WALES – Devauden, SPANIEN – historia 5 och SVERIGE

Då är jag tillbaka i Spanien efter en vecka i Sverige med besök hos familjen.

Så idag blir det en blandning från Sverige, Wales och Spanien.

Sverige – upplevelser

I Sverige mötte oss vintern och tillsammans med barnbarnet byggde vi en fin snögubbe. Det var riktigt härligt att få lite snö och uppleva lite vintermiljöer…

…eftersom vi var i Sverige på Fettisdagen blev det semla. Det blev flera, inte bara på fettisdagen om sanningen ska fram. Trots intaget av flera semlor hann jag äta upp dem innan kameran kom fram, så det blev en gammal bild av semlan ovan…

…mer svenskt blev det med tulpaner på bordet. Älskar tulpaner mer och mer eftersom de inte är vanliga varken i Spanien eller i Wales…

…något Alla Hjärtans Dag firande blev det inte för oss. Denna dag lät vi den yngre generationen gå ut och fira och var istället barnvakter, vilket vi ju inte har chansen till varje dag, så det var en bonus.

Däremot gick vi ut för ett glas dagen innan. Vi hamnade på Gothia Towers bar på 23 våningen med utsikt över Göteborg. De är kända för sina räkmackor, men eftersom det var fettisdagen hade vi redan smällt i oss en semla till eftermiddagsfikat, så vi orkade inte med en stor räkmacka också.

Det var länge sedan jag var där, så det var trevligt att sitta med ett glas vin och titta på utsikten över Göteborg och samtidigt ha lite vuxentid i lugn och ro…

…bilderna blev lite suddiga och det berodde inte på alkoholintaget. Men vackert var det!

Wales – Devauden, en fin liten by (en repris)

Devauden, på walesiska Dyfawden, troligen från början Ty’r ffawydden = huset vid bokträdet,( grannbyn heter Feddw = björklunden) ligger i Monmouthshire mellan städerna Monmouth och Chepstow.

Man vet att en gammal ridväg mellan Monmouth och havet gick via byn redan på romartiden (första århundradena efter Kristus). Man har nämligen hittat gamla romerska mynt…

DSCF7103  DSCF7101

…The Village Green med Hood Memorial Hall, The Village Hall, där man har möten, sammankomster, underhållning m m. Liknade svenska gamla folketshus, fast inte politiskt styrda…

1739 predikade John Wesley på The Village Green. Vem var då denne man?…

DSCF7096  DSCF7095

DSCF7100

…han föddes i England 1703, var präst och teolog, främst känd som grundaren av metodismen. Efter sin prästvigning  verkade han som präst och lärare i Oxford. Tillsammans med ytterligare några unga män beslöt han sig för att följa trossatserna i praktiken. Den lilla gruppen samlades regelbundet för att läsa i bibeln och be tillsammans. Ofta besökte de människor som hade det svårt, särskilt dödsdömda fångar. P g a sitt systematiskt strukturerade andliga liv fick gruppen namnet metodister.

Wesley åkte till USA som missionär för att sedan återvända till London, där han fick en religiös uppenbarelse. Detta blev inledningen till hans verksamhet som kringresande väckelsepredikant. Metodistkyrkan uppkom.

Idag har Methodist Church of Great Britain drygt 200 000 medlemmar…

DSCF7107  DSCF7110

…i byn finns också en liten affär och Post Office…

DSCF7109

…naturligtvis med en liten postlåda…

DSCF7111

… detta fina fågelhus finns i en av trädgårdarna…

DSCF7104

…för att hålla byn ren finns denna låda för hundavföring och denna papperskorg…

DSCF7112

…om snön skulle komma så finns det (ibland) en blandning av salt och sand i denna gula låda.

En trevlig liten by som man kan stanna till i några minuter när man har tid över.

Spaniens historia, 5

Här kan du läsa Spaniens historia 1, 2, 3 och 4

Francotiden

Med Francos seger kom också hämnden och uppgörelsen med det förflutna, ingen opposition tilläts, katalanska och baskiska förbjöds i radio och i skolor, böcker på dessa språk brändes. Det enda språket som gällde var kastilianskan. Alla som hade samarbetat med kommunister och anarkister fängslades eller avrättades. Ca 270 000 spanjorer sattes i fängelse och ca 500 000 flydde landet. Kyrkan övertog undervisningen i skolorna. Skilsmässor förbjöds. Lärarna var tvungna att gå i mässa varje dag. Fackföreningar och strejker förbjöds. Detta var bara lite av det som befolkningen fick utstå!

Franco såg inte på människor som varelser med känslor och egna tankar, utan som soldater som skulle lyda befallningar. Och själv visst han bäst!

Under 2:a världskriget var Spanien neutralt, de hade ju just avslutat inbördeskriget. Efter kriget var Spanien isolerat och inom många områden låg man efter i tiden, speciellt inom industri och jordbruk. FN bojkottade Spanien och de blev medlemmar först 1955.

I slutet av 1950-talet och början av 1960-talet ökade turismen enormt. Inkomster kom in till landet, men också städer och byar ändrades därmed, små fiskebyar blev helt plötsligt översållade av turister. Utlänningarna förde också med sig andra vanor och annan klädsel.

På 60-talet fanns det badstränder där ingen fick ha bar överkropp. Att kyssas offentligt var ett brott. Pojkar och flickor fick inte umgås utan ”förkläden”. Och hit kom bl a vi svenskar och slängde av oss bikinitoppen och sprang omkring halvnakna på stränderna, drack oss onyktra på billiga drinkar, kysstes öppet och kanske t o m gjorde annat helt öppet i ruset av solen och alkoholen. När natten började bli morgon var det dags att balansera på balkongräcket på hotellet och sjunga Viva Espana! Inte konstigt att spanjorerna tycket vi var helt galna!

Jag har ju haft många olika spanska chaufförer på min resor med skandinaviska turister i Spanien och vid ett tillfälle hade jag en mycket trevlig chaufför som var ung i i slutet av 60-talet och bodde i Torremolinos, en av de stora chartermålen för svenskar. Underbar tid, sa han. Vad man fick uppleva och vad man fick titta på, vilka flickor! Svenskorna var toppen, tyckte han och hans kompisar. Det tyckte inte hans mamma och varnade honom för de syndiga svenskorna.

Inte tänkte vi på att vi kom till ett strängt katolskt land där vi inte hade en aning om hur man uppförde sig. Vi kom för solen, håll-i-gånget och alkoholen. Tur att vi lärt oss mycket sedan dess, en del i alla fall.

Den första oppositionen mot Franco kom från monarkisterna som ville tillsätta den avsatte kungen, vilket Franco inte ville. Istället valde han exilkungens sonson, prins Juan Carlos, då bara ett barn, som sin efterträdare. Honom skulle han kunna forma till en monark som skulle kunna ta över och fortsätta i Francos anda.

Även utomlands reagerade man mot Francos styrande som diktator. Landet var ju inte stängt mot andra länder, som t ex de f d öststaterna, utan man kunde komma och lämna som man ville. LO i Sverige bojkottar Spanien i mitten av 70-talet, så stor uppmärksamhet fick fackbasen för Transport Hasse Eriksson när det visades bilder av honom från Kanarieöarna. Många av er läsare med några erfarna år på nacken kommer säkert ihåg detta och kanske, liksom jag, ser bilden framför mig.

Tiden efter Franco

Franco går bort i november 1975, 82 år gammal. och makten tas över av Juan Carlos. Men det blev inte alls som Franco tänkt sig. Juan Carlos hade stått som en nickedocka bredvid Franco och alla trodde att han höll med diktatorn, men från Juan Carlos sida var det bara ett spel för galleriet. Han ville göra Spanien till en modern, demokratisk stat. Om han inte spelat med så duktigt som han gjorde hade han aldrig kommit till makten och frågan är hur Spanien sett ut idag? Kanske hade militären tagit över som så ofta tidigare i den spanska historian.

Redan året efter Francos bortgång utlyses allmänna val och två år senare har Spanien en demokratisk författning.

Sedan dess har det kanske inte varit helt lugnt i Spanien, men jämfört med tidigare historian betydligt lugnare. Man har haft problem med en baskiska organisationen ETA som sprängt lite här och där. 1981 utfördes en misslyckad militärkupp. Ni kanske kommer ihåg när militären går in i Cortes, det spanska parlamentet i Madrid, och man ser på TV mannen i den roliga hatten skjuta i taket. 1986 går också Spanien med i EG, dagens EU, och mycket pengar pumpas in i landet och Spanien är idag en modern stat, om än med ekonomiska problem, men också det känns som det är på gång att lösas.

Detta var sista avsnittet av Spaniens historia. Hade inte en aning om att det skulle bli så mycket när jag startade artikelserien, ändå har jag försökt begränsa mig så gott jag kunde, vilket var svårt!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Spanien, Sverige. Bokmärk permalänken.

47 kommentarer till WALES – Devauden, SPANIEN – historia 5 och SVERIGE

 1. mums, lätt att baka semlor själv

 2. Anita skriver:

  God morgon Lena! Så du fick uppleva lite snö när du var i Sverige. Annars minns jag att du hade snö i Wales när vi inte hade någon. Semlor har det blivit här också men nu har dom slutat sälja dom för det här året (tur kanske). Brevlådorna i UK är alltid något extra. Den gula sandlådan log jag åt, den ser nästan ut som den gula sandlåda vi har i början av vår gata där vi kan hämta sand eller det är mer grus. Fantastiska inlägg du gjort om Spaniens historia. Förstår att det är svårt att hålla ner texten. Historien är ju omfattande. Och på tal om historia, idag fyller min blogg 10 år, det är inte klokt vad tiden går 🙂

  Ha en skön helg!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Gomorron! Det är lite lättare med snö i Sverige än i Wales. I Sverige är allt förberett för snöfall och man har vinterdäck, svårare i Wales.
   Älskar semlor, så tur att jag inte stannade i Sverige längre!
   Roligt att du gillar mitt historieinlägg!
   Grattis till bloggens födelsedag!

 3. Christina skriver:

  Sverige, Wales och Spanien – vilka härliga kontraster!

  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram Christina

 4. Ama de casa skriver:

  Nån semla har det inte blivit här – hör inte till mina favoriter. Syndar hellre med nåt annat som är mer värt att fuska för – gärna nåt med choklad 🙂

  Ha en fin lördag!

 5. Marit Sønstebø skriver:

  Så morsomt at du fikk laget snømann når du var hjemme i Sverige! Her er det nå 1, 10 meter med snø. Jeg er helt oppgitt, og jeg tviler på at vi får vår innen det er midtsommer 😉

  Spennende lesning som alltid!

  God helg!

 6. åsa i åsele skriver:

  Bara festligheter då Du är i Sverige, bygga snögubbe å vara barnvakt måste vara härligt 🙂

 7. Märtha skriver:

  Haha, nu skrev du om något som ex-religionsläraren kan! Metodismen, John och Charles Wesley, George Whitefield – tänk, att namnen finns kvar i hjärnkontoret… Måste sen bekänna att jag inte varit speciellt intresserad av Spaniens historia. Besökt Gran Canaria 1974 (tror jag), sen gick det till 2010 innan jag såg Teneriffa, och två-tre gånger har jag sen dess varit i Malaga-trakten. Därför är det trevligt att få läsa och se s,a,s, verkliga bilder, annat än sådant som syns i reklamartade skriverier, tack för det! -7,9, sol idag – och det utlovas minusgrader februari månad till slut.

 8. Steel city anna skriver:

  Välkommen tillbaka 🙂 låter som ni haft det jättefint.

 9. I Sverige är semla det vi i Finland kallar för fastlagsbulle, äter vi en semla här är det matbröd. Jag missade fastlagsbullen i år igen, fast de är goda.
  Ttevlig helg!

 10. GladiGrönt skriver:

  Vilken tur att du fick både snö och semlor. Snö gör naturen så vacker, men nu har vi fått för mycket av det goda, ca 1,25 m nu. Alla taken måste skottas och mycket mer än det. Måste vara skönt att vara i Spanien nu…

 11. torrebloggen skriver:

  Härligt att du fick träffa dina nära och kära igen och att du äntligen fick äta några semlor!
  Ha det bra!
  Kram

 12. Anette skriver:

  Blandad kompott, kul att läsa.
  Tulpaner hör till mina favoriter också. Eftersom jag har födelsedag i januari brukade jag alltid få en bukett då. Saknar Sverige när jag ser dina bilder.

 13. Anders och Lena skriver:

  Tre olika länder i ett och samma inlägg – spännande! Har inte ätit frukost än så bilden av semlan gjorde extra starkt intryck. Hälsningar Anders och Lena

 14. sockenvagenssota skriver:

  Tur att du hann få både semlor och tulpaner till livs under besöket! Önskar dig en underbar söndag 💕

 15. Barbro S skriver:

  Vilket härligt besök du hade i vårt land och så mycket du hann med :). Tack för fina bilder från vackra Wales och Göteborg. Blombilden, den första, var nästan bäst då jag verkligen längtar grönt och färg jämfört med den svartvita världen vi har här i norr. Är sådan solbrist, tyvärr. Intressant om Spaniens historia, en del visste jag, en del lär jag mig nytt om 🙂 . Ha det så gott!

 16. Vilken härlig kombination, Wales, Spanien och Sverige, 3 länder som var och ett har sina egenheter!
  Ha det gott!

 17. Franska Fikon skriver:

  Ler när jag läser om svenska flickor i Spanien… Jag bodde en tid i Italien och träffade en kille, vi var unga och det var verkligen ganska oskyldigt men min lärare berättade att man INTE gick hand i hand i en liten by i södra Italien om man inte var förlovade. Vilket vi inte var och inte heller hade tänkt oss… Tanterna i byn förfasade sig säkert och de visste ju att jag var svenska så man kan tänka sig vad de sa bakom ryggen. Tur att tiderna har förändrats.

 18. Anni skriver:

  Aha, då ska jag ta sonen till räkmackehimlen när jag hälsar på honom i Götet nästa gång!

 19. Tomtan skriver:

  Lite snö och semla. De är Sverige de 😋

 20. Oj, så mycket du har hunnit med sen jag var här inne sist!
  Födelsedagsfirande i Spanien, barnbarn, snö, semlor och tulpaner i Sverige.

  Hälsningar från ett snöigt Stockholm!
  Agneta

 21. Ditte skriver:

  Välkommen tillbaka till Spanien!
  Förstår att era dagar och kvällar i Göteborg gick fort och fint att spendera tid med ”de dina”. Gothia tower är fint och så även utan räkmacka. Utsikten är också njutbar.
  Wales är det alltid roligt att läsa om och jag hänger även intresserat med på den spanska historielektionen .
  Önskar dig nu fina dagar här,

 22. eva g skriver:

  Vad trevligt Lena att du trivdes ‘hemma’ vid denna tidpunkt, men förstår att när du inte behöver tampas med detta snöväder fram o tillbaka är det skönt att få uppleva annat.
  På fettisdagen åt vi inga semlor, det räckte med vars en på söndagen, jag tycker inte om sött längre. Ju äldre jag blir desto fler godiskakor ratar jag, det inkluderar all slags fikabröd.
  Men visst smakar jag på något ibland men gommen jublar inte precis, vet inte vad som hänt, jag som gillade godis och andra bakverk förr i tiden, men jag saknar det inte.
  Där uppe på Gothia Towers har jag aldrig varit, vi har talat om det länge men inget har hänt.
  Räkmacka tackar jag däremot inte nej till, hihi . . .
  Må så gott/ Eva

  • Lena i Wales skriver:

   Det var roligt med lite snö och kyla när man inte behöver ha det hela tiden.
   Önskar att inte jag heller vill ha sött, men det vill jag tyvärr, varken bra för tänder eller figur.
   Värt att besöka Gothia Tower när du kommer till Götet!!! Och kanske en räkmacka!
   Ha det bra!

 23. iamittilivet skriver:

  Du får inte lägga ut bild på fastlagsbulle! Jag vet inte varför, men i år har längtan efter den där specialaren varit SÅ stor…..

 24. miatankar skriver:

  Semlor och tulpaner – så svenskt!

  Sedan litet spansk historia, Hasse Ericsson, Franco, ja, mycket jag kommer ihåg. Och visst kan jag se bilden framför mig av HE! :-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s