PORTUGAL, Algarve

Portugal

Så det var till Portugal vi reste efter födelsedagsfirandet i Huelva som jag skrev om i onsdags!

Jag vet att min blogg heter Lena i Wales och normalt sett finns alltid Wales med på något sätt, även om jag befinner mig någon annanstans, men idag blir ett undantag. Jag tar mig friheten av avvika lite då och då, så idag blir det från Portugal som jag nyss besökt.

DSCN6591

Jag har inte varit mycket i Portugal, bara några korta besök tidigare, så det här var roligt. Familj på min mans sida hyrde en lägenhet där, så anledningen till att vi åkte dit var att besöka dem. Vi stannade där två nätter, så hann med att se en del.

Algarve

DSCN6547

De bodde på Algarvekusten. Algarve är en region längs Portugals sydkust, vilket var ett eget kungarike från 1100-talet och några århundraden framåt. Området har en kuststräcka på dryga 15 mil och har 400 000 invånare samt mängder med turister, främst britter som sedan länge haft detta område som en favorit. Jag har naturligtvis hört talas om Algarve, men tror inte att det varit ett stort turistmål för svenskar sedan länge tillbaka. Vad säjer ni läsare?  Många kommer för de härliga stränderna och andra för att spela golf.

Förutom turism lever man av jordbruk och odlar fikon, mandlar, apelsiner, bönor m m. Till viss del lever man också av fiske.

Vale do Lobo

 

…de bodde i orten Vale do Lobo (vargarnas dal)…

DSCN6540

 

…som är en stor golfanläggning med två golfbanor och helt uppbyggd ort för turism. Mycket välskött och vackert beläget vid havet. 80 % av husen här ägs av britter, så ett Little Britain i Portugal…

DSCN6552

…jag spelar inte själv golf, men fick reda på att just denna del av golfbanan som jag visar på bilden är ett av de svåraste hålen i Europa.

Lagos

DSCN6568

Vi gjorde en trevlig utflykt till staden Lagos med ca 31 000 invånare. En stad med 2 000-årig historia och idag en stor turistort, fast det var lugnt i januari. Lagos hade länge en stor kommersiell hamn, men idag är det mest fritidsbåtar…

DSCN6569

…hamnen är väl skyddad för vinden som man kan förstå när man ser detta långa hamninlopp…

DSCN6570

…i hamnen ligger denna gammaldags båt som är en kopia av ett 1400-tals skepp. Liknande den Bartolomeu Diaz använde.

Under 1400- och 1500-talen var Portugal ett av världens ekonomiska, politiska och kulturella centra. De hade kolonier i Sydamerika (Brasilien), Afrika och Asien. De hade upptäcktsresande som Vasco da Gama (upptäckte sjövägen till Indien), Magellan (den först som seglade västerut mot Sydamerika och hittade vägen till Stilla havet), Pedro Alvares Cabral (upptäckte Brasilien) och Bartolomeu Diaz (rundade Sydafrikas sydligaste punkt, Godahoppsudden)…

DSCN6598

…mycket av Portugals rikedom kom från slavhandel, som så många länders. I staden finns detta hus där slavarna såldes. Tänk hur grymma vi människor kan vara!!!…

DSCN6574

…längs med hamninloppet såg vi också detta lilla hus. Vad kan det vara? Jo, ett katthus! Här kan herrelösa katter bosätta sig och frivilliga sätter varje dag ut mat till dem…

DSCN6579

…vid hamnen ligger också detta gamla fort från 1600-talet. Idag museum…

DSCN6592

…det går flera olika vandringsleder längs med havet. Här har man vidunderliga utsikter och det finns flera små badvikar…

DSCN6606

…staden har en slags småstadskänsla med en gågata med lite affärer och många barer och restauranger. Här är portugisiska postlådor i två färger, vet inte skillnaden, men det kanske någon av läsarna vet?

Bakom postlådorna finns ett typiskt portugisiskt hus med kakelfasad…

DSCN6611

DSCN6612

…här är ytterligare ett kakelhus. Jag bara älskar dessa fasader och tänk vilket hantverk som ligger bakom!…

DSCN6609

…idag finns ju nästan alla typer av produkter att få nästan överallt, men hittade här något ovanligt och typiskt för staden. Det fanns flera affärer med samma saker. Saker gjorda av kork, nästan. Idag är det mesta fejkat, men här kan man köpa korkskor, korkhattar, korkväskor, korkförkläden, korksmycken, korkljusstakar m m. Inte alls korkat, utan riktigt fint!

Portugal, fakta

Landet är 92 000 kvadratmeter stort, alltså lite större än Götaland. I denna yta ingår såväl det portugisiska fastlandet som öarna Azorerna och Madeira i Atlanten.

Här bor ca 11 miljoner invånare, vilket blir ca 118 invånare / kvadratkilometer, jämför med Sverige som har ca 21 invånare / kvadratkilometer.

Landet har bara landgräns till Spanien och en Atlantkust på ca 95 mil.

I huvudstaden Lisboa (eller Lissabon som den heter på svenska. Gillar inte när vi och många andra språk måste ändra namn på städer, trots att de inte är svårare att uttala på originalspråket) bor ca 560 000 människor.

Portugals nuvarande gränser har varit ungefär desamma sedan mitten av 1200-talet, men de var i union med Spanien delar av 1500- och 1600-talen.

Om sjöfartstiden har jag skrivit ovan.

Till följd av krig med Spanien och Frankrike på 1600- och 1800-talen tappade Portugal flera kolonier och därmed också stort inflytande.

Efter inrikespolitiska konflikter och kolonialkrig på 1900-talet fick de sista kolonierna självstyre.

Under 1:a världskriget stred Portugal på de allierades sida och under 2:a världskriget var landet neutralt.

1908 dödades kungen och kronprinsen och mellan 1926 och 1974 var landet en militärdiktatur med dålig ekonomi.

Först i sambandet med medlemskapet i EU 1986 blev ekonomin bättre. 1949 var Portugal med och grundade NATO.

Portugisiska är det 6:e största språket i världen p g a kolonierna, bl a Brasilien med sina 200 miljoner invånare. Bara en liten del av de portugisisktalande bor i Portugal.

Kända portugiser:

-Salvador Sobral, van European Song Contest 2017 med låten Amar pelos dois.

– Ronaldo, fotbollsspelare.

– Figo, fotbollsspelare.Gift med svenska modellen Helen Sverin och de har ett hus utanför Sollefteå.

Annorlunda

När man kommer till ett annat land är det alltid roligt att se vad som ser annorlunda ut mot det man är van vid hemifrån. Här har jag hittat några annorlunda saker…

DSCN6535

…längs med alla gator finns dessa kranar för att få fram vatten för brandkåren…

DSCN6620

…många storkbon fanns på skorstenar och andra högt belägna saker…

DSCN6558

DSCN6560

DSCN6555

…på alla hus fanns olika skorstenar. Mycket fascinerande!

Oj, mycket från Portugal blev det!

På onsdag blir det något från Wales!!!!

Det här inlägget postades i Spanien. Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till PORTUGAL, Algarve

 1. Marina skriver:

  Åh, Algarve var vi till i början av 90-talet och jag vet att vi tyckte väldigt mycket om det! Det jag kommer ihåg mest var alla underbara badvikar som vi hittade plus all god mat. Förmodligen har det ändrat sig en del, det är ju några år sedan, men badvikarna finns bevisligen kvar, och maten lär ju också finnas kvar.

 2. åsa i åsele skriver:

  Portugal är väl liksom Spanien ett land dit många svenskar flyttar efter pension… billigare och soligare än Sverige 🙂

 3. Marit Sønstebø skriver:

  Det høres herlig ut å være der. Ha en fin helg!

 4. Så vackra bilder, ser så varmt och skönt ut bland båtarna och sjön som glittrar. Så väl att herralösa katterna blir omhändatagna och får ett värdigt liv, de är kloka varelser.
  Bara en gissning om postlådorna kan var delade i första och andraklass.
  Trevlig helg!

 5. så ser det inte ut i Idre Fjäll, minus 15 grader och halv meter snö… 🌞

 6. skåningen skriver:

  Häftigt med det kaklade huset!
  Klart att du få vara med i mitt gäng 🙂
  Kram!

 7. Ingrid skriver:

  Vilket lärorikt och fint reportage från Portugal, ett land som jag aldrig besökt, om man inte räknar in öarna. Det är lika dant med Spanien, jag har varit på många öar, men aldrig på fastlandet.
  Hoppas att du har en skön lördag!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har inte varit mycket i Portugal, men trivdes, bara lite svårare med språket än i Spanien för mej.
   Jag är tvärtemot dej, inte varit på många av öarna, men däremot en del på fastlandet.
   Ha en skön söndag!

 8. Märtha skriver:

  Får skriva samma som Ingrid – aldrig varit i Portugal, förutom Azorerna. Däremot tycker jag att Algarve nämns rätt ofta i samband med finska turistresor… Och portugisiska är ett intressant språk, det liknar ju nästan inget annat tungomål… Reste med en lingvist/språklärare till Azorerna, och hon höll på med spanska och franska jämförelser utan att komma så långt. Ja, Brasilien har jag ju besökt. Lite. Ha ett gott veckoslut!

  • Lena i Wales skriver:

   Portugisiskan är närmast likt spanskan, men jag förstår inte mycket av vad de säjer, men kan förstå lite när man läser språket. Däremot pratar fler engelska än vad de gör i Spanien, så det gick bra i alla fall.

 9. Veiken skriver:

  Intressant som bara den…. Jag har aldrig varit i Portugal,tyvärr! Måste upp på min göralista!

 10. bia skriver:

  Har aldrig varit i Portugal…bra med lite fakta om landet ;))
  Önskar dig en fin dag !…..här ska vi snart ut i ett vintrigt landskap ;))
  Kram bia

 11. torrebloggen skriver:

  Vilket härligt och intressant inlägg!
  Nu blev man ju sugen att åka till Portugal igen!
  För några år sen var vi till Lissabon, en jättemysig stad där det fanns mycket fint att titta på.
  Här i Torre försöker solen titta fram och det är bara +11 grader just nu, inte skönt alls.
  Ha en riktigt skön söndag!
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar inlägget och att det ger dig inspiration!
   Jag vill också till Lisboa en dag!
   Regnade här vid Marbella på morgonen, men nu försöker solen bryta genom molnen, 16 grader på terrassen nu.
   Önskar också den en skön söndag!

 12. Tina skriver:

  Hej min kära! Algarve var stort och populärt från slutet av 70 talet och fram till 90 talet. Jag jobbade på reso star tour på 70 talet och då var det ett av de största resmålen. Vi åkte ofta på studieresor och kollade på nya golfhotell vilket var lite nytt då. Ja, på den tiden man flög vill säga!! Ser ut som att du hade en riktigt mysig födelsedag! 🤗

 13. Miss A skriver:

  Härliga Portugal! Dit åker jag gärna igen. Har dock bara besökt Lissabon men gillade det verkligen.

 14. wiolettan skriver:

  Så roligt. Portugal där har jag varit och tyckte mycket om landet. Min förra man har bott i Portugal som liten så vi åkte dit men var mest runt Lissabon, Estoril och lite där omkring.
  Intressant att läsa om dina intryck ifrån det landet.
  Härliga bilder. Men, postlådorna, nej det vet jag inte skillnaden på.
  Känner däremot igen kranarna och storkbona.

 15. FREEDOMtravel skriver:

  Kul att se bilder från fina Algarve! Det gröna huset i Lagos har vi oxå fotat 😉 Intressant med katthuset!!!

 16. Barbro S skriver:

  Så mycket intressant och fint om och från Portugal. 1977 var jag med väninnor på semester i Algarve. Vi bodde i Praia da Rocha (vet inte om den platsen finns kvar, alltså som turistmål) men Albufeira dit det också gick resor är/var nog mera känt. Så mysigt med katthus och så roligt att de börjar ta bättre hand om lösa hundar och katter i medelhavsländerna. Rekommenderar filmen ”Kedi” om Istanbuls gatukatter. Ha det så gott!

 17. Inger skriver:

  Portugal skulle jag vilja se mer av, har bara varit till Madeira och Azorerna.
  Kram

 18. Anita skriver:

  Då gissade jag rätt 🙂 Och det spelar ingen roll var du befinner dig. Du berättar lika målande och informerande om alla platser. Algarve tycker jag att jag har hört talas om i många, många år så det är nog väldigt populärt resmål bland svenskar.

 19. Christine - 29° skriver:

  Portugal skulle jag så gärna vilja åka till och vi har flera gånger tittat på resor dit men aldrig fått det att passa med tid och ledighet. Men någon gång så ska jag förhoppningsvis komma dit. 🙂

 20. GladiGrönt skriver:

  Kul att få se Algarve, där har jag aldrig varit. Tänk vad golfbanor är vackra och välskötta, men det är det enda som är bra med golfbanor, för det där med bollen är inte min grej! Jo trevligt folk brukar det vara också på banorna.

 21. Franska Fikon skriver:

  Jättetrevlig läsning. Portugal står på min ”bucket list”. Fint klimat, vacker natur, historiska platser, en massa vin – kan man önska sig mer?

 22. sockenvagenssota skriver:

  Nu har du fått mig sugen på att besöka Portugal 🙂 men ska beta av Kroatien och Italien i år, så det får anstå för nu iaf. Ha en fortsatt fin vecka! Kram

 23. Anni skriver:

  Ja, Portugal vill även jag resa till. Älskar kakel och skulle vilja frossa ordentligt i alla fasader, speciellt de blåvita.
  Min vilda gissning är att den röda brevlådan är för brittisk post, visst ser den ut som en brittisk brevlåda? 🙂 Här i Sverige är det olika färg på lådor för post inom och utom Storstockholm, men det kanske du visste.

 24. Lisbeth skriver:

  En gång ska oxå jag komma till Portugal🤗

 25. Monica skriver:

  Roligt att läsa om Portugal och se foton därifrån. Du verkar haft det fint där. Är mer och mer populärt bland svenska pensionärer, skatteflyktingar tycker Magdalena finanschefen, att bosätta sig där och det räcker med 183 dygn för att få det förmånligt, resten av året kan de bo i Sverige, nu fick hon ingen förändring som var tänkt från 2018 så nu pågår för fullt i våra större städer information om att flytta dit:-), ja jag kan tänka mig att resa dit och se, verkar så fint och intressant men flyttar nog inte:-)
  Ha det fortsatt fint Lena!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s