WALES, MONMOUTH 27 – roddklubb och tunnel och SVERIGE, GÖTEBORG

För ett litet tag har jag lämnat Spanien och begett mig till…

…Sverige, närmare bestämt Göteborgstrakten för att besöka familj och vänner. Därför blir det idag ett inlägg om Wales och min hemstad Monmouth och ett från Göteborg.

Detta inlägg är inlagt innan jag åkte till Sverige.

Wales, Monmouth 27 – The Rowing club

Monmouth Rowing Club (Monmouth roddklubb) ligger mellan floden Wye och väg A40, en dual carriageway som går mellan Cardiff och Birmingham. En dual carrigageway är en dubbelfilig väg med korsningar. Kanske kan vi kalla den motortrafikled, men det är ändå inte riktigt rätt översättning eftersom motortrafikleder kan se så väldigt olika ut i Sverige, dubbelfiliga, enkelfiliga, med plankorsningar och utan.

I min hemstad Monmouth finns två floder, den lilla floden Monnow som gett namnet till staden och den betydligt större floden Wye. Båda delar delvis av staden i olika delar, men Monnow är såpass smal att det inte märks så mycket. Däremot delar Wye av staden mycket, men inte nog med floden, för parallellt med floden går den stora dubbelfiliga vägen jag beskrivit ovan.

Förutom denna roddklubb finns ytterligare 3 roddklubbar i staden, den privata pojkskolans, den privata flickskolans och den kommunal skolans klubbar.

Monmouth Rowing club har flera olika sorters båtar, 2-manna, 4-manna, kanoter m fl. De anordnar också sommartid många tävlingar och klubben reser runt både i UK och i utlandet och tävlar.

Man är också inblandad i olika välgörenhetsorganisationer och donerar pengar till dem genom att anordna olika tävlingar och andra evenemang…

…under dual carriageway som jag skrev om ovan går denna tunnel från roddklubben in till staden. Man kan köra här med vanliga bilar och det finns en ganska stor parkeringsplats vid roddhuset. De stora och tunga blå portarna ni ser är översvämningsportar. När floden svämmar över, vilket händer ganska ofta, kan man stänga dessa dörrar och vattnet kommer inte in i staden. Låt oss gå in i tunneln…

…den är nämligen vackert smyckad med målad mosaik, gjord att lokala grupper och skolor. De visar delar ut stadens historia, som t ex Charles Rolls med sin flygmaskin och…

Horatio Neslon och Lady Hamiltons besök i staden och…

…huset uppe på kullen strax utanför staden.

Dessa bilder är ganska svåra att se ibland. Står man direkt framför dem ser man inte motivet, utan man måste ställa sig en bit ifrån och i en viss vinkel. Intressant!

Sverige, Göteborgs sjöfartsmuseum

Jag vet inte exakt vad vi kommer att göra under vår vistelse i Göteborgstrakten, men kan tänka mig att det blir lite muséebesök med barnbarnen. Det är fantastiskt idag på många av Göteborgs museer, de har gjort så mycket för barnen och dyrt är det inte heller. Man kan köpa årskort som gäller på flera muséer.

Sjöfartsmuséet, som det länge hette, invigdes 1933 av kung Gustav V.Idag heter det Sjöfartsfmuséet Akvariet. Men det grundades redan 1912 i andra lokaler. Bakom grundandet låg många donationer från kända rika Göteborgsfamiljer, främst den legendariska skeppsredarfamiljen Broström. Som gammal göteborgare minns jag väl familjen och skandalerna runt dem.

Utanför muséet står Sjömanstornet som det officiellt heter, men jag har bara använt namnet Kampanilen. Det är 44 m högt och rest till minne av svenska sjömän som omkom under 1:a världskriget. På toppen står en 5 m hög bronsskulptur, officiellt heter den Kvinna vid havet, men allmänt kallad Sjömanshustrun. Vi är ju ganska bra på att ändra namn på byggnader i Göteborg.

I slutet av 1980-talet utbildade jag mig som stadsguide i Göteborg och kunde allt detta, idag finns bara fragment av kunskapen kvar, hjärnan liksom kroppen har åldrats sedan dess!..

 

 

…i akvariet inne i muséet finns många vackra fiskar som är intressanta att studera både för barn och vuxna…

…naturligtvis visas också mycket om sjöfart, det var ju det, varven och handeln som Göteborg länge levde av. Dessa två färjor ger minnen. Stena Line, som jag åkte till Fredrikshamn i Danmark med som barn och senare också till Kiel i Tyskland som ungdom. Vilka tider! I början av 60-talet var det stort att åka till Danmark, man skulle utomlands. På färjan spelade man på enarmade banditer och köpte Quality Street godis, när man inte låg på toaletten och spydde förstås! Som ungdom åkte man över natten till Tyskland och festade på båten och minikryss med övernattning i Ålborg i Danmark.

Tor Line gick till England. På den färjan har jag också kastat upp en hel del, har inga bra sjöben! Jag tror att resan tog ca 1 dygn och vi kom iland i Hull, men minns inte riktigt…

,,,mitt emot Sjöfartsmuséet ligger Amerikaskjulet, där Amerikabåtarna lade till. Det var något stort när dessa enorma skepp, efter den tidens mått mätt och ur ett barns ögon, lade till vid kajen.

Därifrån dyker också gamla minnen från början av 1960-talet upp. En väninna till min mamma var sjuksköterska och hade varit i Amerika och jobbat i ett år. När hon skulle komma tillbaka stod vi finklädda på balkongen och vinkade till henne när hon gick över landgången. Jag minns också hur en del bilar togs av skeppet med en kran. Men det allra mest spännande var den fina presenten jag fick av henne. En present som kom ända från Amerika, så långt bort! Det var ett par sandaler med en hög plastklack (kanske inte var så hög, men den hade den betydelsefulla klacken, i alla fall) och plast var något nytt på den tiden. Hög klack hade jag länge önskat mig, men inte fått för mamma, så detta var extra lyx. Jag var som en prinsessa, fast jag aldrig riktigt kunde gå i dem, men fina var de!

Ja, man sa inte USA på den tid, utan Amerika, om jag minns rätt.

Detta blev mycket av gamla minnen och när man kommer till det är jag svår att stoppa!

Vill önska er en trevlig weekend!

Det här inlägget postades i Monmouth, Sverige. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till WALES, MONMOUTH 27 – roddklubb och tunnel och SVERIGE, GÖTEBORG

 1. Miss A skriver:

  Härligt att vara hemma en runda! Kan tänka mig att det är kul att ha mycket kunskap om sitt egna land och jag tror nog att du kommer ihåg mer än du tror 🙂 Vi ska åka hem en runda i slutet av månaden och jag längtar redan. Semlor!

 2. Hisingen är Sveriges hästtätaste… hälsningar från Idre Fjäll.

 3. och Hisingen har norra Europas största småbåtshamn.

 4. miatankar skriver:

  Så trevligt att läsa! Ler när jag läser om dina minnen från Göteborg och Amerikabåtarna. Visst sa man Amerika på den tiden och det låg så oerhört långt bort! Idag är det en flygresa på några timmar… 🙂

 5. åsa i åsele skriver:

  Göteborg är för mig en sommarstad. Jag hoppas Du får en fin vistelse i det gamla hemlandet 🙂

 6. Marina skriver:

  Härligt att vara ”hemma” ett tag – hoppas det blir en riktigt bra vistelse!

 7. RosMarie Danielsson skriver:

  Hoppas du får några härliga dagar i Götet tillsammans med dina nära och kära. Har inte varit i Göteborg på flera år trots att det ju inte är så långt dit. Beror väl på att det blir Stockholm i stället då vår äldsta son bor där.
  Kram RosMarie

 8. Ditte skriver:

  Göteborg är ju en trevlig stad med många olika museér. Sjöfartsmuseet tycker jag också om och säkert blir det fint att ta en tur där med barnbarnet. Mycket att titta på,

  Jag tänker på din lilla hemstad Monmouth och förundras över hur mycket som finns att se och uppleva där i närheten. Men så är det nog att titttar man noga så finns det så mycket på många platser. Får nog även hemma på Söder titta närmare på en hel del saker.

  Önskar dig en fin helg.

 9. Anita skriver:

  Så du är hemma just till mello i Göteborg 😉 Jo, jag förstår att du inte är i Götet för mello men jag hoppas du får härliga dagar där! Floden Wye känner jag extra för. Jag publicerade ett foto en gång på en fotosida jag var medlem i som hette ”tidig morgon vid floden Wye” och den fick många positiva kommentarer. Och jag minns den tidiga morgonen. Men den var inte i din hemstad men väl vid floden Wye.

  Ha det gött i Götet!

 10. torrebloggen skriver:

  Härligt att du är i Göteborg nu och hälsar på dina nära och kära!
  Njut och ha det så härligt!
  Kram!

 11. Geddfish skriver:

  Näe, Mello kan kvitta 😀 inte som förr.
  Jag har många härliga minnen f rån Göteborg. Såklart mina föräldrar tog mig med till Sjöfartsmuséet, Naturhistoriska, Botaniska, tittade på amerikabåtarna, ja allt som fanns. Min pappa var från Gråbo, jobbat i Alingsås, byggde hus i Vårgårda, så du, ja du vet.
  Ha det gött i Götet!

 12. Extra kul med inslaget från ”Sveriges framsida# idag! Väcker en del trevliga minnen och det känns bra!
  Ha det gott!

 13. Barbro S skriver:

  Så fin mosaik i tunneln. Roligt att sådana dekoreras. Rodd får du gärna berätta mer om om du vill eller om du har bilder :)? Har sett roddtävlingar från universitet på olika serier på TV och det ser så härligt ut där de glider fram. Blir nyfiken på ”Kvinna vid havet” (ska googla). Var så längesen jag besökte Göteborg (tidigt 80-tal). Akvariebilderna så vackra, en fascinerande värld. Ha en skön vistelse i din hemort :)!

 14. Åh, vad roligt att ta del av dina minnen från förr. Egentligen är det ju inte alls så länge sedan världen var betydligt mer outforskad för gemene man. Skor med platsklack från Amerika: underbar läsning! 🙂

  Mosaikerna verkar spännande! Häftigt att bara kunna se viss konst från särskilda vinklar.

  Kul att du varit stadsguide! Vilken enorm kunskap du besitter även om jag förstår att vissa saker bleknar med tiden.

  Ha en fortsatt fin Sverigevistelse!

 15. Anni skriver:

  Amerikaskjulet och englandsbåtar. Tänk. Ibland när jag ser filmer hur folk står på kajen för att vinka av resenärer tänker jag på hur vi tar för givet att kunna flyga och fara runt klotet idag. Jag har åkt färja till England en gång, men det var från danska Esbjerg vilket var fullt tillräckligt.
  Trakten kring Sjöfartsmuseet tycker jag är fin, annars tycker jag dessvärre att Göteborg är en väldigt rörig stad utan egentligt centrum. Allt det nya som ska byggas (massor va lådor) känns helt förskräckligt, med det gigantiska tornet som taget ur Tolkiens mardrömsvärldar.
  Hoppas du inte regnar bort i Blöteborg – å andra sidan är du väl van vid regn från Wales 🙂 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det var nostalgi,med Amerikabåtar och Englandsbåtar.
   Roligt att läsa din syn på Göteborg och mycket stämmer, fast jag ser det annorlunda med min bakgrund. Visst hade jag van av regn när jag flyttade till Wales, hi,hi!!!

 16. Lisbeth skriver:

  Jag ser framför mej bilden av lilla Lena när hon får sina skor😗

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s