WALES – Monmouth 28, små butiker och SPANIEN – små butiker

Idag är det helgdag i Andalucia i Spanien.

Det är inte helgdag i hela landet, utan vara i Andalucia. Den s k Día de Andalucia (den andalusiska dagen) firas med att affärer, banker, skolor o s v håller stängt. Vi har en hel massa helgdagar här i Spanien, en del nationella och en del regionala. De flest är kristna helgdagar, men inte alla, så som t ex nationaldagen.

Här i Andalucia firar man genom att dekorera sina balkonger lite extra och hänga upp sin andalusiska flagga. Man äter också traditionell andalusisk mat och börjar dagen med den traditionella frukosten…

…Tostade con aceite de oliva y tomate (rostad baguette med olivolja och krossade tomater). Vilket de flesta av er vet är min favorit!

Idag är det också 32 år sedan Olof Palme blev mördad och hela Sverige förändrades från en liten ankdamm uppe i norra Europa, där inte mycket hände, till ett land där hemska sker kunde ske. Vi var inte längre säkra och jag tror att mycket ändrades hos oss svenskar efter denna händelse.

Dessutom är det min namnsdag, vilket jag själv ofta glömmer av eftersom vi inte har namnsdagar i UK och jag har brittisk almanacka. Grattis alla andra Marior!

Som vanligt när jag är i Spanien blir det ett inlägg från Wales och ett från Spanien. Idag dock under samma tema!

Monmouth 28 – små butiker

dscf9232

Vad jag gillar med min lilla stad Monmouth med sina ca 10 000 invånare är bl a dessa små individuella affärer. Inte bara dessa stora kedjor med affärer som ser likadana ut i vilken stad man än kommer till och ibland också lika i olika länder…

dscn6319

…jag är ingen stor shoppare, men tycker om att strosa omkring och titta och ibland kanske köpa något, framför allt till hemmet. Så mycket jag kan försöker jag undvika affärer som tillhör stora kedjor och istället gå till de små…

dscn6320

…om ingen använder affärerna stänger de ner och då klagar folk på att det finns så dåligt utbud. Inte vidare logiskt, men tyvärr väldigt vanligt…

dscn6313

…till frisören går jag aldrig p g a mitt långa hår som är som det är, men fasaden är fin tycker jag…

photo5135

…denna affären skulle jag dock vilja besöka väldigt ofta, men…

photo5137

…deras pajer är inte särskilt nyttiga, så jag försöker undvika dem så gott jag kan, men ibland är frestelsen för stor. De säljer s k Cornish pasties. Så gott, men kan väl inte kallas nyttigt precis. Cornish pasty har sitt ursprung i grevskapet Cornwall i södra England. Består av ett pajdegsskal med fyllning. Pajdegen kavlas ut till en cirkel, på halva cirkeln lägger man fyllningen som oftast består av kött eller grönsaker och viker sedan över andra halvan och in i ugnen. Liknar piroger…

dscn6316

…att gå in på apoteket här är som att komma långt tillbaka i tiden. Bara att titta genom det böjda, gamla fönstret är en upplevelse.

Många affärer här är väldigt gammaldags, men på ett trevligt sätt.

Spanien – små butiker

Liksom i Wales har Spanien också många små individuella butiker, faktiskt mer än i Wales…

…i små städer och större byar finns det gott om små frukt- och grönsaksaffärer. En del är lokalt odlat, annat kommer med transporter längre ifrån…

…den här godisaffären gick inte av för hackor…

…så enormt mycket att välja på…

…mycket av det spanska godiset består av kokta karameller i olika former…

…bakom denna lilla dörr döljer sig en liten kakaffär…

…kakor av div slag, speciellt populära till jul…

…i min by har vi en fantastisk frukt- och grönsaksaffär. Inte nog med att de har bra produkter till bra priser, de är också såååå trevliga och artiga. Ett ungt par som vågade satsa i dess svåra ekonomiska tider vill man gärna gynna. Så mycket som möjligt tar de från familjens finca upp i bergen, så som kivi, kaki, avokado m m. Resten köper de in.

Ha en fin dag!

Annons
Detta inlägg publicerades i Mat och dryck, Monmouth, Spanien. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till WALES – Monmouth 28, små butiker och SPANIEN – små butiker

 1. åsa i åsele skriver:

  Gillar Dina små butikers utseende, små unika affärer är roligare att besöka än stora kedjor.
  Här har flera affärer en skylt på dörren ”handla lokalt innan affären försvinner”.
  Bor ju i norrländsk glesbygd så vi har inga ”stora kedjor” förutom ICA, COOP, OKQ8 och Apoteket,
  förutom dessa tre nödvändigheter finns det en klädaffär, en ”radio & tv”affär 😉 samt blomsterhandel.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack! Kul att du gillar mitt inlägg!
   Jag har även sett liknande skyltar i Spanien, inte i Wales ännu, men det kanske kommer eller så har jag missat dem.
   Kul att veta vad det finns runt dej. Kanske kan du skriva något om detta någon gång?
   Ha det bra!

 2. Marit Sønstebø skriver:

  De frukt og grønnsaksmarkedene ser jo helt fantastiske ut! Jeg vil tro det er en annen opplevelse enn å gå i en vanlig butikk her.
  Mordet på Oluf Palme husker jeg veldig godt, og det endret mye her også. Det var sånt som hendte ute i den store verden, og ikke i lille trygge Skandinavia. Jeg syntes det var helt fryktelig.
  Ha det godt.

  • Lena i Wales skriver:

   både frukten och grönsakerna känns annorlunda här. Vet inte om det är sant, men det känns i alla fall rätt på något vis.
   Intressant att det också påverkade Norge så mycket, ja som du säjer troligen hela Skandinavien.
   Ha det godt!

 3. Steve skriver:

  Trevligt med lokala helgdagar.
  Så härligt med små charmiga butiker som motvikt till opersonliga varuhus.
  Er lokala frukt- och grönsaksaffär är ju bara helt underbar. Vilken lyx!

  • Lena i Wales skriver:

   Såg att några målare jobbade idag på förmiddagen, men de är säkert på kontrakt, så de behöver göra klart i tid. Annars väldigt lugnt här.
   Ja, det känns lyxigt med denna underbara frukt- och grönsaksaffär, bra produkter och gemytligt.

 4. Märtha skriver:

  Små butiker med personlig betjäning bakom disk… Börjar bli alltför stora sällsyntheter. Och när folk vant sig vid de stora köpladorna vet de inte hur man gör i en liten butik. Synd. Här i Finland kommer ju en aspekt till: vilket språk skall man börja på? Vågar man börja på svenska? I en köplada kan man gå tyst omkring och sen enbart mumla vid kassan… Hälsningar från -16,2 klockan 10.30…

  • Lena i Wales skriver:

   Älskar små butiker!
   Javisst är det säkert ett problem med dubblespråkigheten. Vi har ju två språk i Wales också, men alla vuxna pratar engelska, så det är säkrast. Har ofta funderat på detta i länder som är rent flerspråkiga.
   Hualliga, vad kallt!

 5. Geddfish skriver:

  Underbara små butiker! Jag älskar också att strosa kring och kika. Ingen storköpare. Men det är klart, ska affärerna överleva, måste det ju handlas!
  Skoj att jämföra de olika länderna. Gemensamt är väl att det finns mycket blommor och godis, kakor. Jag älskar utbudet av frukt och grönt! Och det smakar helt annorlunda på plats.
  Ha det så fint 😀

 6. torrebloggen skriver:

  Vilket härligt inlägg om små butiker i Monmouth och i Spanien!
  Grattis! Vad kul att vi båda har namnsdag idag!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 7. Gillar små butiker men de försvinner dessvärre när de stora kedjorna drar fram! Nu kommer ju också e-handeln som ett ytterligare hot. Hoppas de små butikerna kan överleva, det är bara vi kunder som kan rädda dem.
  Ha det gott!

 8. Oj, så härliga frukter och grönsaker, de ser så otroligt goda ut! Så har vi upplevt det också, att de smakar mycket mera äkta och godare i medelhavsområdet. Nu blir jag snål.

  Ha det fortsatt bra!

 9. Anita skriver:

  Som jag tycker om de små butikerna. Vackra exteriört också. Ett minne blott för oss. När jag var barn minns jag att vi hade sådana små affärer och det var läääänge sedan 🙂 Den lilla grönsaksbutiken är ju ljuvlig. Lyckliga ni som har den. Hoppas den kommer att vara kvar men dom verkar ju våga satsa. Hoppas att många gynnar dom.

  Ha en bra dag! Här fortsätter vintern och snöandet!
  /Anita

 10. eva g skriver:

  Godis och karamellbutiken är något för gubben min jag tar grönsaker och fruktbutiken.
  Jag är inte heller någon större shoppare, större ‘kedjor’ nej tack, det ska vara de små personliga butikerna i så fall. Handeln på nätet är den som förstör affärer m.m. i städerna, mycket sorgligt.
  Tänk hur det kan bli om folk ratar att träffa folk på stan, ska man bara sitta inne och glo, man beställer även maten numera på nätet, fy så trist, hoppas det är en trend som vänder.
  Förvisso är det bra för en del rörelsehindrade men att få komma ut och se ‘världen’ utanför måste väl vara trevligare både för ung och gammal.
  Vinterkram/ Eva

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tar både godis- och frukt- och grönsaksaffären!!! Jag är en riktig liten godisråtta, tyvärr!
   Ja, sorgligt att man inte träffas så naturligt längre, mer och mer via datorn.
   Ha det bra!

 11. Ditte skriver:

  Skickar ett försenat grattis på Mariadagen! Jag har en dotter som heter Maria som sitt andranamn så dagen kommer iga ihåg. Likaså att Plof Palme mördades den 28 februari. Minnd det så väl och var då uppe i Idre på sportlov. SVT har nu sänt två program, Uppdarg granskning, om just detta. Väl sevärda.
  Dessa små butiker tycker jag också om och roligt att få en glomt av dem från Monmouth. Även här på Söder i Stockholm finns många småbutiker och jag tittar ofta in i dem. Även i Tottevieja är det gott om dem. Och roligt att de kan få finnas kvar.
  Önskar dig fortsatt fina dagar.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för grattiset! Vi är många som heter Maria som andranamn, vackert tycker jag.
   Jag minns också var jag var när Palme mördades, glömmer det aldrig. Ska kolla SVT, ibland får vi in det, ibland inte.
   Väl värt att behålla de små affärerna.
   Ha en skön helg!

 12. Linda skriver:

  Jag älskar hur fronten till de där små butikerna ser ut. Jag blir alldeles jätteresesugen bara av att se dem.

  Hoppas att du får en riktigt fin helg!
  Kram
  Linda

 13. Visst är det i de små butikerna man gör de unika och mest personliga fynden.

  Jag är lite nyfiken på hur det är med utbudet av glutenfritt, både i Wales och Spanien. Men det kanske inte du har koll på?

  Grattis i efterskott på Maria-dagen! Vi är många med det namnet. Jag har det som tredje namn.

  Tack för åter ett intressant inlägg. Jag önskar dig en fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Gillar också de små butikerna.
   Glutenfria produkter finns det gott om i Wales numera, enl en vän som är glutenintolerant. Exakt hur det är i Spanien vet jag inte så noga, men tror att de börjar fatta det nu. Vet att många kan äta det spanska, vita brödet som har mindre gluten i sig.
   Grattis till dej också Maria!
   Tack för din kommentar!

 14. Anette skriver:

  Vilka oerhört charmiga små butiker, där skulle jag gärna strosa runt och botanisera. Här får du ett sent namnsdagsgrattis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s