kremering och endast en liten minnesplatta på ”den allmänna muren”. Skönt.

 5. Anita skriver:

  Det är bra med repriser tycker jag, för inlägget om Rockfield hade jag inte läst förut. Kanske har jag glömt det men det tror jag inte eller också så har jag missat det. Och tänk att så många kända artister spelat in sina plattor vid Rockfield studios.

  Det var med en rysning jag läste om Juana la Loca. Hu vilket liv.

  • Lena i Wales skriver:

   Inlägget om Rockfield var gammalt, så dags att ta upp det igen. Som jag alltid säjer inte alltid tokigt med repriser.
   Visst är Juana spännande, men hemsk läsning.
   Ha det bra!

 6. Ditte skriver:

  Wales står ju kvar på min lista och jag vet att det finns mycket att se och uppleva där. Läser med stor glädje allt.
  Spanien, vårt ”sommarstugeland” ycker jag också mycket om och har läst på en del och det är roligt att fylla på kunskaperna via dig.
  Ha det fortsatt bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Så härligt med ditt intresse för Wales och en gång tror jag att du kommer dit!
   Du kan generellt så mycket historia och med kunskap är det alltid roligt att få nya infallsvinklar som berikar kunnandet.
   Ha det bra!

 7. torrebloggen skriver:

  Rockfield ser ut att vara en mysig liten by! Alltid kul med repriser!
  Har alltid gillat dom röda telefonkioskerna. Det finns faktiskt en irländsk bar i Torrevieja, som har en röd telefonkiosk utanför baren. Väldigt intressant läsning om både Wales och Spaniens historia. När vi var till Lissabon besökte vi ett jättehäftigt vagnsmuseum, där man fick se alla möjliga vackra vagnar som hade tillhört många kungligheter både i Spanien och Portugal. Väl värt besök!
  Trevlig helg!
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tycker inte heller det är fel med repriser. När jag skrev denna artikel hade jag inte många läsare, så en stor majoritet har inte sett det.
   Tack för tipset an Lissabon, vilket jag faktiskt inte har besökt, även om jag många gånger tänkt åka dit.
   VI hörs av!

 8. Karin Eklund skriver:

  Rockfield verkar väldigt gemytligt!
  Så har jag åter lärt mig lite mera om Spanien. Tack Lena för intressant läsning och fina bilder.

 9. Rockfield verkar vara en gemytlig liten by. Vilka stora namn/grupper som lirat på den ”hemliga” platsen/studion. Jag hade gärna suttit med där hos vissa av dem. Sex and drogs är kanske inte det mest kreativa när ny musik ska skapas. Smart taktik att locka iväg dem… 😉 Om inte försäljarna snokar reda på … 😉

 10. Barbro S skriver:

  Så spännande att läsa om både nutid och historia. Du skriver så bra och till det många fina bilder. Det gröna lockar nu då vi här uppe är i den för oss vita årstiden :)!

 11. Tack för denna eminenta historiska tillbakablick! Tänk sådana fascinerande människoöden det finns. Ja, denna Juanna måste minst sagt ha blivit ”galen”.

  Så härligt att du är i Spanien. Här i Sverige är det ju riktig vinter nu.

  Önskar dig en fin helg!

 12. Titti skriver:

  Åhh så ska det se ut! Vilken vacker by!! Idag har vi haft SOL, äntligen efter allt detta mörker…härligt att du är i Spanien din lyckost 🙂
  Go kram från Titti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s