WALES, Llandudno 4 – The Great Orme och SPANIEN – historia 4

Idag inlägg från både Wales och Spanien. Det har varit lite blandat väder här i södra Spanien den senaste veckan, sol, moln och lite regn, mellan 12 och 25 grader, typiskt januariväder här.

Wales, Llandudno 4 – The Great Orme

The Great Orme är ett berg vid den walesiska staden Llandudno i norra Wales.

Här kan du läsa tidigare inlägg från staden Llandudno, 1, 2 och 3.

Berget är 207 m högt och av framför allt kalksten, men också dolomit. Berggrunden är ca 330 miljoner år gammal.

Titta på bilden ovan och se om ni också kan se konturerna av en krokodil med nosen till höger!..

…ta sig upp till toppen kan man göra antigen med bil, linbana eller med spårvagnen som också kallas Tram. Den öppnades 1903 och den var då ångmaskinseldad med koks, numera är den eldriven. Till toppen är det ca 1,6 km och tar ung 20 min. Banan är enkelspårig med mötesplatser och efter halva vägen byter man till en annan spårvagn…

…mycket vackra vyer längs vägen och…

…brant är det också.

Nästan hela kullen är idag naturreservat…

…uppe på toppen var en gång en telegraf- och telefonstation. Idag pub, café och en liten butik…

…utsikten från toppen är också otroligt vacker…

…uppe på toppen finns också ett Visitor Centre med utställning om kullens flora, fauna m m…

…utanför Visitor Centre står denna staty av en get. På kullen finns ca 200 Kashmirgetter, på svenska skruvhornsgetter (enl Google).

De har funnits här sedan mitten av 1800-talet och är avkomlingar av ett par som Shan av Iran gav som present till drottning Victoria i samband med hennes kröning.

Denna typ av getter kommer från Centralasien. Denär kraftigare än de flesta andra getter och pälsen är grå med drag av rött. Bockarna har ett stort svart skägg. De lever vilt här och äter gräs och andra växter.

Enl lokalborna kommer de längre ner på kullen när det vankas dåligt väder. Ger kanske bättre prognoser än TV:s väder?!?…

…någon get har jag inte sett live, men får finns längs sluttningen…

…här finns också ett gammal koppargruva. Redan under bronsåldern utvanns koppar här. Man beräknar att det utvanns ca 2 000 ton under denna tid. Gruvan övergavs ca 600 f Kr och öppnades igen av romarna, ca 100 e Kr, lades ner igen och återöppnades på 1900-talet. Idag bryts ingen koppar här, utan området är idag museum.

Spanien – Historia 4

Här kan du läsa tidigare inlägg om Spaniens historia, 1, 2 och 3!

Det spanska inbördeskriget 1936 – 1939

Detta inbördeskrig har alla någon gång läst om, men detta blir en liten kort påminnelse.

Planen var att Franco med hjälp av främlingslegionen och marockanska elitförband skulle ta sig söderifrån upp till Madrid där styrkor från norr skull ansluta, men han möte ganska snart på motstånd. Stöd hade han från högeranhängare och kyrkan. Motstånd från vänsteranhängare och de som trodde på demokrati.

Hjälp hade han från Mussolini i Italien och Hitler i Tyskland. Vilka kompisar han hade! Fy!!! De använde också Spanien som ett slags övningsfält inför 2:a världskriget. Tyskarna vräkte 1937 mängder med bomber över den lilla staden Guernica i Baskien i norra Spanien. En militärt helt betydelselös stad med ca 7 000 invånare. När bomberna föll var man helt oförberedda på detta och dessutom var det marknadsdag och alla var i stadens centrum. Kyrkklockorna hann bara ringa en kort stund innan det ena efter det andra av flygplanen fulla med bomber lättade sin last över Guernica. Då räden var slut var staden en rykande ruin och över 1000 människor var döda och ännu fler skadade.

En som tog detta hårt var den då landsflyktige Pablo Picasso som gör en stor tavla, 3,5 x 7,8 m, med namnet Guernica som nu hänger på Museo Reina Sofia i Madrid. Jag har varit där och sett den för några år sedan. Helt fantastisk, men otroligt hemsk!

Jag har också besökt staden Guernica i Baskien vid ett tillfälle för ca 10 år sedan. Jag hade tänkt mig att man skulle gjort en stor sak av att visa för turister vad som en gång hänt där, men så var det inte. Jag gick in på det lilla turistkontoret, fick en liten karta och fick försöka att lokalisera mig till olika ställen av betydelse. Det var mycket rörande. Jag tror att det var lite för nära i tiden för att de vill visa vad som hänt.

Inbördeskriget blev ett fruktansvärt grymt krig och många människor utanför Spaniens gränser visade på olika sätt sitt stöd för Francos motståndare. Frivilliga kom från 53 andra länder, ca 40 000 utlänningar, varav ca 500 från Sverige. Även många kändisar från denna tid visade öppet sitt stöd, såsom t ex Ernest Hemingway, Shirley Temple, Errol Flynn, Graham Green och svenska journalisten Bang (Barbro Alving).

Ja, mycket hemskheter hände under kriget och många i civilbefolkningen led svårt och detta kom naturligtvis att sätta sina spår på landets framtid.

Totalt beräknas 320 000 människor ha stupat i strid, ca 220 000 dog av svält och andra svårigheter och minst 100 000 människor avrättades. Ta dessa siffror som ungefärliga eftersom det finns så många olika siffror i omlopp.

Har ni lust att åka till Wales?

Lasses Resor har en resa runt Wales med mig som reseledare i juni. Croeso y Cyrmu! Välkomna till Wales!

Det här inlägget postades i Besökta platser, Spanien. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till WALES, Llandudno 4 – The Great Orme och SPANIEN – historia 4

 1. fin kulle, ja, lust har jag, ska till Wales i slutet av sommaren 😌

 2. åsa i åsele skriver:

  Typiskt februariväder i Spanien är som svenskt sommarväder 🙂

 3. Anni skriver:

  Jag hoppades få åka narrow boat på Llangollen canal igen i sommar, men så blir det inte. Får komma till Wales ett annat år.
  Tack för alla dina intressanta inlägg som alltid lockar till resor!

 4. Steve skriver:

  Det är inga höga berg ni har i Wales, men så kan ni oxå äka spårvagn upp till toppen.

 5. Anita skriver:

  Llandudno tycker jag alltid det är så roligt att läsa om i och med att jag bott där en vecka för ett antal år sedan. The Great Orme är häftigt och jag tror definitivt man ska lita på getterna mer än på meteorologerna, djur dom kan det där med att spå väder 🙂

 6. Märtha skriver:

  Om jag inte minns fel så var Barbro Alving krigskorrespondent under kriget. Har läst något hon skrivit. Hon var min idol, jag ville också bli krigskorrespondent som skriver kåserier! I psykologiundervisningen har jag använt Guernica som kreativitetsexempel, det finns skisser bevarade som visar hur Picassos arbete framskred. Verkligt intressant. Precis som dina skriverier! Hälsningar från skalljustutochskottasnö…

 7. Lisbeth skriver:

  Åh Lena nu kände jag igen både ”ormen” o det lilla tåhet. Undrrbart vackra vyer. Fast det var dimmigt när Tina o jag kom upp på toppen. Men vad gjorde väl det😀🤗

 8. Inger skriver:

  Men titta där, kände genast igen min bild på cyklisten med bergen i bakgrunden. Javisst, jag vill åka tillbaka till Wales, snart tre år sedan vi var där.
  Kram

 9. Ingrid skriver:

  Den skulle jag vilja åka på!!! Men jag ska vara kvar här på Teneriffa hela februari, sen ska jag åka på en bussresa till Åland i april och till Sicilien i maj. Det får nog räcka med resandet på ett tag. Jag hoppas att det går flera tåg!
  Kram, Ingrid

 10. Ditte skriver:

  Har läst om portugal och blir sugen på att resa dit igen. Länge sedan jag var där. Helt klart dags igen.
  Wales är alltid roligt att läsa mer om. Och ett besök där finns kvar på listan. Men även i sommar jobbar jag en del både i juni, juli och augusti så jag lär inte kunna åka på en organiserad resa med Lasses.

  Spaniens historia är alltid spännande och jag behöver repetera mycket. Så tack öfr dein fina inlägg som hjälper mig med det.

 11. Biggeros skriver:

  Härligt att läsa om den fina Walesiska orten på höjden. Jag hade gärna tagit linbanan upp och hoppats på att få se några kashmirfår.
  Däremot var det sorgligt att ta del av historian om den baskiska orten som blev ett offer för andra världskriget. Jag förstår att det fortfarande är som ett öppet sår. Det tar tid att läkas. Tack för ett givande inlägg/ kram

 12. Ping: RUNDRESA I WALES 8 dagar 2019 | Lena i Wales och Spanien

 13. Ann-Kristin Lydig skriver:

  Intresserad av platsen. Hur reser man till denna plats, från Sverige? Vad rekommenderar du weekend eller längre tid?

  • Lena i Wales skriver:

   Det är en så trevlig stad och vacker del av landet.
   Manchester Airport är den närmaste flygplatsen. Du kan också åka till Liverpool. Manchester kan man komma till från Stockholm. Från mindre flygplatser går kanske bara till någon Londonflygplats.
   Jag tycker att du behöver minst 3 hela dagar för att överhuvudtaget hinna se dig runt i omgivningen. Hyra bil är bäst, lite krångligt med lokala kommunikationer.
   DU har min mailadress högst upp till höger på bloggen om du vill har mer info.
   Kul att du gillar Wales!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s