WALES – MONMOUTH 26, Nags Head, en pub och SPANIEN -HISTORIA 3

Som  jag skrev om i onsdags vet jag inte riktigt var jag är idag, så innan jag for lade jag in detta inlägg ifall jag ännu inte kommit hem. Var jag har varit borde jag veta på onsdag!

Wales – Monmouth 26, Nags Head, en gammal pub

Monmouth har haft massor av pubar, idag finns ca  kvar. En av de äldsta som finns kvar är Nags Head från 1800-talet. Här är ordet nag substantiv och betyder en gammal häst. Men ordet kan också var verb och betyda; tjata, gnata, gnälla. Lärde mig det ordet när min man EN gång sa det till mig!…

…delar av huset är ett gammalt torn från 1200-talet. Detta hörde en gång till stadsporten, The Dixton Gate, som var porten mot norr då hela staden var muromgärdad. I slutet av 1700-talet rev man porten eftersom den var i vägen för de alltmer större vagnarna…

…vissa kvällar har man också levande musik i den lilla puben…

…kanske används denna gitarr ibland.

Byggnaden är sedan mitten av 1950-talet k-märkt.

Snett emot Nags Head ligger detta lilla spännande hus. När stadsmuren och stadsporten fortfarande fanns kvar låg det utanför staden. Det är ett tullhus. Man ser ofta liknade byggnader utanför städer och även på landsbygden. Vägarna ägdes tidigare av privata landägare och de tog betalt för att man skulle få färdas på dem. Inte konstigt att rikare blev rikare här och fattigare blev fattigare!..

…vid andra sidan av staden finns ytterligare ett tullhus bevarat.

Det är nästan alltid en kantig del som står ut på alla tullhus. På så sätt känner man igen dem. Ibland känner man bara igen vissa saker, fast man inte sett just denna förut, t ex kan man se en svensk byggnad och genast se att det är en gammal järnvägsstation eller att huset en gång varit en skola. Det är svårt att förklara hur man ser det, men ögat vänjer sig vid att en viss typ av byggnad ser ut på ett visst sätt. Så är det även här i UK.

Spanien – Historia 3

Här kan du läsa Historia 1 och Historia 2!

Förra avsnittet slutade på 1500-talet och här kommer fortsättning!

Det spanska tronföljdskriget, 1701 till 1714, var ett krig mellan Spanien, Frankrike, England, Österrike och Portugal. Detta slet hårt på den spanska ekonomin och man förlorade kriget och den franska kungen besatte den spanska tronen. Dessutom förlorade man stora landområden i Europa.

I början av 1800-talet började de spanska kolonierna i Sydamerika att göra uppror mot sina ockupanter och gjorde sig självständiga. Därmed förlorade Spanien mycket av sin handel och varor till låga priser eller kanske t o m gratis, med det menar jag att man tog för sig oberoende vem det tillhörde.

Under 1800-talet fortsätter man kriga mot olika stater här och där. Kungarna byter namn och det är en allmän oreda politiskt, monarki blandat med diktaturer och demokrati.

Tänk er Sverige mellan 1820 och 1936. Vad hände i Sverige under denna period? Massor naturligtvis, men kanske inte så många stora politiska saker, vi förlorade Norge, vi var neutrala under 1:a världskriget, kvinnorna fick rösträtt. Annars var det ganska lugnt politiskt. Vad hände i Spanien under denna tid? Jo, man hade 44 stycken revolutioner eller militärkupper! Dessa siffror speglar lite det politiska läget och oredan som varit i Spaniens historia jämfört med ”ankdammen Sverige”, lugnt och stilla.

Inte nog med revolutioner och statskupper man har också fått stå ut med diverse knepiga regenter och premiärministrar.

En av alla kungar med namnet Alfonso utnämnde under sina första två år på tronen 66 olika ministrar och innan han flydde landet hade han tillsatt totalt 34 nya regeringar på 29 år.

I militärkuppen 1923 tog generalen Primo de Rivera makten och till en början var han ganska populär, men med tiden blev han allt knepigare och tvingades avgå 1930. När han tog över hade han kungens och militärens stöd. Motståndare slängde Primero de Rivera i fängelse och många tvingades att fly utomlands. Det där med olika partier och val tyckte han var helt onödigt eftersom han ansåg sig själv ha direkt kontakt med folket. Till slut tröttnade också militären på honom och han går i exil och dör ensam utomlands ganska snart efter landsflykten.

Spanien blev monarki och sedan republik, men lugnet varade inte länge. Som republik fick de styrande stort motstånd från militären, de rika jordägarna och kyrkan. Detta ledde till inbördeskriget 1936-39. Ett fruktansvärt krig där far ställdes mot son, bror mot bror, granne mot granne o s v. Slutet blev i alla fall att general Franco tog makten och besatt den till sin död 1975.

Fortsättning om det spanska inbördeskriget och nutidshistoria kommer senare!

Det här inlägget postades i Monmouth. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till WALES – MONMOUTH 26, Nags Head, en pub och SPANIEN -HISTORIA 3

 1. Jag blev nyfiken på hur det ser ut i det k-märkta huset. Jag uppskattar levande musik på pubar.
  Helgkramar Bosse Lidén

  • Lena i Wales skriver:

   Pubens interiör är gammaldags. Jag tänkte ta lite foton därifrån också,men det var så fullt med folk och jag är väldigt försiktig med att ta bilder och publicera med människor som kanske inte vill att alla ska veta att de varit där och med vilka. Har en del läsare från min egen stad, så det är lite känsligt., Kanske är jag överkänslig med detta, men så tänker jag. Ska försöka någon annan gång när det är mindre människor där.
   Ha det bra!

 2. Marit Sønstebø skriver:

  Som mange andre land så har Spania en dramatisk historie. Her i Norden har det vært stille i forhold ja. Jeg er likevel glad for at Sverige tapte Norge 😉

  God helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är också glad att Norge blev fritt från oss. Inte för att jag ville bli av med er, utan för att jag tycker det var fel från Sveriges sida att ta över ert land och er frihet är viktig. Jag har länge känt en slags arvsskuld för detta, men gjort är gjort. Hoppas bara att vi inte gör om något liknande igen. Länge leve Norge!

 3. åsa i åsele skriver:

  Gamla hus har ett visst utseende precis som Du nämner, det går vanligtvis att se ifall det varit skola, frikyrka eller liknande. Numera byggs det mesta i neutral stil.

 4. Åh så vårigt det ser ut i dina bilder!

  Kram jenny

 5. Lisbeth skriver:

  Monmouth är en underbar plats. Kan det bero på att du o Alan finns där?💞💞💞

 6. Ditte skriver:

  Spaniens historia är väldigt spännande och bra att hos dig få en gedigen repetition. Historia är jag väldigt förtjust i och det vi har idag hänger ju ihop md det som varit.
  Spännande att få veta var du varit på upplevelseresan.
  Ha det gott!

 7. Steel city anna skriver:

  Tycker det skulle vara trevligt med Sverige och Norge och Danmark med som en stor supernation i fridfullt samarbete med lagom, hygge och lugn i allmänhet som motvikt till andra bråkstakar 🙂

 8. Så spännande att inte veta vart man ska! Ska bli roligt att läsa sen vad du varit med om.
  Och stort grattis!

  Kram Agneta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s