WALES – Cardiff Bay 3 och SPANIEN – Elviria

Har ni lust att åka till Wales?

Lasses Resor anordnar en rundresa i Wales i mitten av juni i år! Vem blir er reseledare? Inte så svårt att gissa, undertecknad förstås!

Croeso y Cymru! Välkommen till Wales!

Nu var reklamen slut och nu kommer inlägget att fortsätta med en del från Wales och en del från Spanien, där jag ju befinner mig i verkligheten!

Cardiff Bay 3

Här kan du läsa om Cardiff Bay 1 och 2!

Hur ser då dagens Caridff Bay ut idag?

Sept20150908_247

Ja, idag ser det helt annorlunda ut än det gjorde när det var en livlig och nersliten hamn. Idag är det rekreationsområde, bostäder, kontor, pubar, restauranger, barer, teater, museer m m…

Sept20150908_244

…lägenheterna är lyxigare än genomsnittet och ligger vackert vid vatten…

Sept20150908_260

…barerna och restaurangerna ligger rad på rad längs med kajen. På fredag och lördagskvällarna är det full tös här. Lite dyrare än i Cardiff centrum, men också lite lugnare…

Sept20150908_253

…det finns också kultur i Cardiff Bay. Denna byggnads första steg var klar 2004 och kallas Wales Millennium Centre och innehåller 3 scener, Donald Gordon Theatre med 1 897 platser, BBC Hoddinott Hall med 350 platser och Weston Studio Theatre med sina 250 platser. Här anordnas opera, balett, dans, teater och musikaler. I huset finns också barer, restauranger och Cardiff Bay Visitor Centre.

När denna byggnad byggdes ville man visa walesiskhet, bl a använde man skiffer, metall, trä och glas får Wales. Det gick åt 1 350 ton skiffer från olika skifferbruk i Wales och dess har också olika toner i lila, blå, grön, blå, grå och svart.

Metallen är stål + kopparoxid. Man beslöt att inte använda koppar eller aluminium eftersom dessa med åren ändrar färg.

Träet kommer från de walesiska skogarna och är det vi kallar hardwood. Kollade på Google translate vad det heter på svenska och fick upp orden hårt träslag, vilket jag inte vet om vi använder. Här använder man mycket orden hardwood (oftast lövträd) och softwood (oftast barrträd).

Glaset kommer från södra Wales.

Inskriptionerna på framsidan av huset är rader från poeten Gwyneth Lewis, på walesiska Creu Gwir, Fel Gwydr, O Ffwrnais Awen och på engelska In these stones, Horizons, Sing.

Barrage

Cardiff Bay var tidigare beroende av tidvattnet, men genom byggandet av Cardiff Bay Barrage, en fördämning som gör att Cardiff Bay blir som ett innanhav, är nu vattenhöjden jämn och avbalkad med en vall med slussar. Tidvattnet kan här vara upp till ca 11-12 m, bland de högsta i världen.

Det har alltid varit och är fortfarande besvärligt det där med tidvattnet här i syd-östra Wales. Svårt för båtar att komma in och ut ur hamnar. Dessutom ser det väldig tråkigt ut längs vissa floder vid deras utlopp i havet, lera och dy längs kanterna.

Även om om bor nära havet innebär det inte att man kan bada överallt, det är bra lera och dy vid lågvatten och vid högvatten väldigt strömt.

Uppe på vallen går en väg som är avstängd för vanlig trafik, endast använd för arbetsfordon. Däremot kan man mycket väl gå och cykla på vallen som är ca 1,1 km och har en höjd på knappt 8 m.

The Barrage var en av de största ingenjörsprojekten i Europa när det byggdes på 1990-talet.

Det blev klart 2001…

…det var inte bara dyrbart att bygga denna anläggning. Det var till en början också problem med vattenkvalitén i viken. Man fick över natten tömma ut visst vatten ersätta det med färskt och detta måste ske i samband med lågvatten.

Det är ju högvatten resp lågvatten 2 gånger / dygn. Dessa vet man när det kommer och det finns speciella scheman. Detta är ett exempel på ett schema för Cardiff Bay : lågvatten kl 00.48 (1,10 m), högvatten kl 06.50 (12,6 m), lågvatten kl 13.16 (1,4 m) och högvatten 19.20 (12,7 m).

Tidvattnet styrs till störst del av månens dragningskraft, men också delvis solens…

Detta avsnitt ska vara det sista från Cardiff Bay (om jag inte kommer på något mer att skriva om och gör oreda igen!)

Spanien, en promenad i min by Elviria

Man har anlagt ett nytt litet parkområde i min by Elviria. Här finns välordnade gångar med parkbänkar och många träd som ger den behövliga skuggan…

…det är i stor sett färdigt. Man har t o m fått upp skyltar, såsom denna med en karta över området. Här kan man se en röd prick längst ner som ska visa var man är. Det enda som fattas är den röda pricken på kartan också!

Man kan tycka att det är en petitess, men det är så typiskt för Spanien, man gör i ordning fint, men den sista lilla grejen kommer liksom inte med. Detta är nog också därför jag gillar Spanien så mycket, allt är inte så 100% välorganiserat och genomtänkt som i Sverige, utan mer avslappnat.

Det görs faktiskt en hel del av dessa typ av arbeten nu när ekonomin är dålig och arbetslösheten hög, ligger nu strax över 20 %, en liten nedgång från 25 % när den var som högst…

…lekparken är klar och det finns också en skylt med restriktioner. Hoppsan, lekparken är till för barn upp till 14 år, så där trampade jag rejält i klaveret när jag gungade. Fast vad gör det här? Ingen bryr sig i alla fall, minsta av alla hunden som sprang runt omkring mej, för han skulle inte heller få vara där!…

…precis utanför parken har det också kommit upp nya skyltar. På ena sidan står det 127 meter till Calle Ciudad de los Periodistas och…

…på andra sidan står samma gata och samma antal meter fast åt andra hållet. Tur att byn inte är så stor!…

…åt ena hållet stämde det i alla fall och det var nog också ca 127 m dit. Någon har också lyckat klättra upp och satt upp ett klistermärke med Catalunia es Espana, Katalonien är Spanien.

Periodistas betyder journalister. Här finns ett litet grammatiskt undantag. Alla substantiv i spanskan är antingen maskulina eller feminina. De som slutar på o är maskulina och blir un för en eller ett och el i bestämd form och los i bestämd form pluralis. De som slutar på a är feminina och blir una för en eller ett och la i bestämd form och las i bestämd form pluralis. Det finns några få substantiv som inte slutar på varken a eller o, men de är få.

Så egentligen skulle det bli las periodistas, men här är ett undantag. Kanske p g a att de flesta journalister var manliga, vet inte. Det finns också andra ord med samma fenomen, t ex la mano (handen) och el dia (dagen)…

…ni kanske också undrar varför det står pojknamnet Calle på så många vägskyltar. Här betyder det gata. Detta ord är också lite av undantag för att det slutar på e…

…jag hittade också denna rabatt som jag tycker så mycket om, julrosor blandat med exotiska buskar och…

…dessa bougainvillea längs med gatan. De är lila, orange, ljusröda och mörkröda. Otroligt vackert!  Tyvärr ger inte bilden rättvisa för alla färgerna p g a ljuset. Jag gjorde ca 10 försök från olika vinklar att fånga dem, men ändå gick det inte så bra.

Värmen och solen har kommit tillbaka efter regnet över helgen. Igen ca 20 grader på terrassen, fast lite blandat med moln.

Vill önska er en trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Spanien. Bokmärk permalänken.

40 kommentarer till WALES – Cardiff Bay 3 och SPANIEN – Elviria

 1. Miss A skriver:

  11-12 meter är galet mycket! Gäller att inte somna om man ligger och solar vid fel tidpunkt 😉

 2. En resa till Wales vore inte alls så dumt, kanske det blir någon dag det också. Ser skönt ut i Spanien och vilket vackert namn på din by Elviria.
  Önskar dig en trevlig helg!

 3. skåningen skriver:

  Elviria .får mig att tänka på Elvira Magdigan!
  Ja det var ganska lugnt det var bara ett par pågar som stojade ett tag .
  Ha en bra dag!
  Kram!

 4. FREEDOMtravel skriver:

  Intressant med grammatiska undantag (jag gillar sånt). På tyska är det ju lite konstigt att en flicka grammatiskt sett är ”det”. Hälsningar från Arlanda (på väg till Helsingfors). Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att någon annan också tycker det är kul med samma lite udda grejer som jag tycker är kul.
   Jag har också funderat över det med das Mädchen, borde var die.
   Ha det trevligt i Helsingfors!

 5. Steve skriver:

  Intressant läsning om Cardiff Bay och dessa hiskeliga vattennivåskillnader som jag inte hade en susning om.

 6. Vem har inte lust att resa till Wales igen?? Men det blir inte i år, har helt andra resplaner! Däremot blir det en tur till Spanien och då är det bra att veta varför det står ”Calle” lite här och var!
  Ha det gott! Här i Nyköping har vi ordentligt med snö och några minusgrader.

 7. Veiken skriver:

  Det är helt otroligt så mycket det skiljer på tidvattnet hos er och på andra ställen. Det gäller att inte bli fångad när floden väller in.
  Vill till Wales, men det står en annan resa på agendan i det svepet…

 8. yfronten skriver:

  Intressant med hardwood och softwood. Jag har inte heller hört det på svenska men tänker på när jag var i Amsterdam och de gjorde skillnad på hard drugs och soft drugs. Jag var inte intresserad av någondera…

 9. Marit Sønstebø skriver:

  En rundreise i Wales med deg som reiseleder er sikkert en fantastisk opplevelse! Min mor har Elvira som mellomnavn, og mitt eldste barnebarn har også det som mellomnavn 🙂

  Ønsker deg en fortsatt fin søndag!

 10. Ingrid skriver:

  Tack för intressant information och fina bilder från både Wales och Spanien. Snart ska jag också kunna ta foton av bouganvillea och julstjärnor. Om två veckor åker jag till Puerto de la Cruz.
  Kram

 11. bia skriver:

  Intressant information som vanligt ;))……………ja här är det full vinter nu, och jag gillart, men mer snö behövs inte….men det lär nog komma ändå !
  Ljuset börjar iaf att komma tillbaka , härligt !….så vi går mot ljusare tider !
  Kramis bia

 12. Ditte skriver:

  Nu vet jag betydligt mer om tidvatten är jag gjorde och trevligt att få veta mer om Cardiff. Grammatik gillar jag och det är lätt att hänga upp ett språk på olika grammatiska fenomen. Men sen är det ju undantagen och de gillar jag också.
  Engelskan är ju tämligen enkel när man börjar läsa språket i skolan men blir svårare efetr hand. Tyskan är tvärt om.
  Kinesiskan har i stort sett väldigt lite grammatik men där är det de fyra ”tonerna” som är helt avgörande i uttalet om ett ord blir det ena eller det andra. Språk är jätteroligt! Och jag tränar på med spanskan. Framsteg blir det i alla fall. Men kanske inte i den takt jag önskat.
  Ha det fortsatt bra i Spanien.

  • Lena i Wales skriver:

   Vet din fascination för språk och tänkte faktiskt på dej när jag skrev detta.
   Engelskans stavning är inte lätt och som världsspråk borde britterna verkligen göra något åt. De tycker själva att det är svårt, men har inte ännu fattat att det berör hela världen. Svenskans stavning är också knepig ibland, men det berör i alla fall bara några miljoner människor. Engelskan berör hela världen.
   Håller fullkomligt med dig om engelskan kontra tyskan.
   Roligt att få veta lite om kinesiskan, tack!
   Ha det bra i värmen!
   26 grader på terrassen här igår.

 13. sockenvagenssota skriver:

  Wow så exotiskt det är med rabatter med julrosor i, fjärran det snöiga norrland ;-D Önskar dig en riktigt fin vecka ❤ KRAM

 14. GladiGrönt skriver:

  Jodå, nog kan man tänka sig att åka till Wales. Du lyckas med din reklam! Och bouganvillea i Spanien skule man gärna se nu när snön ligger meterdjup! Tips för att fota: Solen står högt antar jag, prova då att fota i gryningen eller när solen går ner. Då kommer ljusstrålarna mer horisontellt.

 15. Steel city anna skriver:

  Vilken blomsterprakt! Underbart. Här hade vi igår rejält med snö.

 16. Anita skriver:

  Vi har haft minus 14 grader här. Då känns det skönt att titta på blommande bougainvillea hos dig. Fantastiskt att dom har så många färger. Fint med den lilla parken, snart kanske den röda pricken kommer upp på kartan också 🙂

  Ha det skönt i solen!

  • Lena i Wales skriver:

   – 14 det är mycket för dina trakter.
   Tänkte ni behövde lite färg nu och just denna vägg har alla dessa färger tillsammans annars är det oftast en eller två olika färger tillsammans.
   Jag har den röda pricken under uppsikt, hi,hi!!
   Ha det bra!

 17. Ama de casa skriver:

  Ibland kan jag tycka att det finns mer undantag än regler i spanskan 😉
  Skyltningarna här är inte alltid sådär jättelätta att tolka 😉

  Ha en bra start på veckan!

 18. Karin Eklund skriver:

  Tack för väldigt mycket om både Wales och Spanien/Elivira. Jag småler när jag tänker på skyltningen i Spanien. Det lilla jag var där i november lärde jag mig ganska mycket om den spanska mentaliteten som jag uppskattar. Den är ärlig på ett härligt sätt. Lite kort o koncis. Kanske du uppfattar det annorlunda, du har ju en lång erfarenhet, jag bara två veckors.
  En skylt till Tabarca, dit vi var två gånger, var skriven på spanska och på valencianska. Namnen skrevs precis likadant men ändå var det viktigt att båda språken var representerade…vi skrattade gott. Måste visa den någon gång på min blogg.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Karin!
   Jag älskar också mentaliteten här, fast ibland kan den för en nordbo också var irriterande, men när man tänker till är den sundare. Man bryr sig om saker som är viktiga och därför behöver resten inte var perfekt.
   Det där med dubbelspråk på skyltar är viktigt, samma som i Wales. Visar tillhörighet och är mer känsla än något annat.
   Ha det bra!

 19. Linda skriver:

  Du får inte ställa sådana där ledande frågor. Klart att jag vill åka till Wales. Är så sugen på UK just nu att jag nästa dreglar. Vem vet … kanske blir det en korttur längre fram i vår.

  Kram
  Linda

 20. wiolettan skriver:

  Tänk om det kunde bli av, en resa till Wales, Skulle jag bara nämna det till mysingen så ´åker vi, Men, jag tycker det känns lite gruvsamt. Förstår att du är mycket duktig som guide.
  Det är roligt bara att läsa dina bloggar om olika platser och se och insupa atmosfären ifrån olika ställen på de vackra bilder du visar. Alltid får jag lära mig en mängd nya saker och intressanta.
  Jag tycker allt att du har fångat julrosorna och buskarna fint.
  Ha det bra och kram till dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s